Imre Katalinnal, az Artista Stúdió tervezőjével a 10. Lakástrend & Design Kiállításon beszé

Artista – a szó hallatán eszünkbe jutnak a lég boszorkányos ügyességű akrobatái, porcelán tányérokat rúdon pörgető bohócok, esetleg muszklijaikat fitogtató Erős Jancsik, kiknek 200


Artista 2006, Bécs"Minek ez a cirkusz?"

Artista – a szó hallatán eszünkbe jutnak a lég boszorkányos ügyességű akrobatái, porcelán tányérokat rúdon pörgető bohócok, esetleg muszklijaikat fitogtató Erős Jancsik, kiknek 200 kilót emelgetni semmiség. Cirkuszok mesés világát idézi fel bennünk, noha zsonglőrködni éppenséggel a divatvilág rögös talaján is lehet. Az Artista Stúdiót 6 divattervező hívta létre 1993. decemberében. Imre Katalin, Iván Júlia, Köves Ábel, Rácz Nóra, Schön Edina és Stampf Katalin már a pedáns osztrákok szívét is meghódították.



A számos divattervező kollekcióját - egy füst alatt - felvonultató divatbemutató épp csak véget ért a jubileumi, 10. Lakástrend és Design kiállítás pavilonjában. Míg a hirtelen támadt hőségben a kifutót valóságos őrségként körülálló kíváncsiak a frissítőkkel megrakott asztal irányába szélednek, a tervezők csinos, lófarkas modelljeik kíséretében sorjáznak elő a színfalak mögül.

Imre Katalinra, a mosolygós, bájos, sötét hajú hölgyre nem nehéz rálelni a rengetegben. A törékeny divattervező, ahogy azt illik, Artistás felsőrészben igyekszik elvegyülni a tömegben, szusszanni cseppet a  kilencórai bemutatóblokk előtt.

Bár, ahogy azt a stúdió kollekciói bizonyítják, ha valaki, ő nem ismer lehetetlent, ezúttal végrehajthatatlan feladatra vállalkozik. Hol a sajtó képviselői, hol az elektronikus média „zaklatja”, kapja mikrofonvégre. Imre Katalin persze nem jön zavarba, csak amúgy „artistásan”, arcára bűvöl egy széles mosolyt, örömmel állva a rá váró nyilatkozathegyek elébe.

MZ: Mi inspirálta a most bemutatott darabokat?
Imre Katalin:
Az alapinspiráció tulajdonképpen folytatása egy tavalyi kollekciónknak, amit az európai fiatal divattervezők csúcstalálkozójára készítettünk. Az esemény a bécsi Hoffburgban volt, ott kezdtük el a gyimesi, csángó feldolgozást csinálni, mai nyelvre átfordítani azt a fajta formakultúrát. A most látott kollekció egyrészről ennek a folytatása, másrészről pedig hozzávettünk egy másik témát is, a vízét. Egészen banális dologból indultunk ki, ahogy az ember áll egy patakban és bevizesedik a ruhája, illetve ezt az alapötletet elvittük egészen a mai napig, amikor is ugye palackból isszuk az ásványvizet, mert már ahhoz is lusták vagyunk, hogy kinyissuk a csapot. A csapot ma már nem nagyon használja ivásra senki! - a megállapítást apró, szinte láthatatlan sóhaj követi. Ezeknek az ötleteknek a különböző kontrasztjai épültek be a kollekciónkba és természetesen olvasmányélményeink is inspiráltak, de ezeket most rettenetesen hosszú lenne felsorolni.

MZ: Ennek a bécsi dolognak lesz még folytatása?
IK:
Nekünk Bécsben van boltunk, másik négy-öt tervezővel közösen és természetesen ott is szoktunk tartani szezonális bemutatókat. A legközelebbi most május 2-án lesz. Egyébként a bolt a Museum Quarterben van, ez múzeumi negyede Bécsnek, és annak az évadzáró, évadnyitó eseménye lesz ez a divatbemutató. Tíz tervező vesz részt rajta, egy közűlük az Artista. Illetve van egy közelebbi esemény is, március 30-án lesz egy osztrák-dél-afrikai folk-country barátságtalálkozó, amin szintén részt vesz a boltunk. Nemcsak bemutatunk, de helyet is biztosítunk azoknak a dél-afrikai tervezőknek is, akik itt vonultatják fel ruháikat. A dolog különlegessége még, hogy az alkotásokat nemcsak nézni lehet, de megvásárolni is.

MZ: A magyar közönség mikor találkozhat veletek legközelebb?
IK:
Legközelebb? Nem tudom, még egy madeinhungary-n – mosolyog Katalin. Nekem egyébként nagyon tetszik ez az esemény, úgy érzem ez az első megmozdulás, ami igazán összehozza a szakmát, talán eddig nem is volt rá próbálkozás. Nagyon jó, nagyon örülök neki, hogy végre van valami.

MZ: Visszatérve a bécsiekhez, az osztrák közönség mennyire fogadta el az Artistát?
IK:
Szeretik, szerintem nagyon. Én úgy érzem. Nagyon sok visszatérő vevőnk van az újabbak mellett is. Ki merem mondani, ismertebbek vagyunk ott, mint itt.

MZ: Nem bánt ez a tipikusan magyar "hozzátok állás"?
IK:
Nem, nem fáj, nem igazán foglalkozom vele. Csak ha belegondolok, akkor tényleg úgy érzem, kint jobban szeretnek minket, mint itt. De ez majd még biztos változik! – állítja ragyogó tekintettel. Nemcsak megfelebbezhetetlenségét látva kívánjuk, valóban a próféta szóljon belőle.

Fotók az Artista bemutatójáról, 10. Lakástrend és Design Kiállítás - Műcsarnok, 2007-03-10


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-11






ALMAF