A 2007 áprilisi WAsárnapi Művész Piac, azaz WAMP (április 22.)

A 2006. júliusában debütáló rendezvény hónapról-hónapra egyre nagyobb számban vonzza az egyedi és színvonalas iparművészeti tárgyak szerelmeseit.


Mézeskalács és hagymaszoknya

A 2006. júliusában debütáló rendezvény hónapról-hónapra egyre nagyobb számban vonzza az egyedi és színvonalas iparművészeti tárgyak szerelmeseit. A londoni és New York-i vásárok mintájára szervezett művész piacon mesés ékszercsodák, formabontó hagymaszoknyák, színes övek és még tucatnyi meglepetés várt a Föld napján érkező, zömében külföldi kíváncsiakra. Mi több, az idei év első szabadtéri WAMP-jának programját recycling termékeket bemutató kiállítások színezték.



Piaci körkép

Az Erzsébeti téri park aszfaltján rózsaszínharisnyás, görkorcsolyás angyalok suhannak, ismerjük őket, tavaly nyár óta mosolygós arcuk, tollpihés szárnyuk összeforrt a rendezvénnyel. Mondjuk úgy, a kellő csibészséggel megáldott, göndör szőkeségek nélkül a WAMP, nem is lehetne WAMP. Az alkotók múzsái ők, közvetítők művész és közönség között, akik jelenlétükkel híven demonstrálják a piaci programsorozat célkitűzéseit. Közelebb kerülni a kortárs designhoz, szinte beleszagolni a teremtő folyamatok mikéntjébe. A közízlést formáló kirakodó vásár persze nem merülhet ki ennyiben. Nem titkolt szándéka, hogy a helyszínre sereglő érdeklődök vásároljanak is.

WAMP, 2007-04-22 Legnagyobb kínálat ezúttal ékszerekből kínálkozott. Köles Judit dekupázs technikával készült nyakékei, karkötői, gyűrűi mellett, a Gyöngyhalász figurális kitűzői, gyöngysorai szikráztak, néhány asztalkával arrább legóból formázott, avagy tűzzománcos technikával készült csecsebecsékre bukkanhattak az apró dísztárgyak kedvelői. Az ötvösökön túl a kézművesek dicsőségét színes nyomatokkal ékített, egyedi gyufaskatulyák, remekbe szabott képeslapok, dundi agyagfigurák, valamint gyerekkorunk kedvenc rajzfilmhőseinek, Piffnek és társainak anatómikus pontossággal megrajzolt, félig-meddig felboncolt, egész alakos portréi hirdették.

A ruhák fanatikusait formabontó hagymaszoknyák, pettyes pink övek, narancsos kockatáskák várták a 3Bon fiatal Divat-Stílus Designer csoport pavilonjánál, de a kartonszoknyák, buggyos fazonú nacik és gyöngyökkel ékített, tüll és csipke felsők kedvelőinek sem kellett sokkal messzebb menniük. A Látomás, az Aquatik, Pazicski Miklós és az Eclektick is mind-mind egyedi tervezésű, kisszériás kreációkkal csalogatta néhány négyzetméteres standjához az érdeklődőket. Az árak inkább a külföldi turisták pénztárcájához lettek szabva, „nekik ez még olcsó kategória” – értesültem a tervezőktől – de egy-egy izgatóbb darab birtoklásáért, bizonyára mi is hajlandóak vagyunk mélyebben a zsebünkbe nyúlni.

Szemeteskuka és bőrfotel találkozása a boncasztalon…

WAMP, 2007-04-22 A kulturális fórum másik különlegessége a recycling design bemutatása volt. Az újrahasznosítás jegyében fogant kiállítás ötletesen különleges használati tárgyakat vonultatott fel, legyen az akár egy kiszuperált teniszlabdákból készült mini fotel, akár egy műanyag szemeteskuka aljából és egy bőrfotel tetejéből kreált görgős számítógépszék, avagy  műanyagpohárkák együtteséből alkotott, sztroboszkópra emlékeztető lámpabúra, mind-mind jeles bizonyítékul szolgáltak, hogy születhet az értéktelenné lett anyagokból, tárgyakból műalkotás.

A verőfényes délután, a piaci kavalkád sokakat kicsalt a helyszínre és bár vásárolni viszonylag kevesen vásároltak, szívesen merültek el a vásári  forgatag látványában. „Azért szeretek idejönni, mert mindig összefutok rég nem látott barátokkal. Szeretik a szépet, akárcsak én!” – osztotta meg velünk véleményét egy épp a kínálatot böngésző, húszas éveit taposó lány.

Aki most lemaradt, már kezdhet gyűjtögetni! WAMP-ra fel! Legközelebb május 20-án nyílik alkalmunk szemezgetni a fiatal tervezők alkotásaiból.

Fotók a WAMP rendezvényről - Budapest Erzsébet tér, 2007-04-22


Írta: MZ , Dátum: 2007-04-25






ALMAF