Guiness rekordok sűrűjében

De kanyarodjunk csak vissza Dévényi Kathy-ékhoz! A sminkmester tudta, hogy mire vállalkozik, hónapokig edzett, úszott és futott a nagy esemény előtt


Hősiesen és büszkén vallom be, számomra nem Dévényi Kathy Guiness rekord kísérlete volt az első, amit végig izgulva, drukkolva kísértem figyelemmel. Korábban Sziámiéknak szurkoltam a Gödörben a majd háromnapos egyfolytában zenélés sikeréért.



Ha elejétől fogva a teljesítésig nem is voltam, nem is lehettem jelen a nem mindennapi eseményeken, jelentős időt töltöttem mindkét helyszínen ahhoz, hogy általános következtetéseket vonjak le.

Az első és legfontosabb ezek közül talán az, hogy a szokatlan helyzet képes újra közel hozni egymáshoz az embereket. Kicsi és nagy úgy szorít a leendő rekorder sikeréért, hogy még saját ellenszenveiről, dühéről, bajáról is képes megfeledkezni, csak a harmadik célja számít, egyedül az szent, semmi egyéb.

A "mindenki egyért" közösségkovácsoló hangulata messze nem azonos az időnként ezért, vagy azért gyülekező, szedett-vedett csoportokban dívó lázas örjöngéssel. Az egybegyűltek nem törni, zúzni, pusztítani szándékoznak minden potenciális erejükkel, épp ellenkezőleg, résztvevő közreműködésükkel hozzájárulni szeretnének a már-már emberfeletti teljesítményekhez.

De kanyarodjunk csak vissza Dévényi Kathy-ékhoz! A sminkmester tudta, hogy mire vállalkozik, hónapokig edzett, úszott és futott a nagy esemény előtt, hogy a kellő kondíció birtokába jussék. Nem vaktában vállalkozott valamire, alaposan felkészült a rekord kísérletre, hogy nők tucatjainak a figyelmét irányítsa a sminkelésre, szépségük hangsúlyozásának fontosságára. Kitartóan, fáradhatatlanul küzdött, Gerényi Katalinnal, egykori tanítványaival, testvérével és még ki tudja ki mindenkivel közösen együtt azért, hogy bizonyítsa, manapság is születhetnek nagy dolgok, történhetnek csodák, csak akarni kell.

Müller Péter a rekord kísérlet után úgy nyilatkozott, mindenkinek meg kéne tapasztalnia, milyen hatalmas lekierővel rendelkezik, akkor talán az egész élete másképp alakulna. Nem mondta, de továbbvive gondolatait, talán egyik ügyünket sem adnánk fel olyan könnyen mindenféle csipp-csupp okokra hivatkozva. Nem lustulnánk, fásulnánk bele az idegörlő hétköznapokba, nagyobb megértéssel és türelemmel fordulnánk embertársaink felé, ha nem éreznénk úgy állandóan, versenyfutás az életünk, őrült hajsza az idővel.

Ami engem illet, csak gratulálni tudok nekik. Dévényi Kathy negyvenórás sminkmaratonjával a háta mögött csak sarkallni tud rá, hogy merjek nagy dolgokra vállakozni. Ha Guiness rekordba nem is vágnék bele, mert durmolni, valljuk csak be, mindennél jobban kedvelek, legközelebb biztosan alaposabban megfontolom majd, milyen kérésekre, feladatokra mondok nemet.

Ha fellengzős voltam, bocsássatok meg, másképp nem tehettem. Továbbra is emelem kalapom (és nem csak) a Guiness rekorderek előtt.


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-31






ALMAF