Defo, avagy majdnem backstage

A társaságukban lévő úriember nem győzte noszogatni őket, ha ilyen tempóban folytatják a nikotinpálcika élvezetét, lekésik a saját fellépésüket


Mint már rengeteg szó esett róla a divatbemutatóknak helyt adó, hófehér pavilonba elég nehézkesen sikerült bebocsátást nyernünk. Talán a féltve őrzött Műcsarnok közelsége miatt, talán csak a sajtólista hiánya okán, mindenesetre megszenvedtünk a bejutásért.



Jómagam, korábban érkezve a többieknél, fülepre tapasztott mobillal róttam fel-alá a múzeumköröket, mígnem belefáradván a sétafikálásba, félúton rövid pihenőt tartottam. Nem kis feltűnést keltve jó fél órát kapartam a retikülömben (a női táska rejtelmeiről tudnék mit mesélni) a cigarettásdoboz után. Kutakodásomat végül siker koronázta, mit ne mondjak, adott körülmények között kifejezetten jól esett rágyújtanom. (Kissé dühös voltam, amiért korábban a biztonsági őrökkel sehogy sem sikerült zöldágra vergődnöm).

Kis híján hálát rebegtem a bűzrúd feltalálójának, amiért ha ilyen önkárosító eszközökkel is csupán, de nagy nehezen kiengedhettem a gőzt. Hogy a füstjelek univerzálisak - általános nyelvészeten megtanították ugyan, no de régi hibám, a papírízű tananyag érvényében csak akkor hiszek, ha megvalósulni látom a tételekben foglaltakat. És tessék! A cigarettám által légbe írt kondenzcsík csak úgy rajzotta körém az embereket. Előbb csak két modell lányzó jött „koldulni” egy szálat dohányomból, nyomukban hamarosan feltűnt a harmadik lófarkas lány is, majd a fodrász és Sziráczky Brigitta divattervező. Akaratomon kívül kerültem az események középpontjába ismét.

A balon kabátba burkolózott szépségek idő híján sebtében eregették a cigi füstöt, egy-egy slukkot oly áhítattal szíva, mintha kifutóra lépésük előtt legalábbis erőt meríthetnének a rúdnyi „halált okozhat…” – ból. A társaságukban lévő úriember nem győzte noszogatni őket, ha ilyen tempóban folytatják a nikotinpálcika élvezetét, lekésik a saját fellépésüket. A lányok mondhatni rá se „bagóztak” a fiatalemberre, tudták, ami belefér, az belefér. Sziráczky Brigitta épp csak az elkészült lófarkakat szemlélte meg s már suhant is tova, befelé. A lányokat talán a művésznő bírta jobb belátásra, mert hamarost ők is a mellettünk fekvő, szürkés pocsolyába hajították hangsúlyozottan egy szál cigarettájukat, melyet végül hárman szívtak el. Én csak mosolyogtam a szituáción. Elvégre termen kívül rekedtem, mégis a „legforróbb bulvárhírek” tanújaként álltam, ahol álltam.

A morfondírozásra mindössze néhány másodpercem jutott, hál isten megérkezett a „felmentő sereg”. Az öttagúra bővült szerkesztőséget már a biztonsági őrnek sem volt szíve hazaküldeni, néhány újabb feleslegesen rótt múzeumkör után, lassacskán beeresztett bennünket a 10. Lakástrend és Design kiállításra. Igaz, a kifutó köré akkora már embertömegek csoportosultak, így aztán csak lábujjhegyen sikerült végigkísérni a divattervezők felvonultatott kollekcióit, de megérte! Többek közt Blue Paprikáék multifunkciós paprikafüzérei láttán (melyek designos táskafülként funkcionáltak) újfent lehetett adózni honi tervezőink leleményének.


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-21






ALMAF