Schwarzkopf Essential Looks 200910 ŐszTél (szeptember 3.)

2009. szeptember 3-án ismét megismerkedhettünk az aktuális Schwarzkopf Essential Looks-szal


Schwarzkopf2009. szeptember 3-án ismét megismerkedhettünk az aktuális Schwarzkopf Essential Looks-szal, azaz az 2009/10 Ősz/Téli szezon négy új trendirányzatával. Milyen frizurát is viseljünk a nyár elmúltával? Nos, a válasz egyszerű, szinte minden divat, avatott be minket a titokba Karika Zsolt, aki Kapócs Zsókán mutatta be a négy irányzat közül az egyiket, pontosabban a ’40-es évek romantikája elnevezésű stílus egy vezérfrizuráját, amely vadóc göndörségével egyszerre lágyan nőies, mégis drámai hatást keltett. De láthattunk merész felnyírásokat és meghökkentő színeket is, hiszen a hajviseletben, akárcsak a kifutókon szintén jelen vannak a haute couture és a pret-a-porter „darabjai”, az előbbiek a jövőbe mutatnak és az extrém vonalat képviselik, míg az utóbbiak inkább a hétköznapi viseletetekben mutatják az utat.



Kora délutánra szólt a meghívás a XIII. kerületi szalonba, ahol beavattak minket az őszi-téli hajviselet legújabb rejtelmeibe. A csinosan berendezett üzletben katonás sorban álltak a székek, a pódium felé fordítva - ide léptek fel a lányok, akik megtestesítették a legújabb hajtrendeket -, efelett hatalmas kivetítő feszült – ezen szemlélhettük meg a hangulatfilmeket, amelyek az egyes stílusok fő elemeit illusztrálták . Kezdésképp megtudhattuk, hogyan is áll össze az Essential Looks, amely megmutatja miképp lehet a kifutók trendjeit átültetni a frizurák világába és a hétköznapokba. Megalkotásához hosszú út vezet: a szakértők ellátogatnak a londoni, párizsi, milánói és New York-i divathetekre majd megfigyelik a közönség, a média reakcióit, hogy ezekből létrehozhassák a következő szezon legújabb frizurairányzatait. A 2009 ősz/tél kollekció két pret-a-porter, azaz kifejezetten viselhető, konszolidáltabb stílusból és két haute couture jellegű, azaz inkább extrém, a jövőbe mutató irányzatból áll.

111 éve rendületlenül

A 111 éves Schwarzkopf idei trendkalauzának mindenki által elfogadott és hordhatónak ítélt két irányzata a Romantika ’40 és a Luxus Retro fantázianevű stílusok.

Luxus Retro

Bujaság és extravagancia. Vele éled újjá a ’80-as évek hedonista életstílusának és az elit nemtörődömségének dekadenciája. Jól látható ez a szatén koktélruhákon, a visszatérő válltöméseken és a túldíszített kreációkon egyaránt. Középpontjában a szuperszexi nő áll, lasztexnadrágjával és tupírozott hajkoronájával. A Luxus Rero frizura hullámos, fürtös vagy klasszikus bubi , színeiben dívaszőke vagy csillogó és gazdagbarna.

Romantika ’40

Elegancia, nőiesség, báj jellemzi ezt az irányvonalat, melynek megihletője a második világháború utáni európai nő. A kifutókon jól látható ez a karcsúsított derékvonalakban, a kecses ruhaszabásokon, a tweed kosztümökön, amelyek ismét hódítanak. A hajviseletben mindez tűdauerban és viktoriánus fürtökben, leomló csigákban, zilált göndörségben nyilvánul meg. Színei erősek és mélyek a csokoládébarnától indulva a vörösön át egészen a klasszikus szőkéig.

Ennek a trendirányzatnak az egyik alapmodelljét egy gyors fodrász-show keretein belül azonnal meg is szemlélhettük. Karika Zsolt a pódiumra lépve Kapócs Zsókán mutatta be, hogyan is készül élőben a ’40-es évek romantikája. A színésznő előzetesen felcsavart fürtjeit Zsolt kibontotta, a szabályos csigákat laza mozdulatokkal feltúrta, kissé meg is tupírozta őket, melynek köszönhetően egy szélfútta, enyhén borzas, de kifejezetten nőies frizura született. A művelet végeztével a tükörbe pillantó Zsóka elfúló hangon csak ennyit szólt: hűha.

HazaiDivat.hu: Tetszik az új frizurád?
Kapócs Zsóka: Nagyon!

HazaiDivat.hu: Ha jól értelmeztem a reakciódat a pódiumon, nem csináltatok próbafrizurát, hanem itt és most láttad először, mit gondolt neked ki Zsolt a ’40-es évek romantikája jegyében?
KZSóka: Ez így van. Én semmit sem tudtam. Felcsavartuk és feltűztük a hajam, de ennél többet nem tudtam a mai frizurámról
Karika Zsolt: Azért ehhez hozzá tartozik, hogy régóta ismerem Zsókát, tudom mi áll jól neki, és valóban pontosan tudtam azt is, mire készülök. Így csak annyit mondtam neki, hogy melyik ruháját vegye fel a teljes összhang eléréséért. De nagyon jó érzés volt látni Zsóka arcán, hogy tetszett neki a végeredmény, hogy valóban ismerem annyira, hogy valami pluszt tudjak neki nyújtani.

HazaiDivat.hu: Ezek szerint egyébként is Zsolt készti a hajad a hétköznapokban?
KZSóka: Igen, és nagyon jól együtt tudunk működni.

HazaiDivat.hu: Zsolt, mi az a frizura, amit ajánlanál a hölgyeknek az őszi/téli szezonban, mi igazán divatos most?
KZsolt: Most valójában minden divatos: rövid, hosszú, félhosszú, szőke, barna, vörös. Ami azonban még fontos ebben az időszakban, az az ápolás, hiszen a nyár nagyon megviseli a frizuránkat. Ilyenkor lényeges, hogy visszavágjuk a hajat, illetve a megfelelő samponokkal kondicionálókkal helyrehozzuk a károsodásokat. Ősszel és télen a színek is kissé sötétebbé, természetesebbé válnak: előtérbe kerülnek a barna árnyalatai és a szőkék is teltebbek kicsit.

HazaiDivat.hu: Mi a helyzet a hullámokkal? Továbbra is viselhetjük őket?
KZsolt: Igen, annyi különbséggel, hogy a nyári, precízen besütött, rendezett csigákat felváltják a kissé borzas, szélfútta hullámok, amelyeket egy kicsit még meg is tupírozhatunk, hogy amolyan kócos baba hatást keltsenek. Ezt mutattam be Zsókán is.

HazaiDivat.hu: Zsóka, te a göndör fürtöket részesíted előnyben vagy inkább az egyenes tincseket?
KZs: A színház – főképp a Karády előadások - miatt sokszor viselek göndörkés frizurát a színpadon, de magánemberként is imádom a ’40-es, ’50-es évek hajviseleteit, s ha csak alkalom nyílik rá viselem is őket. A hétköznapokban azonban leginkább összekötött hajjal járok, hiszen egész nap rohanok, sokat edzek, motorral, biciklivel közlekedem, ezekhez pedig sokkal praktikusabb, ha nem lobog a hajam.

KZsolt: Akadt már rá példa azért, hogy Zsóka megérkezett, hogy megcsináljam a haját a Karády Esthez, majd a frizura elkészültével kiderült, hogy motorral jött… Ez felért egy szívrohammal.

Kreativitásban a jövő

Az elfogadott irányzatok mellett azonban szükség van némi őrültségre is, hiszen 111 évet csak az a cég élhet meg, amely képes a jövőbe tekinteni, s szokatlan ötleteivel felkavarni az állóvizet - hiszen később ezekből a korábban őrült, ám idő közben lecsitult gondolatokból születnek majd az újítások, mint mikor egy zavaros látomásból kikristályosodik a lényeg.

Lázadó Formák

Avantgárd és nonkonformista irányvonal. Alapja szintén a ’80-as évek, mint a Luxus Retronál, itt azonban a modern, áramvonalas formavilág és a nemek összemosása adja a legfőbb jellegzetességet. Irreális színek, durva anyagok, gumival és nylonnal kombinált ruhák jellemzik, melyek valahogy az anarchiát idézik. A haj élés körvonalat kap, a merész felnyírások által elért mohikán külső is erőteljesen jelentkezik, ahogy az uniszex formák és a szokatlan színek is: kétárnyalatú szőkék, majdnem fehér tónusok és nem létező vörösek; mindezek egyértelmű célja az összhang megtörése.

Fekete Amazon

A „Ne szórakozz velem!” stílus egyszerre szexi, domináns és provokatív. A kifutón az anyagai a bőr és a műbőr, uralkodó színe a fekete. Ez a kissé agresszív irányvonal szintén kerüli az összhangot s már-már egy ijesztő nő képét festi elénk, aki nem retten meg semmitől. Ennek megfelelően a haj is leginkább egyenes, mégis nélkülözi a jólfésült pedánsság legapróbb érzetét is. Sokkal inkább kemény és könyörtelen benyomást kelt borotvaéles kontúrjaival, hegyes, éles frufruival. Alapszíne a tintafekete, melyet azonban a közfelháborodás kiprovokálása érdekében előszeretettel kever hirtelenszőkével.

Pret-a-porter és haute couture extrémitás vagy romantika, ebben a szezonban szerencsére minden szabad, csak valahogy éljük túl a komor, hűvös hónapokat.


Írta: Ekhó , Dátum: 2009-09-04






ALMAF