A 2008 TavaszNyári divat

A divatvilág diktátorai - a Prada, a Gucci, a Chanel, az Yves Saint Laurent, a Dolce & Gabbana, Marc Jacobs, Roberto Cavalli, a Versace meg a többiek - már felvonultatták a nemzetközi kifutókon


Náray Tamás 2008A divatvilág diktátorai - a Prada, a Gucci, a Chanel, az Yves Saint Laurent, a Dolce & Gabbana, Marc Jacobs, Roberto Cavalli, a Versace meg a többiek - már felvonultatták a nemzetközi kifutókon, szerintük milyen a 2008 Tavasz/Nyári szezon divatja. Merthogy a két évre előre, bizottságilag meghatározott szín és textilkártyákra építve ők azok, akik diktálják, milyen életérzést domborítson színben, mintában, fazonban a divatkövetők ruhatára. Az ő modelljeikre hangolódnak aztán a nagy és kis divatcégek a konfekciót gyártó tömegtermelésben, és belőlük meríthetsz ihletet te is. Ha szín, akkor lila, ha minta, akkor virágos, ha kiegészítő, akkor masni, ha smink, akkor hangsúlyos száj, ha pedig frizura, akkor szélfútta. De vannak más opciók is a szezonban. Ja, a jelszó: Csak természetesen! Ruhatrendek a 2008 Tavasz/Nyri szezonban

Virgmints, llatmints

Az abszolt trend ebben a szezonban a virgmints vagy lltbőr/szőrmints ruhadarabok, kiegsztők viselse. A knnyű nyri ruhdon most nem lehet tl sok vagy tl nagy a rzsa s az ocelotmints kabtkdnl semmi sem sikkesebb. Ha pedig ennl is merszebb vagy, tollbot tekersz a nyakadba vagy legalbb tollakkal dsztett retiklt a kezedbe.

tltsz

A msodik szm divatszably ebben a szezonban: lgy tltsz! Na nem szszerint, de magadra ttetsző textielket aggass. A kettő az egyben valsthatod meg, ha virgos mdered fl tll blzt kanyartasz.

nanushka 2008Redőztt textil

Ezt is sok nagy tervező hasznlta legfrissebb kollekcijban. A lnyege: akr flvllas, akr szimmetrikus a ruhd, legyen redőkbe rendezve a vlladon, a karodon, a derekad krl az kori grgkre hajazva.

Amerikai

A szezonban divat lett Amerika, de klns mdon nem csak az Egyeslt llamok korszakt nneplő csillagok s svok, azaz az amerikai zszl szimblumainak viselse, de a fldrszt egy korszakkal korbban ural indinok folklrjnak jegyei is, gy a mokkaszn, a rojtok, a totemllat motvumok.

Rock 'n' Roll

Ha virgok s tollak, akr nan, hogy a hippi korszak. Aki woodstoki Jansi Joplin fun-nak ltzik, nem hibzhat. De a Rock 'n' Roll stlusnak azt az gt is vlaszthatod, melyet Magyarorszgra a Hungria egyttes hozott el, nmi fzisksssel. A lnyeg, hogy Rock Forever!

Romantikus

Ht, ezt mindeki rti. A szeonban ez a stlus rengeteg fodorban s lgy essű textilekben nyilvnul meg. De a virg- s llatminta, valamint az tltszsg itt is jelen van.

Artista 2008 Sportos

Lnyege a rtegessg, kedvence az anork hossz, trdig rő s sort aljban is. A sportos stlus laza keresetlensget, rgtnzttsget sugall, de virgmintt s indinmotvumot azrt hasznlja.

Festmnyszerű

A szezon nemzetkzi kifutin sok tevrező hasznlt olyan textilt, melyre gy kerlt fel minta, mintha festővszon volna. Vannak figuratv s non- mintk is, de egy kzs bennk: mindegyikben gy fest az ember, mint egy ktlbon jr műalkots, melyet pp most akasztottak le egy galria falrl.

Modern fazon klasszikusok

Ha mr mindent tudunk a szakmnk szablyairl, mutassuk meg, hogyan lehet azokat szakszerűen felrgni! - mondtk egyes divatdikttorok, s rvid meg hossz ujj bolerkat szabtak gy, mintha kosztmkabtot akartak volna varrni, csak aztn mel alatt mgis levgtk. De klnleges kialkts, enyhn buggyos, extra rvid kabtka, vagy blz ujj is divat a szezonban, mint ahogy a V-alakban kill rividujjak is, teht minden, ami egy kiss piknss teszi a klasszikus fazon blzereket, blzokat.

Trendsznek s -mintk a 2008 tavasz/nyri szezonban

t főszn megfelelő rnyalatai s hrom kiegsztőszn szerepelnek az aktulis palettn, de a lnyeg, hogy az elmlt szezon egysznűsgvel, mintanlklisgvel ellenttben most mints legyen a testedet fedő textil.

Lila - a lila jtt, ltott s győztt, immron sokadik szezon ta tartja a frontot, mint a legfontosabb divatszn. A 2008 tavazs/nyri szezonban az orgona-, levendula- s a pspklila a nyerők.

Zld - tartja magt a fontos divatsznek pozcijban a smaragdzld s mell jtt a zld srgsabb, lnkebb rnyalata, a pisztciazld.

Srga - a srga a Nap szne, nan, hogy itt a helye a tavasz/nyri időszakban. Az okker- s citromsrgk viszik a plmt, de a narancssrga hideg vltozata, a mandarinsrga is bejtt a kpbe.

Rzsaszn - a piros a szezonra megszelidlt s elsősorban baracksznben, pderrzsasznben s ciklmenben mutatja magt.

Drapp - visszatrt natrsznnek, de csak az eddigi szrke mell, igaz, ez most fősznknt is viselhető.

Arany - idn nyron is a nap sznben csillogunk, ahogy tettk ezt egy vvel korbban is, legalbbis kiegsztőinkben.

Szrke - natrszn maradt a szezonban, de a drapp hangslyosabb vlt.

Fekete - a szezon lnk szneinek kiegsztőjeknt viselendő.

s a legfontosabbak, a mintk:

Artista 2008Virgos - akr egy, akr, ezer, akr apr, akr nagyfejű, a lnyeg, hogy virg legyen a ruhdon, az veden, a cipődn, a tskdon vagy akr a hajadban.

llatszőr- vagy bőrmints - a termszetessg jegyben j, ha ez az llatminta nem erdeti, de megszlalsig hasonlt egy tigris egy zebra vagy egy kgy kltakarjra.

Pttys, korong-foltos - a tűpttyk is, a tenyrnyi tmrőjű korongmintk is divatosak, meg a kettő kztti sszes pttymret is.

Kocks, ngyzethls - pepita vagy soksznű kocka, keresztbe vagy vzszntesen fut ngyzethl - egyre megy. s jhet blzon, szoknyn vagy akr cipőn.

Cskos, svos - a harmadik klasszikus geometrikus minta is divat, termszetesen. Nem szmt, hogy keresztbe fut, hosszban, vagy sran, mg az sem hogy hajszl vagy szles az a sv, a lnyeg, hogy csk legyen.

Batikolt, festett - megjelenhet egy szn klnbző rnyalataiknt vagy tbb szn jtkos egybemossval foltokban, svokban vagy szablyos mintaknt.

Feliratos, rajzos - a szavak s a rajzok plon vagy ruhn ebben a szezonban nem a tinik privilgiuma, minden trendkvető viselheti, ha akarja.

Kiegsztők a 2008 tavasz/nyri szezonban

Arany s virgok brhol, brmilyen mennyisgben, tetőtől talpig - ez a kiegsztők elsőszm szablya most.

Tskk - a klnleges fazon vagy mints tskk, főleg lltamintval vagy festmnyszerű rajzolattal viszik a prmet. Ha mgis egysznűek, akkor aranyak vagy a ruhatrendsznűek specilis - hzott, fonott, rncolt, flitteres - felsznnel.

Napszemvegek - most ris mretűek, egysznű feketk vagy barnk, esetleg fekete lencsjűek fehr kerettel, vagy sznes lencsjűek ugyanolyan sznű kerettel.

Szabados Irne <a href='/hajshow.html' title='hajshow'>hajshow</a> 2008 Cipők - fűzők, magas rsztk, bokapntok s bojtok s flitter-borts jellemzik a 2008 tavasz/nyri szezon cipőit. jra divat a telitalp, a szupermagas sarok magastott talppal, de a saru is rojtokkal s npi motvumokkal.

vek - szuperszles vagy szupervkony, de mints vagy specilis felletű (pl. kigybőr hats) legyen az v, amely radsul virgcsattos vagy virgmints.

Masnik - hajban, ruha nyakn, nyaklncon, tskn, vn vagy cipőn - gyszval brhol viselhetők.

Karperecek - fbl, fmből, azaz termszetes anyagokbl kszlt, ris mretű kszereket hord a szezon trendkvetője, s teszi mindezt nagyon sznesen, az egsz alkarjt befedve vagy a felkarjn.

Nyaklncok - fbl, csontbl, gyngyből kszlt nyakbavl vonultak a nemzetkzi kifutkon, s ezeknl is az eltlzott mret vagy mennyisg a nyerő. A vezető trendnek megfelelően ezek is virgmintsak vagy korongokbl llnak.

Kalapok - a trendsznek valamelyikből az aprtl a szles karimjig, a kemnykalaptl a szalmakapalig brmilyen, csak legyen. J, ha virgmints, llatdszes vagy flitteres.

Sminktrendek a 2008 tavasz/nyri szezonban

Trendi <a href='/smink.html' title='smink'>smink</a> 2008A szezonban az ajkakon a hangsly, barna, narancs, bord vagy rzsaszn rzzsal, szjfnnyel erőstve a hatst.

Ha mgis a szem kap hangslyt a sminkben, akkor a szj natr marad, de jhet a - főleg rzss - pirost. Ilyenkor a szemen a 2008 tavasz/nyr lnk sznei, a narancs, a citromsrga, a zld, a ciklmen jelennek meg, gyakran egyms mellett.

Estre, buliba jhet a csillmporos csillogs a szemhjra vagy az ajakra.

A szezonban topvbbra is erős a szemldk, melyet vastagra s a halntkon messze kinylra hzz ki.

Frizuratrendek a 2008 tavasz/nyri szezonban

Minl habosabb s szlfttbb, annl jobb. Lehetőleg legyen sznes, azaz tbbsznű is.

A frizurdat is a termszetessg jegyben vgasd s hordd: a bonyolult, kifinomult frizurk most nem mennek - kivve taln a bubit, amely felttte fejt a nemzetkzi kifutkon is - , helyettk a 'csak megmosom a hajam, s mr indulok is' stlus fut.

A gndrsg s a hullmok ebbe bőven belefrnek, de a szgegyenes is ppgy megteszi, a lnyeg, hogy a beszrtskor olyan hatst rj el, mintha lland knnyű szellő ksrne utadon.

Tovbbi cikkek a tmban:

A 2007/08 ősz/tli ruha-, kiegsztő-, smink- s frizuratrendek

Miuccia Prada, divattervező portrja

A Gucci divathz trtnete

Coco Chanel, divattervező portrja

Roberto Cavalli, divattervező, cipő- s tskatervező portrja

Bajczr vval, az Intercolor magyar delegltjval s Rose Gbornval, a Budapesti Divatiskola igazgatjval beszlgettnk


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2008-03-14


ALMAF