Lesz rock a Sziget 2009-en (augusztus 12-17.)

A Szigetben - kedvenc fesztiválunkban - pont az a nagyszerű, hogy míg egyik helyszínen pörög a parti, a másikon világzenére mozdul a közönség


Tankcsapda a Sziget 2008-onA Szigetben - kedvenc fesztiválunkban - pont az a nagyszerű, hogy míg egyik helyszínen pörög a parti, a másikon világzenére mozdul a közönség, emitt lenyűgöző utcaszínház bűvöli el a nagyérdeműt, amott a nemzetközi romazene pörgeti fel a kedvet és még megannyi helyszínen megannyi stílus. Mindez augusztus második hetében. És persze rockban sem lesz hiány ezen a Szigeten sem. Lesz zúzás a Nagyszínpadon, hegesztés a rock színpadon, sikálás az A38-Wan2 színpadon és rázás-forgatás megannyi más helyszínen. A Nagyszínpad már a mínusz egyedik napon, azaz 2009. augusztus 10-én a rockereknek kedvez. 20 év terméséből válogatva, eddeigi fennállássának legnagyobb és leglátványosabb koncertjét adja az idén a második „X”-et ünneplő Tankcsapda. Lukácsék javában készülnek, állítólag olyan színpadképek váltják majd egymást, hogy már attól leülünk, vagy inkább csápolunk, pogózunk és üvöltjük majd a számokat torokszakadtából az Egyszerű daltól a komplikáltabbakig. És két meglepetés is lesz: az új lemezről élőben itt hallhatunk számokat majd először.S persze a karcosabb zene továbbra is ott dübörög majd a Nagyszínpadon. Elég csak olyan neveket említeni, mint a nagy visszatérő Faith No More, a glam hullám sötét oldalát a popkultba beemelő Placebo vagy akár a minden idők egyik legsikeresebb punk zenekarának kikiáltott, The Offspring. Fellép továbbá U2-t a No Line On The Horizon világkörüli turnéján kísérő, glasgow-i székhelyű észak-ír Snow Patrol, a 2000-es évek egyik legnépszerűbb brit indie rock zenekara, a Bloc Party, a popkultúra egyik körülírhatatlan zenekara, a Manic Street Preachers, Nagy Britannia extravagáns acid-rave sci-fi punk-funk zenekara, a Klaxons vagy Glasgow büszkeségei, a Primal Scream. És csak felsorolásként a rock többi nagyszínpados képviselőj, így az I AM X, a  Maxïmo Park, a Die Toten Hosen, Danko Jones, a JET, a The Ting Tings, az Editors, a The Subways vagy a Disco Ensemble.

Szóval lesz rock a Nagyszínpad körül, mint ahogy a műfaj tematikus helyszínén, az idén MTV Headbangers Ball Rock Színpadra keresztelt nagysátorban is, amelyben hazai és nemzetközi zenekarok lépnek majd fel metal, punk, hard core, pop-rock, hard rock, blues, indie rock műfajban. A 2009-es Szigeten lép fel először Magyarországon az ausztrál indie rockzenekar, a bemutatkozó albumát 2007-ben In the Midst of This címen megjelentető Expatriate. Legújabb, Coma Chameleon címmel 2008-ban megjelent lemezét is elhozza az idei Sziget közönségének az egyik legnépszerűbb német punk rock zenekar, a Donots. A sötét erőktől megtisztuló, 2008-ban industrial metálos, Nine Inch Nails-es imidzsváltást végrehajtó Satyricon legfrissebb albumával, az Age Of Neroval kísért Szigeten.

A magyar közönség 2009-ben az idei Szigeten újra találkozhat hard rockot Turbonegro néven forradalmasító norvég zenekarral. A 17. Szigeten rombol fergeteges metál hajráival az ötödik stúdióalbumán dolgozó brooklyn-i heavy metal együttes, a Life of Agony és az industrial metal egén fekete gyémántként ragyogó Deathstars. Az idei fesztivál punk palettáját színesíti a hazájában Stockholm Syndrome című albumával 2002-ben Grammy díjat nyert svéd újhullámos glam punk zenekar, a Backyard Babies. A Brujeria - negyedik lemezén dolgozva - újabb zenei offenzívával készül csapást mérni a Szigeten a metál zenei színtérre.

Az A38-Wan2 Szinpad fellépői között tudhatjuk továbbá a Nagy-Britannia legtrendibb indie zenekarát a White Lies és ugyanerre a színpadra érkezve most a magyar közönség előtt is bizonyíthat a nagy reményekkel induló zenekar, hogy nem hiába ítélte oda Hollandia legnépszerűbb rádiós műsorvezetője a 2009-es évet a De Staat együttesnek.

És persze a hazai rockerekről sem feledkezzünk meg. Fellép idén a Beatrice, a Sex Action, a Blind Myselfs, a Superbutt, a Supernem, Kalapács, a Junkies és persze még annyi más banda. Keresd a Szigeten!

Forrás: Sziget


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2009-07-20


ALMAF