A londoni mintákra épülő, 200607 ŐszTéli hajtrend Szabados Iréne mesterfodrász tolmácsolás

Nemcsak a ruhák, cipők, sminkek, de bizony a frizurák esetében is érdekes, milyen az aktuális trend


"Nincs rossz frizura, csak kevés hajlakk."

Szabados IréneNemcsak a ruhák, cipők, sminkek, de bizony a frizurák esetében is érdekes, milyen az aktuális trend, hogyan viseljük divatosan fejtetőnkön meredező, kósza hajszálainkat, avagy dús, lobogó sörényünket a 2006/07 Ősz/Téli szezonban. Így aztán Szabados Iréne, mesterfodrászt a budapesti Bourbon Rendezvényházban tartott haj-show-ja (2006. november 12.) után valósággal megrohamozták az újságírók az exkluzív útmutatásért. Természetesen a HazaiDivat.hu is ott volt az érdeklődő tudósítok közt... Már-már sajtótájékoztató jelleget öltött a felvilágosítás, a média képviselői jegyzetfüzetekkel felszerelkezve tömörültek a jeles hajszobrász köré, aki - már amennyire háziasszonyi teendői engedték - a legapróbb részletekre is kiterjedően magyarázta a 2006/07 Ősz/Téli hajtrendeket, miközben izgalmas történetekkel is szolgált. Ha télen is mutatósak kívánunk lenni, nem árt néhányat megfogadnunk tanácsaiból!



A vágás a lényeg

"A L’Oreal professzionális hajfestékeinek köszönhetően, bármennyire is nagy hangsúlyt kapott az új hajszínek, színkompozíciók ismertetése a Szabados Iréne 2006/07 ősz/téli hajshow-ján, a lényeg még mindig a vágáson van" – jegyezte meg Szabados Iréne. Az idei pret-á-porter hajviselet, amely a londoni frizuratrend irányítóitól származik, elsősorban a frufrura és a tarkóra helyezi a hangsúlyt. Iréne az előre, illetve hátra hosszabbodó fazonok közül, az előbbit ajánlja, a tarkórészt borító hajszálakból alakul ki a frizura leginkább fecskefarkra emlékeztető, legrövidebb szakasza, míg a fül feletti hajból lesz a leghosszabb rész. Frufru és tarkó a fül alatt összetalálkozik. Az elkészült, hátul rövid, elől hosszú frizuraremek a puhítási eljárásoknak, a pontvágásnak köszönhetően lesz lágyesésű. A hajat meg kell szabadítani a súlyától, úgyhogy az szemre mégis dús maradjon.

Multifunkci szendvicssütő

Az elkészült hajkorona formázásánál elmaradhatatlan kellék a lapvas, amely a mesterfodrász szerint a ’70-es, ’80-as, ’90-es évek munkastílusát idézi. Bár akkor gáz felett kellett melegíteni a készüléket, "egyszer rá is nyomtam a számra, sokáig olyan volt, mint a herpesz" – idézte fel a régmúltat Iréne – ma viszont könnyen kezelhető, bárki által használható kerámia lapvasak könnyítik a munkát. A multifunkcionálisnak is nevezett lapvasak segítségével, ha melegszendvicset, toastot nehezen is készíthetünk – bár a hajszobrász szerint az sem kizárt – növekedésben lévő hajszálainkat minden további nélkül kihúzhatjuk.

Otthoni kiszárításnál a nedves hajat nem árt egy kis formázóval, habbal bekenni a művelet előtt, nem pedig csak úgy, szárazon nekiesni, hacsak nem szeretnénk kócos, töredezett, trendinek semmi esetre sem nevezhető bóbitával büszkélkedni. A tincsek végét külön érdemes picit meghajlítani, ahogy hosszú haj esetében a vasalást követően előrehúzni az egészet. Erre nemcsak a divat követése miatt lehet szükségünk, ha nem tesszük, a téli hidegben könnyen lefagyhatnak érzékeny hajvégeink – figyelmeztetett Iréne.

Egyéni pontvágás

A vágástechnikák közül, a fentebb már megnevezett pontvágást emelte ki a hajszobrász. "Új olló esetén pont ott vágunk bele az ujjunkba" – definiálta a fogalmat. Majd visszatérve a frizurák főmotívumára, a frufrura, megjegyezte azt is, lehet pici, széles, vagy ferde, határt csak a vendég egyénisége és a fodrász kreativitása szabhat neki.

Az alkotói fantázia hangsúlyozása nem véletlen, a részben még előttünk álló trend a szabadságra helyezi a hangsúlyt. De ugyanilyen fontos fogalmak lehetnek a változatosság, a sejtelmesség, a különbözőség is. Megijednünk nem kell, szó sincs tehát az egyenfrizurák uniformizmusáról, sőt, jelen pillanatban fontos az is, hogy a már kialakított frizura könnyen változtatható legyen, a tupírozást ugyan el kell felejtsük, de sok hajlakk segítségével, melyet nem tévedés, bele kell csapkodni, pofozni a tincsekbe, bármilyen vad, magas búb elkészíthető. Használatával jobban kiemelhetjük a frizura tincsességét is, hatására kedvezőbben érvényesül az úgynevezett "nedves hatás".

Hogy értsük miről van szó, gondoljunk csak a mostanában megjelenő divatújságok címlapjaira. "A londoni kifutón például" – avatott minket a részletekbe Szabados Iréne – "a modellek súlyos koffereket húztak maguk után, minek következtében valósággal lifegtek a frizurájuk szerves részét képező külön kis fülecskék" (érts: tincsek).

Hamvas árnyalatok

De ha már hajfestékekkel nyitottunk, ne csak a tincses formáról, szóljunk néhány szót a színekről is. A szín most a legfontosabb adalék – jegyezte meg Iréne – kihangsúlyozza a frizurát. Télen elsősorban a hamvas árnyalatoké lesz a főszerep, de az arany, mahagóni, rezes árnyalatok is divatosnak számítanak.

Többé nem kell arra törekedni, hogy a festés eredményeként egyszínű hajat kapjunk, épp ellenkezőleg, idén a sokszínűségen van a hangsúly. Hála a L’Oreal festékeinek, elfelejthetjük az órákig tartó melírozást, maximum három-négy pontosan eltervezett helyen kell csíkozgatni. Ennyi épp elég a kívánt rajzos, plasztikus hatás eléréséhez.

A színek sokasága a különböző karakterproblémák orvoslásában is nagy segítségünkre lehet. A fejtetőn világosabb, az arc körül sötétebb tincsek a széles arcnak egyfajta magasítást adnak, ellenkező esetben, ha valakinek éppen keskeny arca okoz esztétikai problémát, a fordítottja igaz.

Hosszú hajat, de azonnal!

Nemcsak a 2006/07 ősz/téli hajtrendnek, de minden bizonnyal az előttünk álló esztendőknek is nagy slágere lesz még a hajhosszabbítás. Egyelőre ugyan kevesen engedhetik meg maguknak a pótsörények nyújtotta luxust, "a londoni kiállításon" – tudtuk meg Szabados Irénétől – "a kiállítók közel 60%-a ilyen irányú tevékenységet folytatott".

Karácsonyra, Szilveszterre

Ha minőségi póthajakkal nem is, laza kontyokkal – mert kontyok terén most ez a trendi, legalábbis a mesterfodrász szerint - mi is felkészülhetünk az előttünk álló karácsonyi, szilveszteri ünnepekre. Ha viszont valóban divatos, jól ápolt külsővel vágnánk neki a téli szezonnak, s egy frufrus, előre bukó, tincses költeménnyel - pompázzon az akár hamvasan szőkés, barnás, feketés, vagy mahagóni árnyalatban - örvendeztetnék meg magunk, nem árt felkeresni egy nevesebb fodrászszalont.

Iréne még elérhető áron dolgozik. Egy rövid hajvágásért 6.000 Ft-ot fizetünk, egy középhosszúságú haj esetében 10.000 Ft-tal számolhatunk. Ennyit talán kinek-kinek megér, hogy valódi egyéniségét hangsúlyozva, a londoniak merészségét is meghazudtolva legyen titokzatosan trendi.


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-25






ALMAF