Mindenkinek van egy álma

Egy pillanatra hajlamos vagyok azt hinni, gyerekkori álmaink szunnyadnak a vásárlás hátterében


Hát hogy a fenébe ne volna?Nem tudom az okát, de süldő kiskamaszként jó magam és nevezzük Balázsnak, Balázs nevű unokatestvérem is egy és ugyanazon dologról álmodott, nevesül mindketten, ha törik, ha szakad „balerina-királynők” szerettünk volna lenni a közelgő farsangon. Balázs ügyes kezű nagymamája vart is egy csini kis, aranyba hajló jelmezt, karcsú derékkal, libegő tüllfodrokkal, ilyen csili-vili rucija is csak Hamupipőkének lehet – gondoltuk mindketten. A pompás holmit elsőként Balázs avatta fel, a fotók tanúsága szerint, vékony alkatán remekül állt a ruhácska, talán csak az a randa SZTK keretes szemüveg nem hiányzott az orráról. Mindenesetre, ki sejti, ki nem, miért, sikere volt.

Mit ad Isten, pár héttel később nekem is megadatott a kegy, az alsós bálba „balerina-királylánynak” öltözni, természetesen a diadém sem hiányozhatott kese, lófarókba hurkolt frizurám tetejéről, a fejedelmi fejék épp úgy himbálódzott kobakomon, mint Balázsén, csak az a csúf pápaszem nem szomorította mosolygós vonásaim. A fényképek tanúsága szerint, szemernyivel, tényleg szemernyivel csak jobban festettem Balázsnál, az észrevételt egyébként ő is támogatta, sőt, mondhatom javamra, lovagiasabb gesztussal élt. Cseperedve még a róla készült jelmezes portrékat is megsemmisítette, szégyellve, hogy egyszer, óhatatlanul rég, kisfiú létére „balerina-királynő” szeretett volna lenni.

Hogy mindez hogy s miért jutott eszembe? A válasz egyszerű: Zoób Katti romantikus taftruháiról, aranyba hajló impozáns költeményeiről, melyeket ugyan diadém nélkül viseltek csábos-bájos, göndörfürtű modelljei, az összhatás mégis fejedelmi volt. Nem csoda, hogy a nemrégiben állami kitüntetést kapott tervezőhölgy a Harrods törzsközönségét is lenyűgözte romantikus darabjaival, vagy hogy a londoni Fashion Weeken Margaret Teacher stylistja is a vásárlók sorába lépett. Az okokat hosszasan lehetni kutatni, valószínűleg ki-ki más indokán nyitja meg pénztárcáját egy-egy luxusba - remekbe szabott estélyi költemény láttán! Vagy?

Egy pillanatra hajlamos vagyok azt hinni, gyerekkori álmaink szunnyadnak a vásárlás hátterében. Ha csak egy estére is, de mindnyájan „balerina-királynők” kívánnánk lenni, nők, férfiak, minden hátrányos megkülönböztetés nélkül, egyként, anélkül, hogy a dolgoknak a későbbiekre nézve maradandó következményei volnának. Hisz, valljuk be, azért egy életen át uralkodni sem könnyű!


Írta: MZ , Dátum: 2007-10-25


ALMAF