MZ blogja

kinek a pap, kinek a papné!

Isten bocsássa meg, amiért ismét ilyen rokonítós, párhuzam keresős kedvemben talál a kedves olvasó. Múlt alkalommal Nanushka divatbemutatóját és az Árkád trendismertető showprodukcióját voltam szíves egy füst alatt tárgyalni, most pedig Herczeg Zoltánnal és Bianca Koczannal bátorkodom hasonlóképp cselekedni.


mindenkinek van egy álma

Hát hogy a fenébe ne volna?


By, by Design Hét!

Ugyancsak szórványosan látogattam a Design Hét programjait, az utolsó napon, egész pontosan a Gödörben ünnepelt búcsú bulin vetített kisfilm meggyőzött róla, többet kellett volna "mászkálni". Budapest majd minden pontját behálózták az értékesebbnél-értékesebb események, persze tudom, amiről lemarad az ember, az utólag mindig jobbnak, színesebbnek, szagosabbnak tűnik.


luxuscsodák bűvkörében...

Autó kiállítás?


Múltidézés a Byblosban

Tizenéves se voltam, amikor először hallottam a legendás filmproducerről, nevezetesen Andy Vajnáról. Na persze akkor még nem hallhatatlan filmjei kapcsán kerültem kapcsolatba nevével, csupán hőn szeretett magyar tanárunk mesélt valami réges-régi ködbevesző történetet, aminek szereplője volt a fenn nevezett úr.


A lányok, a lányok...

Nem tudom, hogy angyalok-e, de az biztos, hogy mindketten jó eséllyel indulnak a modellpályán. Bár Hajtó Adri és Karakai Fanni merőben más személyiség, egyben-másban, akárcsak két tojás, kísértetiesen hasonlítanak egymásra.


St. Endru

Tévéműsorok ide, vagy oda, mostanában igencsak divatos egyes városrészek mellett kampányolni. Ami Szentendrét illeti, bizton állíthatom, méltán nevezhetnénk Magyarország egyik legszebb városának. Legalábbis nekem „szép, mint mindig”, „ki tudja miért, szeretem, de szeretem…”. Talán mert fél gyerekkoromat ott töltöttem?


Nemcsak a ruhat eszi?

Ami a Fashion Awardson is bizonyított, ex-Megasztáros stylistunkat illeti, Márkkal bizony megjártam a hadak útját!


mágia?

Tóth Bori nem is egy hasábot, legalább kettőt érdemelne, hogy dicsérjem. Nemcsak nagy-nagy tehetséggel megáldott divattervezőként, földi halandónként is, kedves, kivétel nélkül mindenkit magával ragadó személyt, jelenséget ismertem meg benne. Anno, már a Grand Caffe Octogonban lenyűgözött természetességével, a mosolygós, vörös hajú „lány”, Tóth Bori divattervező, akkor is, ott is előzékenyen bánt közönségével, a topmodellek okozta kis csúszás miatt, nyakra-főre kérte az elnézéseket a késedelemért. Pedig megérte várni, ahogy a november 28.-án a Kiscelli Múzeumban tartott 2006/07 ősz/téli Tóth Bori divatbemutatóra is


Herczeg-sztár

Úgy látszik, lassan magamra is ragaszthatnám a táblát, a közlekedés balfékje. Igen, november 30-án ismét sikeresen eltévedtem, ezúttal se idős hölgy, se más nem tájékoztatott félre, magam bámészkodtam el olyannyira, hogy az Árpád híd megállója helyett, rögvest a Filatorigát (megboldogult nagyapámtól rengeteget hallottam róla, ő még az építésében is részt vett), a Sziget megállójáig robogtam a hévvel. Talán emlékeim húztak vissza a Hajógyárira, tavaly előtt örömmel bekkeltem ki a hetet (Trend Sziget - Bahia sátor - Trend Sziget), vagy a koromsötét miatt vesztettem el menetközben ítélőképességemet… Noha, ami azt illeti, a Dokk Arénának is van helye múltamban, tudnék, mit mesélni róla… (Look of the Year, válogatások, etc… - de nem szeretnék). Maradjunk inkább Herczegéknél.


Átváltoztatjuk Mercedes Szalon

Makány Márta 2007-es kollekciójának divatbemutatója volt életemben az első, amikor esetemben kivételesen nem forgott fenn az eltévedés veszélye. Egyszerűen fel sem merült, hogy rossz irányba induljak, vagy ne találjak oda mindjárt, az isten háta mögött lévő, ámbátor valóban ízlésesen berendezett, csupatükör falú Pappas Mercedes Szalonba.


Moulin, Moulin

Nem is tudom, hány éves lehettem, amikor először kezembe került P. La Mure Moulin Rouge című könyve. Pedig, ha regények esetében lehet szerelemről beszélni, hát nálam ott kezdődött a Vörös Malom iránti megszállott rajongás.


topmodell kockázatok és mellékhatások

Ha Viasaték így folytatják, lassan úgy leszünk Topmodellel is, mint a Győzike-showval. Nem nézzük, nem nézzük, de azért mégis. Mert ha jól szerkesztett adásstruktúra nincs is, a reklám-, műsorpszichológia kifogástalanul működik. Ha az elénk vetülő filmkockák egyre kevésbé is szegeznek a képernyők elé – mondjuk, azalatt a szűk órácska alatt, míg Fruzsiék versengenek, uszke háromszor keressük fel a mosdót, kétszer ballagunk ki a konyhába némi rágcsálnivalóért, avagy a téli évszakra való tekintettel, csak egy forró, gőzölgő teáért – az esetlegesen izgalmasnak vélt, beharangozott jelenetekről a világért sem szeretnénk lemaradni. Alternatívaként, a harmadik szívmelengetőt már nem döntjük magunkba, avagy maximum a szünetben slattyogunk ki újra a hűvös, fűtetlen helyiségbe.


eltapsolt felvételi - S. E. Modell Iskola

Nem is tudom, hol kezdjem. Mert, ha hű akarnék lenni a történelemhez, valahol a nagyon-nagyon régmúltban kellene keressem a Sütő Enikőhöz, pontosabban az S. E. Modell Iskolához kötődő emlékeimet. Eszeveszetten mélyre kéne ássak, és még akkor sem lehetnék teljesen bizonyos abban, hogy az idő távlatából helyesen gondolnék vissza az első találkozás körülményeire.


Cserebere, fogadom...

Furcsa, furcsa ez a műsor. Ha kivételesen jók és naprakészek értesüléseim, Vámosi Vikit, a Topmodell tündéri háziasszonyát a döntőben már nem láthatjuk viszont. Helyette a műsor szerkesztői Cseh Annamáriában és a kilencedik hónapban járó Görög Zitában gondolkodnak, no és Epres Panni neve is felmerült.

A leváltás okai számomra nem derültek ki nyilvánvalóan, Viki managmentje volt túlontúl maximalista, értsd, elvárásai nem egyeztek Viasatékkel, avagy Árpáék nem találták kielégítőnek Viki ténykedéseit, nem tudom. Mindenesetre pénteken már új zsűrielnöke lesz az adásnak.


Heves-jeges

Vajon akad olyan lány széles e hazában – tettem fel magamnak a nagy kérdést a Sentimets 2007-es téli haute couture csodáit felvonultató divatbemutató előtt -, aki ne csatolna mindjárt korcsolyacipellőt lábára, ha uram bocsá azt az információt kapná: „holnap a Városligeti Műjégpályán.”?


Fifti-fifti?

Mielőtt közvetlen a Topmodell döntőjére térnék, a tágabb műsorkörnyezetet vizsgálnám-piszkálnám meg egy picit. Ugyanis, már ami a dolgok szisztematikáját illeti, kivételesen érdekes összefüggéseket véltem kiolvasni az egymásra következő képkockákból.


nyilatkozat teszi a mestert...

Bevallom őszintén, egy icipicit (még) mindig zavarban vagyok interjúkészítés előtt. Igazából, nem is tudom, miért félek diktafon végre kapott alanyaimtól egyre, mikor rendre-másra kénytelen vagyok meggyőződni afelől, ők is csak salakból s lélekből leheltettek, értsd hús-vér személyek, akárcsak jómagam.


Kukucska-show, avagy Színésznők a kifutón…

Ahogy a tudósításban utaltam rá, a divatbemutató, hála Alföldi Róbert Sade márkin (is) nevelkedett fantáziájának, bizony nem nélkülözte az erotikus vonásokat sem.


félresikerült randi Schiffer kisasszonnyal

Kezdjük ott, hogy a súlyával, légyen az nő, vagy férfi, majdnem mindenki elégedetlen. Ki megszabadulna néhány kilótól, ki meg felszedni próbál egy-két dekagrammot, lényeg a lényeg, sovány vagy enyhén kerekded, egy kevés büszkén dagadó izomzatot mindenki szívesen magára építene.


Tamás, az igazságos...

Mi meg nem fordul az ember fejében, ha egy Királyhoz készül vendégségbe (aki ráadásul még divattervező is…)? Öltözzön is fel, meg ne is… trendi cuccokba bújjon, vagy azokba inkább mégse, túl elcsépelt, farmert húzzon, vagy inkább a virgácsait láttatni engedő szoknyát részesítse előnyben, pulóverrel kombinálja vagy esetleg zakót passzítson az öltözethez? Akár így, akár úgy dönt, marad dilemma bőven. (Ragaszkodjon-e a jegyzeteihez vagy merész módon kezdjen improvizálni, amint átlépi a küszöböt s a látványtól egyik ámulatból a másikba esik?) Előbb persze még meg kell érkeznie. Az sem megy simán.


menyasszony-álmok

Ha nem is minden, majd minden kislány arról álmodik, az alkalmi hercegnőség után egyszer bizony belőle is fehér fátylas, hosszú uszályos, elragadó menyasszony lesz. Aki után csak hajszálnyival kevésbé elragadó rózsaszínruhás koszorúslányok siserahada tipeg, tartani a tartanivalót, az esküvői költemény abroncsos alsórészét.


Britek legyünk, vagy szabadok?

Hogy milyen mértékben befolyásolják, egyáltalán befolyásolják-e ízlésünket az egy-egy divatbemutató alkalmával megcsodált darabok, csak találgatni tudom. Az viszont biztos, hogy a látottak így vagy úgy, de valamilyen hatást csak-csak gyakorolnak ránk.


Varázspakolás

Bevallom őszintén, a Stella sajtótájékoztatóján engem leginkább a rögtönzött haj- és sminkbemutatók izgattak fel, holott mindössze ízelítőt kaptunk a Stella XXII. Nemzetközi Divatfórumának programkínálatából.


sztárok születnek?

Amellett, hogy bepillantást nyerhettünk a márciusi divatkavalkád színpompás kollekciókkal kecsegtető bemutatóinak részleteibe, a Wella Fashion Show sajtótájékoztatóján érdekes, ám egyben fájó tapasztalatokat szereztünk.


kínos szótárazás

Amellett, hogy bepillantást nyerhettünk a márciusi divatkavalkád színpompás kollekciókkal kecsegtető bemutatóinak részleteibe, a Wella Fashion Show sajtótájékoztatóján érdekes, ám egyben fájó tapasztalatokat szereztünk.


higított vitriol

A fehérneműbemutató elé csatolt "A-tól Z-ig-et", tájékozatlanként, eddig leginkább a szótár kategóriába soroltam. Abc rendbe tenni a különböző szavakat, fogalmakat nem nagy kunszt, gondolnánk (megírni az egyes szócikkeket annál fáradságosabb munka), de mi a helyzet, ha az ember lánya trendibbnél trendibb, csipkésebbnél csipkésebb alsóneműkkel próbálkozik?


Mérföldkő, sikertörténet, show…

A múlt hétvégén lezajlott Wella Fashion Showról nehéz szubjektíven véleményt formálni. Már csak azért is kemény dió a maratoni divatdömpingről részrehajlás nélkül nyilatkozni, mert nehezen tudjuk mihez hasonlítani. Nem igen léteznek előzményei, de még ha léteznének is (pl.: Budapest Fashion Week, stb…) a divat kavalkád koncepciója ezúttal teljesen eltér az eddig megszokottaktól. Az egyes divatbemutatók között nem lépnek színpadra Hudinit meghazudtoló szabaduló művészek, nincs bájos és a maga nemében mindenképp páratlan konferansz/konferanszié, az egyes tervezők kollekciói önmagukért s önmagukról beszélnek.


epepep – a világ legszebb nője

Ha valaki papírt és tollat, urambocsá diktafont ragad a kezébe, elvárható, hogy a kelleténél csipetnyivel több merészséggel rendelkezzen.


utazás, utazás nélkül

El lehet-e képzelni üdítőbb kikapcsolódást annál, mint amikor az ember lánya két napot a Szépség szigetén tölthet?


Halálfejek árnyékában…

A Ticci szalon divatbemutatójáról szóló jegyzetemet kénytelen vagyok afféle mentegetődzéssel kezdeni.


Defo, avagy majdnem backstage

Mint már rengeteg szó esett róla a divatbemutatóknak helyt adó, hófehér pavilonba elég nehézkesen sikerült bebocsátást nyernünk. Talán a féltve őrzött Műcsarnok közelsége miatt, talán csak a sajtólista hiánya okán, mindenesetre megszenvedtünk a bejutásért.


Sorry!

Március 21-e, szerda felért egy péntek 13-mal. Legalábbis, ami az estét illeti, a nagy, a láthatatlan rendező, mintha csak a tévedések szomorújátékát tűzte volna világméretű színpadának műsorára. Pedig, tudnia kellett vón, valamikor réges-rég az ókorban, a trójai háború Páriszostúl, Szép Helénástúl, Patrokloszostúl is hasonló félreértések miatt pattant ki. Egy nem meghívás eredményezte hosszú és véres harcok végeláthatatlan sorozatát. (De erről majd később, ígérem visszatérek!)


már megint filozofálok...

Lassanként egész biztos leszek benne, pályát tévesztettem. Olvasva a Csősz Bogi interjúhoz írott hozzászólásokat, ismét védőügyvédi szerepkörömbe helyezkedtem.


hatvan standnyi ragyogás

Ami a Symában megrendezésre került 4. Hungoro Nemzetközi ékszer, drágakő, óra szalon és luxuscikkek kiállítást illeti nem lehet kifogásom. A Magyar Ötvös Szövetség közreműködésével létrejött rendezvény valóban a szakma legjavát vonultatta fel.


Guiness rekordok sűrűjében

Hősiesen és büszkén vallom be, számomra nem Dévényi Kathy Guiness rekord kísérlete volt az első, amit végig izgulva, drukkolva kísértem figyelemmel. Korábban Sziámiéknak szurkoltam a Gödörben a majd háromnapos egyfolytában zenélés sikeréért.


Szamurájkardra fel!

Ha rendetlen naplóvezetésem során sokakat érdemeik szerint dícsértem már ezen az oldalon, a Tokióban, Párizsban, világszerte bizonyító tervezőcsoportról nehéz volna mást állítanom, egyszerűen szívemhez nőttek.


Ismét egy show

Komjáthy Tibor ékszertervezővel folytatott beszélgetésem után, immáron kiokosodva, mondhatnám nem szégyen az, ha az ember eladni kívánt terméke köré valami látványosat és a maga nemében egyedülálló "produkciót" kerekít.


Új nemzedék a kifutón

Egyeseknek fatális, másoknak éppen szerencsét hozó, de hogy a Westend City Center életében nem lesz piros betűs ünneppé a péntek tizenhárom, abban minden sajnálatom dacára, szinte biztos vagyok. Az ominózus dátummal nyíló WMN Hiúságok Vására, akárhogy is szépítsük, pénteken hellyel-közzel ugyan, de kongott az ürességtől.


A rettegés foka?

Ha riportalanyaim közül valakitől ezideig igazán tartottam, no az a Topmodell című műsort sokszor karakán, néha csípős megjegyzéseivel „végigasszisztáló”, kőkemény zsűritag, nem mellesleg drákói szigoráról ismert, világbajnok sminkmester, Sipos Zita volt. Azt hittem, ha találkozásra kerül sor, a varázsos make-upok félig-meddig koronázott királynője, keresztbe le fog nyelni.


bikini királynők

Isten tudja miért, de Cosmo ügyben a magam részéről is nagyobb csattanóra számítottam. Emlékszem, amikor Görög Zitával harangozták be a gigantikus eseményt, végtelennek tűnő éjszakákon át forgolódtam álmatlanul az ágyban, miről fogok lemaradni.


Budapest Fashion Week

A Budapest Fashion Week szerdai nyitónapját életem azon „sok-kevés” pezsgő pillanatai közé kell soroljam, amikor félre minden beidegződött ódzkodásom, végre-valahára pozitív csalódás ért.


Mesterfodrász mester(i)frizura

Kezdhetném így is: A hajlakktól ázó, zsírtól tucsogó, vagy épp fénytelen, letapadt frizuráknak örökre befellegzett. Az új csodafegyver nem egy újabb, sebtében piacra dobott szuperszonikus márkatermék, még csak nem is egy rozsdamentes acélpengéjű szerszámolló, his name is Győző. Krizsán Győző.


beautizmus

A minap került kezembe az újság, benne a cikk, mely mivel, ha nem a szépséggel foglalkozott volna. Aki reggel is gyönyörű, á la natúr, ahogy a természet önnön teljességében megalkotta, az az igazán gyönyörű – olvasom, az érces hangú Charlie óta tudjuk, nincs benne újdonság.


Nos

Nos, mit mondhatnék még a NOS-ról? Nagy Orsolya divattervező truvájait, ízlését és legutóbbi divatbemutatóját, melynek, nemcsak a maga nemében fenséges Festetics Palota adott otthont, sikerült már korábban is az egekig magasztalnom. Mentségemre hoznám fel, így van ez, valahányszor az embert lenyűgözik. Nagy Orsolya produkciójának esetében ez duplán, triplán is megtörtént.


mi lesz veletek szupermodellek?

Nem tudom, miért van az, hogy az idő haladtával az ember egyre kevésbé emlékszik egy-egy szépség-, urambocsá modellverseny döntős mezőnyére. Előbb csak a csinibabák, a leendő Kate Mossok és Claudia Schifferek neve kopik ki a fejemből, lassan hajszínüket sem tudom pontosan magam elé idézni, majd az arcvonások következnek, közülük is csak az igazán markánsak ragadhatnak meg örök életre.


Triollo

Amikor először került szóba Debreczeni Ildikó bemutatója kifejezetten örültem, a vizsgák után végre valami igazán izgalmas élménnyel koronázhatom meg a nyarat. Szó szerint, ki voltam éhezve a kulturális programokra.


Nem vagyok okosabb!

Avagy az írástudók árulása...


így volt, nem így volt

Általában az ilyen történeteket szokták úgy kezdeni, csakhogy csorbítsák a történtek élét, a barátom barátjával esett meg. Mondhatnám én is, így volt, félő, akkor sokan nem értenék meg, mire szeretnék kilyukadni.


Ránk vártak

Zsúfolt napom volt, mikor a Veet Elite Model Look döntőjére igyekeztkem.





ALMAF