nyilatkozat teszi a mestert...

Már elbúcsúztunk, amikor a lépcsőfordulóból visszafordult. Most én kérdeznék valamit – mondta mosolyogva – na és neked tetszett a bemutató?


Bevallom őszintén, egy icipicit (még) mindig zavarban vagyok interjúkészítés előtt. Igazából, nem is tudom, miért félek diktafon végre kapott alanyaimtól egyre, mikor rendre-másra kénytelen vagyok meggyőződni afelől, ők is csak salakból s lélekből leheltettek, értsd hús-vér személyek, akárcsak jómagam.



Talán az irántuk érzett tisztelet parancsolja tenyeremnek, hogy a még megengedett keretek között, izzadjék, hangomnak, hogy - félre intonációs problémák – csúszkáljék. Mert igen, rendre-másra le vagyok nyűgözve általuk, nem szégyellem bevallani.

Náray Tamással is ez volt a helyzet. Azt ugyan nem állítom, hogy a mesés Orientet idéző haute couture divatbemutató mindenegyes darabja ízlésembe vágott volna, azt viszont annál inkább, hogy a kollekció varázsos alkotásai között nagyobb számban akadtak olyanok, melyek valóban közelkerültek szívemhez. A színek tobzódása, a strasszok csillogása, avagy Epres Panni mosolya, búcsúintegetése a kifutó végén, mind-mind emlékezetessé avatta számomra az Ybl Palotabeli estét. És akkor még magáról a tervezőről, egyelőre mit sem szóltam…

Igen, Náray előtt is fejet kéne hajtsak, amiért immáron belefáradva a kamerák előtti szereplésbe, még a tévés csatornákhoz mérten is szerény eszközömnek is megnyílt. A világítást lassan lekapcsolták ugyan, a díszleteket is elhordták körülünk, mi még mindig, még mindig az előtérben álltunk. És Náray Tamásból ömlött a szó. Ahogy szűkre szabott időnk haladt, egyre kedvesebben, emberibben, érzékenyebben, hogy meg kellett állapítsam, nemcsak divattervezni, nyilatkozni is mesterien tud.

Már elbúcsúztunk, amikor a lépcsőfordulóból visszafordult. Most én kérdeznék valamit – mondta mosolyogva – na és neked tetszett a bemutató? Válaszolhattam volna mást, mint hogy nagyon? – lenyűgöző volt, káprázatos, látványos, még ha, legalábbis ruhák terén, magam jobban szeretek bujkálni, mint jó értelemben, amúgy „náraysan feltűnősködni”.


Írta: MZ , Dátum: 2007-01-22






ALMAF