Manier 2010. ősztél bemutató Let's Misbehave!

A Manierra jellemző varázslatos világ tárult elénk Németh Anikó 2010. ősztél kollekciójának bemutatóján.


Manier 2010. ősztél bemutató LetA Manierra jellemző varázslatos világ tárult elénk Németh Anikó 2010. ősz/tél kollekciójának bemutatóján. Cole Porter Let's Misbehave vagyis Légy engedetlen címet viselő, 1927-ben megjelent klasszikusának hangulatát idézte meg a Manier Divatház az azonos nevet viselő 2010-es őszi/téli kollekciójával az Iparmővészeti Múzeumban. A XX. század eleji modern nő érezvén a szüfrazsett-mozgalom szelét, fittyet hány a konvenciókra, megkurtítja a haját, a régmúlt hosszú szoknyáit, leveti fűzőjét, elég bátor ahhoz, hogy nadrágot viseljen és cigarettázzon, repül, autót vezet, jazz klubokba jár, részt kér az életből és a döntésekből.A ruhák köré szereveződő hangulat, zene és életérzés elvarázsolta a nézőket. A század eleji jazz klubok dalai mellett felcsendült a '30-as évek nagy hazai slágere is az „Oda vagyok magért” Harcsa Veronika és Frenk előadásában, melyet Sári Péter zongorán és Gyémánt Bálint gitáron kísért. Karafiáth Orsolya versei szóltak.

Az est háziasszonyai, Bombera Krisztina, Demcsák Zsuzsa és Karafiáth Orsolya utalása Lady Gagára pedig finom korszatíraként irányította a figyelmet még inkább a retro vonulatra. A Manierra jellemző extremitás, frivolitás, heterogén kollekcióépítés és az előadásban végig üdítően ható humor tette igazán különlegessé a bemutatót.

Manier 2010. ősztél bemutató LetKedvcsináló kezdésként Manier ruhákat ábrázoló design tortácskákkal és pezsgővel kínálták az érkező vendégeket, akik szemügyre vehették a Manier erre az alkalomra megrendezett Haute couture darabokat felvonultató kiállítását is.

A rendezvény mellé prémium médiatámogatók sora állt: az ELLE magazin, a TV2 és a FEM3 csatorna, a Nők Lapja Café, Rádiócafé, illetve egy Peti Est Különszám is készült, melyeket a város kiemelt pontjain és a helyszínen is kihelyeztek.

Manier 2010. ősztél bemutató LetIdén ősszel és télen a Manier visszarepít a 20-as, 30-as évek korszakába, szem előtt tartva a ruhadarabok jól használhatóságát. Elegáns hosszú kabátokat, kosztümöket kínál, melyeknél a férfiszabások a hangsúlyosak, ám a finom feminin részletek lágyítják a maszkulin hatást. A kifutón megjelentek a magasított derekú, bőszárú nadrágok, az aszimmetrikus nyakú blézerek, kabátkák, frakk megoldású hátrészek és a csábos rövid szoknyák. Finoman erotikus mély, V-kivágású blúzok, széles váll és derekat kiemelő vonalak teremtik meg a szemrevaló sziluettet. A gyapjúszövetet finom selyemmel, csipkével vagy épp tollakkal ellensúlyozva karakteres, mégis finom outfitek születtek. A szatén, bársony anyaghasználat igazán nőies, elegáns ledérséget eredményezett. A lágy esésű pliszírozott muszlinruhák, vagy a fényes, de nem hivalkodó selyem santung együttesek pedig elegáns, nőies hatást keltettek. Zömében sötét színek uralták a kifutót, de a lágyabb, világosabb tónusok sem hiányoztak a palettáról. A zord fekete és kék ellenpontozásaként a drapp, zöld, ezüstös szürke, lila, púder és fehér árnyalatai jelentek meg. Az összképet Illés Katalin egyedi designer cipői, és Gere Márta Georgia különleges ékszertáskái formálták még teljesebbé. A modellek természetes szépségét Titkos Bernadette sminkjei és Koczka tüllös hajkreációi emelték ki.

Németh Anikónak a nőkről alkotott szemlélete egyértelműen megjelenik a kollekcióban. A tervező szerint a felelősséget vállaló, dolgozó nők, tévedtek akkor, amikor férfiasabbak akartak lenni a férfiaknál: "a női érzéseket, erényeket, tulajdonságokat ugyanúgy meg kell mutatni úgy az életben, mint az öltözködésben. A Manier 2010. ősz/tél kollekcióját ebben a szellemben alkottam meg. Szeretném megmutatni a nőknek, hogy finoman nőies öltözékben is lehetnek cégvezetők, üzletasszonyok, felelős beosztásban dolgozó nők.”

Manier 2010. ősztél bemutató LetA divatperformansz minden eleme azon klasszikus kérdések köré szerveződött, ami napjainkban egyre erősebben foglalkoztatja a női nemet. Annak idején a női test és lélek korlátaiból való felszabadítása nem csupán gondolati síkon, hanem a fűzőket elvető, lazább öltözködésben is megjelent. Az est frivol hangulatát erősítették a pirosan izzó lámpák, majd az egyik modell lemeztelenedése. A hölgy kacéran, bukfencezve, mintegy fittyet hányva a konvenciókra ezúttal nem csak képletesen, hanem valóban megvált halványlila csipkefűzőjétől a férfi vendégek legnagyobb örömére.

Manier 2010. ősztél bemutató LetAz esten - a korábbi bemutatókhoz hasonlóan – a fellépő művészek mellett több híresség: Hadas Kriszta, Kánya Kata, Ungár Anikó, Bíró Ica is jelen volt, hogy elsőként láthassa a Manier legújabb kollekcióját.


Írta: HazaiDivat , Dátum: 2010-10-15


ALMAF