A bőrterapeuta több, mint kozmetikus

A bőrterapeuta a hagyományos kozmetikai kezeléseken túl az orvos – a plasztikai sebész és a bőrgyógyász – keze alá dolgozik


Caprice és Goczi Katerina 2004A bőrterapeuta az a kozmetikus, aki a hagyományos kozmetikai kezeléseken túl az orvos – elsősorban a plasztikai sebész és a bőrgyógyász – keze alá dolgozik, és bizonyos, nem orvosi feladatokat, átvállal tőle. A plasztikai sebész jobb keze. A kozmetikus szakma óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Míg a '90-es években legtöbben csak gyantáztatni, esetleg arctisztításra jártunk kozmetikushoz, addigra mára szinte megszámlálhatatlan szolgáltatást vehetünk igénybe a kozmetikai szalonokban. Választhatunk különböző krémes arckezeléseket, lézeres vagy ultrahangos kezeléseket, és többféle testformáló, bőrfeszesítő szépségápolási eljárást is.Nyugat-Európában és a tengerentúlon a kozmetikusok kezdenek kilépni megszokott szerepükből, és bővítve ismereteiket, bőrterapeuta képesítést szereznek.  A hazánkban egyelőre még gyerekcipőben járó szakmáról, a kozmetikus és a bőrterapeuta közötti különbségről, és a bőrterapeuták plasztikai sebészetben betöltött támogató szerepéről Dr. Szemerey Balázs István plasztikai sebészt, a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) Esztétikai Szekciójának elnökét kérdeztük.

„A bőrterapeuta olyan kozmetikus, aki a hagyományos kozmetikai beavatkozásokon túl ismeri a bőrön végezhető orvosi, elsősorban plasztikai sebészeti, bőrgyógyászati, és kozmetológiai beavatkozásokat, és azok hatását. Segíti az orvos munkáját és bizonyos – nem orvosi – feladatokat átvállal tőle” – mondta el Szemerey doktor.

A beavatkozásokat megelőző bőrdiagnosztikának és az alapos előkészítésnek köszönhetően pontos, személyre szabott kezelési terv készíthető. A bőrterapeuta az előzetes állapotfelmérés eredménye alapján felkészíti a pácienseket az esetlegesen rájuk váró kezelésekre, műtétekre. Amennyiben szükséges, a beavatkozást követően további utókezeléseket javasol és végez annak érdekében, hogy a végeredménnyel a páciens maximálisan elégedett legyen. A bőrterapeuta munkája során folyamatosan kapcsolatban áll a kezelőorvossal.

Dr. Szemerey azt is elmondta, hogy ugyan lézeres kezeléseket, microdermabrasiót, vagy tartós szőrtelenítést plasztikai sebészetek mellett szépségszalonokban is végeznek, azonban a beavatkozásokhoz használt készülékek hatásfokában, így a kezelések hatékonyságában nagy különbségek vannak. A kozmetikákban például, a microdermabrasiót homokszemcsés lézerrel végezik, a plasztikai sebészeteken azonban ugyanerre a kezelésre gyémántfejes készüléket használnak. Míg a
homokszemcsés lézerrel 10 alkalomra is szükség lehet, hogy észrevehető változást tapasztaljunk bőrünkön, addig a gyémántfejjel már 5 alkalom utána is látványos eredményt érhetünk el.

„A bőrterapeuta jogosult használni a hatékonyabb, erősebb orvosi lézereket, ultrahangos, vagy villanófényes készülékeket. Pontosan tisztában van az eszközök működésével, a kezelések hatásával, és a velük elérhető eredménnyel. Így ha hozzá fordulunk segítségért, biztosak lehetünk a magas színvonalú ellátásban és a tökéletes végeredményben”- mondta el Dr. Szemerey Balázs István.

Magyarországon egyelőre nem indult még bőrterapeuta szakképzés, azonban több országban is mestervizsgához kötik a bőrterapeuta diploma megszerzését.

A Mediburg Klinikáról

A Mediburg Klinika 1991-től működik, és elsősorban plasztikai sebészettel foglalkozik. A klinikán teljes körű plasztikai sebészeti szolgáltatás érhető el: mellen, fejen és arcon végzett műtétek, intim plasztika, valamint az alakformáláshoz kötődő műtétek. A Mediburg Klinika Magyarország leginnovatívabb plasztikai sebészete, ennek jegyében a műtéti beavatkozások mellett a minimál invazív (pl. lézeres és botox kezelések, microdermabrasió, anyajegy eltávolítás) és a non-invazív beavatkozások (pl. ultrahangos alakformálás, bőrfeszesítés) széles tárházát kínálja pácienseinek. A klinikán 2009. augusztusában kezdték meg a kezeléseket az új Thermage készülékkel. A plasztikai sebészeti beavatkozásokon kívül orvos-kozmetológiai tanácsadás és kezelés, személyre szabott anyagcsere-beállítás és fogyókúra is elérhető a klinikán, valamint a svéd Akademikliniken orvos-kozmetológiai készítményei is megvásárolhatók.

Forrás: Mediburg Klinika


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2010-08-15


ALMAF