Szamurájkardra fel!

Fekete vagy fehér (akár kollekciókról is beszélhetnénk), igen vagy nem - semmire nincs kész válaszuk.


Ha rendetlen naplóvezetésem során sokakat érdemeik szerint dícsértem már ezen az oldalon, a Tokióban, Párizsban, világszerte bizonyító tervezőcsoportról nehéz volna mást állítanom, egyszerűen szívemhez nőttek.



A paradoxonokat, kontrasztokat kedvelő alkotótriászból ugyan eddig csak Füzes Esztert és Godena-Juhász Attilát sikerült személyesen megismernem (no és Lábady Gergelyt, akivel azóta is telefonon, emilen tartjuk a kapcsolatot Use ügyben), de tapasztalataim birtokában Tóth Andrásról sem tudok mást elképzelni, mint hogy minden tehetségén túl szívélyes, kedves alkotóművész.

A Hungária Malomban tett látogatásomkor, nemcsak a fényárban úszó showroom, a falnak támasztott regálokon lógázó fekete kollekció nyűgözött le. A barátságos fiatalok személyisége, villámsebességgel születő, ugyanakkor mélyen megfontolt ötleteik, az a hév, amellyel (és erre minden esélyük meg is van) meg akarják hódítani a világot, szintén elkápráztatott. Ha valakik, hát ők aztán nem ábrándoznak feleslegesen, pontos, tiszta képük van a külföldi divatvilágról. Tudják, mikor, melyik lépést kell megtenniük az üzletinek is elég üzleti "galaxison", hogy eddigi sikereiket növelni, fokozatosan kamatoztatni tudják. Nem fellengzősek, nem szaladt velük el a ló, bátran néznek a jövő elébe, hisz van miből - jelenükből, múltjukból - táplálkozniuk. Nyitottak az újra, de nem tagadják meg a hagyományokat, amit, akit, tisztelni illik, kell, tisztelik.

Fekete vagy fehér (akár kollekciókról is beszélhetnénk), igen vagy nem - semmire nincs kész válaszuk. Míg faggattam őket hajlandóak voltak újra és újra felidézni a döntéseik mögött álló okokat, észérveket. Így aztán, talán nem csak én hiszem úgy, valóban érdekes, emberszagú interjú születhetett. Persze nehezen is feltételezem, eltérő gondolkodásmód hasonló eredményeket szülne, mint amellyekkel a USE csapata büszkélkedhet. Példaértékű az a józanság és akarás, amellyel céljaikért küzdenek. Ha valamit, hát ezeket a tulajdonságokat aztán az élet bármely területén bőséggel lehet(ne) kamatoztatni.

De ne szaladjunk oly messzire! Visszaidézve a múltat, emlékszem, hazafelé majd szétvetett a büszke boldogság, amiért Godena-Juhász Atilla szívélyességének köszönhetően, apró, ám de annál formatervezetteb USE papírzacskóba csimpaszkodhattam. A bársonyostapintású selyemfülekbe kapaszkodva még lépteim is ruganyosabbá váltak, fel se szálltam se buszra, se villamosra, gondoltam (gyerekesen persze) országnak-világnak látni kell kincsemet. A szütyőben rejlő, képeslapnak beillő fotókat csak otthon vettem alaposabban szemügyre. A nyári kollekció erotikus lakkcsizmácskái rögtön levettek lábamról. Szobám négy sarka felé rúgdalva-irányozva papucsaimat, meztéláb mindjárt hasonló csodákra áhítoztam.

Önjelölt Hamucipőke lennék? - ha Tokióban is áll a bál és úton-útfélen szamurájkardokkal felfegyverzett, vágott szemű hercegek nyargalásznak hófehér paripáikon, győzködtem magam, nyugodt szívvel vállalhatom be az azonosítást is...


Írta: MZ , Dátum: 2007-04-01






ALMAF