Topmodellek a divatpiacon

Topmodellek a divatpiacon, a Topmodell 10. része volt a magyar Topmodell kerestetik eddigi legérdekesebbje.


Szerintem a Topmodell 10. része volt a magyar Topmodell kerestetik eddigi legérdekesebbje. Éspedig azért, mert amit eddig nagyon hiányoltam a műsorból - a modellszakma bemutatása - az ebben a részben szinte végig főszereplő volt. Már a 9.-ben is többet láttattak a szerkesztők ebből a témából, de december 4-i adásban lendült át a mérleg nyelve előszőr a szakma irányába.



Kezdődött azzal, hogy a fokvárosi - igen jó szemű - modellügynök pontosan elmondta a lányoknak, mit lát bennük, mint leendő modellekben. Az ilyen találkozás egy modellnek igazi lökést adhat, ahogy persze arra is rádöbbentheti, hogy jobb, ha máshol keresgéli a sikert. Hasonló találkozás már a 8. részben is volt, akkor egy német modellügynökséghez jutottak be a topmodell jelöltek, de ott felületesebb ítészek adtak kevésbé kézzel fogható kritkát a lányoknak. (Itt jegyezném meg, hogy már a nevezett 9. Topmodell rész is lényegesen szakmaibb és emiatt érdekesebb volt, mint a korábbiak.)

Egyrészt izgalmas volt látni, hogy reagálnak a lányok a szemtől-szembe dícséretre/feddésre, másrészt hasznos is, mert ha a már megszokott hazai zsűrinek esetleg nem is,e gy külföldi, friss szemnek talán hisznek, és ezáltal erőteljesebben lendülnek meg a jó irányba.

Másfelől az is érdekes volt, hogy a piac (egy feltételzhetőleg sokat látott modellügynök) mit mond Annáról vagy Angéláról. Merthogy végtére is ez nem egy szépségverseny, nem egy koronáért, hanem egy karrierért folyik a versenyez.

Márpedig ennek a karriernek is, mint mindennek, ami körül nagy pénzek forognak, kőkemény piaci szabályai vannak. Ha valaki eladható, és sokért, és sok helyen, akkor topmodell lesz, ha pedig nem, akkor marad egy szép lány, aki kénytelen másfelé keresni a boldogulást. Mert a versenyzők közül már mindeki szép, fotogén, nem ez a kérdés.

A vadállatos fotózásért is odavoltam, és nem csak a gyönyörű lények - kígyó, holló, leguán stb. - miatt, hanem mert végre a szerkesztők is megengedték a nézőknek, hogy hosszabban belelássanak egy fotózás kulisszatitkaiba. Többet kaptunk a munkából, mint a szokásos két perc, és ez jó! :)

Aztán az is tetszett, hogy a hazai divatszakma koronázatlan királya, a magát ruhatervezőként bemutató Náray Tamás is szemlét tartott a Topmodell jelöltek közt. Tamás évekig foglalkozott modell felfedezéssel, és oktatással. Ő nevelte ki magának többek közt Aipli Ágis és Sarnyai Eszter topmodelleket is. Ha valaki topmodell akar lenni, akkor kezdje itthon és lehetőleg kezdje Náraynál.

Az, hogy egy Náray szalonbemutatón való szereplés lehetősége felcsillant, majd pedig kialudt a lányok szeme előtt talán megintcsak jó ösztönzőnek bizonyul. Például arra, hogy végre diétázni és mozogni (mondjuk futni) kezdjenek, azaz hogy tegyenek érte valamit, hogy végre modell külsőt öltsön a testük. Aztán arra, hogy gyakorolják a kifutón vonulást, ha kell, minden nap. És talán lelohasztotta az éledező hiúságukat az a tény, hogy ígéretesek bár, de a piacon egyelőre nem kellenek...

Szóval kemény, feszes műsor volt, szerintem ez lenne a jó irány. Remélem, hogy a következő részek vágásánál már az itt megtalált, új szempontokat vitték tovább, de ha nem, akkor talán a következő szériában.


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2006-12-07






ALMAF