Náray Tamás 2009 TavaszNyár szalonbemutató

Náray Tamás bár szezonról szezonra újat mutat nekünk, mégis magában hordoz valami állandóságot


Náray 2009 tavasz-nyár

Náray Tamás bár szezonról szezonra újat mutat nekünk, mégis magában hordoz valami állandóságot: vibráló, élénk színeket vagy épp pasztell árnyalatokat láthatunk a bemutatóin, s persze az elmaradhatatlan fekete-fehér-piros kombinációkból felépülő mesés ruhakölteményeket. Nem meglepőek tőle a szokatlan színpárosítások, mint például a 2008. szeptember elején bemutatott, 2009 Tavasz/Nyári kollekcióban szereplő rózsaszín farmer és piros top összeállítás, ahogyan a részletgazdag felület-kidolgozások és a kifejezetten nőies szabásvonalak sem, természetesen mindez a már megszokott stílusban, azaz a lehető legelegánsabban.6-os villamoson kizárt!

NáraySosem felejtem el azt a mondatot, amely számomra, mint valami visszhang zeng a fejembe, ha Náray kollekcióról beszélünk. Jól emlékszem, amikor a tervező Ybl Palotában megrendezett bemutatója előtt az egybegyűltek elé lépett, s maga mondta el miről is szól az aktuális kollekció, majd viccesen hozzáfűzött még néhány gondolatot. Persze mindenki, aki ismeri Náray Tamás stílusát, jól tudja, hogy ruhái elegánsak, nőiesek, s ami elegáns és nőies az bizony ritkán kényelmes, de annál találóbban és humorosabban, ahogy ő megfogalmazta ezt a tényt, szerintem kevesen tudták volna szavakba önteni. Egyszerűen vállat vont, s csak annyit mondott: "Hát, igen, ezeket a ruhákat nem a 6-os villamoson való kapaszkodásra terveztem. Szépek, elegánsak, de valószínűleg cseppet sem kényelmesek és nem is ez a dolguk." Igen, hölgyeim, a szépségért és kifogástalan külsőért bizony meg kell szenvedni, de ezt már évszázadok óta tudjuk, s örömmel vállaljuk a mártír szerepet, ha megéri az áldozat.

Hideget, meleget egyaránt

NárayA 2008/09 tavasz-nyár kollekciót a sokszínűség jellemezte. A melegebb árnyalatokat a homok, kvarc, barack, marokkói narancs, orchidea-rózsaszín és a bőr színének különféle árnyalatai képviselték, míg a hideg tónusokat Atlantis vízivilága ihlette. Emiatt került a palettára a tinta- és a királykék, a türkiz, a lagúna-, jade-, smaragd-, és üvegzöld karakteres tónusai valamint az opálarany és a csillogó ezüst. Így kaptunk hideget s meleget egyaránt ezen a bemutatón, miközben a tervező arra is gondosan ügyelt, hogy a színkombinációk kifejezetten választékos megjelenést kölcsönözzenek viselőiknek, s a hideg-meleg tónusok keverése miatt biztosan jól álljanak mindenkinek ezek az összeállítások. Alkalmi ruhákat, elegánsan fénylő nadrág- és szoknyakosztümöket, rövid miniket és extra maxikat is megcsodálhattunk ezen a bemutatón. Láthattunk klasszikus spagettipántos, szűk mell és derékvonalú alkalmi ruhát, melynek felső rétegét egy áttetsző, sötétebb árnyalatú csipkeréteg alkotta, a jobb mellrészen és a bal csípőn egy-egy hatalmas rózsával díszítve. Aki nem kedveli a rózsaszínt, az elmerülhetett egy csodásan szép kék árnyalatban játszó, fémesen fénylő, anyagában levélmotívumokkal rajzolt overallban, melynek kihajtott, széles gallérja és tenyérnyi öve még inkább hangsúlyozta extravaganciáját. Merész áttetsző csipkefelső, hatalmas harangszoknyával – ráadásul mindez feketében – vagy korallszín koktélruha, netán egy elegáns párhuzamnadrág decens kiskabáttal mindet megtalálhattunk ezen az estén, s még ennél is többet…

Forma-, és anyagtrend

NárayA nőiesség dominált ebben a kollekcióban is, azaz a sziluettek homokórát és amforát idéztek, amelyeknek köszönhetően - az eddig oly divatos mell alatti vonalak végre lejjebb tolódtak - így ismét hangsúlyossá váltak a karcsú derekak. Extramini vagy térdig érő fazon, mind helyett kapott a kifutón, ahogy a sportosabb összeállítások is, melyeknél a vezető szerepet az O formájú felsőrészek kapták. Extraminiből láthattunk óaranyat egészen zárt felsővel; halványlilát váll nélkül, különálló puffos ujjal, amely a könyök felett kezdődött és a csuklóig tartott; bordó alapon fekete örvénymintásat, a mell alatt széles éjszín selyemsávval, masnival, és persze feketét több fazonban. Mind kiderült, az idei tavasz-nyár igazi favoritjai az egyberuhák lesznek mindenféle formában: kompléként, magában, drapériázott, raffolt vagy ún. pillangófazonban. Elénk is libbent nem egy ezekből a ruhakölteményekből estélyi, koktélruha és business-viselet formájában egyaránt. Egy fekete elegáns, mégis bohókás estélyi különösen megragadta a figyelmemet. Az érdekességet nem az jelentette, hogy fekete volt, nem is az, hogy a díszítése piros, hanem az, hogy a modell vállpántját és a mell alatti részt szorosan egymás mellé illesztett masnik alkották oly módon, mintha viselőjének egy hatalmas masnifűzér díszítené a nyakát.

Mit hoz a tavasz?

NárayA tervező szerint kiemelt hangsúlyt kapnak idén a „kis fekete” nyári változatai is és újdonságként jelennek meg a reveres mellényvonalak a különféle öltözékekben. Tavaszra bukléba, noppos tweedbe és matt selyembe álmodta Náray Tamás a hölgyeket, nyárra pedig muszlinba, organzába, nyomott mintás selyembe öltöztette őket megbolondítva mindezt sok-sok csillogó pajettel, flitterrel és rengeteg szikrázó kristállyal is. Nem csodálkoztunk így sem az élénk rózsaszín csupa fodor mellrészű, szűk derekú, A vonalú szoknyás, ’50-es éveket idéző modellen, sem az ezüstszállal kivarrt koktélruhán átlapolós, megkötős kabátkájával. Az aranyszín blézer sem hökkentett meg senkit fodros, könyéknél kezdődő és masnival díszített mandzsettájával, hisz mind a luxust, a csillogást testesítették meg, azokat a fogalmakat, amelyeket a Náray-modellek szinonimájaként tartunk számon.

S hogy mindezekhez milyen kiegészítőket válasszunk? Viseljünk bátran magasított talpú, gömbölyített sarkú cipőket, extra nagy vagy épp ellenkezőleg, minifazonú táskákat, a nyakunkkban, fülünkben, csuklónkon pedig féldrágakövekkel díszített vagy egzotikus kivitelű nagyméretű ékszereket, bizsukat valamint a ruha anyagából készült öveket.

Ha mindezeket a tanácsokat megfogadjuk, biztosan elegánsak ugyanakkor szexik leszünk, pont olyanok, amilyennek Náray Tamás álmodta meg - 2008/09 tavasz-nyár kollekciójában - a NŐT.
 

Fotók:

Náray Tamás 2009 tavasz-nyár szalonbemutató

További cikkek a témában:

Náray Tamás Royal Court 2008/09 ősz/tél nagybemutatója (szeptember 27.)

Náray Tamás, divattervező

Mindent Náray Tamásról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: Ekhó , Dátum: 2009-03-09


ALMAF