Nemzeti Vágta 2010 (június 2-6.)

Vasárnap este befejeződött a magyar városok és falvak ünnepe, a 2010 június 2-6. között zajló Nemzeti Vágta 2010.


Nemzeti Vágta 2010Vasárnap este befejeződött a magyar városok és falvak ünnepe, a 2010 június 2-6. között zajló Nemzeti Vágta 2010. A budapesti Hősök terén, a 2010. június 6-i döntőn Demecser település versenyzője, Gajdos Zsolt emelhette magasba a bajnoki cím dicsőségének szimbólumát, a Nemzeti Vágta díszkardját, és vihette haza nevezőjének a 20 millió forintos fődíjjal együtt. A második helyet Érsekhalma, a harmadik helyet pedig Bordány szerezte meg. Az ötnapos országimázs-fesztivál minden eddigi nézői rekordot megdöntött. Nem is csoda, hisz az időjárás is kegyes volt, a többtízezeres tömeg verőfényes napsütésben drukkolhatta végig a Döntőt. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy a VIP tribün közönsége készségesen betartotta a dress code-ot, és a meghívónak megfelelően kalapot öltött, ahogy azt hagyományosan a lovasrendezvényeken szokás. A hírességek közt 'kalaposkodott' Détár Enikő és Rékasi Károly, az ex-férjének és jelenlegi színházi kollégájának nem is eredménytelenül drukkoló Janza Kata, a Vágtát megelőző kalapbemutatón is felvonuló Debreczeni Zita, valamint a kocsitoló versenyben is szerepet vállaló Keresztes Ildikó és Dombóvári Vanda. De baseball sapkában, sportos öltözetben tiszteletét tette a filmproducerré avanzsált ex-modell, Pataki Ági és producertárs férje, Kovács Gábor is. Igaz, kalap nélkül, de a VIP tribünnön ült Herczeg Zoltán is kedvesével. A megjelentek közt nagy sikert aratott az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol az induló települések mindegyike megmutatta legjobb ízeit, kézműves portékáit, programjait, nevezetességeit. Az 56-osok terén felállított Országkonyhában minden ínyenc megkóstolhatta milyen is az alföldi, a felföldi, a dunántúli vagy akár az erdélyi ízvilág.Látványos parádékon és bemutatókon elevenedtek meg a magyar hadtörténelem pillanatai, és a magyar hagyományőrzők legjobbjainak jóvoltából a televízión keresztül milliós nézősereg élhette át lovas tradícióink szépségét.

A vasárnap esti döntőbe jutott legjobb települések izgalmas küzdelemében végül Demecser községét képviselő Gajdos Zsolt vágtatott át elsőként a célvonalon Doru nyergében. A második helyen az Érsekhalmát képviselő Molnár Gyöngyi végzett Malőr nevű lován, a harmadik helyezést pedig a bordányi Virág András szerezte meg Katyusa nyergében. Idén előszőr adták át a „Magyar Lófajták Győztese“ díjat, amelyet Káder Tokió nevű, kisbéri félvér fajtájú paripával, a Villány színeiben induló hagyományőrző huszár, Papp Kornél vehetett át. A győztes lovas 200.000 forinttal gazdagabban térhetett haza, a nevező település pedig ingyen indulhat a következő évi Nemzeti Vágtán.

A települések versenye mellett más küzdelmeknek is helyet adott a Nemzeti Vágta. A Széchenyi év tiszteletére épített Széchenyi Pályán 3 napon keresztül folyamatosan mutatkoztak be a különböző lovas szakágak képviselői, és jó hangulatú lovasversenyek zajlottak. A Hősök terén vasárnap a gyermekek részére rendezett Kishuszár Vágtán Kovács Roland diadalmaskodott Papról.

A magyar városok és falvak ünnepének történetében először elevenedett meg hagyományteremtő céllal a Kocs községben nagy múltra visszatekintő kocsitoló verseny. A község legjobbjai egy sportolókból és egy médiaszemélyiségekből álló csapatot hívtak ki. A Fábry Sándor élő kommentálásával kísért első Vágta Kocsitoló versenyt végül sportolók csapa nyerte. Bárdosi Sándor, Dzsudzsák Balázs, Katus Attila, Kovács Ági, Kozmann György, Kucsera Gábor jóvoltából a Magyar Sport Jövőért Alapítvány százezer forinttal gazdagodott.

A Nemzeti Vágta Döntőjének napján, 2010. június 6-án immáron harmadszor mérték össze lovastudásukat a jótékonysági sztárfutam hazai hírességei, így Hajas László, Hujber Ferenc, Kaszás Géza, Mészáros Árpád Zsolt, Pintér Tibor és Terecskei Rita, akik közül idén Pintér Tibor lélegzetelállítóan izgalmas hajrával nyerte meg a versenyt. Tibor nyereményét, azaz százezer forintot az Árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel.

A legnagyobb magyar, Széchenyi István emlékenek és munkásságának adózva A Nemzeti Vágta rajzpályázatot rendezett. A többszáz pályamunka közül 22 gyermek részesült díjazásban, közülük a 9 éves Takács Martin és a 12 és fél éves Daróczy Gergő kapta meg a legjobbaknak járó biciklit.

Az Andrássy úti Vágta Korzó legszebb PORTa címét megosztva Sarkad és Nagyszalonta standja nyerte el.

Dr. Tamás István a Nemzeti Vágta elnöke örömmel számolt be arról, hogy 11 sikeres vidéki előfutam megrendezésével immáron 10 hetes országos rendezvénysorozattá bővült a Nemzeti Vágta, amelyet minden eddiginél nagyobb figyelem kísért: 'Nem csak a résztvevők száma, hanem a rendezvény megítélése is egyre pozitívabb a magyar lakosság és a szakmai közvélemény körében. Véleményem szerint ez elsősorban a rendezvény vidéki kiterjesztésének, a magyar lófajtákat preferáló új versenyszabályzatnak, illetve az egyre nívósabb kulturális-, és szakmai programoknak volt köszönhető. Örömünkre szolgál, hogy jövőre várhatóan Sarkad testvérvárosa, az erdélyi Nagyszalonta is rendez előfutamot' – mondta a Nemzeti Vágta elnöke.

Magyarország legnagyobb lovas versenyének munkálataiban több mint 500-an dolgoztak. A Nemzeti Vágta területén 170 db sátor állítottak fel, többtízezer adag ételt adtak ki. Az eseményre érkező 380 lovat 3 kamionnyi faforgács és 240 istálló fogadta. A pályához 62 kamionnyi speciális, lóbarát homokot szállítottak és a serény munkások a rendezvény végére közel 20 tonnányi szemetet takarítottak el.

A versenyre 72 település nevezett, az idei Nemzeti Vágtának 9 határon túli magyar település is a vendége volt. A Hősök terén megrendezett műsoroknak több mint 300 fellépője volt, a számos díszvendég között 44 polgármester és az új kormány több minisztere, államtitkára is megtisztelte figyelmével az idei Nemzeti Vágtát.
 
Forrás: Nemzeti Vágta


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2010-06-07


ALMAF