Mihalik Enikő, topmodell

Újévi lány. 1987. január 1-én született Békéscsabán. Mostanra ő a világ 9. legkeresettebb modellje a divatkatonákat rank-elő models.com szerint.


Mihalik EnikőÚjévi lány. 1987. január 1-én született Békéscsabán. Mostanra ő a világ 9. legkeresettebb modellje a divatkatonákat rank-elő models.com szerint. Jelenleg az USA (és talán a világ) divatfővárosa, New York a bázisa, de londoni fotózásáról visszatérve Brazíliába készül - kapkodnak utána a megrendelők. Mint oly sok későbbi topmodell, ő is egy rangos és nemzetközi modellversenyen, az Elite Model Look-on tűnt fel 2002-ben, de innen még 4 év volt a nemzetközi áttörés. A Gucci kampány Mihalik Enikő eddigi legfontosabb munkája, de a nemrég fotózott 2010-es Pirelli naptár is mérföldkőnek számít - nem is csoda: olyan elődök után, mint Naomi Campbell, Cindy Crawford, Heidi Klum, Gisele Bündchen vagy Laetitia Casta, ki ne domborítani büszkén, különösen első magyar modellként? Bár filmes karrierről még nincs szó Enikővel kapcsolatban, azért szerepelt már a nagy vásznon, méghozzá egy divatfetisiszta moziban, a Szex és New York filmváltozatában. A 178 cm-es szépség előmeneteléért Kajdi Csaba modellügynök (Visage Model Management) felel, de ahogy ez egy topmodellhez illik, a világ összes fontos divatpontján - New York-tól, Párizson át, Londonig - ügynökségek jegyzik a nevét. És hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában, arra ő az egyik szabályt erősítő kivétel: a Fashion Awards Hungary 2009-en Az Év Modellje címet a külföldön csak Eniko Mihalikként ismert üstökösnek ítélte a hazai divatszakma.Nem készült modellnek. Dehát ki is készül annak 15 évesen? Hogy minden lány? Hát lehet. A topmodellek viszont általában azok közül kerülnek ki, akiket reptéren szólítanak le (Kate Moss), vagy esetleg kukoricacímerezés közben (Cindy Crawford). Persze akadnak elszánt, a pályára tudatosan lépkedő szépségek is, amilyen Tyra Banks, persze az ő idejében a sötét bőrszín még erősen csökkentette a leszólítottság esélyét. Mihalik Enikőt mindenesetre a békéscsabai Csaba Plazában látta meg 15 éves hamvasságában a bY-CAndy Modellügynökség akkori vezetője, Boldogné Horváth Ilona, és rögtön rá is kérdezett, volna-e kedve indulni az Elite Model Look 2002 versenyen. A kiskorú Enikő szülei nem álltak ellen, így ő jött, látott és győzött. Ez azonban kevés lett volna a nemzetközi karrierhez, hiszen bármíly fájdalom, Magyarország bizony nem divatnagyhatalom.

Talán a a nemzetközi Elite Model Look versenyen elért negyedik helyezése is nyomott a latban akkor, amikor a Visage Model Management szerződést kötött vele, és mert a castingokon állta a sarat, nemsokára már Párizsban és Milánóban dolgozott. A modellpálya azonban nem nyugdíjas állás, és ha mégis - lásd a legújabban visszatérő nagygeneráció: Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Linda Evangelista -, akkor sem árt a műveltség, így hát Enikő előbb befejezte a középiskolát, és csak ezután harapott bele a Nagy Almába.

A New York-i debütálás - Kajdi Csaba modellügynök hathatós közreműködésének köszönhetően is - meghozta a várt eredményt: Eniko Mihalik 2006-ban már a Gucci kampányához pózolt. Még abban az évben a Chanel kifutóján találta magát, aztán 2007-ben meglett Giorgio Armani, Donna Karan, a Byblos, a Givenchy, Emanuel Ungaro és a Kenzo is. Aztán 2008 meghozta New York jelenlegi nagykövetét, a Szex és New York-ot. Igaz, Enikő csak egy pillanatra tűnik fel a moziban, de mégis ő a második modell, aki azon a divatbemutatón vonul, melyre jókedvre derítendő viszik a barátnők Carrie Bradshaw-t. A forgatáson Enikő lelépve az emelvényről megbotlott egy lámpában, és Sarah Jessica Parkerre esett. Hogy ettől a színésznő jobb kedvre derült-e, arról nincs hír, de tény, hogy Mihalik kisasszonyt nem vágták ki a filmből, az eséssel együtt is trendképesnek bizonyult. Minden jel szerint a Guccinak is bejött a magyar modell, mert újra felkérték, most a 2009/10 Ősz/Téli reklámfilmjükhöz.

Mihalik EnikőA modellkedés nem otthonülő szakma: Enikő dolgozott már Japánban és Koreába, Londonban és Brazíliában is. Szerepelt már a V magazin címlapján, de nagy álma, a másik V betűs magazin, a Vogue francia vagy angol kiadásának címoldala, melynek belső divatanyagai már többször megvoltak neki. E célhoz vezethet a 34-es méretű modell legújabb nagy dobása, a 38. Pirelli naptár. Először kértek fel magyar modellt az 1964-es debütálása óta klasszikussá vált kiadványban való szereplésre, de nem akármilyen elődök után: olyan topmodellek és színésznők domborítottak már a naptárban, mint Naomi Campbell, Cindy Crawford, Heidi Klum, Gisele Bündchen, Laetitia Casta és Adriana Lima vagy éppen Sophia Loren és Hilary Swank. Nem csoda, hogy egy modell karrierjében ez a felkérés a Sports Illustratedben való szerepléshez mérhető (melynek egyébként Tyra Banks az abszolút csúcstartója). A naptár exkluzivitását a híres és szép nőkön túl az is növeli, hogy már birtokolni is kiváltság, kereskedelmi fogalomba ugyanis nem kerül, a Pirelli cég csupán VIP ügyfeleinek és hírességeknek ad belőle egy-egy példányt. Hiába, a britek - merthogy a cég Egyesült Királyságbeli leányvállalata adta ki először a naptárt - értenek a mítoszteremtéshez... A mi Enikőnk másodmagával képviseli a közép-kelet-európai szépséget: a brazil Ana Beatriz Barros és Gracie Carvalho, a brit Rosie Huntington, Daisy Lowe és Lily Cole, az ausztrál Miranda Kerr, Catherine McNeil és Abbey Lee Kershaw, a holland Marloes Horst, valamint a szerb Georgina Stojiljkovic társaságában pózol - félmeztelenül. A fotózásra Terry Richardsont kérték fel, az ő bólintása volt a végső döntés egy személyes találkozó után. A fotózásról az olasz Vanity Fair közöl backstage képeket.

A közelmúltban pedig nem kisebb divatnagyhatalom, mint Karl Lagerfeld kérte fel Enikőt új Chanel Haute Couture kampányához...

Egy ilyen menetelés után nem is csoda, hogy a hazai divatszakma szavazatai alapján a Fashion Awards Hungary 2009 díjátadó gálán Az Év Modellje címet Mihalik Enikő vehette át - volna, ha nem tartózkodott volna épp külföldön, ahogy az egy rendes és sikeres, nemzetközileg elismert, mit elsimert, ranglista 9. modellhez illik. Így helyette az egyelőre javarészt itthon működő stylist, Lakatos Márk vette át a díjat a Symbol Budapest színpadán.

Képek Mihalik Enikő topmodellről


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2009-10-14


ALMAF