W. Wieger Mariann képző- és iparművész kiállítása (július 30-szeptember 30.)

W. Wieger Mariann, képző- és iparművész \Summa\ címmel rendez kiállítást a Nemzeti Táncszínház halljában 2004. július 30. és szeptember 30. között.


W. Wieger Marianna: HastáncSumma

W. Wieger Mariann, képző- és iparművész "Summa" címmel rendez kiállítást a Nemzeti Táncszínház halljában 2004. július 30. és szeptember 30. között. Az esemény követi az összművészeti rendezvények trendjét, ráadásul két irányból is. Az egyik irány a kiállítást befogadó budapesti Nemzeti Táncszínházé, amely megnyitása óta teret ad a társművészeteknek is. A másik irány pedig az alkotóé, aki portrék, tájak és ezoterikus képek mellett táncot is fest. W.Wieger Mariann kalandvágyó személyiség. Nem kenyere a megszokott, az egysíkú. Alkotásai – bár jól megalapozott szakmai tudásról tesznek tanúbizonyságot – új utak kereséséről árulkodnak. Mariann a képzőművészet és az iparművészet ezermestere. Belvárosi művészeti stúdiójában – ahol kicsiket és nagyokat oktat a szakmára – tucatnyi technikát leshetnek el tőle tanítványai. Otthonosan mozog az olaj, az akvarell, a pasztell és a grafika területén, de tanít és művel textil– és divatterevezést, sőt, bőrművességet is. De nem áll meg a kézzel foghatónál, világszemléletét szavakba is önti: verseket ír.

Hosszú utadon pihenj meg vándor
Ne mozdulj, csak nézz
Nézz vissza a mából
Kutasd multad szép emlékeit
Tervezd meg belőle álmaid
És érd el, érintsd meg jövőd értékeit.

(Az idézet W.Wieger Mariann ’Vándor az úton’ című verséből való.)   Egy kísérletező kedvű, kíváncsi művész alkotásai nem is szólhatnak másról, mint új utak kereséséről. Így születtek azok a batik képek is, amelyeket nem a hagyományos textil alapra vitt fel a művész, hanem gyűrt papírra. A sorozat – mely a tervek szerint évről-évre bővül majd - a ’Tánckultúrák’ címet kapta, és a flamenco-tól az indiai táncokig örökíti meg a mozgás dinamikus harmóniáját.

A batikolással készült tánc-mementók azt hivatottak megörökíteni, amitől a tánc az ami: az emberi test kifejezőkészségét, a mozdulatba zárt energiát, a bájt, a kellemet. De a kimerevített koreográfián túl az egyes táncok hangulatát, közegét is tükrözik a képek. Színviláguk atmoszférát teremt.

A ’Tánckultúrák’ képsorozatot bővítendő, Mariann azt tervezi, magyar néptánc csoportokat keres föl. A képek skiccei a próbák során készülnek majd, a végeredmény pedig a műterem magányában. A magyar néptánc mellett az ír is megragadta a képzőművész fantáziáját. A sorozatba ezért bekerül majd a különleges lábtechnikájú ír mozdulatsor egy-egy eleme is.

Mariann híve a művészetek közötti átjárásnak és összefogásnak. Kiállításának megnyitóin rendszeresen szerepelnek táncosok, zenészek. Úgy érzi, a művészet itthon nincs eléggé megbecsülve, ezért segíti és népszerűsíti a társművészeteket és annak tehetséges képviselőit a saját eszközeivel.

A kiállítás, ahogy a cím – ’Summa’ - is sugallja, összegzés. Bőrképek és olajfestmények, tájképek és portrék kerültek a falakra, egységes egészt alkotva. A nagyérdemű elé kerültek Mariann legújabb büszkeségei, az ezoterikus témájú képek is. Az alkotások különös pókfonálként tapadnak a papírra, beteljesedést sugallva.

A kiállítás megnyitóján részt vevők kedves hagyomány részesei voltak: a javarészt gyűjtőkből álló közönség tombolajegyért cserébe néhány W.Wieger Mariann alkotást vihetett haza. A nyeremény garantált volt, ahogy a műélvezet is az mindazok számára, akik felkeresik a kiállítást a Budai Várban. 

  Fotók W. Wieger Mariann Summa című kiállításáról
Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2004-08-03


ALMAF