Roberto Cavalli, divattervező, cipő- és táskatervező

Régen volt ennyire trendi a közönségesség közelében táncoló szexi viselet, mint épp 2006. nyarán.


Roberto CavalliSzeretők tervezője

Régen volt ennyire trendi a közönségesség közelében táncoló szexi viselet, mint épp 2006. nyarán. Ennek, a nálunk a kelleténél népszerűbb stílusnak felsőbb osztálybeli istene, Roberto Cavalli, az olasz felső 100 szeretőinek kedvenc márkája. Ha durván szexis akarsz lenni és van aki jó sokat költsön rád (de nem ám csak szánalmas havi egy milkát mint Kanna Annára), na akkor ő a te terveződ. Apunak Armani, anyunak Donna Karan, a macának Cavalli!Az 1940-ben született Cavallit eleinte a textilek és bőrök különleges mintázása, nyomása érdekelte, ami máig látszik kollekcióin. Jellegzetes, állandó jegyei a nagymintás anyagok.

Első kollekciójában - melyet 1972-ben mutattak be - farmert kombinált bőrökkel, amivel rendesen megborította az úri közönséget, akik a farmert igencsak alpári viseletnek tartották. Ennek a patchwork-kollekciónakdarabjai az olasz beat-nemzedék kultikus darabjaivá lettek. Az egyik legkönnyebben beazonosítható stílusú tervező, ami munkamódszerére is visszavezethető. A kollekcióinak állandó alapját adják a saját maga által fotózott felületek, építészeti motívumok, távoli kultúrák népművészetének mintái, amelyek kinagyítva kerülnek a ruhaanyagokra. Ezek az motívumok keverednek valamilyen állat bundájának mintájával, különféle felületi kísérletekkel és a szinte mindent megmutató szabással. A hangsúly inkább a mindenen mint a szinte-n van.

Roberto CavalliAz arany elmaradhatatlan része a kollekcióinak, amit még a néhai Gianni Versace-t is zavarba hozó gátlástalansággal párosít akármelyik színnel. A szőrme is elmaradhatatlan kelléke még a nyáriruháinak is, a Peta (People for the Ethical Treatment of Animals = Emberek az állatokkal szembeni etikus bánásmódért) szervezet előszeretettel protestál is a bemutatóin. A párducmintás szövet és csipke kombináció a legáltalánosabban ismert, világszerte elterjedt és másolt párosítás, tőle származik. Mára, 10 év késéssel már a kínai piacra is eljutott.

Férfi kollekciói elhanyagolható jelentőségűek, egy szado-mazo cowboy-nak öltöző metroszexuális jelmezei lehetnének.A tervező kollekciója több vonalra – Just Cavalli a laza, Class a kötöttárú, Freedom a casual és Angels, a gyerekholmi – terjed ki.

A napszemüvegek számunkra is elérhető közelségben vannak, (úgy értem, legalább meg lehet venni itthon) természetesen az állati motívumok ezekről a nagy, barna lencsés keretnélküli szépségekről sem hiányozhatnak. A 2006-os kollekció szemüvegeinek szárán törékeny kígyók tekeregnek az elmaradhatalan Swarowski kristályokkal kirakva. Itt fontos megjegyezni, a Cavalli-ruháktól a csili-vili sem áll messze: drágakövek a ruhákon, persze nyomva, ezek az idei nyári kollekció alapjai.

Roberto Cavalli dizájnú LG mobilokArany hüllőbőr cipői kövekkel gazdagon díszítettek és szigorúan a brutál 12 centi feletti tűsarkakkal vannak alátámasztva, séta-fika kizárt, inkább hálószobára, de főleg selyemlepedőre vannak kalibrálva. Egyszer próbáltam egy döbbenetesen magas papucsot tőle, amely a sarkon és a talpon kívül a lábujjaimat éppen eltakaró zöldköves kígyóból állt. A profi magassarkú-bűvészek közül vagyok, de abban állni alig tudtam, viszont kétségkívül dögnek éreztem magamat. Na, ezek a szandik pont erről szólnak! Szociológushallgató feministák órákig tudnának mesélni a mozgásképtelen szexrabszolgává alacsonyító (emelő?) fétiscipőkről...

A táskák is igazodnak a hangulathoz, de azokon keresztül nehezebb kihívó sugarakat közvetíteni, így azok távolról sem olyan híres-hírhedtek, mint a szandálok.

Cavalli ma ex-Miss Universe feleségével vezeti divatházát és idén az LG szupertrendi telefonjához külső „bőrt” is tervezett. Na, találjátok ki milyet! Igen, kígyósat és zsiráfosat!


Forrás: Péter Anna / FASHION for women


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2006-06-28


ALMAF