kínos szótárazás

Kebelkirálynők lehetünk a Felina áttetsző csipkéiben is, hogy a Rösch francia eleganciát sugárzó selyemhálóingeiről ne is beszéljünk


Amellett, hogy bepillantást nyerhettünk a márciusi divatkavalkád színpompás kollekciókkal kecsegtető bemutatóinak részleteibe, a Wella Fashion Show sajtótájékoztatóján érdekes, ám egyben fájó tapasztalatokat szereztünk.



Ahogy arra Gaál Zoltán rövid bevezetőjében rögtön rávilágított, a média képviselői közül bizony sokan távol maradtak a rendezvénytől, állítván, a divattervezők nem sztárok, szükségtelen orrfolyásig reklámozni őket tévében, rádióban, úgysem kíváncsi rájuk senki, még a kutya sem.

A lesújtó, ámde sajnos igaz ténymegállapítást, amolyan buzdító hangulatú felszólítás követte: a megjelentek igyekezzenek hát minél színesebben interpretálni az eseményeket, akkor talán megfordul a helyzet. Magyarán, divattervezőink sztárok lesznek, ha mi sztárként beszélünk róluk. Igen ám, de ahhoz nem ártana ismernünk a divatszakma alapfogalmait!

A sajtótájékoztatón sajnos arra is fény derült, újságírók és tervezők, mintha két, külön nyelvet beszélnének. A divat két fő irányvonalának, a pret a porte (konfekció) és az haute couture (tágabban minden, ami nem konfekció) kifejezések szisztematikus keverésének eredményeként, nehezen értelmezhető diskurzus született. Még elszomorítóbb, hogy néhányakat a Neo fellépése jobban felcsigázott, mint a sajtótájékoztatón jelenlévő divattervezők együttese, a kérdések java a zenekar fellépésére irányult, nem pedig a majdan bemutatásra kerülő kollekciókra. Egyesek úgy gondolkodtak, ha már divattervező, legalább legyen külföldi! – őket ismét csak le kellett forrázzák a szervezők, a sajtótájékoztatón ugyanis nem vettek részt a háromnapos divatesemény orosz, cseh, horvát meghívottai.

Hál' isten, Kovács Andorban, a Sentiments tervezőpárosának férfi tagjában, volt annyi kurázsi, hogy a hallottakat félretéve felülemelkedjék az aktuális helyzeten, szónoklataival mintegy helyes irányba terelje a majdnem félresiklott sajtótájékoztatót. Sziráczky Brigitta, divattervező ugyan kissé meglepődve fogadta, hogy neki épp az aktuális trendeket kell ismertetnie, de aztán eleget tett a kérésnek, gondolhatta, legalább ennyivel is okosabbak leszünk, mi, 'tájékozatlan újságírók'.

Az eseményt záró rögtönzött divatbemutatót – úgy látszik javítható, megfordítható a helyzet – már mindenki álmélkodva figyelte, a lenyűgöző estélyiket csodálva bizony a divattervezők presztízse is megnőtt. Talán ezzel kellett volna kezdeni! - nem tudom. Azt mindenesetre biztató volt látni, hogy az érdeklődés még a média képviselőiből sem veszett ki teljesen. Hajrá! A háromnapos divathétvége után talán szép lassacskán még azt is megérjük, hogy eleget téve Gaál Csaba óhajának, sztárokat csinálunk tehetséges divattervezőinkből. Szurkolunk nekik, de hogy mindez kit, mit, milyen érdekeket szolgál majd, azt inkább bölcsen, legalábbis egyelőre, nem feszegetjük.


Írta: MZ , Dátum: 2007-02-21






ALMAF