2009-10 ŐszTéli divat

A 200910 ŐszTél abszolút trendszíne a piros, melyet viselhetsz akár tetőtől talpig, mert ebben a szezonban semmiből sem túl sok a túl sok.


Daalarna 2009A 2009/10 Ősz/Tél abszolút trendszíne a piros, melyet viselhetsz akár tetőtől talpig, mert ebben a szezonban semmiből sem túl sok a túl sok. A másik trendszín a fekete, de főleg csak azért, mert ebben a színben mutat legjobban a szezon nagy visszatérője, a bőr. Ami viszont az elmúlt szezonokból maradt ránk, és még mindig abszolút trendi, az a fényes anyagok viselése - arany, ezüst, bronz, de akár a fémesen csillogó türkiz vagy lila - mind-mind trendben tart a hideg szezonban. A vállakra - akár a boldogan naív '80-as években, újra az óriás válltömések vagy akár a még mindig trendi félvállú szabás vonzza oda a tekintetet. A szemhéjpúder idén is füstösen jó, a száj azonban most nem természetesen, inkább túlhangsúlyos, akár a peremen kívülire is megnagyobbított, a kiegészítők pedig ugyancsak nagyok és minél több, annál jobb. Ahogy a '20-as, '30-as évek Nagy Gazdasági Világválságának divatja, a mostani válságé is a csillogásról, a túlzásról, a sosehalunkmeg!-ről szól.



Színek, minták

Piros, piros, piros. Ennél egyszínűbb trendünk rég volt már. De a piros nem csak úgy, és nem bármely árnyalatban, hanem az abszolút, a vibráló, a kihívó piros és lehetőleg tetőtől talpig: kalaptól a ruhán át a csizmáig. Kérdezhetnéd: na de ki akar Piroskának öltözni? Erre a válasz az, hogy a kérdés jogos, a másik válasz viszont, hogy hát aki trendi akar lenni, az a 2009/10 Ősz/Télen egy kicsit Piroska is akar lenni. Ez ilyen egyszerű...

Persze ott van mentőövként az igen szolid fekete. Ami viszont a hátulütője, hogy ebben a szezonban szitokszó a szolid, tehát ha fekete, akkor is fényes lakk, de még inkább bőr, ami viszont a maga rockosságával megintcsak távol van a szolidtól.

És ami talán még távolabb van ettől, azok a fényes, fémes színek, különös tekintettel a szezon vezető fémére, az ezüstre, de ott van választásnak az arany, vagy a magát még mindig trendpalettán tartó lila. De választhatsz türkizkéket vagy mályvát is - mert némely divatdiktátor kollekciójában ezek a színek is futnak - a lényeg, hogy fényes legyen.

És bármely szín mellett döntesz is, a 2009/10 Ősz/Tél jelszava a monokronitás: ha piros, piros, ha a fekete, fekete, ha ezüst, ezüst, de azt rendesen!

A szezon egyetlen mintája - mely kibújik a monokrón szabály alól, az a virágos. De mert világválság idején nincs épp rózsás kedvünk, nem a klasszikus, vidámszínű nagyvirágos. Hogy akkor milyen? Technológiai. Az új flower-power virágmintáit computerizált világunkra utalva IT-stílusúra rajzolják tervezői, ami által a valószerűtlen színösszeállítású virágmontázsok inkább batikoltnak hatnak a ruhán.

Fazonok, anyagok

Élesen kirajzolódó, túlhangsúlyozott váll - kabáton, blézeren vagy ruhán, az egyremegy. A trend a '80-as évekből kacsint vissza, de az élmény mégsem ugyanaz: az akkori lányok amerikai futballista imindzse helyett a mostani váll feszesebb, hegyesebb és futurisztikusabb.

De a 2009/10 Ősz/Tél azért - talán épp a világválság utáni racionalizálásra felelve - praktikus is: e szezonban sok.-sok év után ismét divat a pulóver. Szoknyához, nadrághoz- egyremegy, a lényeg, hogy a terndszínek valamelyikében, és a mag egyszerűségében viseljük. Ez a trend a hideg időben mindenesetre nem árthat. A kötöttáru forgalmazók pedig egyenesen ujjonghatnak.

A szoknya-blézer kombó újra hódít. A lényeg, hogy a derékhangsúlyos legyen. Tehát a '80-as évek egyenes fazonú, térdet verdeső, nőinek csúfolt férfi blézerei nem jönnek vissza egy az egyben, csupán a kétrésszesség tekintetében, hisz egyébként a daraboknak nőiesnek, sikkesnek, és ha másként nem, egy övvel, de derekat hangsúlyozóaknak kell lenniük.

Bőr, bőr és bőr! Bőr miniszoknya (hú!), bőr maxi szoknya (naná!), bőrruha, bőr sort és persze bőrnadrág. Bőrkabát és -blézer - minden, ami rock. És mindezt feketében, ha lehet.

Megint trend a klasszikus szabású szövetkabát, a térdig érő, egyenes vonalú, időnként övvel karcsúsított kabát elsősorban nyers színben - barna, mustár, bézs - de akár a trendszínek bármelyikében.

De a 2009/10 Ősz/Tél jellemző ruhadarabja a pelerin is. Igaz, a válla most hangsúlyosabb, mint máskor, kiemelkedik az anatómia vállszint fölé, és hegyesen végződik, de a pelerin - és főleg feketében - attól még pelerin és trendfazon is.

Fehér blúz - ez is a szezon trendje lett. Na nem az iskolai ünnepélyen hordott unalmas, vagy a csak vizsgákra felvett decens, hanem a sikkes, a letisztult, a szexin elomló hattyúfehér - akár fekete bőrnadrággal viselve.

Vegyük félvállról! - tanácsolják a nemzetközi divatdiktátorok. Hogy a gazdasági világválságra gondolnak-e, az maradjon az ő titkuk. De az elmúlt szezonból hozott félvállú ruhák azért tartják magukat a porondon.

Madonnának hála 20 évvel ezelőtt már megmutattuk a fehérneműinket országnak-világnak. Most ismét megtehetjük, hisz az eredetileg alakformáláshoz használt fűzőt most a ruhán kívül, vagy épp ahelyett, felsőként hordjuk.Hiába, Madonna sosem megy ki a divatból...

Kiegészítők

A csizmák 2009/10 Ősz/Téli szezonban combig érnek - akárcsak a kesztyűk, melyeknek könyök fölött illik befejeződniük -, sarkuk, de jobb, ha még talpuk is magas, a kecsesség nem a legjobb szó rájuk, a dögös inkább megfelelő. Az övek azonban annál kecsesebbek: e szezonban a kifejezetten vékony, csupán derékmegmutató funkciójukat ellátó övek vannak divatban, hisz a hansúly most inkább a vállakra helyeződött. És valóban: idén a táskák sem óriásiak, az övvel szinkronban e téren is inkább a klasszikus fazon arat.

A kalapok e szezoban többek szimpla fejfedőknél: díszekként szolgálnak és néha maguk is egyenesen műalkotások, akárha szobrot viselnénk a fejünkön. Ha kalapunk vagy sapkánk nyuszifüleket formáz, biztosak lehetünk trendiségünkben.

Akárcsak a nyakláncok, melyek ugyancsak nem ismernek mértéket: 2009/10 Ősz/Telén a nyakék nem lehet se túl nagy, se túl sok. És nincs ez másként a kabát fölött hordott nyakékekkel sem: a sál most nagyon sál - ha úgy nézel ki, mint akinek egy többtízméteres anakonda tekeredett a nyaka köré, akkor viselsz megfelelő sálat.

Frizura és smink

A szemkörüli satírt remélhetőleg még nem felejtetted el, merthogy a 2009/10 Ősz/Téli szezon ezt követeli. Füstös szemek sötétszürkével, liláskékkel, vagy feketével hangsúlyozva - ez most a trend. De mert e szezon nem ismer mértéket, kivételen egyszerre várja trendkövetőitől az erősen festett szemeket és a vastagra rúzsozott ajkakat. Ahogy a '80-as években volt, ismét nem ciki, sőt, trendi a túlfestett ajaka, amikor a szájszélen kívülre kerül a kontúr, megnagyobbítva ezzel az ajkakat. A szín - mint a ruhák esetében is - az abszolút piros - a hatás: brutális.

A haj ezzel szemben a legkevésbé sem brutális, inkább romantikusan hullámos, vagy legfeljebb fékevesztetten ficánkoló loknikban lángol. Ha mégis egyenes szálú, akkor szigorúan fésült kontyba rendeződik, mely a végletekig egyszerű fazonú, már-már puritán, semmi huncutul göndörödő díszfürt, semmi habosra fújt kontyrész, csak simán hátrafésülve és egyetlen mértani formába csavarva - ahogy az úr megteremtette.


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2009-12-11






ALMAF