Bíró Eszter Zenéim 2000-2006 albumának sajtótájékoztatóján jártunk (november 30.)

Déli 12 óra van, a hangulatos Spinoza Ház Touluse Lautrec grafikáival ékített, vörös tapétás falai között lassan gyülekeznek újságírók


„Élj, hogy éljél!”

Déli 12 óra van, a hangulatos Spinoza Ház Touluse Lautrec grafikáival ékített, vörös tapétás falai között lassan gyülekeznek újságírók, tévések a Karafiáth Orsolya író, költő által szervezett összejövetelre. A  főszereplő az alig 16 évesen Miss Saigonként tündöklő, és azóta csak még bájosabbá lett színész, énekesnő, Bíró Eszter, akiről S. Hegyi Lucia, divattervező is csak legekben tud beszélni.



A francia származású topmodellt, Latitia Castát meghazudtoló szépség most is elragadó, göndör fürtjei a vállára hullnak, naiv, csillogó szemmel néz éppen érkező közönségére, akik Eszter debütáló szólóalbumának, a „Zenéim 2000-2006”-nak sajtótájékozatójára gyülekeznek. Miután mindenki helyet foglal, kezdetét veszi a vetítés. (Úgy látszik divat a kivetítő, se divatbemutató, se sajtótájékoztató nem lehet meg nélküle mostanság.)A c söpp színházterem érdeklődő hallgatósága kíváncsian figyeli az Eszter pályafutását dióhéjban vázoló rövidfilmet, majd, immáron kellőképp felcsigázva, egy, a jelent is reprezentáló, rövid beszélgetésbe csöppen bele. Az álmairól mesélő művésznőt Bóta Gábor faggatja a kezdetekről, megtudjuk, hogy bár a vágyott musical főszerep, a Miss Saigon, épp idejében talált a tüneményes hölgyeményre, a nem is remélt sikerek után, a kifürkészhetetlen sors, a zordon Párkák éppen elég akadályt gördítettek útja elé.

A New Yorki Színiakadémián eltöltött három esztendő, ha másra nem is, tapasztalatgyűjtésre alkalmas volt, Eszter, mondhatjuk, megfizette a tanulópénzt. Napról-napra, hétről-hétre Mária Magdalénát énekelni a Jézus Krisztus Szupersztárban számára is megterhelő feladatnak bizonyult. „Úgy éreztem magam, mint egy robot, egy egyszerű szakmunkás” – nem mindennapi őszinteséggel vallott hányattatásairól a bájos énekesnő.

Nem csoda, ha a kinti megpróbáltatások után depresszióba esett. Hiába a részéről várva-várt hazatérés, „Nem kerestem fel senkit, gondoltam, majd észreveszik, hogy itt vagyok” – fogalmazott naivan Eszter, dolgai itthon sem fordultak jobbra. Meghallgatás meghallgatást követett, a válasz mindenhol kegyetlen elutasítás volt. Amikor is, mint derült égből a ménkűcsapás, megint épp csak időszerűen érkezett Verebes Pista felkérése, aki Lucifer show-jában Éva főszerepét szánta a sokat tapasztalt előadóművésznek. Nem tartott, nem rendezett meghallgatást, egyszerűen megbízott Eszterben.

S. Hegyi Lucia, a Luan by Lucia divattervezője, kérdéseinkre így vallott a meseszép hölgyről: „Eszterre tervezni nem hogy könnyű feladat, hanem egy álom volt. Ő egy nagyon karizmatikus személyiség, fantasztikusan nőies kisugárzása van, tehát nem, tényleg nem volt nehéz a tervezés, mert amilyen érzéseket ő kiváltott belőlem, azt már csak rá kellett alkossuk.”. Eszter nemcsak a Kentaur által tervezett lemezborítón, a sajtótájékoztatón is a Lucia - Újhelyi Eszter páros által alkotott darabokat viselte, ezúttal a festett selyem kollekció topját és a legújabb farmerkollekcióknak a vonalát csodálhattuk meg hibátlan, nőies alakján. A kereknyakú, láthatatlan kapcsokkal gombolható zakót és az enyhén harang alakú szoknyát - melyeket, mint Lucia megjegyezte „nagyon nőies szabásvonalak jellemeznek” - a karcsúsító vonalak mentén elhelyezett, fehér tűzések varázsolták lélegzetelállítóvá. S hogy miért éppen a selyem lett Lucia kedvenc alapanyaga? Hát azért mert, „az a legnemesebb, a legkellemesebb és legnőiesebb anyag. A selyem fehér arany.” – öregbítette a divattervező a kelme hírnevét. (A ruhákról később, az Eszterrel készült divatinterjú keretében, ígérjük, bővebben szólunk majd.)

De nemcsak Luciából áradtak a szeretettel, szinte már-már rajongással teli szavak, Bóta Gábor sem igen tudott másképp viszonyulni a háta mögött csak „smucignak” becézett beszélgetőpartneréhez. Eszter, ha a filléreket valóban a fogához is veri, ami érzéseit illeti, velük nem fukarkodik. Legutóbb a Budapest Klezmer Band hangzás-, látványvilágát pezsdítette fel fülbemászó énekhangjával, színes egyéniségével, és az Operaház Fantomjában is tündökölt, most pedig, hogy egyelőre nincsenek színészi felkérései, lélekbemarkoló dalaival hódít. Dallamos, de igényes popzenét kínál hallgatóinak, „arra nem gondoltam, hogy eladható legyen” – jegyezte meg mosolyogva bemutatkozó korongjáról a sajtótájékoztatón.

Ha gondolt, ha nem, a sajtótájékoztatón előadott, részben saját szerzeményeivel a teremben mindenkit levett a lábáról. Bíró Eszter nemcsak énekelni tud, zongorán is játszi könnyedséggel kíséri magát. És akkor ott vannak még a többi zenészek, a szívfájdító, - pezsdítő dallamokat hegedű, dob, vokál festi alá. A gyermekkorról is beszámoló zeneszámok hol angolul, hol magyarul csendülnek fel. Értelmetlen tovább ragozni, irány a lemezbolt, míg el nem kapkodják, tessék Bíró Esztert vásárolni!

Míg mi jócskán a bennünket ért élmények hatása alatt, Eszter elkövetkezendő sikereire koccintottunk a Bortársaság finom nedűivel, ő elnézően mosolygott rajtunk, fejben talán már a második elnyűhetetlen „maxi” megunhatatlan slágereit komponálva.


Írta: MZ , Dátum: 2006-12-04






ALMAF