mi lesz veletek szupermodellek?

Remélem, hogy Fannit és Adriennt elkerüli a fogyókúra és a velejáró éhezés mumusa.


Nem tudom, miért van az, hogy az idő haladtával az ember egyre kevésbé emlékszik egy-egy szépség-, urambocsá modellverseny döntős mezőnyére. Előbb csak a csinibabák, a leendő Kate Mossok és Claudia Schifferek neve kopik ki a fejemből, lassan hajszínüket sem tudom pontosan magam elé idézni, majd az arcvonások következnek, közülük is csak az igazán markánsak ragadhatnak meg örök életre.A VM Supermodell döntője, mégis, mintha kivétel lenne ez alól. Kivétel több okból is.

A közönségdíjas, szőke Fanni és a valódi dobogós, a szikrázó szemű, acéltekintetű Adrienn talán, azért sem engedni felejtetni magát, mert még dolgom van velük. Az interjúzás boldog feladata vár ránk, ami talán, orvosolva a menetközben adódó szervezési gondokat, nehézségeket, lassacskán létre is jöhet közöttünk. Izgatottan várom, mit fognak mesélni. Mi történt velük a döntőt követően, hogy a nagybetűs divatvilág nemzetközi kifutójára szaladtak. Mindenesetre drukkolok nekik. Azért is, mert olyan fiatalok még (jó, jó, tudom, ezt a pályát, karriert sosem lehet eléggé korán kezdeni…). De akkor is. Aggódom értük, ahogy azért a szerencsétlen döntős lányzóért is, akit azóta, akárcsak Pilinszky azt a franciát, sem tudtam gondolataim mélyéről száműzni. Csak remélem, hogy közben, ha kínkeservvel is, sikerült néhány kilót, dekát magára „tornáznia”. Hogy most már aranyos arcával, tüzes tekintetével, mosolygó szájával hódít s nem kiálló csontjaival, ártatlanul gyermeki idomaival vonja magára a tekinteteket. Remélem, boldog is. Boldog, hogy modellkedhet, élvezi az életet, és csak azt a keresztet cipeli, amit rá szabott ki a sors.

Remélem, hogy Fannit és Adriennt elkerüli a fogyókúra és a velejáró éhezés mumusa. Ha diétázniuk is kell, ha úgy adódik, ésszel teszik majd, szülői, orvosi, tudom is én, milyen kontroll alatt és később sem származik bajuk a szuperdivatos vékonyságból. Remélem, inkább az egészséges életmód fertőzi meg őket és nem a jójó effektusos diéták. Az egyik szemem sír, a másik meg üveg.

Milyen jó volna, egyszerű, ha egyáltalán nem is kellene ilyen kényes témákat feszegetnünk. Ha a modellkedés kapcsán nem jutna rögtön eszünkbe az anorexia nervosa és e sokat szidott, fejtetőre állt világunkban gombamód szaporodó társai a bulimiától az ortorexiáig bezárólag mindenféle kórság, hadd ne soroljam. Vannak elegen. Nemcsak testet, lelket is pusztítanak. Önmagában a médiát okolni, kárhoztatni a megfelelési kényszerért, felesleges, inkább az odafigyelésre kellene helyeznünk a hangsúlyt és, ha már megtörtént a baj, nem elzárkózni, ujjal mutogatni, segíteni (ha hagyják). Ördögi kör…

Szóval így állunk. Szerettem volna dicsérni még Anh Tuan mesés, fekete kollekcióját, melyben a döntő alkalmával kifutóra vonuló lányok, egytől-egyig elragadóan festettek és ezt az egész nemzetközi zsűrivel megfejelt modellversenyt, de most valahogy, a fentiek után, ehhez sincs hangulatom. Pedig jó volt, csak… Csak az a csak... Még azt sem mondhatom, nem hiányzott. Egyszerűen fejbe vert. Kijózanított?!


Írta: MZ , Dátum: 2007-08-13


ALMAF