Sziget 2010 részletes programajánló MINDEN helyszínről (augusztus 9-16.)

A Sziget 2010 házigazdái május 13-án tárták a sajtó elé, mi mindenre számíthat az a párszázezer ember, aki augusztusban szigetlakóvá, de legalábbis szigetjáróvá avanzsál.


SzigetA Sziget 2010 házigazdái május 13-án tárták a sajtó elé, mi mindenre számíthat az a párszázezer ember, aki augusztusban szigetlakóvá, de legalábbis szigetjáróvá avanzsál. Lesz minden a Hajógyári-szigeten. Mínusz egyedik napi Kispál búcsúkoncerttel, nulladik napi megakoncert sorozattal, benne a Reggae és Ska ünnepével, Cseh Tamás emlékkoncerttel és egy harmadik helyszínen pedig a magyar jazzélvonal és nemzetközi sztárok fúziójával. És természetesen a további öt napon kedvenc fesztiválunk megannyi programjával, 2010. augusztus 9-16. között. Részletes programajánló MINDEN Sziget helyszínről!Mínusz egy és Nulladik

A Sziget szervezői korábban már bejelentették, hogy egy majd’ három órás Kispál búcsúkoncerttel indít az idei fesztivál a mínusz egyedik napon, azaz augusztus 9-én. Annyi újdonságot azonban megtudtunk, hogy a zenekar és a koncert Lévai Balázs felkért rendezője már túl vannak az életmű végighallgatásán, az első rostán fennakadt 65-70 dalból választják majd ki azt a majd’ három órányi nótát, amit előadnak a Szigeten. Azt is megtudtuk, hogy a vendékeg közt ott lesz Kiss Tibi, Líviusz, a Csík zenekar és meglepetés vendég is lesz, akik természetesen Kispál dallal készülnek, de hogy melyikkel, az ott derül majd ki. Lesz ős kispálos blokk is és bizonyára csendes-ülős is és abban is biztosak lehetünk, hogy a vizuális háttérre is nagy hangsúlyt fektetnek. Szóval ez lesz a legnagyobb Kispál buli, ahogy azt Lovasi énekli: „Fényes hasak, piros ledek, de sok robot jött el máma, Ma van utoljára ekkora lárma”

A nulladik nap kéthatmada is publikus volt már: a Nagyszínpadra várják a hazai és nemzetközi reggae/ska élet sűrejét a Reggae és Ska Nagy Ünnepén, lesz egyebek mellett Skatalites, Wailers és UB40 koncert, míg a Világzenei nagyszínpadon a hazai világ- és rockzene élvonala tiszteleg Cseh Tamás emléke előtt egy majd’ öt órás koncerttel. Eddig nem ismert programpontja is napvilágra került a Sziget sajtótájékoztatóján: a magyar jazz zene élvonala a nemzetközi sztárokat invitált meg a Szigetre és játszanak együtt majd a nulladik napon az BJC-Amfiteátrum színpadán. A Magyar Jazz Szövetség és a Sziget közös rendezésében másodszor kerül megrendezésre a Magyar Jazz Napja a Sziget fesztivál 0. napján. A tavalyi, első alkalommal a hazai jazz-élet legnépszerűbb, legelismertebb 70 szólistája és együttese több ezer ember előtt aratott kirobbanó sikert. A 2010-es esemény érdekessége, hogy a magyar fellépők olyan világsztár vendégeket fogadnak, akikkel dolgoztak már korábban együtt.  Sok magyar előadónak készült közös lemeze, volt közös koncertje a jazz műfaj világsztárjaival, az augusztusi 10-i napra a következő híres jazz ikonok és sztárok fogadták el magyar kollegáik meghívását és állnak közös produkcióban színpadra.

Így például Tommy Campbell, a kiváló amerikai jazzdobos László Attilával és Oláh Kálmánnal lép fel, a „dobosok dobosának” titulált Dennis Chambers valamint jazz világának kiemelkedő gitártehetsége, Dean Brown Csepregi Gyulával és Vasvári Pállal játszik majd. Szintén a hazai erősségekkel, nevezetesen a Budapest Jazz Orchestaval lép a fel legtöbb Grammy-díjra jelölt jazz-zenész, George Duke és jön a világ egyik legnagyszerűbb basszusgitárosa, „a '90-es évek legfontosabb basszusgitár hangja”, Gary Willis is, aki Tony Lakatossal karöltve a Loop Doctors formációt erősíti.

Nagyszínpadok – aktuális sztárok, nagy visszatérők, nagy ígéretek

Több mint 90%-ban kész a Nagyszínpad programja – jelentette be Gerendai Károly a sajtótájékoztatón, s a korábbi sztárok, mint a Muse, Iron Maiden, a Faithless, a  Thirty Seconds to     Mars, Kasabian mellé újdonságként említette a Madness, illetve Johnny Rotten Pistols utáni formációját, a Public Image Limited fellépését.

„A műfaji sokszínűség az egyik Sziget-védjegy a nemzetközi porondon. A változatos kínálat mellett igyekszünk úgy alakítani a programot, hogy egyrészt megfeleljünk az aktuális elvárásoknak, tehát hívtunk olyan fellépőket, akik a nemzetközi fesztiválporond aktuális fő fellépői. Másrészt a hazai közönség kedvenceit is felsorakoztatjuk: lesznek olyan csapatok, melyek már bizonyítottak a Szigeten és sokan kérték is, hogy hozzuk el. Mindezeken túl évek óta felvállalt célunk, hogy bemutassunk olyan produkciókat a közönségünknek, melyeket kevésbé ismerhetnek, viszont a nemzetközi színtéren már egyre nagyobb teret vívnak ki maguknak.” – nyilatkozta korábban Gerendai Károly főszervező. E filozófia mentén épül fel a Sziget legnagyobb helyszíneinek programja, így a Nagyszínpad mellett például a már 100%os Világzenei Nagyszínpad, ahol a legnagyobb nevek közt szerepel például az Orquesta Buena Vista Social Club® featuring Omara Portuondo, az Oi-Va-Voi, Tony Allen vagy a Shantel & Bucovina Club Orkestar. Az új csillagok közt Amparo Sanchez, 08001 vagy az elmúlt évek „Nagy Belga Bumm”-jának az egyik legátütőbb hangja a Jaune Toujours lép fel – mások mellett. És a Világzenei Nagyszínpad 2010-ben jelentős betekintést enged a kelet-európai világzenei színtérbe is, mindemellett persze a magyar világzenészek is fellépnek a Sziget öt fesztiválnapja alatt.

Az idei Szigeten a metalrajongók ismét megkapják a magukét a Rock-Metál sátorban, tehát készüljenek fel testben és lélekben, ha elég erősnek érzik magukat ahhoz, hogy részt vegyenek az Ill Niño szigetes koncertjén. A The 69 Eyes azért jön a Hajógyári-szigetre, hogy egy nagyszabású és még az eddigieknél is merészebb goth'n'rock show-val nyűgözze le a rajongókat. A Paradise Lost tavaly megjelent albuma a kritikusok szerint csak a One Second klasszisához mérhető, így nem csoda, hogy ők az idei Sziget egyik favoritjai, nemcsak a fémzene-fanatikusok számára. Fellép minden idők egyik legenergikusabb metalegyüttese, a Children Of Bodom is. A legfrissebb hírek szerint a Monster Magnet az utolsó simításokat végzi 2010-es albumán, majd turnéra indul, melynek egyik fontos állomásán, a Szigeten láthatjuk őket. De itt lép fel még az Enter Shikari, a Skindred, vagy a Fear Factory is. A Party Aréna megasátra tavaly óta egy korai esti sávban is ontja a programokat, ahol világsztárok live-actjeit élvezheti a nagyérdemű. Idén ebben a sorban lép fel DJ Shadow, a Simian Mobile Disco, a Gotan Project, Calvin Harris valamint Breakestra feat. Cali2na, az éjszakai sáv pedig olyan előadókat köszönt, mint Boys Noize, Erol Alkan, Sander van Doorn, Andy Moor, a Drumcode Night: Adam Beyer, Alan Fitzpatrick és Joel Mull, az Infected Mushroom vagy a Deadmau5.

Új sátrat kap az idén a A38-Wan2 sátra, melyben szintén lesznek aktualitások, nagy öregek és feltörekvő csillagjelöltek is. Többek mellett itt lép fel a Gorillaz Sound System, Nina Hagen, Charlie Winston, az Ez3kiel, a Bad Religion, a Vive la Féte, a Major Lazer vagy a Yeasayer.
 
Innovációk és kedvezmények

A Dreher főtámogatása mellett idén a Vodafone partnerséget is elnyerő Sziget számos újítással, innovative megoldással jelentkezik az idén. A Vodafone például olyan mobilpénztárca, mobil média és „gép-gép közötti” megoldások sorával jelentkezik majd a fesztiválon, amely mind a hazai-, mind a külföldi sziget-látogatók számára kényelmesebbé teheti a fesztiválozást. Lesz továbbá a fesztiválon - a parkolási fizetéseknél már közkinccsé vált szisztémához hasonló – perc alapú mobil fizetési lehetőség is. A Sziget szervezők számos újítást, technikai fejlesztést alkalmaznak a kibocsátott zaj csökkentésére is. A már bevált rendszerek mellett idén egy akusztikai elmélet gyakorlati megvalósításárta is kísérletet tesznek a szervezők. Eszerint a bizonyos irányba terjedő hangokat vele szembe menő hangokkal igyekeznek korlátozni.

És természetesen a tavaly bevezetett kedvezmények az idén is élnek: a csoportos diákjeggyel akár féláron is jöhetnek a Szigetre diákok, míg a későn beinduló bulizók este 11 órától féláron válthatnak majd napijegyet kedvenc fesztiválunkra.

EU Trió fókusz

Az Európai Unió elnöksége alatt, 2010 és 2011-ben három ország adja egymásnak a stafétabotot .  Az elnökséghez kapcsolódóan számos kulturális együttműködés is születik.

2010. január 1 és június 30 között Spanyolország, 2010. július 1 és december 31 között Belgium, valamint 2011. január 1 és június 30 között Magyarország tölti be az EU soros elnökségi posztját.

A hármas elnökség alkalmából a Sziget programszervezői meghívták a jelenleg soros Spanyolországot és a Sziget alatt soros Belgiumot, hogy több helyet és teret biztosítanak a három ország művészeinek, hogy kiemelten jelen legyenek a Sziget programjában és számos közös produkciót hozzanak létre, melyek a Szigeten mutatkoznak be. A Sziget EU Trió fókusz projektje nem titkoltan Magyarország 2011-es elnökségére is felhívni szándékozik a hazai és nemzetközi fiatalok figyelmét. Mintaként szeretné ezt a fókuszprojektet bemutatni. A cél, hogy felhívja a figyelmet Magyarország nyitottságára is, hogy az Európai Unióban elnökséget betöltve – egy közép-kelet-európai ország – olyan volumenű, hosszútávon fennmaradó kulturális projekteket kezdeményez, mint a Sziget.

Az EU Trió fókusz program fontos célja, hogy a fiatal korosztállyal minél szélesebb körben megismertesse a trió elnökség tagországait (Spanyolország, Belgium, Magyarország), a trió elnökség intézményét és programját. Ehez kapcsolódva a látogatók egyben megismerhetik az Európai Uniót és intézményeit, az Európai Bizottság néhány kiemelt stratégiai kezdeményezését, valamint ízelítőt kapnak a magyar elnökség tervezett programjaiból.

European Meeting Point – Európai Találkozási Pont

A Sziget fesztivál mára maga is az európai fiatalok kedvelt "találkozóhelye"; programjában és a szigetlakók nemzetiségét tekintve is megjeleníti azt a sokszínűséget amire az Európai Unió mindig is büszke volt.  A  TRIÓ fókusz keretében  szeretnénk egy olyan találkozóhelyet,  egy  " European meeting point "   elnevezésű helyszínt létrehozni, ami egyrészt a sziget lakók kedvelt találkozóhelyévé, másrészt a szigetlakók és az EU találkozóhelyévé válik, és egyszersmind az EUval foglalkozó szervezetek, programok hálózatok közös helye is a Szigeten belül. Napközben a European Meeting Point egy interaktív találkozóhely, esténként pedig pezsgő hangulatú madridi-brüsszeli-budapesti bulihelyszínné változik át.

A European Meeting Point  megvalósításában együttműködnek az EU Trió fókusz partnerintézményei: a Külügyminisztérium, az Oktatási-és Kulturális Minisztérium, az Európai Bizottság Magyarországi képviselete,  az Európai Parlament Információs irodája,  a budapesti Spanyol és a Belga Nagykövetség, a Cervantes Intézet és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ;    továbbá a tagállamok konzulátusai,  a   EUNIC-az, vagyis az Európai Uniós tagállamok kultúrintézetei, a Europe Directek és számos egyéb Európai Uniós hálózattal. A European Meeting Point  közvetlenül  a Hungaricum falu mellett fog elhelyezkedni. Ez az elhelyezkedés szimbolizálja, erősíti azt az üzenetet, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, a trió elnökség egyik országa.

Ezen a hely színen  működik majd az Európai Konzulátus  is, ahová  a szigetlakók konzuli segítséget igénylő problémáikkal fordulhatnak.
 
European Tree – Európa Fa - Hagyj üzenetet Európának!

Közvetlenül a European Meeting Point előtt egy installációt, közös trió képzőművészeti projektet alkotnak a három tagország fiatal művészei Európa és a Sziget számára. A European Tree egy fát ábrázoló installáció, amely olyan közösségi élményt és helyet biztosít, amelynél a Szigetlakók találkozhatnak egymással, írásban és audiovizuálisan üzenhetnek egymásnak vagy akár Európának.

European Bistro

A European Meeting Pointon belül egy hangulatos bisztró is csalogatja majd a finom falatok kedvelőit. A Szigetlátogatók nemcsak az információéhségüket csillapíthatják, de a Trió országainak kulináris étel-és italkülönlegességeivel is találkozhatnak.
Az esti órákban neves európai DJ-k keverik majd a multikulturális ritmusokat hajnalig.

TOVÁBBI PROGRAMHELYSZÍNEK, FELLÉPŐK 2010-BEN

Dreher helyszín

A Dreher idén is a Sziget főtámogatója lesz. A Sziget látogatók a márka célcsoportjába tartoznak, hiszen mind a Sziget, mind a Dreher azoknak a fiataloknak szól, akik különböző élményeket keresnek az életben: szeretik a jó zenét, a szórakozást, az utazást, a barátokkal való sörözést, érdeklődnek a kultúra iránt, szeretnek új dolgokat felfedezni és imádnak koncertekre járni.

Ebben az évben is hűek leszünk önmagunkhoz, és szeretnénk nekik most is egy új élményt adni.
És ahogy már megszokhattuk, a Dreher helyszínen idén is mindig óriási lesz a buli!

MR2 Színpad

Hároméves születésnapját ünnepli június 1-én az MR2-Petőfi Rádió. Az adó az elmúlt 36 hónapban a hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát, zenei és szociokulturális értelemben egyaránt igazodási ponttá vált. Folyamatosan bővülő, a hazai és a nemzetközi zenei élet változásaira és újdonságára fokozottan érzékeny kínálata sokszínű és izgalmas, a poptól a világzenéig, a rocktól a lounge-on át az urban zenékig ível. Az adó az elmúlt három évben több száz, eddig a hazai rádiós piacon egyáltalán nem, vagy alig játszott hazai és külföldi előadót mutatott be a közönségnek. Ezzel a zenei kínálattal az MR2-Petőfi Rádió továbbra is alternatívája tudott maradni az országos kereskedelmi rádiókban megszokott zenei kínálatnak.

Az MR2-Petőfi Rádió színes kínálatát a napi dalfolyam mellett közkedvelt, saját gyártású zenei műsorok, többek közt az MR 8-as stúdiójából sugárzott Akusztik, a világzenei Passzport vagy a rádió rezidens DJ-it felvonultató MR2 DJ Set, a zenei tartalom mellett pedig hasonlóan kreatív, filmes, kulturális, és életmód jellegű tematikus műsorok teszik teljessé.

Az MR2-Petőfi Rádió a műsorszolgáltatáson kívül is igen aktív. Immár rendszeresnek mondható turnéin mutatja be - határainkon innen és túl - a legkedveltebb hazai koncertzenekarokat és -előadókat, és hasonló tematikával, saját színpadaival a nagyobb nyári fesztiválokon is jelen van, így a Szigeten is, ahol többek mellett a Quimby, Péterfy Bori, a Kiscsillag, a Pannonia All-Stars Ska Orchestra, a 30Y, az Irie Maffia, a Barabás Lőrinc Eklektric vagy a Heaven Street Seven lesz színpadon.

Hungarikum Falu

Idén már másodszor csapnak a húrok közé Magyarország legjobb prímásai, hogy a világsztárokat felvonultató Nagyszínpaddal átellenben, a magyar kultúra féltett kincseit mutassuk be Európa fiataljainak. A több mint egyhektáros területen megvalósuló, a népművészetet, kézművességet, gasztronómiát egyaránt átfogóan bemutató helyszín idén az aratás és a kenyér tematikáját járja körül. Ezt a hetet az Európa szerte híres magyar búzának, a hatalmas alföldi kenyereknek, a rábaközi perecnek, a töpörtyűs pogácsának és az aratáshoz kapcsolódó szokásoknak szenteljük.

A magyar nép a búzát „életnek” hívta és féltő gonddal óvta egész évben, hiszen a nyár derekán egész évi táplálékának alapját takarította be, a mindennapi kenyértől a karácsonyi kalácsig. A Péter-Pálkor vagy Sarlós Boldogasszony napján megindult hatalmas munka, az aratás minden közösség legfontosabb nyári eseménye volt. Rengeteg szokás, hiedelem és speciális eszköz kapcsolódik az aratáshoz, aminek végét mindenhol nagy aratóbálokkal ünnepelték. A Sziget öt napján bebarangoljuk képzeletben a magyar vidék búzatábláit, és amit reggel learattunk, azt napközben feldolgozzuk és a nagy munka végét minden este bállal ünnepeljük meg. A sátrakban a szentendrei SKANZEN és a Langalló Program kiállításai mellett kézműves és tánc műhelyek várják az érdeklődőket.

Végigkövethetjük a búza életét a magtól a kenyérig, kipróbálva a learatott búza körüli munkafázisokat, a cséplést, a szelelést és az őrlést. A lisztből lehet kenyeret, kalácsot, perecet dagasztani, sütni, de lesz szalmafonás, aratókoszorú készítés is. Kora délután táncokat, népi játékokat, népdalokat tanulhatunk Mezőföldtől a Rábaközön, Gyimesen, Moldván keresztül egészen a Palócföldig. A nap legfontosabb, legszínesebb eseménye a táncegyüttesek délutáni felvonulása lesz. A gyönyörűen ünneplőbe öltözött táncosok saját tájegységük dalait, táncait, viseleteit mutatják be végigvonulva az egész szigeten. Az impozáns menet időről időre megáll, hogy táncba húzza az útja mentén bámészkodókat, kedvet csinálva az esti bálhoz. A Hungarikum Falu központi helyszínén, a csűrben, ahol napközben a cséplés, szelelés, zsákolás embert próbáló munkája folyik, éjszaka szívderítő mulatságra vár mindenkit Pál István Szalonna és bandája. A Hungarikum faluban minden a magyar hagyományokról szól. A táncegyüttesek, népzenekarok, kézművesek hagyományőrző programjai mellett a kistermelők és nagyobb vállalkozások borai, pálinkái, mangalica kolbászai, sajtjai és más egyedi termékei közül válogathatunk. Több tucat kemencében sülnek a magyar búzát dícsérő kalácsok, pogácsák, perecek, cipók, lángosok, amihez őstermelőktől vehetünk sajtot, túrót, gyümölcsöt. Szombaton délelőtt igazi vásárba várjuk az érdeklődőket, ahol régi ruhák, csizmák, vászonneműk, zsákok, szőttesek, kasok, kosarak, csuprok között válogathatunk. Vasárnap délelőtt kenyérszenteléssel egybekötött, ökumenikus Istentiszteletre várjuk a szigetlakókat. Az újdonságokkal teli színes forgatagban tavalyi ismerősökkel is találkozhatunk, idén is lehet majd hajat fonatni, népi motívumos testfestést kérni, régi népi játékokkal játszani, lesznek hagyományos magyar ételek és ha az aratás embert próbáló munkája után estére már csak egy pohár bor mellett van kedvünk ügyörögni, a Borfaluban még az is megtörténhet, hogy az asztalunkhoz lép a prímás, hogy elhúzza a nótánkat. Ilyenkor jöhetnek jól a napközben tanultak, mert addigra már tudni fogjuk, hogy „Kossuth lova megérdemli a zabot...”.

Roma Sátor

Mint minden évben 2002 óta, a Roma Sátor, amely műfajában unikum és egyben hungarikum - hiszen a nagy fesztiválok közül egyedül itt képviselteti magát önállóan ez a műfaj -, idén is színes, nemzetközi programmal várja a szigetlakókat. Igyekszünk régi kedvenceket és új, eddig még Magyarországon nem látott produkciókat is bemutatni.  Az idei év egyik színfoltja lehet az a radzsasztáni cirkusz, a Kawa Musical Circus amely minden nap este 6-tól, a koncertek kezdete előtt mutatványosokkal és tánccal igazi indiai forgataggá változtatja a Roma Sátor előtti teret. A Sziget fesztivál egyik fókuszpontja az EU Trió a Roma sátorban is megjelenik. A programsorozathoz a Roma Sátor három olyan produkciót vonultat fel, amelynek belga kapcsolódása van. Augusztus 11-én és 12-én DJ Gaetano, a népszerű brüsszeli Balkan Trafik dj-je keveri majd a talpalávalót. A Rekontra zenekar, amely tradicionális magyar és cigányzenét játszik a belga cigányprímást, Tcha Limbergert hívta meg vendégként.  A belga Ghalia Benali, a spanyol Leonor Moro és a magyar Romano Drom zenészeiből erre a fesztiválra verbuválódott Kethane trió egy új hangja lesz a fesztiválnak. Nagy megtiszteltetés, hogy a ladino zene csillaga, az izraeli énekesnő, Yasmin Levy fellép a Roma Sátorban, megismertetve a nagyközönséggel ezt a spanyol-zsidó hagyományra épülő zenét, amelynek gyökerei közösek az andalúziai flamencóval. S ha már zsidó zenéről beszélünk, délről térjünk vissza Kelet-Európába, vendégünk lesz a Pressburger Klezmer Band, amely Szlovákiában egyedüliként képviseli ezt a zenei stílust. Premierünk is lesz. Dánia eddig még nem képviseltette magát a Roma Sátorban, az idén Dánia egyik kedvenc zenekara, a Klezmofobia is fellép. Egyik fontos cigányzenei irányzatot sem szerettünk volna kihagyni a válogatásból.  Idén ünnepeljük Django Reinhardt születésének 100.évfordulóját, így a szinti cigányzene jeles képviselőit, a holland Prisor Jazz Band-et a kiváló hegedűssel, Tim Kliphuis-el is meghívtuk a fesztiválra. Azt, hogy Románia egy frankofón ország, ezután már senki sem fogja megkérdőjelezni. Az idén fellépő zenekaraink közül ugyanis mindegyiknek valamilyen kötődése van Franciaországhoz. Rona Hartner, színész-énekesnő, akit a nagyközönség Tony Gatlif Gadzso Dilo című filmjéből ismerhet, és aki ma Párizsban él, cigányzenekarát hozza el. A Nadara harmonikása és énekesnője, Alexandra bár francia, Romániát választotta otthonának és az erdélyi cigányzene autentikus megszólaltatója. A moldvai Fanfara Vagabontu zenészei pedig egészen Marseille-ig, választott székhelyükig vitték el a romániai rezes bandák hírnevét. A második rezesbanda a Živeli Orkestar francia zenészekből áll, ugyanakkor hűek a tradicionális szerb hangzáshoz, nem feledkezve el az improvizációról és a dübörgő ritmusokról, kiegészítve egy kiváló szerb énekesnővel, Suzana Djordjevic-el. Kelet-európai fellépőink közül megemlítenénk a lengyel Čaci Vorba nevű zenekart, akik tradicionális és cigány zenét játszanak, híven hagyományaikhoz. Nevük jelentése is beszédes: Őszinte szó. Az Ukrajnából érkező Hudaki zenéjében csárdástól, polkáig, szívszorító balladáktól ördöngös hegedűjátékig a cigányzene összes aspektusa fellelhető.

Természetesen ebben az évben sem feledkeztünk meg a hazai zenekarokról, szinte minden zenei irányzatot felvonultatunk, a hagyományostól a modernig. A fesztivált a Kalocsai cigány néptáncegyüttes nyitja, de fellép az Etnorom, a Karaván Família, a Khamoro és az akusztikus zenét elektronikus zenével elegyítő Napra is.

A cimbalom két olyan híres képviselője is jelen lesz, mint Balogh Kálmán, vagy a Cimbaliband.

Lemezbemutató koncert is lesz a Söndörgő jóvoltából. Vendégeket is hívtak, fellép velük a lemezükön is játszó Mohácsi Tamburazenekar prímása, Tompos Kátya és Kovács Antal, a Romano Drom vezetője.

A koncertek után neves DJ-k társaságában hajnalig táncolhatnak a mulatni vágyók. Fontosnak tartjuk, hogy immár a hatodik alkalommal olyan DJ-ket hívjunk, akik szeretik, értik és népszerűsítik a cigányzenét. Nemzetközi a felhozatal, DJ Gaetano Belgiumból, DJ Jutasi Magyarországról, DJ Tsigaravano + No Sikiriki Svájcból és DJ Vino Dilo Franciaországból érkezik. Hazájukban mindannyian az oly népszerű „Balkan Beats” stílusú partik házigazdái.

meduza

A Sziget underground elektronikus zenei helyszíne a meduza, idén is hozza az évek alatt megszokott színvonalat nyújtó formáját. A neves nemzetközi fellépők mellett természetesen a hazai underground is képviselteti magát. Az elektronikus tánczenék szinte összes válfaja és műfaja megtalálható lesz a helyszín programjában, így a hiphop, a dubstep, a drumandbass, a house, a breakbeat, vagy a new disco mind mind hangsúlyos szerepet kap idén is. A helyszín egyik legérdekesebb színfoltja a péntek és szombat este is fellépő angol 3D Disco lesz, akik 3 dimenziós vetítéssel egybekötött Audiovizuális produkciójukkal rengeteg fesztivál közönségét szórakoztatták. A fellépés érdekessége, hogy mindenki kap majd egy szemüveget a bejáratnál, így uniformizáljuk egy órára azon látogatóinkat, akik éhesek az ilyen jellegű szórakozásra. A meduza helyszín 30x6 méteres egyedülálló vetítőfelületét kihasználandó a 3D Disco mellett az egyre népszerűbb angol The Smokeeaters is fellép majd szintén audiovizuális előadásukkal. Az idei meduza talán legfontosabb fellépője az Aeroplane nevű belga duó lesz, akik egész biztosan a legnagyobbak közé kerülnek az elkövetkező időben.

A szerdai napot idén a Rewind mellett a TEST és a Real Your Nature hazai klubestek szervezői és rezidensei kapták meg. Az aznapi nemzetközi fellépő a Club Autonomic csapat, azaz D-Bridge, Instra:mental, SP:MC lesz. Idei kedvencünk a francia producer/dj hölgy Flore, aki több stílusban is készít zenéket, mely kavalkád a dj set-jeiben is hallatszik. A lyoni hölgy társaként nem kisebb személyiség érkezik a meduzába, mint a legendás egykori London Posse tag Rodney P.

A helyszín programjának egyik legenergikusabb élő fellépése várható a holland Baskerville formációtól. A Sziget utolsó napján a meduza a 4/4 otthona lesz. Aznapi sztárfellépőnk a kanadai származású HRDVSION, avagy Nathan Jonson lesz

Budapest Jazz Club – Amfiteátrum Színpad

Összeházasítottunk idén két színpadot és a színpadok programjait. Az esti headliner sávot olyan a világot már bejárt különböző stílusú fellépőkkel színesítjük, akiknek nagyobbik része a Szigeten mutatkozik be először hazánkban. De a színpad ugyan úgy helyet ad idén is a magyar és nemzetközi jazz szcéna kiválóságainak. Itt lesz a Flat Earth Society, Chapelier Fou és Renata Rosa, a La Mal Coiffée, a Hjaltalin valamint An Pierlé & White Velvet. Magyar Jazz mezőny kiemelkedő alakjai: Harcsa Veronika Quartet, Barabás Lőrinc és barátai, Fábián Juli Jazz Riff, Tzumo Electronic Dreams, Emilio Trio, Balázs Elemér Group, Szőke Nikoletta Trio,  Borbély Műhely, Special Providence

Civil Sziget

A Civil Sziget a Sziget fesztivál egyik legszínesebb, legérdekesebb színfoltja. Története a Sziget első éveiben kezdődött, eleinte egy-két, később egy egész utcányi társadalmi szervezet érezte fontosnak, hogy jelen legyen a fesztiválon programjaival, szolgáltatásaival és közvetlen kapcsolatba kerüljön a fiatalokkal. Az utcából napjainkra már egy egész „sziget” nőtt ki.

A Civil Sziget olyan találkozóhellyé vált, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban információt, szolgáltatást, segítséget kapnak, részt vállalhatnak a szervezetek munkájában. Nagyon fontos színtere lett a civil szférán belüli találkozásnak, párbeszédnek, sőt a külföldi civil szervezetek jelenléte révén, a nemzetközi tapasztalatcserének is.

A sok jelentkező miatt évek óta pályázatot ír ki a Sziget Kft. a Civil Szigeten való megjelenésre. Több száz jelentkező közül választjuk ki a kb. 100 társadalmi szervezetet és a civil társadalommal együttműködő intézményt, melyeknek helyet tudunk biztosítani. A tavalyi év sikere után az idei évben is pályázati kategóriaként hirdettük meg a Sziget fesztivál lebonyolításában való részvételt. 10 olyan szervezetet tudunk fogadni, amelyek a fesztivál számára hasznos szolgáltatást biztosítanak, ezzel hozzájárulnak a rendezvény színvonalának emeléséhez, illetve bővítik az eddigi szolgáltatások körét, és amelyek megjelenése nem kötődik feltétlenül a Civil Sziget programhelyszínhez.

A Civil Sziget a szervezetek különálló megjelenése mellett közös programtereknek is otthont ad –az Open - Civil Színpadon mutatkozhatnak be a szervezetek tevékenységéhez kötődő színpadi produkciók pl kerekasztal beszélgetések, táncelőadások, koncertek, a Civil Játszótéren pedig interaktív, a szigetlakók részvételére erősen építő színes programok kapnak teret pl táncházak, vetélkedők, szituációs játékok.

Ability Park

A hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott interaktív kalandpark több, fogyatékos ügyi érdekvédelmi szervezettel karöltve kívánja bemutatni a fogyatékos emberek mindennapjait. Személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel szembeni társadalmi attitűdváltást.
Az Ability Park mindezeken túl szolgáltató bázisként is működik, napi 24 órában. Itt találhatók akadálymentes WC-k, mosdók. Az Ability Parkban megjelenő szervezetek önkéntesei biztosítják a Sziget egész területére kiterjedő non-stop kísérő szolgálatot látássérültek számára, jelnyelv tolmácsokat, mozgássérült kísérőket.

Open-Civil Színpad

Az itt fellépő zenekarok: A kutya vacsorája, AZ, Biorobot, Intim Torna, Isolated, Jazzékiel, Kelet-Nyugat, Rodeo, Sadant, Szimur, Tereskova, Tündérground, Orchestre International du Vetex (B) és sokan mások. A tavalyi debütálás után ismét az Open-Civil Színpadon lesznek láthatóak a hazai humoristák és stand-up-osok.

Hócipő Kabaré

aug. 11. Litkai Gergely és Felméri Péter
aug. 12. Szőke András és Badár Sándor
aug. 13. Pataki Balázs és Dombóvári István
aug. 14. Varga Ferenc József, Éles István és Ürmös Zsolt
aug. 15. Kőhalmi Zoltán és Beliczay Balázs

Magic Mirror – 10 ÉVES A MAGIC MIRROR

Az idén 10 éves Magic Mirror a Sziget fesztivál „queer” helyszíne, hagyományaihoz híven több sávos programstrukturát kínál a látogatóknak.

Minden nap 13.00-tól panelbeszélgetések lesznek a magyarországi közélet nemzetközi hírű egyéniségeivel, akik az utóbbi 10 évben is szót emeltek és harcoltak az emberi jogokért. Már elfogadta meghívásunkat Heller Ágnes, Tamás Gáspár Miklós és Donáth László is. A beszélgetéseket Pálfi Balázs szerkesztő, újságíró vezeti.

Minden délután 15.00-tól mozi a Magic Mirrorban, válogatás a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál filmjeiből, a Berlinale Panorama szekciójának támogatásával. A Berlinale képviseletében Kristian Petersen filmrendező, egyetemi tanár, a Berlinale munkatársa  moderál és Q/A beszélgetéseket vezet a filmek alkotóival. Minden délután női és férfi poledance workshop. Késő esti varieté show: Berlin Budapesten. Vezeti Diva Tomasz. Minden éjjel hajnalig tartó party az utóbbi 10 év legkedveltebb DJ-ivel. Non stop vendéglátás.

Nagy Utcaszínház – Compagnie Malabar: Le Voyage des Aquarêves

Idén a francia Malabar repíti a szigetlakókat a humor és az álmok világába. 29 évnyi alkotás és 29 évnyi előadás 35 országban és 1153 városban. Minden este 22 órától egy 16 méteres holdfényszínű hajó sodródik a Szigeten. Titokzatos legénysége az ismeretlen vidékek felfedezésére indul. A misztikus atmoszférában úszó „vízi álmodozók” humorral és költőiességgel keltenek életre. Furcsa gólyalábasok, zsonglőrök és pimasz akrobaták, habhullámok és pirotechnika. Kihagyhatatlan vízi élmény. A parádé minden este 10kor indul. Finálé a Dombnál.

A nemzetközi artistákból álló együttes még két meglepő megjelenéssel lepi meg a Sziget lakóit: a naprendszerünk legfontosabb égitestét megjelenítő NapŐrökkel és az éneklő rizsporos márkízokkal (Les Exquizes Marquizes, Les Gardiens du Soleil )

Megjelenésük : délutánonként itt-ott a Szigeten...

Vándor Vurstli

2010-ben a Vándor Vurstli átugorja a dombot, és új helyszínén birtokba veszi újdonsült szabadtéri színpadát, ahol az korábbi években megszokott fantasztikus cirkuszi produkciók váltják majd egymást.


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2010-05-05


ALMAF