beautizmus

Közhely, de igaz, egy jól megválasztott smink például csodát művelhet arcunkkal és itt nem a maszkírozásra gondolok, az apróbb hibák javítására


A minap került kezembe az újság, benne a cikk, mely mivel, ha nem a szépséggel foglalkozott volna. Aki reggel is gyönyörű, á la natúr, ahogy a természet önnön teljességében megalkotta, az az igazán gyönyörű – olvasom, az érces hangú Charlie óta tudjuk, nincs benne újdonság.



A szöveg a továbbiakban hiúságunk felszámolására tett kísérletet, ugyan miért is szépítkeznénk erőnkön felül, vegyük már észre, a tökéletesség, amiért annyian s annyian küzdünk hiába, elérhetetlen fogalom.

Próbálkozni azért szabad, nem? – szálltam szembe az egyébként átgondolt, elsősorban a csontsoványság - mert, hogy korunkban mi más is lehetne egyedül üdvözítő? -, propagandáját támadó írással. Hiszen szépek lehetünk anélkül is, hogy megtagadnánk nőiességünket (még ha narancsbőr is tartozik hozzánk, teszem zárójelbe sokak kedvéért), természetesen, ha nem szenvedünk az áhított fogalomért. A jól ápoltság érdekében elkövetett szépítő kommandókat, az arcpakolásoktól, a kenceficékig, körömlakkokig, továbbmegyek, zsírpárnáink masszírozását, tornáztatását is ide számítva, a magam részéről nem kárhoztatnám, ha nem kínként éljük meg őket, a pozitívan felfogott, megélt törődést, de csak azt, testünk, lelkünk meghálálja.

Bár messziről kezdtem, végül mégis csak a Beauty Forum Hungarynál szeretnék kikötni, a 2007-es Make-up Kupának és még számos versenynek otthont adó, közel 150 kiállítót megmozgató kiállításnál, melynek nemcsak abban lehet szerepe, hogy a szakmával megismertesse a legújabb technikákat és alapanyagokat, amiket aztán kedvére reklámozhat, kínálhat nekünk, fogyasztóknak, de abban is, hogy egészében ráláthassunk a szépségipar mostanság trendi, szilfid ideáljával nem (csak) ellenünk, nagyobbrészt értünk (is) működik.

Közhely, de igaz, egy jól megválasztott smink például csodát művelhet arcunkkal és itt nem a maszkírozásra gondolok, az apróbb hibák javítására. Ha topmodellek nem is leszünk a make-upolástól, kényelmesebben érezhetjük magunkat bőrünkben. Ha nem a tökéletesség a célunk, hanem a tökéletesedés, és ez áll minden szépségápolással kapcsolatos termék bevetésére, nem fogunk belerokkanni egyetlen szépítkezésbe, szépségért folytatott háborúnkba sem.

Visszatérve a Beautyra, hála a XXI. század géniuszának, láttuk, tapasztaltuk, tucatnyi fegyver áll rendelkezésünkre, mesterséges és természetes anyagok egyként, műkörmöktől a szoláriumon át a biolevekig, melyek közül ki-ki ízlése, igénye szerint válogathat.

Tán nem is annyira csak a média és nem is a szépségipar felelős azért, ha nyaktiló nélkül, fékeveszett iramban, minden, de minden újdonságot azonnal magunkévá teszünk a hőn áhított csoda, a megszerezhető szépség érdekében, inkább az önbizalmát bármikor veszteni kész, mohó ember hibázik újra és újra. Ha egyáltalán hibázik. Megeshet éppen tévedéseink, túlkapásaink segítenek abban, hogy a szépítésben is előbb-utóbb ráakadva az arany középútra, a holnap velünk együtt változhasson egyre harmonikusabbá, ha úgy tetszik, szebbé és szebbé.


Írta: MZ , Dátum: 2007-05-04






ALMAF