Via

Magyar divatprominensek a TV-ben

Megint láttam Zoób Kati-t a Duna TV-n, kiderült, hogy a 2007. november 11-i városrendezési, építészeti műsor nem volt egyedi eset... Most is sajna csak a végét láttam, de az derült ki, Katti számára meghatározó személyiségekkel mélyinterjúzott, beszélgetett, és nagyon jól.

Mostanában Náray Tamást is sokszor lehetett látni a TVben (Csillag születik) És Hajas Lászlóról is elkaptam egy TV-műsor beharangozót, hogy mintha majd azt vezetné valakivel...


Divatra ható tényezők Ötvenes-hatvanas évek

Az '50-es és '60-as évek

Még mindig a divat és a szépművészet kapcsolatáról...

Amerika. Cecil Beaton (1904-1980). A tervezőnő modelljeit Jackson Pollock (1912-1956) nofiguratív olajfestményei előtt fotóztatta. Így 'szólt bele' a festészet a divattba, a reklámiparba. Aztán az is 'visszaszólt', és Pollock festmények-inspirálta textielk kerültek piacra. Hát igen, ha egyszer valami működik, érdemes lehúzni róla annyi bőrt, amennyit hagy...


Divatra ható tényezők Hetvenes-nyolcvanas évek; Kilencvenes évek

A '70-es, '80-as és '90-es évek

Utcsó részéhez értünk a művészet (festészet, bútordizájn, építészet stb.) és a divat (alkalmazott iparművészet, ugye) kapcsolatáról szóló résznek.

Egy Veruschka nevű modell-színésznő úgy döntött, inkább a testére festve igyekszik kifejezni önmagát, és ezt a tevékenységét Holger Trülzsch fotós meg is örökítette. Ami a '70-es években még biztosan durva vállalkozásnak számított. De ami tán még ma is durva lenne, azt egy John Crancher nevű brit (naná!) követte el: halott bogarakkal, hüllőkkel és madarakkal díszítette az általa tervezett fejfedőket, nyakláncokat. És mindezt a '80-as években, persze a mindent hagyó szürrealizmus jegyében.


A divatillusztráció története fejezetindító - Csipes Antal

Ha azt hallod, divatrajz, három dologra gondolj:

  1. divattervező által készített vázlat, melyen a leendő ruha, mint jelenség látható
  2. a ruha arányait és pontos szabásvonalát tartalmazó rajz, amely a mintakészítő szabómesterhez kerül - a könyv szerint -, akik ebből elkészítik a szabásmintát
  3. egy divattervező, divatház kollekcióját bemutató, annak hangulatát hangsúlyozó alkalmazott grafika, művészi értékű divatillusztráció.

A divatillusztráció története A divatlapok 1. rész

Talán érthető, hogy különösen angy érdeklődéssel olvastam ezt a fejezetrészt. Hiszen bár a HazaiDivat.hu nem divatlap, hanem divatportál, amelyik az előzőnél sokkal demokratikusabb egyszerűen on-linságánál fogva, azért mégiscsak a divatról publikál, ahogy teszik ezt olyan nagy nevek már évtizedek óta, mint a Vogue, a Harper's Bazaar, az Elle, a Glamour stb. Róluk, ezen divatlapok történetéről tudhat meg többet az, aki fellapozza a Divattükör divatlapokról szóló fejezetét. Én megtettem.


Milánó, Monaco, a Francia Riviéra, Andorra és Barcelona divatja - 01

Úgy alakult, hogy augusztus-szeptemberben végigjártam Dél-Nyugat-Európát. Láttam Milánót, a Francia Riviérát és a Spanyol Costa Brava egy darabját Barcelonával együtt, meg persze az olyan 'útközbe eső' országokat is, mint Monaco vagy az Andorrai Hercegség.


Madonna koncert Bécsben (2008. szeptember 23., kedd)

Madonna koncert Bécs 2008Madonna stílusikon. Annak is, aki nem szereti a zenéjét. Bár jó tíz éve már nincs miért nem szeretni, mert egyrészt annyira igényes - többek közt mert jó érzékkel mindig az élvonalból választ hozzá alkotótársat -, másrészt meg mert annyira változatos (a kezdeti poptól, a funky-n át, az elektron keresztül eljutott az r'n'b-ig, és nyilván még nincs vége). Legalább annyira, amennyire a megjelenése az. Mindig egy lépéssel a világ előtt, de csak annyira, hogy azért a világ kövesse, azaz követve az aktuális trendet, de felerősítve benne valamit, ami aztán divathullámokat kelt. 2008. szeptember 23-án, Bécsben, végre megnéztem mindezt élőben is, és nem csak a ruháját figyeltem... :)


luxus

Zob KatiA minap egy portrébeszélgetést láttam Zob Katival (melyben többek közt azt is elmondta, hogy a nevét így írja, egy o-val és rövid o-val, a Zoób Katti és KATTI ZOÓB márkanevek csupán - nem is baj, hogy elhangzott ez, ahány újságinterjú, annyiféleképpen látom leírva a nevét). De az interjú nem ezért maradt meg, hanem mert egy érdekes családi történettel demonstrálta, neki mi a luxus. Történt ugyanis, hogy egy külföldi szereplésekor azt kérték tőle - és más művészektől -, definiálja a luxus fogalmát. Egy tervező esetében ez különösen zavarbaejtő kérés, hiszen aki nem konfekciót gyárt, hanem akár pret-a-porter-t, ahogy a Katti Zoób főleg ezt, de nyilván haute couture-t is, mint minden rendes divatház, az ugye már a tevékenységével magával kimeríti a luxus fogalmát, lévén a luxusiparban érdekelt, luxustermékeket alkot.

Folytatás a DarnyikSzilvia.hu-n


Náray Tavasz

Náray Tavasz 2010Tegnap este (2010. március 4.) Náray Tamás divatbemutatón voltam. Csepregi Éva világos blézerben és hölgytársasággal érkezett, Verebes István piros talpú, fekete Náray tűsarkút viselő karcsú, barna lányát kísérte el, Békés Itala színművésznő pedig az egész bemutató alatt a pillanatot igyekezett fémdobozba zárni. Az új Náray szalon maga is egy csodás ékszerdoboz: az impozáns, fehér, bőrbevonatú fal NARAY logós gombokkal tűzve középen és a pulton mozdulatlanná parancsolt, grapefruit méretű díszgömbök kényes egyensúlya a pulton mind azt sugallják: tökéletes helyre érkeztünk. Az öltöző azonban csajosan vidám, meleg fényei napmeleggel bíztatják a Náray ruhák közt vadászó amazont. A szalon elhelyezkedése pedig méltó közegbe helyezte a márkát: a sarkon Louis Vuitton szalon, szemben az Operaház - tehát az új helyszín a Budapest közepévé vált, a Váci utca hajdani szerepét átvett és újraélesztő Andrássy útról nyíló Hajós utca. Az a legjobb a Náray bemutatókban, hogy az ember ott fesztelenül lehet jólöltözött. Talán éppen azért, mert Tamás ruháival is és a minden nyilatkozatában, minden bemutató-felvezetőjében arról beszél, hogy szerinte a nő legyen nőies, ráadásul merészen vállalva annak kellékeit. 'Próbálkoztam a minimál dizájnnal, de nekem az nem megy. A ruhák most is díszesek, jól felcsicsáztuk őket' - készített fel Tamás most is a látványra, amit tőle egyébként is minden jelenlévő vár: a sok masnira, a kivül-belül más-más mintával díszített, kivarrott kézelőre, a rojtok és fodrok özönére - mely utóbbi egyébként is a 2010 Tavasz/Nyári trend egyik kulcsdarabja.

Folytatás a DarnyikSzilvia.hu-n


Back Backstageparty

Back BackstagepartyDRESS CODE: MAD COUTURE - ez állt a meghívón, meg a magyarázat, hogy 'Végre felveheted azt, ami bárhol máshol sok lenne...'. Így aztán talpig őrült eleganciában álltunk a lakásban csőre töltve, Backstageparty 2010 VIP party-ra (2010. március 5., Műcsarnok) indulásra készen, amikor... Amikor kedvenc kandúrmacskánk hátuljából gennyes vér buggyant a lábam elé. Pillanatnyi pánik után gyorsan váltottam erős lélekjelenlétre, már az egészségügyi doksikat gyűjtő polcnál álltam, és az említett macska Oltási könyve, meg műtéti kórtörténeti papírjai után kutattam. A 24 órás állatkórház szerencsére tíz percre van tőlünk, odahajtottunk hát.

Folytatás a DarnyikSzilvia.hu-n


Szex és New York 2.

Szex és New York 2.Frászt kaptam tőlük. Négy idegesítő nő, öntudatoskodó beszólásokkal, életszerűtlen ruhákban flangálva - ennyit láttam belőlük, ha a távirányítót reményvesztetten léptetve a Szex és New York valamelyik epizódját vetítő csatornára tévedtem. Egy percnél többet nem adtam neki, nem bírtam ugyanis. Aztán úgy alakult, hogy olyan helyre költöztünk, ahová hónapokon át nem köttettünk be TV-t. Ha bámulni támadt kedvem a lapos-nagy készüléket, DVD-t kellett betennem a lejátszóba. Ekkoriban vásárolhattam meg - hosszas könyörgés után - a Jóbarátok és a Szívek szállodája összest, és mert hiába százrészesek, ezek is elfogynak egyszer, ráfanyalodtam a Szex és New Yorkra. Persze csak kölcsön-DVD-n, mert én ezért pénzt nem adok! - gondoltam akkor. De női sztori, elviselhetőbb, mint a Helyszínelők (bocs, Rajongók!), punnyadni jó lesz.

Folytatás a DarnyikSzilvia.hu-n


Náray Nyár 2010

Náray Nyár 20102010. május 5-re Náray Tamás 2010 Nyári szalonbemutatójára voltam hivatalos. Summer Dream & Yahting - hát igen, Tamás a nagyot álmodók közül való, gazdasági válság ide vagy oda, ő nem fogja vissza a vágyait. Egyébként meg minek is tenné? Kedvenc korszakom, a '20-as évek legvége, '30-asok eleje, amikor flitteres chelston ruha és fejpánt, tollboa meg hosszú szipka nélkül ember (közelebbről nő) nem volt, aki ki lépett az utcára. Ha az akkori, Nagy Gazdasági Világválságban lehetett, most miért volna tilos mulatni, yahton élvezni a nyarat? Ha telik rá. Ha meg nem telik, akkor legalább második bőrként magunkra húzni a napsütötte, szeles szabadság hangulatát. Vagy ha arra sem telne, hát legalább egy este erejéig elképzelni, hogy milyen lenne, ha... Ezzel érthet egyet Zséda, Détár Enikő, Ördög Nóra és Dávid Ibolya is - mert mind ott ültek a szalonkifutót övező nézőtéren. Nem lehet elég korán kezdeni alapon az énekesnő még kisfiát, sőt, férjét is magával hozta. A gyerkőccel - gondolom, a szükség okán - át is szaladt kétszer a kifutón, amit Náray profi modelljei, a 'jól bevált szüzek' hiba nélkül oldottak meg. A jelenet tanulsága, hogy nem könnyű trendi anyukának lenni. A bemutatón egyébként az RTL Klub is forgatott, a Fókusz és a Reflektor is riportolt az eseményről. Végre, hogy a divat, és a magyar divat helyet kap a magyar médiában főműsoridőben az egyik legnézettebb csatornán! Nem mondom, hogy a divat a legfontosabb közügy, és főleg nem akkor, amikor az ételt megvenni, közüzemi számlát kifizetni is átlagprobléma, de ha van valamink, ami érték, arról hadd tudjunk már itthon is, ne csak Dubai-ban meg az USA-ban...

Folytatás a DarnyikSzilvia.hu-n


Kékszalag 2010 by me

Kékszalag 2010 by meMázlista vagyok, így meghívást kaptam arra a hajóra, mely rádiótörténeti jelentőségű pillanatokra készült 2010. július 2-án. A jelenleg leghallgatottabb reggeli rádióműsor (ezt mondják a felmérések), a Class FM Morning Show-ja most nem a szokásos budapesti stúdióból, hanem egy hajón ringatózva küldött jelet az éterbe. A 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj hivatalos rádiója ugyanis előbb a füredi mólóról, majd a Balaton közepéről tudósította hallgatóit Európa legnagyobb és legrégebbi vitorlás versenyéről. Ugye nem kell mondjam, mit jelent ez...? Na jó, hát azt, hogy a százszor féltucat gyönyörű vízszelő közt lavírozva, mondhatni a verseny sűrűjébe vethettem be magamat, még vízen innen, de a vitorlázás szabadságélményén - azt testközelből és tömegesen tapasztalva, tetőterasz magasságból szemlélve - abszolút túl. Rákóczi Ferenc és Vadon János Csiszár Jenővel kiegészülve - Sebestyén Balázs megérdemelt szabadságát töltötte épp - vezette a rendhagyó Morning Show-t.

Folytatás a DarnyikSzilvia.hu-n


Sziget 2010 by me

Sziget 2010 by meMár évek óta nem a koncertek miatt járok a Szigetre. De évek óta járok, rendületlenül - a legelsőtől a legutóbbiig (2010. augusztus 11-16.) minden évben kint voltam. Írhatnám úgy is, nélkülem nincs Sziget - de mert ennek a nagyarcúságnak a valósághoz semmi köze nem lenne, nem írom. Egy ideje azonban már ügy ez nekem: ha esik, ha fúj, ha terhes vagyok, ha nem, kimegyek, hogy átéljem, hogy része legyek. Persze mindig tudósítok is róla, mert mióta médiamunkás lettem, ez is feladatom, de az újságíró objektivitása ilyenkor otthon marad.

Folytatás a DarnyikSzilvia.hu-n


Sziasztok Trendkövetők

Sziasztok Trendkövetők,a HazaiDivat.hu trendmagazin főszerkesztő-újságírója vagyok.

Terveim szerint ebben a blogban jegyzem le a Szerkesztőség életét, meg a (főleg) haziai divat körül forgó gondoltaiamat napról-napra.

Kövessetek! :)


Első bloggerünk Aipli Ági topmodell

Sziasztok! Újra itt. A blog renszerünk friss és most tesztelődik. Terveink szerint a hazai divatélet szereplői a HazaiDivat.hu blog rendszerében adnak majd rendszeresen hírt magukról.

Első bevállalós ’divatemberünk’ Aipli Ági topmodell (portréinterjúját a Portrék rovat Topmodellek menüpontja alatt olvashatjátok, itt: Aipli Ági, topmodell).


Médiatámogattuk a GAS bemutatót

Hello!

Megkésve bár, de... Szóval megvolt a GAS divatbemutatón a Beach-en (Beach House, Siófok, 2006-07-15), aminek a médiatámogatója voltunk. Ha ott voltál, akkor láttad, ha nem, akkor majd a hamarosan felkerülő fotókon fedezheted fel széles mosollyal a HazaiDivat.hu feliratú molinót, melyen rózsa-narancsban modell-sziluett-logónk pózol.

A molinó ugyan oldalra került - szigorú reklámpiac! - de a Coca Cola és a Vodafone mellett csak mi hirdettünk a színpad frontján, és ez azért nem rossz... Dagadt is a keblem.


Vigyázz, kész, Sziget!

Vigyázz, kész, Sziget! Végre. Megint.

Magam megrögzött szigetlátogató vagyok. A legelső - akkor még Diáksziget - óta évről-évre rendszeres látogató. hogy miért? Mert jó, h egy csomó korombeli nyüzsög, és az ember egyik programról a másikra vetődhet. Csupa élmény, csupa zene a világ. Mert a világ mindig csak annyi, amennyi épp körbevesz, amennyit belátsz belőle. Egy szigetnyi jó bőven elég...


Sziget 2006 volt

Hello Mindeki,

bocs a pauzáért. Elkapott az a fránya szigetbetegség, és hetekig se kép, se hang. Szó szerint, merthogy a hörghurutra emlékeztető tünetek eredméyneként a hangomat is elvitte a cica pár hétre. Hogy a pasim milyen boldog volt, az botrány! Ha-ha.

A Sziget viszont jó volt. Igaz, egy db jó koncerten sem vettem részt. A Prodigy, amit annyira vártam lehaknizta az estét, és csak az utcsó számra indult bene. (Fene beléjük!) Egyébként meg tokásak, és megfáradtak voltak. Oda a régi tűz... Persze, ki bír ezerrel pörögni egy teljes évtizeden át? Talán mégis jobb lett volna acsúcson abbahagyni, fiúk!


Szilva blogja

Örömhír!

Mától olvasható a blogok közt Szilva blogja, aki a HazaiDivat.hu egyik újságírója.

Olvasgassátok. Szerintem tanúlságos lehet a divatújságíró palántáknak, és talán érdekes a civileknek.

Üdv,
Via


Az Ördög Pradát visel

Hello Mindenki,

nagy izgalommal várom a 6-át. Na nem a decembert, hanem a most péntekit, merthogy izgalmas filmpremierje lesz akkor. A témája a divat, a címe meg ’The Devil Wears Prada’, magyarul ’Az Ördög Pradát visel’. Vagy ’Az Ördög Pradában jár’? Merthogy a szeptemberi mozielezőtesekben még ez volt a neve, tetszett is nagyon. Aztán némi külföld után hazatérve már mindenhol az előbbi jött szembe. Kár. Az eredeti, szerintem, jobb volt.


Láttam a Pradát, le vagyok nyűgözve

blogom,
régen írtam beléd, nem szép dolog :(
Na, majd most!


kosarasok

A Miss Balaton nyolcévnyi felhozatalát csillogtatja meg a Fradi stadionjában. Jó. De miért épp a futball? Miért nem a kosárlabda? Miért nem az óriások sportja a legnépszerűbb labdajáték Magyarországon? Talán mert a magyar átlag nem két méter... Sajnos.

Volt alkalmam NB1-es kosármérkőzésen a bírói asztalnál ülni (na nem mint bíró, isten ments, de ezt most hagyjuk), és így megtudni, mi az, hogy magas. (Pedig életem párja is 194.) Szóval a magas az, aki ha feláll melléd - mert a meccs egy fordulópontjánál pályára parancsolta az edzője -, akkor egy átlagos széken ülve, arcodat jobbra fordítva a térde látványába ütközöl. Na jó, talán nem a térde, de a combközepe. És közben te sem vagy alacsony, 174-nél az ember már büszke a magasságára.


Budapest - Velence - Nizza - Budapest

Nizzában jártam. Izgalmas útnak ígérkezett: autónk utcsó pillanatban kiderült fékhibája mitt úgy döntöttünk, stoppal megyünk. Egy nap alatt jutottunk el Velencébe (még sosem láttam), de a stopkultúráról kijelenthetem, h kihalt. Egy fia stoppos nem sok, annyit se láttunk az úton, pedig tizenórát autókáztunk. Az olcsó, fapados járatokra gyanakszom: ki stoppolna három napon át Dél-Spanyolországig, ha két óra alatt, hetvenezért oda-vissza viszik repülőn, ugye?


'Csak 10 perc' és Zoób Katti 2006-os nagybemutatója

Este fél hét. Előtt tíz perccel. És hogy milyen sok néha tíz perc, arról álljon itt egy szösszenet.

Zoób Katti divatbemutató nincs minden hétvégén, nagybemutató pedig (érts: nem egy szalonban, vagy üzletben, hanem ezer főt befogadó, impozáns környezetben és ráadásul az eljövendő szezonra szóló, a divattervező munkásságát egy évre előrevetítő divatesemény) idehaza csak évente egyszer. Ennyit bír el amgyar piac, és egy magyar tervező költségvetése. Jogos. Így aztán az ember felölti legszebb ruháját - én a völegényemtől születésnapomras kapott csodás Aqunauta kompozíciót jelöltem ki a feladatra - és tűsarkúján odatipeg a Magyar Telekom Székháza elé.


Nemzetközi vizekre eveztek a Topmodell jelöltek

Végre nemzetközi vizeken. Az első magyar Topmodell 9. részében vetített külföldi levegő nem csak a lányoknak, a szerkesztőknek is jót tett, elkezdték belevágatni a montirozókkal a szakmát (értsd: a modellszakmát) a műsorba. Igaz, volt némi így klikk, úgy klikk feszültségkeltés (Tita Rékával, Fruzsi Annával lóg), de a lényeg mégis elkezdett arra terelődni, amitől szerintem egy Topmodell típusú műsor érdekes lehet, jelesül arra, mit jelent modellnek lenni, mit várnak el egy modelltől a reklámpiacon.


Topmodellek a divatpiacon

Szerintem a Topmodell 10. része volt a magyar Topmodell kerestetik eddigi legérdekesebbje. Éspedig azért, mert amit eddig nagyon hiányoltam a műsorból - a modellszakma bemutatása - az ebben a részben szinte végig főszereplő volt. Már a 9.-ben is többet láttattak a szerkesztők ebből a témából, de december 4-i adásban lendült át a mérleg nyelve előszőr a szakma irányába.


topmodell helyett szépségkirálynő

Nem tudom, ki hogy van vele, én csalódott vagyok. A műsor (ja, hát az első magyar Topmodell) végeztével (tegnap ugye megvolt a döntő) már elmondhatom, hogy Annának drukkoltam, úgy találtam, neki volna a legnagyobb esélye arra, hogy különleges arcával, sokat mondó tekintetével és profikat megszégyenítően fegyelmezett, alázatos (jó értelmben, és sziforúan a modellszakmával szembeni) magatartásával növelje eggyel a kevés főt számláló elit klub, a magyarországi születésű, nemzetközi karriert elért topmodellek csapatát.


Trend Neked

Örvendetes hír, hogy végre idehaza is egyre gyakrabban találkozunk soknapos, profi körülmények között megrendezett, nyílt divatbemutató sorozattal. És itt főleg a nyíltnak (értsd: bárki jegyet válthat rá) örülök, mert a divat végtére is a felhasználóknak készül, belőlük inspirálódik, és nem utolsó sorban belőlük él. Mégis, valami furcsa oknál fogva, elzárkózik előlük.


Egy divatújságíró panaszai

Ha egy divatbemutatót múzeumban rendeznek, az rossz ómen.

Legutóbb a Szépművészetiben tartott Andrej Baranik előtt kellett atrocitásokat kiállnunk, amikor fél órával a kiírt kezdés előtt befelé igyekeztünk.

A szép jó estét helyett hisztéria fogadott, meg fenyegetőzés, hogy ránk hívják a biztonsági őröket, ha nem hagyjuk el az épületet... Merthogy odabent a sokmillió értékű Van Gogh, nehogy azt lopjuk. Jó. Mi csak bemutatót jöttünk nézni. Az majd egy óra múlva, addig várjunk!


köszönöm a köszönőleveleket :)

Rengeteg köszönőlevél érkezik mostanában a Szerkesztőségbe, melyekben arról írtok, örültök, hogy van ez az oldal, és hogy egyre épül, szépül.

Hát, én meg örülök, hogy ez valakinek számít, sőt, hogy van, aki ennek hangot is ad. Úgyhogy


20 oldalas melléklet a hazai divatról az Elite 2007. márciusi számában

Ha megvettétek a márciusi Elite magazint, akkor már Ti is tudjátok, amit én: van benne egy húszoldalas összefoglaló a hazai divatról.

Hát, ezt is megértük. Egy magyar éltmódmagazin, amelynek egyébként mindig is volt divatrovata, példányának 20%-át a magyar divattervezők legfrissebb kollekcióinak fényképes bemutatására szánja.


jó pl.

Még az jutott eszembe Elle-témában (20 oldalas melléklet a hazai divatról), h lehet, h a HazaiDivat.hu kezd követendő jó példa lenni a magyar médiában? :))))

Ez jólesett, nah.


Jó bornak nem kell cégér, de azért jól esik...

'Drágáim!

Nagyon köszönöm ezt a remek tudósítást a Guinnessről. Nagyon megható számomra ez az odafigyelés és törődés.
Bármiben tudok a továbbiakban segítségetekre lenni, csak szóljatok.

Kívánok sok sikert és még több olvasót a hazaidivatnak

Baráti üdv
Dévényi Kathy'


Designed by Madonna

A Rákóczi úton láttam meg először. Csak kocsifuttában, nyakamat a sofőröm előtt szinte fájdalomig átnyújtva tudtam csak megszemlélni, de az összetéveszthetetlenség, meg a méret okán nem volt miért kételkednem. Ez ő. Egy építkezést takaró mega-giga poszteren hirdeti 2007 tavaszi kollekcióját.


Anorexia nervosa

Anyák napi témán gondolkoztam. És mert az anyáknak a lányaik (/fiaik) a legfontosabbak (jó esetben persze csak rögtön a társaik - férjük, élettársuk stb.jük után, merthogy a gyerek ugye csak 'vendég a háznál' :)), úgy döntöttem róluk írok.


eloszó - Csipes Antal: Divattükör (Osiris, 2006)

Örültem, amikor megláttam egy könyvesbolt polcán: végre egy magyar feldolgozású, áttekintő könyv a divatról!

Aztán később azt is megtudtam, hogy a címlapján szereplő modell a USE unused egy öltözetét viseli.

Végül pedig úgy döntöttem, ha már olvasom, akkor olvassa más is, akit érdekel, mi az, hogy divat, kik a szereplői, mi a története. Úgyhogy ez itt egy olvasónapló - fejezetről fejezetre.

'A divat folytonos változás: megújhodás és megszűnés örök körforgása.' - ezzel a mondattal nyitja könyvét a szerző. A divat tehát nem más, mint az élet, a természet rendjének modellje. A fák ősszel A fák ősszel lehullajtják levelüket, hogy aztán tavasszal új lombba öltözhessenek.


tervezés Anyag, szín és forma 2. rész

Ma már a forgalomban lévő ruhák 50%-a mesterséges textilekből készült. De nem volt ez mindig így.

A mese a 19. században kezdődik, amikor 1889-ben Louis Marie Hilaire Bernigaud de Chardonnet gróf (született: 1839 május 1-én, a franciaországi Besanconban) feltalálta a facellulózból készült regenerált műszálat.

A következő évszám a témában 1934, amikor Amerikában a Du Ponz cég vegyésze, Wallace Hume Carothers előszőr előállította nejlont. A nagy szakítószilárdsággal és kopásállósággal büszkélkedő anyag első ipari felhasználása a nejlonharisnya lett, amelyből már az első évben is 64 millió pár kelt el. Ez a szám a II. világháború után több milliárdra duzzadt.


tervezés Anyag, szín és forma 3. rész

Kötött és horgolt anyagok - ezek reneszánsza is a szintetikus szálak megjelenéséhez kötődik.

Mert bár találtak már kötés nyomokat i.e. 500-ból származó egyimtopi sírokban, az ipari forradalom egyik vívmánya, a William Cotton által 1864-ben szabadalmaztatott kötőgép pedig elhozta a tömeggyártást, az igazi áttörés a '10-as évek végén kezdődött, amikor a Chanel ház lánckötés-technikával készült ruhákat vitt kifutóra.

Az addig főleg fehérneműk gyártására használt kötött anyagot - főleg viszkoz műselyem alapanyagból - innentől olyan híres és ezáltal divatteremtő nők viselték, mint Joan Crowford (1905-1977), a némafilmek alkonyának sztár színésznője, vagy Josephine Baker (1906-1975), a párductestű táncos-énekes.


Zoób Katti egy építészeti, városrendezési műsor riportere volt

Tegnap (november 11.) késő este elcsíptem a Duna TV-n egy műsort, pontosabban annak második felét - melyben a stáblistában házigazdaként aposztrofált - Zoób Katti volt a műsorvezető-riporter.

A divattervezőnő építészeket és polgármestert (Rogán Antal, V. kerület) szólaltatott meg arról, hogyan lehetne élőbbé, szebbé tenni Budapestet.

Kérdései preoncepciózusak voltak, az igaz, dehát nem is azért vezette ő ezt a műsort, mert nem találtak objektivitásra szakmailag kötelezett riportert, hanem nyilván azért, hogy az általa képviselt esztétikum iránti igény prekoncepciójával járja körbe a témát.


tervezés Anyag, szín és forma 4. rész

A modernkori divattrendek félévenkénti változásának alapjai a színek.

Jelentésüket a pszichológia és a szokásjog is magyarázza. A vörös a szenvedély színe, a kék a nyugalomé, de ha Szűz Mária köpenye kék, az a tisztaságot jelképezi. A barna - lévén a föld színe - az alázatot szimbolizálja, ezért barna a ferences rendi szerzetesek csuhája. A fekete a világmegvetés, a gyász színe. (Legalábbis nyugaton, mert Japánban a gyász színe éppenséggel a fehér.) Az iszlám nők fekete csadorja a világtól való elhatárolódást jelképezi.

A 19. században a színek használata ráadásul még korfüggő volt. 35 éves kor fölött nem illett a rózsaszín, az alatt pedig a narancssárga, a violaszín és a bíborvörös volt nemkívánatos. Fura, hogy ez az utóbbi években mintha megcserélődött volna, és minél fiatalabb valaki, annál szívesebben húz sötét ruhát, az idősödő nők-férfiak pedig világos színekkel igyekeznek fiatalítani magukat, hisz mint tudjuk, a fekete öregít, a pasztell fiatalít, hisz míg előbbi kiemeli, utóbbi elmossa az arc kontrasztjait.


Via: Webszerelem - Egy internetes társkeresés krónikája

Via: WebszerelemSzerzőnk elsőkönyves lesz

2008. júniusában napvilágot lát háziszerzőnk, Via első könyve, a Webszerelem, mely a webes ismerkedésről szóló true fiction. Főhőse egy huszonéves nő, aki ex-modellkolléganője sikerén felbuzdulva regisztrál egy internetes társkeresőbe, és négy hónap alatt tucatnyi weben megismert férfival tesz kísérletet a közösjövő-építésre. Közben alaposan kitanulja a webrandizás műfaját a bemutatkozó sorok mögött olvasástól a 'nehéz esetek' kezelésén át a vakrandizás technikájáig. A Webszerelem egy modernkori lányregény köntösébe bújtatott kézikönyv a férfiakhoz és az internetes társkereséshez.


Webszerelmes lakodalom lesz 2008 augusztusában

WebszerelemEgy internetes társkeresés sikertörténete

2008. augusztusában, az Európa hajón örök hűséget fogad egymásnak két fiatal, akik az internetes társkeresők nélkül sosem találkozhattak volna, hisz korábban 170 km választotta el őket egymástól. Hogy ez miért hír? Hát mert történetükről könyv született, melyet 2008. júliusától Te is elolvashatsz. Via, (a HazaiDivat.hu főszerkesztője :) - a szerk.) a Webszerelem című true fiction szerzője őszintén ír az internetes ismerkedés buktatóiról és létjogosultságáról, miközben főhőse, a huszonéves ex-modell, médiamunkás lány történetén keresztül bepillantást enged a tucatnyi férfival szervezett webrandi sorozatba. És hogy pontosan mikor lesz a webszerelmes lagzi? Keresd a feliratot a jobbára a Lánchíd budai lábának közelében kikötött Európa hajón! Ha megtaláltad, itt szólj.


A Webszerelem regényhőseinek esküvője (augusztus 9.)

Webszerelem esküvő2x is kimondták a boldogító igent

2008. augusztus 9-én az Európa hajón örök hűséget fogadott egymásnak a Webszerelem könyv két főhőse. Nem, ez nem mese, ez a való: Viát (a HazaiDivat.hu főszerkesztője :) - a  szerk.) főváros XIII. kerületének plébániatemplomában vezette oltár elé Arab Herceg, hogy aztán hosszú sorokban kígyózó, vadul tülkölő autókonvojukkal, a járókelők lelkes integetése közepette átvágjanak a belvároson, és az Európa hajó fedélzetén, anyakönyvvezető előtt is igent rebegjenek. A lakodalom hajnali fél négyig tartott.


A HazaiDivat.hu alapító-főszerkesztőjének regénye árkedvezménnyel

Internetes társkeresés könyvAz interneten ismerted meg a kedvesed? Vagy egy barátoddal történt ugyanez? Nem kell személyesebb karácsonyi ajándék annál, mint ami felidézteti vele ezt az emléket. Ha viszont nincs emlék, de gyakorló webes társkeresőként szívesen elolvasnád, másoknak hogyan sikerült, akkor is jól jön e regény a fa alá. Legyünk őszinték! Egy szórakoztató és romantikus regény mindig jól jön a fa alá. Főleg, ha igaz történet az alapja és egy annyira mai témát dolgoz föl, mint az internetes társkeresés, ráadásul a hazai könyvpiacon elsőként - akadnak is azóta követői szép számmal :) Az eredeti Webszerelem könyv kiadónk karácsonyi ajándékaként most 40% árkedvezménnyel, azaz csupán 1.800 Ft-ért (bolti ára 2 999 Ft) elvihető! Ha kihasználnád a karácsonyi akciót, mely 2009. december 1-től december 24-ig tart, akkor kattints a 'Megveszem a Webszerelem könyvet' linkre és add meg, kinek és hova küldhetjük házhoz a regényt. A könyvet a megrendelés másnapján - Karácsonyig elsőbbségi küldeményként - postázzuk a megadott címre. Előre utalás esetén az átvevőnek már nem kell fizetnie a postásnak, így ajándékként is érkezhet a regény.


Kossuth Rádióban a HazaiDivat.hu (április 27.)

Kossuth Rádió2010. április 27-én, kedden 9:30 és 10:00 között érdemes a Kossuth Rádióra hangolnod, mert a téma a divat, a divatkövetés lesz. Ráadásul az mr1 délelőtti beszélgetős műsorának, a Napközben-nek vendége lesz Glotz Erika divattervező és Kárpáti Bea pszichológus mellett Darnyik Szilvia, a HazaiDivat.hu főszeresztője is. A stúdióban ülők beszélgetésébe telefonon kapcsolódik majd be Bajczár Éva, az Intercolor színbizottság egyetlen magyar delegáltja. Érczfalvi András műsorvezető arról kérdezi majd vendégeit, hogy vajon mennyire kerül közel a divatbemutatókon látható divat a napi felhasználókhoz, tehát extrém, vagy nem, ami a kifutókon fut? Illetve hogy a nagyvárosok és a kisebb települések között fenálló divatkövetési különbségnek mi a lehet az oka? A divatot pszichológiai szempontból is vizsgálja majd a műsor: hogyan sérül az, aki bár szeretné, de nem engedheti meg magának, hogy kövesse a divatot, illetve betegség-e a túlzott divatkövetés? Szerinted?


Via és a Webszerelem a Facebook.com-on

Via és a Webszerelem már a Facebookon is! Ha olvastad a regényt, és tetszett, kattints a Facebook.com Via oldalán és Webszerelem oldalán a Tetszik gombra.
Webszerelem.hu Facebook.com-on


Esküvői nyílt nap az Európa hajó fedélzetén (március 7.)

Esküvő az Európa hajónEsküvőre készültök? Szeretnétek, ha minden tökéletes lenne a nagy napon, de mégis a lehető legjobb áron? Elegetek van már a rohangálásból, a szervezésből, a véget nem érő egyeztetésekből? Az Európa hajó esküvői nyílt napján, 2010. március 7-én 10:00-től 14:00-ig gyönyörű hajós esküvői helyszínek és profi esküvő szolgáltatók várnak. És bár a nyílt napot az Európa hajóra hirdették a szervezők, azért az Európa Group összes esküvői hajóját megnézhetitek, mert vasárnap mindannyian ott horgonyoznak majd az Európa mellett. Sőt, a szervezők szívesen látnak egy rövid sétahajókázásra is.


A Magyar Televízióban Via és a Webszerelem (február 13.)

ViaMagyar Televízióban a Webszerelem

Az internetes társkeresés kortünet. Az egyik legnagyobb webes társkereső portál nemrég végzett felmérésen szerint már 1 millió ember ismerkedett vagy ismerkedik most is Magyarországon. Ha egy téma ennyi embert érint, akkor annak a televízióban a helye. Nem gondolta ezt másként az MTV technológiai magazinjának szerkesztősége sem, és interjúban kérdezte Viát (a HazaiDivat.hu portál főszerkesztőjét) az internetes társkeresésbeli tapasztalatairól és persze a Webszerelem könyvről. Az interjút 2009. február 13-án, pénteken :) a 13:00-kor kezdődő InfoGeneráció.2.0-ban láthatjátok az m2-n.


A Klubrádió Könyvklubjában Via és a Webszerelem (február 5., 9., 15.)

Klubrádióban a Webszerelem

Csütörtökön (február 5.) reggel a HazaiDivat.hu főszerkesztőjével, Viával ébred az, aki a Klubrádióra hangolja magát (Budapesten a 95.3-on). A  7-es és 9-es hírek  előtt 6:55-től és 8:55-től Oláh Andrea beszélget 5 percben Viával a Webszerelem c. könyvéről és az internetes társkeresés műfajárban szerzett tapasztalatairól. Ha nem vagy koránkelő és/vagy 10 percen át is elhallgatnád a szerzőnőt, akkor jövő hétfőn (február 9.) 13:00-tól tekerj a Klubrádióra, és az egyórás Könyvklubban megteheted. Ha pedig inkább hétvégén rádióznál, akkor a vasárnapi (február 15.) ismétlés a te műsorod! A véleményednek pedig ne szabj gátat - tudod, a Klubrádió szlogenje ez: "Tények, vélemények"... Az adó itt fogható országhatáron innen és túl:

ALMAF