2009-10 Ősz-Tél

Eniko Mihalik


2009-10 ŐszTéli divat

Daalarna 2009A 2009/10 Ősz/Tél abszolút trendszíne a piros, melyet viselhetsz akár tetőtől talpig, mert ebben a szezonban semmiből sem túl sok a túl sok. A másik trendszín a fekete, de főleg csak azért, mert ebben a színben mutat legjobban a szezon nagy visszatérője, a bőr. Ami viszont az elmúlt szezonokból maradt ránk, és még mindig abszolút trendi, az a fényes anyagok viselése - arany, ezüst, bronz, de akár a fémesen csillogó türkiz vagy lila - mind-mind trendben tart a hideg szezonban. A vállakra - akár a boldogan naív '80-as években, újra az óriás válltömések vagy akár a még mindig trendi félvállú szabás vonzza oda a tekintetet. A szemhéjpúder idén is füstösen jó, a száj azonban most nem természetesen, inkább túlhangsúlyos, akár a peremen kívülire is megnagyobbított, a kiegészítők pedig ugyancsak nagyok és minél több, annál jobb. Ahogy a '20-as, '30-as évek Nagy Gazdasági Világválságának divatja, a mostani válságé is a csillogásról, a túlzásról, a sosehalunkmeg!-ről szól.


Schwarzkopf Essential Looks 200910 ŐszTél (szeptember 3.)

Schwarzkopf2009. szeptember 3-án ismét megismerkedhettünk az aktuális Schwarzkopf Essential Looks-szal, azaz az 2009/10 Ősz/Téli szezon négy új trendirányzatával. Milyen frizurát is viseljünk a nyár elmúltával? Nos, a válasz egyszerű, szinte minden divat, avatott be minket a titokba Karika Zsolt, aki Kapócs Zsókán mutatta be a négy irányzat közül az egyiket, pontosabban a ’40-es évek romantikája elnevezésű stílus egy vezérfrizuráját, amely vadóc göndörségével egyszerre lágyan nőies, mégis drámai hatást keltett. De láthattunk merész felnyírásokat és meghökkentő színeket is, hiszen a hajviseletben, akárcsak a kifutókon szintén jelen vannak a haute couture és a pret-a-porter „darabjai”, az előbbiek a jövőbe mutatnak és az extrém vonalat képviselik, míg az utóbbiak inkább a hétköznapi viseletetekben mutatják az utat.


A Jean Paul Gaultier Levis ikonokat interpretált a Párizsi Divathéten

Jean-Paul Gaultier és Levi'S 2009Jean-Paul Gaultier együttműködött a Levi's-szel a francia divatház 2010 Tavasz/Nyári férfikollekciójánál. A francia divattervező - aki egyébként gyakran látható Levi's farmerben - a márka jellegzetes farmerstílusait interpretálta legújabb kollekciójába. A kézjegyével ellátott farmereket a Párizsi Divathét 2009 Ősz/Tél-en lehetett először látni. 'A Levi’s az amerikai álom, egy mítosz, számomra ez az eredeti farmer. Élmény volt az 501-esből elkészíteni a saját verziómat' - mondta Jean-Paul Gaultier. Négy Levi's 501 farmert és klasszikus farmerdzsekit alakított át a Jean Paul Gaultier, megjelenítve rajtuk a divatházra jellemző témákat, a tengerészcsíkokat és a kötéseket. A merev farmeranyagból készült kamionos Levi's dzseki elejét vágások és tengerészcsíkok díszitik, melyek az egyik 501-es farmer felhajtott szárán is szerepelnek. A nadrágok oldalsó varrásán kívül pedig egy textilszegély fut végig a kamionos dszeki merev farmeranyagából. A Levi's interpretációk a tervező kollekciójának elegáns, férfias darabjaival vegyítve vonultak fel a párizsi kifutón.


Arena Plaza 200910 ŐszTél Divathét lesz (október 9-18.)

Lukács Gabi és Lakatos Márk - Arena Plaza 2008A divat a múltból és a jelenből egyszerre inspirálódik, hogy élére álljon a jövőnek. A nemzetközi divatdiktátorok idén a '80-as évek elemeire építették a 2009/10 Ősz/Téli trendet. Újra szerephez jutnak a korszak gigantikus válltömései, szegecselt kesztyűi és elasztikus nadrágjai. 2009. október 9-18. között a te is ízelítőt kaphatsz a divatújdonságokból: Lukács Gabi, divatshow-rendező és Lakatos Márk, stylist az Arena Plazaba invitálnak egy időutazására, melynek során a hangsúlyos '80-as évek mellett felvonul majd az elmúlt évtizedek összes meghatározó eleme. A kiegészítők túlmutatnak majd szokásos funkciójukon, mivel idén a szegecselt- és bőrkesztyűk könyék fölé, a csizmák pedig combközépig is érhetnek, miközben tovább hódít az extrém méretű napszemüveg és a katonai stílusú sapka. A világ legrangosabb kifutóit megjárt modelleken túl a már jól ismert táncosok - köztük Karsai Zita és Szabó Tamás - hozzák kifutóra a trendi darabokat, melyek közül ha megtetszik valami, a divatshow után egy órán keresztül 20% kedvezménnyel megvásárolhatod azt a 'Happy Hour' akció keretén belül.


A Design Hét 2009 szombati divatprogramjai (október 3.)

Design Hét 2009A Design Hét rendezvénysorozatban természetesen évek óta helyet kapnak divatrendezvények. Nincs ez másként idén sem. 2009. október 3-a különösen bővelkedik divatrendezvényekben: a trendkövetők előtt szombaton olyan divattervező csoportok nyitják meg műhelyük kapuját, mint a Je Suis Belle vagy a USE unused. A Balllon Bemutatóteremben Rostás Zoltán talált ruhákból átalakított öltözékeit és Huszanyik Éva nagyméretű ékszereit tekinthetik meg az öko-divat iránt érdeklődők. Szép Szidónia 2009/10 Ősz/Téli kollekciója Pejkó Gergő divatfotós közreműködésével válik szürreális asszociációkat ébreszteni szándékozó térinstallációvá. A Természetes Vészek Kollektíva: Bőr-hártya című előadása a test jelentését igyekszik feltárni. Ádám Krisztián Titán ékszerei a Sterling Galériában nézhetőek meg. Blogger Sárgi, világjáró mackót fiatal magyar dizájnerek öltöztetik az Art Lounge Galériában.


Az Arena Plaza 2009 Őszi Divathét e hétvégi divatbemutatói

Arena Plaza 2009 Ősz'A 2009/10 Ősz/Téli divat a színekről szól' - avat be a trendtitokba Lakatos Márk, az Arena Plaza divatbemutató sorozatának stylistja. 'A világ most a '80-as évekből inspirálódik, ez a korszak köszön vissza a filmekben, a zenében, a klipekben, és természetesen a divatban is. Így találkozhatunk újra a diszkókorszakot idéző neonszínekkel, a gothic-punkos fekete öltözékekkel, ezért térnek vissza a break és a hip-hop laza szerelései és ezért lesz meghatározó elem a váll- és derékhangsúlyos szabás az óriási válltömésekkel. De annak sem kell letörnie, akitől távolabb állnak a neon színek: feketével és pirossal továbbra sem lehet melléfogni. A lényeg, hogy a viselt színek erősek legyenek.' Ez tehát most nem a pasztell korszak, és akinek a fantáziája kevés e harsányság elképzeléséshez, vagy csak szimplán szívesen néz divatbemutatókat, annak e hétvégén a budapesti Arena Plazában a helye. 2009. október 9-én ugyanis elkezdődött, és azóta javában tart az immár szokásosnak nevezhető divatbemutató sorozat, melyet Lukács Gabi divatshow-rendező és Lakatos Márk stylist neve fémjelez. Karsai Zita táncos és persze a modellek még három napon át, október 16., 17., 18-án vonultatják föl a bevásárlóközpontban fellelhető őszi, téli kollekciókat.


Emporium 200910 ŐszTél születésnapi divatbemutató (október 15.)

Emporium 20092009. október 15-én 20. születésnapját ünnepelte az Emporium a Duna Palotában. A meghívottak a Csapkai Ildikó nevével fémjelzett magyar márka törzsvevői voltak, így a kifutó mellett ült Ungár Anikó, Tordai Teri, Kertész Zsuzsa, Tallós Rita, Südi Iringó, Kiss Ramóna és Kardos Eszter is. A kifutón pedig az Emporium 2009/10 Ősz/Téli kollekciója vonult, mely az aktuális, '80-as éveket idéző trendnek megfelelően erős színekben - benettonzöldben, petrolkékben, lilában, pinkben és pirosban - pompázott. Az elsősorban üzleti kosztümöket és kötöttárut kínáló Emporium filozófiája szerint az elegancia nem lehet testalkat és életkor függvénye, ezért 2000-ben megalkotta az Aura Collection márkát a fiatalabb korosztály számára, mely anyag- és színválasztásában a mindenkori trendeket követi, ezért a ruhákat felvonultató hölgyek sorában láthattuk Csomor Csillát az Emporium klasszikus öltözeteiben, Koós Rékát pedig az Aura kollekció lendületes, lazán elegáns darabjaiban.


Szezon


ÁRKÁD VIP Divatshow 2009 az ősz jegyében (október 1.)

Miért érzem mindig úgy, hogy túl korán köszönt be az ősz? Ezt nem csak abból veszem észre, hogy hűvösebbek a nappalok és az éjszakák, de abból is – és ez pozitívum -, hogy a nyári uborkaszezon után megsokasodnak a bemutatók. Most sem történt ez másképp, s mint már jó pár éve, idén ősszel is ellátogattam az ÁRKÁD Örs Vezér Tere Bevásárlóközpontba, hogy megszemléljem, milyen újdonságot hoznak a legfrissebb kollekciók. A Misztikus vonalak elnevezésű showelemekkel tarkított divatbemutató olyan márkákat vonultatott fel a kifutón, mint a C&A, Jeans Club, Mayo Chix, Metropolis, Nikita, T-boy, HUMANIC, Reno, Champion, Promod, Marks&Spencer és még sorolhatnám. Általuk megtudhattuk, mi az, ami igazán trendi 2009/10 Ősz/Telén.


ARÉNA VIP bemutató 2009 ŐszTél (október 8.)

Lukács Gabi (divatshow-rendező) és Lakatos Márk (stylist) közreműködésével idén ősszel is megrendezték az ARÉNA Plaza VIP divatbemutatóját, amely a következő napokban tartott divathét (2009. október 9-18.) előhírnökeként informálta a meghívottakat a legújabb trendekről. 2009. október 8-án este egy fergeteges táncos, zenés, show-elemekkel tarkított rendezvényen ismerkedhettünk meg a legfrissebb divattal, amely idén a ’80-as éveket idézi. Elő hát a válltömésekkel, a szegecsekkel, a combközépig érő csizmákkal, adjuk át magunkat a disco feelingnek és a piszkos táncnak! Ezzel az üzenettel indult útjára az est, amelyet csinos modellek, hajlékony táncosok – köztük Karsai Zita – tolmácsoltak nekünk, a lelkes nézőseregnek.


Mihalik Enikő, topmodell

Mihalik EnikőÚjévi lány. 1987. január 1-én született Békéscsabán. Mostanra ő a világ 9. legkeresettebb modellje a divatkatonákat rank-elő models.com szerint. Jelenleg az USA (és talán a világ) divatfővárosa, New York a bázisa, de londoni fotózásáról visszatérve Brazíliába készül - kapkodnak utána a megrendelők. Mint oly sok későbbi topmodell, ő is egy rangos és nemzetközi modellversenyen, az Elite Model Look-on tűnt fel 2002-ben, de innen még 4 év volt a nemzetközi áttörés. A Gucci kampány Mihalik Enikő eddigi legfontosabb munkája, de a nemrég fotózott 2010-es Pirelli naptár is mérföldkőnek számít - nem is csoda: olyan elődök után, mint Naomi Campbell, Cindy Crawford, Heidi Klum, Gisele Bündchen vagy Laetitia Casta, ki ne domborítani büszkén, különösen első magyar modellként? Bár filmes karrierről még nincs szó Enikővel kapcsolatban, azért szerepelt már a nagy vásznon, méghozzá egy divatfetisiszta moziban, a Szex és New York filmváltozatában. A 178 cm-es szépség előmeneteléért Kajdi Csaba modellügynök (Visage Model Management) felel, de ahogy ez egy topmodellhez illik, a világ összes fontos divatpontján - New York-tól, Párizson át, Londonig - ügynökségek jegyzik a nevét. És hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában, arra ő az egyik szabályt erősítő kivétel: a Fashion Awards Hungary 2009-en Az Év Modellje címet a külföldön csak Eniko Mihalikként ismert üstökösnek ítélte a hazai divatszakma.


TOTHBORI 200910 ŐszTéli Business Look divatbemutató

TOTHBORI 2009Közel 1000 fős közönség előtt mutatta be 2009. október 22-én a budapesti Millenáris Teátrumban Tóth Bori divattervező legújabb, TOTHBORI 2009/10 Ősz/Téli Business Look prêt-à-porter kollekcióját. A gránitlapokkal burkolt kifutó mellett olyan hírességek is helyet foglaltak, mint D. Tóth Kriszta, Szabó Patrícia, Völgyesi Gabi, Gallusz Niki, Kustánczi Lia, de ott volt Makány Márta divattervező és kedvesével Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is. A gránitlapokkal burkolt, mindössze öt centi magas kifutót a századelőt idéző, újraértelmezett, klasszikus elegancia uralta. A kizárólag természetes anyagokból álló kollekció alapanyagai, mint például a gyapjú és gyapjúkasmír szövetek vagy a tweedek Franciaországból, Olaszországból és Ausztriából érkeztek.


Artista 200910 ŐszTél divatbemutató lesz a Bécsi Divathét 2009-en

Artista 20082009. szeptember 23-án lesz az első Bécsi Divathét megnyitója. És hogy miért hír ez itt a HazaiDivat.hu portálon, a magyar divat online otthonán? Hát csak azért, mert az osztrák divathéten több tervező mellett a magyar Artista tervezőcsoport is bemutatja legújabb, 2009/10 Ősz/Téli kollekcióját. A Vienna Fashion Week09 sajtóbemutatója 19:00-kor kezdődik, helyszíne: quartier 21/MQ, MuseumsQuartier, Museumsplatz 1, 1070 Bécs.  Persze az Artista tervezői nem mozognak idegenként az osztrák fővárosban: több éve már, hogy más fiatal tervezőkkel közösen üzletet tartanak fenn a Museum Quarterben, Bécs múzeumi negyedében. Az Artista Stúdiót 6 divattervező hívta létre 1993. decemberében. Imre Katalin, Iván Júlia, Köves Ábel, Rácz Nóra, Schön Edina és Stampf Katalin már a pedáns osztrákok szívét is meghódították. Néha talán úgy érik, jobban is, mint a hazaiakét. A Te szíveddel hogy állnak?


Sztárszülői értekezlet és „Back to school” diákdivatbemutató

Diákdivatbemutató - Arean Plaza 2009Rémálom vagy rutinosan kezelhető helyzet? Erre a kérdésre próbáltak meg választ adni sztár anyukák és apukák az iskolakezdés apropóján 2009. szeptember 7-én, egy rendhagyó szülői értekezleten a budapesti Arena Plaza kifutóján. Legyen szó az iskolaszerek beszerzéséről vagy az éppen aktuális hajmeresztő divatról, Détár Enikő, Fésűs Nelly, Varga Izabella, Hajas László és Vadon János már a sokat tapasztaltak nyugalmával adtak tanácsot. Összességében elmondható, hogy a bevásárlási praktikák mellett minden szülőnek fontos, hogy hagyja érvényesülni gyermeke kívánságát is. Az ősz egyik legaktuálisabb kérdésére keresték a választ ismert szülők pénteken az Arena Plaza első „Back to school” divatbemutatójának premierje előtt: hogyan lehet megúszni ép idegekkel az iskolakezdés körüli felhajtást, a bevásárlási lázat? A rendhagyó szülői értekezleten Détár Enikő „tanárnéni” beszélgetett az anyukákkal és apukákkal: az iskolapadban Fésűs Nelly, Varga Izabella, Hajas László és Vadon János foglaltak helyet. Öt sztárunk nem kevés tapasztalatát összesen kilenc gyerkőcének köszönheti.


BY ME 2009 Ősz divatbemutató lesz (október 5.)

BY ME 2009Hrivnák Tünde 2009. október 5-én vonultatja fel divatmárkája, a BY ME 2009 Őszi kollekcióját a nagyközönség előtt. A hétfői bemutató 20.00-kor kezdődik a budapesti Novotel Centrum Zsolnay termében, ahová a szervezők minden trendkövetőt szeretettel várnak - személyreszóló meghívókért írjatok a HazaiDivat.hu e-mail címére (hazaidivat [a] hazaidivat .hu). A fekete-fehér kombinációja alkotja a BY ME őszi kollekciójának vázát, miközben a ruhák egyúttal a magyar népművészet motívumait is felhasználják, lévén ezek még ma is (vagy ma már?) a klasszikus értéket képviselik. A BY ME jellegzetessége a kifinomult és kézzel készített részletgazdagság, valamint a gondos kidolgozás, mely szolidan nőies stílust eredményez. Hrivnák Tünde legfrissebb kollekciója mindenkihez szól, hiszen választási lehetőséget kínál üzleti öltözet, klasszikusan elegáns stílus és szexi megjelenés között.


ÁRKÁD 2009 Őszi Divathét (október 2-11.)

ÁRKÁD 2009 Tavasz2009. október 2-től indul az ÁRKÁD 2009 Őszi Divathét, azaz a budapesti ÁRKÁD Örs Vezér Tere Bevásárlóközpontban megtalálható divatmárkák 2009/10 Ősz/Téli divatkollekcióinak hagyományos divatbemutató sorozata. Mint minden szezonban, most is egy téma köré épülnek a divatközpontú napok, ez a téma pedig nem más, mit a miszticizmus, ezért is kapták a MISZTIKUS VONALAK elnevezést. A tíznapos rendezvénysorozaton (2009. október 2-11.) tizennégy divatbemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, melyek keretében a C&A, Champion, Jeans Club, M&S, Mayo Chix, Metropolis, Nikita, Promod, Reno, T-boy márkák mutatják majd be 2009/10 Ősz/Téli kollekcióikat. Péntekenként 16 és 18 órakor, szombatonként 14, 16, 18 órakor, vasárnaponként 16 és 18 órakor kezdődnek majd a divatshow-k. A divatos megjelenéshez az illat, az ápolt bőr, a smink is hozzátartozik, ezért illatbemutatók, sminktanácsadás, sőt, sminkverseny is gazdagítja a programot. És hogy a legmagasabb szinten művelt divattal is megismerkedhessenk a látogatók, a bevásárlóutcákon a divat nagyjainak kiállított kollekciói leszenk megtekinthetők. Akiknek pedig ez sem elég, azok mágikus jósdákban mondthatnak maguknak jövendőt kártyából, tenyérből vagy asztológia kördiagrammból - ki miben hisz.





ALMAF