Britek legyünk, vagy szabadok?

Képesek vagyunk befogadni, magunkévá tenni ezt a talán csak első látásra szokatlan univerzumot? Britek legyünk vagy szabadok?


Hogy milyen mértékben befolyásolják, egyáltalán befolyásolják-e ízlésünket az egy-egy divatbemutató alkalmával megcsodált darabok, csak találgatni tudom. Az viszont biztos, hogy a látottak így vagy úgy, de valamilyen hatást csak-csak gyakorolnak ránk.



Lehet ez eufórikus öröm, enyhe viszolygás, a skála széles, én most a két pólusról beszélek. Ha már érzünk valamit, enyhe bizsergést az öklünkben, a legritkább esetben tesszük félre indulatainkat, hetekig-hónapokig rágjuk, miért vagy miért nem tetszett, ez vagy az a dolog.

Nicola de Main rózsaszínben, lilában úszó ruhácskái igazodnak ugyan a trendekhez, az alájuk húzott virágmintás, esetenként padlizsánszín garbó is emlékeztet a nagyobb divatházaknál látottakra, viszont porcelánarcú modelljeinek felléptetésével mégis valami újszerűséget csempész a megszokottba. A kezdeti csodálkozást lassan felváltja az okkeresés lázas folyamata. Talán egész az apró léptű Gésákig kéne visszamenjünk, hogy megértsük a brit divattervezőnőt. És akkor óhatatlanul a mimikri is eszünkbe jut, a „faarc” - az erős festékréteg megóv attól, hogy arckifejezéseink láthatóvá, imígyen értelmezhetővé váljanak idegenek számára. Biztonságban vagyunk, többé nem, vagy csak nagyon nagy erőfeszítések árán olvashatnak gondolatainkban.

Tegyük fel, hogy Nicola de Main valóban a 21. századi gésát hozta el nekünk a ködös Albionból, a Gésát léptette kifutójára, akinek akkurátusan, szinte szertartásszerűen eligazgatott padlizsánszín zoknijában, ruhácskáinak, „kimonóinak” elszórt virágmintázatában koncentrálódik minden bája, nőiessége, kecsessége. Mit üzennek ezek a motívumok nekünk, mit sem sejtő nézőknek? Egy másik, idegen világ lenyomataiként értelmezzük őket, vagy képesek vagyunk befogadni, magunkévá tenni ezt a talán csak első látásra szokatlan univerzumot? Britek legyünk vagy szabadok? – szól a kérdés, holott szabadok talán nem is voltunk, nem is lehettünk soha. A divat, ha tudattalanul is, irányít minket. Szóljatok, ha tévedek!

(Ma reggel például lila zoknit húztam, ki sejti, mi lesz ennek a vége…)


Írta: MZ , Dátum: 2007-02-13






ALMAF