A XXIII. Nemzetközi Divatfórum (Stella 2008) 2. napján jártunk (február 24.)

A biblikus cím dacára ez a vasárnap nem volt komolykodó. Hogy is lett volna, amikor a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében neves fodrászok adták egymás kezébe a stafétaollót?


Évától Keresztelő Szent Jánosig

Krizsán GyőzőA biblikus cím dacára ez a vasárnap nem volt komolykodó. Hogy is lett volna, amikor a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében neves fodrászok adták egymás kezébe a stafétaollót? A szervezőknek, mit nekik bábeli nyelvzavar, a tolmácsolást is sikerült tökélyre fejleszteniük, így a GA.MA Show tüzes hajvirtuózának lebilincselő spanyol passzusait is ékes magyar nyelven élvezhettük. A szó hagyományos értelmében Krizsán Győző hajtánca és az Intercoiffure Hungary 2008 frizurabemutatója persze nem szorult fordításra, az idei tavasz/nyári trendek uralkodó hajviseletének meghatározásában Kucsera Zsolt értő irányadása mégis támaszul szolgált. A klasszikus bobon túl a nagy volumenű, kócos, esetenként göndör tincsekkel, frufruval viszont szigorúan ellátott frizurák, kontyok esetében a finom hullámok és a glamouros sikk biztos divatos lesz.



Intro

Gyors igazolás után, csak a sajtóigazolványom kell felmutatni a Művészbejárónál, máris a Fodrász és Szépség Paradicsom leges-legközepén találom magam. A körös-körül standok kínálatával szemezve, kis híján sikerül is mindjárt bűnbe esnem, egy színes magazin csábít, „vigyél el” – szinte hallom a címlapon feszítő szépség susogását. Bizony isten megszöktetném, ha hirtelen nem ötlene szemembe az újságtorony tetején trónoló táblácska, a lejárt lapszámok most olcsóbban megvásárolhatók. Hagyom az egészet, a sűrű programnak köszönhetően, úgysem lesz időm lapozgatni.

Bár korai még az idő, ostobaságomat siratva, s nehogy ismét pórul járjak, inkább a Pátria termet választom székhelyemül, ahol hamarosan kezdetét is veszi a műsorfolyam. A Carmen Dance Klub salsa bemutatója, tüzes dallamaival, csillogó, gyöngyökkel ékített, narancsos, zöld mezeivel hamar elfeledteti minden bánatom. Mi több még tanulok is. A salsa, szószt, fűszert jelent – mondja a táncklub vezetője, később kezdték csak az összes latin-amerikai táncot ezzel a gyűjtőnévvel illetni, eredetileg casinónak hívták őket. A sombrero pedig annyit tesz, forgás - mutatja és magyarázza. Engem már nem kell győzködnie, bár botlábamra hivatkozva a táncórák alól a jövőben is kbúvok majd, megfőztek produkciójukkal. Akárcsak másokat, a bemutatót közkívánatra a nap folyamán aztán több ízben volt szerencsénk megcsodálni.

Beköszöntő

A táncprodukció után Dr. Vámos György köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta: „A huszonhármas szám mindent kifejez.”. A hosszú kort megért Divatfórum a szépről szól, ezért aztán Vámor úr a politikusoknak is kötelezővé tenné az esemény látogatását, talán kevesebbet acsarkodnának – indokolja meg ötletét. Majd a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) jelentéseire hivatkozva, menten számszerűsíti is a szépség ipar töretlen fejlődését. „A testápoló szerek piaca, fejlődő piac, mindössze egy esztendő leforgása alatt 90 milliárdos forgalmat produkált.”. „A siker titka” – árulja el végezetül Dr. Vámos György: „az utánzás”. Ezt persze elmondhatná a divat területéről is.

KRI-SAN HAIRDANCE

Krizsán Győző mesterfodrász visszatérő vendége a Divatfórumnak, évről-évre kreatív, fantáziadús produkciókkal lepi meg a szakmai és laikus közönséget. Nem csoda hát, hogy az ütemes zene felcsendültével, a folyósokon bámészkodók közül egyre többen választják a sötétségben úszó, maximum szórt showfényekkel világosított termet.

MZ: Legutóbb a Wella fodrászbemutatón a Corvin Köz Oktatási Központ növendékei megszabadították hajkoronájától, most viszont rövidebb frizurát visel. Miért, ezt ki készítette?
Krizsán Győző: A bemutatón nem volt idő kialakítani a végleges formát. Így utána a tanítványom, Balogh Máté követte el ezt a mostani fazont.

A hajvirtuóz keze alatt csak úgy ég a borotva, amint három színpadra érkező, loknis, kreppelt, vagy épp göndör fürtökkel bíró, sötét, zömében fekete és barna hajú modelljének ék alakú vágást igazít szembelógó frufrujába. A dús hatású, nagy volumenű frizurák érdekében Krizsán a tupírfésűt, fixálás céljából a lakkot sem rest bevetni, az eredmény már-már démoni, melyre a modellek száján csillogó sötét rúzsok, az egyébként is erős smink csak ráerősít.

MZ: A Wellás rendezvényen Sámson és Delila legendáját élesztették fel, most pedig a Divatfórum Kri-san Hairdance produkciójának szintén szervező elemévé váltak a biblikus utalások. Miért tartja ilyen fontosnak a vallást?
KGY: Nem a vallás motivál, inkább az értéket adó ismert üzenetek, történetek, jelenetek, amire egyébként tapasztalataim szerint jobban oda is figyelünk.

A közjátéknak beillő rövid taps után kezdődik csak az igazi „ereszd el a hajam” őrület, már a színpadra érkező két modell ruhája is beszédes. Mindössze egy-egy átlátszó organza szoknyát viselnek, mintha tüllkötényt, felsőtestüket vastag, kígyózó hajtincsként fonja körbe a testfesték. Vérmes sziréneknek tűnnek, akik hamarost fékevesztett bacháns táncban törnek ki.

MZ: Ami az új kollekció frizuráit illeti, mi inspirálta őket?
KGY: Főképp a sima és a hullámban rejlő lehetőségek variációja.

MZ: Tényleg sok frufrus, "kócos" hatású, kreppelt, göndör,tupírozott, „macerás” remeket láttunk. Ajánlhatóak ezek mindennapos viselésre is, vagy inkább színpadi, látványfrizurák?
KGY: A nagy színpadra a látványt fokozom, de hétköznapra az arányok betartásával természetesen vállalható, viselhető a kollekció.

A showprodukció részét képező, szemekkel, szájjal dekorált hatalmas táblák pajzsként funkcionálnak, nemcsak a fennebb emlegetett két szépség, a korábban új frizurát kapott modellek is könnyű szerrel bújnak mögéjük, hogy oltalmukban keressenek menedéket. Rejtőzködésük persze nem lehet tartós, elég csak Sodomára és Gomorára gondolnunk, a bűnök inkább ellőbb, mint utóbb napvilágra jutnak, a bűnösök meglakolnak. A színpadon végül csak a két, utoljára érkezett modell maradhat, elsőként, közülük is az egy szem szőke lányzó kap új, oroszlánsörényre hajazó, tupíros, kreppes frizurát.

MZ: A színeket tekintve, inkább sötét hajú modellekkel dolgozott. Aki divatos hajat szeretne 2008-ban, de világos a haja, annak most át kell festetnie?
KGY: Így van, csak színezővel készítsük, hogy a későbbi színváltásnál kisebb legyen a haj károsodása.

A történéseket, a tapson túl, a Wella Hajshown debütált bohóc fellépése szakítja meg, aki előbb ollóval fenyegeti áldozatát, később a beépített közönségtagnak tejszínhabos tortát nyom az arcába, táncol, majd sértődötten hagyja el a színpadot, konstatálva, hogy minden szem egyedül Krizsán forászollójára tapad.

Az átalakulást a vörös démon sem úszhatja meg, tupíros tincseket, designos frufrut, égnek meredő, vörös bóbitát kap. Aztán a tüllszoknyák is elrepülnek, s ismét lázas körtánc követezik, ezúttal hála a párducmintás kosztümöknek, „állati” kivitelben. Mintha legalábbis fenevadak rontanának rá, a sebtiben meztelenségükre ébredt Évákra. Krizsán éppen jókor lép közbe, még mielőtt felkoncolnák őket. Vörös csomagokkal érkezik a dobpergős, lefejezési zenére, melyek egy-egy levágott fejet rejtenek. Kersztelő Szent Jánostól, Holofernésig az egész Ószövetség körénk elevenedik. Mi több, a csúszva-mászva távozó táncosoknak még a pokoli Végítélet hangulatát is sikerül felkelteniük. Vastaps.

A show után a Krizsán által szervezett Pearl of Danube verseny fodrászkategóriájának győztese, Balogh Máté lép színpadra, aki mesteréhez hűen, loknis, kreppes, tupíros, hátul göndör, elől sima tincsekből építkező kontyot fésül modelljének, miközben a szépítő verseny himnusza cseng az éterbe. Az előadó nem más, mint a zeneszerző Sony, a dalszöveg viszont már Krizsán Győző líraiságát dicséri, aki végezetül elárulja közönségének, hogy a Duna fontosságát hangsúlyozó versenynek idén készülnek megrendezni első, nemzetközi fináléját.

MZ: Pontosan mikorra tervezik a Pearl of Danube nemzetközi fináléját? Hogy képzeljük el ezt a minden bizonnyal nagyszabású eseményt részleteiben?
KGY: Szeptember végén. A Dunán, egy légtérben 500 személyt befogadó hajón tervezzük a finálét. A verseny egy sajátos figyelem felhívás a vizek, a Duna jövőjéért, szépítéséért. Versenyfeladat a szépségversenyző lányokból három lépésben a legjobbat, legszebbet, és végül a leglátványosabbat kihozni. Megválasztjuk a Dunagyöngyét, az év Duna arcát, továbbá a lányokat szépítő legjobb fodrászt, sminkest. A versenyzők csapatokat alkotnak. Egy csapatban 2-2 szépség és szépítő szerepel. Három kategóriában épül fel a végeredmény, azaz a szépségversenyző lányok.

Az 1. kategóriában a szépítők trendi, divat-nappali frizurát, sminket készítenek a szépségversenyző modelljeiknek. A szépségek divatos, nappali ruhában vonulnak a közönség és a zsűri elé. A 2. kategóriában a fodrászok tűzéssel, díszítéssel, a sminkesek hangsúlyozással, kiemeléssel fojtatják munkájukat, majd a szépségek érzéki-elegáns öltözékkel fokozzák a hatást és ejtik ámulatba a publikumot. A 3. kategória a látvány, a show. Ebben a kategóriában teljesül az alkotók kreativitása, szakmai tudása, felkészültsége, míg a szépségek a megjelenésről és előadói készségről tesznek bizonyságot. A háttérmunka után, a szépítők 5 perces színpadi látványmunkában fejezik be műveiket. Az est csúcspontja a csapatok által koreografált és 2 percben bemutatott future-extrém show. Emellett a versenyzőknek és kísérőiknek Dunajárást tervezünk, azaz hazánk Duna mentén lévő, jellegzetes látványosságait bemutatjuk, és erről Duna imagefilmet készítünk.

GA.MA Show

A Buenos Airesből érkező Marcelo Alvarez hajvágó virtuóznak már nehezebb dolga van. Az újabb izgalmakra éhes, éber közönség figyelmét kell lekötnie, akinek most már összehasonlítási alapja is van. Az ezüstmellényben feszítő, argentin dzsigolót persze nem kell féltenünk, elkövet mindent, hogy produkcióját sikerre vegye.

Már maga a nyitány is a fülledt erotika eszköztárát vonultatja fel. A Give me fever dallamaira, rózsaszín és fekete, pántnélküli selyemruhában feszítő Barbie babák riszálnak a színpadra, akiktől egy kis pózolás, bájos magakelletés a pódium előterében elhelyezett széken sem áll távol. Ugyan ki vetné az argentin szemére, hogy ezek után forróságról és lázról beszél?

A GA.MA hajvágó gépről megtudjuk, hogy közvetlen a pengével dolgozik, olyan, mint a nyeső, segítségével úgy vághatunk hajat, mintha simogatnánk. A simogatás és a becézés tényleg nem áll távol a latin amerikai, cukros Gedeon bácsitól, akinek tépett hatású, elől rövidebb, hátrafelé hosszabbodó frizuráinak elkészítése közben, még bohóckodásra is telik. A hajspray hónaljspraynek is megteszi – mondja és mutatja is egyszerre. Majd kakaóra kéri a zenét és modelljeivel együtt maga is táncra perdül, hogy kakastaréja csak úgy hullámzik belé. Egy pillanatra mindenkit elvarázsol, bűvkörébe ejt közvetlenségével, hatása alól az új frizurára váró modellek sem vonhatják ki maguk. Egyikük, másikuk még a fazonigazítás közben is rendületlenül táncol, mintha menetközben vérébe ivódtak volna a spanyolos, szerelmes dallamok.

A lépcsőzetesen vágott, ritkított hajak előnye, hogy bár hosszuk mit sem változik, szellősebbek, lágyabb esésűek, miáltal könnyebben kezelhetőek, fésülhetőek lesznek. Marcelo nedvesen vág, a modellek a színpad hátsó traktusában kapnak hajszárítást, ha nem száradnának maguktól a körös-körül füstben, lila fényben.

Mindeközben a GA.MA multifunkciós, purmalinos hajsimító vasáról is megtudunk egyet-mást, nevezetesen, hogy féldrágakövet tartalmaz, mely a negatív ionokat átadja a hajnak, semlegesítve annak töltéseit, így az, friss mosás után sem lesz kezelhetetlen, nem száll, mint az istennyila. A hajvas kívül-belül meleg, így segédletével nemcsak vasalni, bodorítani is tudjuk tincseinket. Utóbbi tény mindjárt alátámasztásra is kerül, göndör fürtös szépség érkezik kezében ezüstszínű almát szorongatva, melyből kontytűk merednek az ég felé. Marcelo megkísértése visszájára fordul, a hajtincs simogatós jelenet áldozata inkább Évánk lesz, akinek féloldalas frufruja alól, maximum, pillogásra telik.

Ami pedig a hajsimító vas tökéletességét illeti, álljon itt egy újabb adalék, amit a Buenos Aires-i profi van szíves megosztani velünk: a purmalinnak köszönhetően, a töredezett hajvégeket is képes összezárni, így a mindnyájunk által rettegett, egészségügyi, karbantartási vágás rémétől, egy csapásra megszabadulhatunk.

Marcelo stílusosan a fodrászszéken távozik, gurul tova, a „szívem a tietek” – veti hátra búcsúzóul.

Intercoiffure Hungary – Frizuradivat 2008

Az Intercoiffure Hungaryt elsőként Hajas László hívta össze 1999-ben nemzetközi fodrászelitként – tudjuk meg az egyelőre csak konferansz posztot betöltő, Dudás Attilától. A non profit szervezet célja, a fiatal fodrászok felfedezésén túl, a fodrásztársadalom összefogása, érdekképviselete. Előbbiért évről-évre megrendezik a Juniorok versenyét, melyre az intercoifurre üzletek pályázhatnak, a legkiválóbbak nemzetközi versenyen vesznek részt.

A fodrászbemutató első etapjában az angolszász hajvágás újdonságaival ismerkedhetünk meg, a mesterfogásokba Kada Szabó Éva, Popovics Attila, Hartung Attila és az Intercoiffure Szervezethez 2008-ban újonnan csatlakozó tag, Horváth Sasa vezet be bennünket. A mesterfodrászok mindegyike más anyaggal dolgozik, „csupán” gondolkodásuk egyformasága kapcsolja össze őket. Mint mondják, az aktuális kollekció jellemvonásainak kidolgozásában Szabados Irénére hárult a dolgok oroszlánrésze, ők már útmutatásai alapján tájékozódtak a főbb irányvonalakról.

Kada Szabó Éva egy év alatt jelentős stílusváltáson ment keresztül, melyet új támogatójának köszönhet. Modelljének a tőle megszokottnál extrémebb, vagányabb frizurát készített, az előre hosszabbodó, pasztell árnyalatokban úszó bubi, rózsaszín és narancssárga tincsektől pulzált.

Hartung Attila a Junior verseny tavalyi győztese, aki eredményének köszönhetően Párizsban képviselhette Magyarországot, frizurakészítés közben élményeiről számolt be nekünk. Az Intercoiffure Szervezetet nagycsaládként aposztrofálta, ami nem is csoda, lévén, hogy harminc fodrásszal volt összezárva, akik révén új hatások érték, más szemlélet alakult ki benne. Amiben, tette hozzá gyorsan, persze a Wella és L'Oreal Stúdiók felkeresése és más szalonlátogatások is közrejátszottak. A versenyzés fontosságát nemcsak a győzelem miatt tartja fontosnak, de mert a felkészülés is a tanulási folyamat része, mely már önmagában is nyereségnek tekinthető – ismerhettük meg továbbá a versenyzéssel kapcsolatos álláspontját.

Ami modelljének frizuráját illeti, Hartung Attila maradt a klasszikus bob alapnál, melyet hátul aszimmetrikusan lépcsőzetesre nyírt, elől rövidebbre hagyott, az oldalsó részeknek pedig a féloldalas pajeszrész kialakításával adott szép ívet.

Popovics Attila mind a színek, mind a formák tekintetében a többrétegű hatásra helyezte a hangsúlyt. A sötétbarna alapra, jobbra hosszabbodó, szőke felsőrészt emelt, a szélben rugózó frizurát végül szembelógós frufruval emelte ki, melynek hegyét háromszög alakban enyhe barnára festette.

Horváth Sasa is a klasszikus bobot választotta, hozzátéve, hogy ez a 2007/2008-as hajvágás alapja. Szerinte a britek szigorúbb, markánsabb emberek nálunk, ezért az angolszász stílus is finomításra szorul, amit könnyed, fiatalos, kipuhított formákkal érhetünk el. A rendelkezésére álló, szőke hajat réteges fóliás technikával a rózsás árnyalattól a pezsgő szőkén át a fehérig színezte.

A fináléban ezüst, fekete kombinációkban lejtettek színpadra a megszépített, egytől-egyig frufrus modellek, hogy aztán ismételten átadják a helyet a pódiumon tevékenykedő hajszobrászoknak.

Glamour kép

Az Intercoiffure Hungary bemutatójának második blokkjában egy érzelmesebb, melegebb világgal ismerkedhettünk meg, az egy Dudás Attila kivételével, Binder Géza és Kucsera Zsolt is egy-egy pompázatos kontyot emelt modelljének búbjára.

Binder Géza alig negyedóra leforgása alatt, játszi könnyedséggel fésült gömb alakú kontyot csinos, sötét bőrű modelljének. „Egy komoly kontynál fontos a tupírozás” – mondta – „kivált, ha nem használunk kontyszivacsot, ami a formát tartja.”. A tupírozáson túl, hajszárítóval és hajlakkal is rásegített az eredményre, ami hő hatására még biztosabb tartást kölcsönzött kontyremekének. A kimaradt tincsek újabb tupírt kaptak, segítségükkel a csatokat lehet elrejteni, hogy az elkészült frizura valóban sikkes legyen. A mesterfodrász, aki egyébként épp egy könyvön dolgozik, a frizuratörténetet dolgozza fel, különös tekintettel a mai konty-, és esküvői frizuradivatra, végül egy csillogó diadémmel tetőzte be alkotását, melyet a helyszínen vásárolt, mert csillogásának nem tudott ellenállni.

Kucsera Zsolt szőke hajú modelljét fazonírozta át, de még mielőtt belekezdett volna a nagy átalakításba, röviden kitért a glamour irányzat ismertetésére. A rendkívül nőies kollekció alapja a gömb és a hullám – árulta el. Az oldalt hullámvonalakkal ékített frufrus kontyot bevallottan modellje, Nóra inspirálta, aki Benes Anita, vagyis a Daalarna habkönnyű, kék, selyemruhájában úgy festett, mintha egyenesen Johan Strauss Kék Duna keringős álmaiból lépett volna elő. Az impozáns ezüst kontydíszt, melyről sem első, sem második pillantásra nem derült volna ki, hogy egy strasszokkal díszített hungarocell gömbről van szó, Kucsera Zsolt egy virágkötő dekoratőr barátjával közösen készítette.

MZ: Az Intercoiffure Hungary show keretében kontyot készített. Mi jellemző a 2008-as kontydivatra?
Kucsera Zsolt: Ez a kontydivat egy elég tág fogalom, hiszen a konty az mindig is divat, mindig is divatban volt és divatban is lesz. Persze mindig vannak bizonyos divatirányzatok, amik meghatározóak, amikből lehet ötleteket meríteni és egy-egy dolgot megragadni, beletenni az adott kontyba. Amit most készítettünk a színpadon, az a glamour stílus volt, itt a gömb és a hullám ilyen elem. A hullám végül is egy visszatérő, állandósult és mindig is meglévő forma, hisz a kontykészítésnek egy alapkritériuma, hogy legyen benne egy hullám, egy igazi, lágy, finom hullámvonal.

MZ: És ha tágabban értelmezzük a 2008-as trendeket, a kontyon kívül a vágásokra összpontosítva?
KZS: Mivel őszi/téli és tavasz/nyári kollekció van, most épp egy váltás előtt állunk, most jönnek majd az új trendek, amiben a picit élénkebb színek dominálnak majd, és aminek picit a varieté, a cirkusz és az ehhez hasonló stílusirányzatok lesznek a meghatározói. A lilás árnyalatok, az élénkebb színek a frizurán belül is a játékosság és a sokszínűség irányába hatnak. De hiába van egy bizonyos divatirányzat, ebből mindig csak ötleteket merítünk. Mindig azt mondom, hogy nem tudom minden vendégnek elkészíteni azt a trendi frizurát, mert meg kell találni azt, amivel hozzá lehet finomítani az adott dolgokat, az adott vendég stílusához, arcához, ez végül is egy picit a pret a porter és az haute couture közötti különbségre hasonlít.

MZ: Számba vettük a színeket, mi a helyzet a formákkal? Igaz, hogy marad a bob alap?
KZS: Most elindult egy irányzat az őszi/téli kollekcióból, látható volt, hogy ez a klasszikus bob frizura, ezek a hátul rövidebb, elől hosszabbodó formák. Igen, ezek mindenféleképpen megmaradnak, ha át is lesznek változtatva egy kicsit, például, ami a vágásokat illeti, keményedtek a vonalak. De egyébként is számtalan formában el lehet őket készíteni, akár kapcsolat nélkül, akár kapcsolattal, finom átmenettel, egyenes hosszal, fölül röviden, a variációs lehetőség kimeríthetetlen. És tegyük hozzá, ezen irányzaton belül azért a hullám még mindig kezd vissza-visszajönni, bár még mindig nem tért vissza teljesen, nem tudja annyira átvenni a teret a hajvágástól.

MZ: Apropó göndör haj. Mit javasol azoknak, akiket természetes göndör hajjal áldott meg a jóisten?
KZS: Az nagyon jó, én nagyon szeretem a természetes göndör hajakat. Nagyon sok vendégem van, akinek ilyen haja van, és természetesen az övékét is kezeljük, és formára vágjuk. Nagyon fontos is egy fazont, egy snittet adni a göndör hajnak, ami a vágás után is megmarad. Onnantól kezdve a vendég is jobban fogja tudni kezelni otthon. Egyébként nagyon sok panasza van a göndör hajú vendégeknek, szinte naponta hallom, hogy jaj, nem tudok mit kezdeni a hajammal, szöszös, összevissza áll, oroszlánfejem van – ezek a szokványos problémák, viszont ha ezeknek tudjuk a vágástechnikáját és azokat a praktikákat, amikkel ezeket ki lehet kerülni, akkor innentől fogva minden vendég göndören fogja hordani a haját, az is, aki nem szerette eddig.

MZ: A bemutató során említették, hogy április 27-én a Bourbon Rendezvényházban ismertetik majd a tulajdonképpeni Intercoiffure trendeket, ez az esemény minden érdeklődő számára nyilvános?
KZS: Abszolút nyitott, mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel a divat és kicsit igényesebb az új dolgokra. Először a L'Orealnak lesz egy nagybemutatója, egy kollekciós bemutatója, nagyon sok meglepetéssel, külföldi vendégekkel, a L'Oreal fotópályázatának eredményhirdetésével. Ott is fogunk frizurákat készíteni, ez egy egész napos rendezvény lesz, aminek az időpontjáról a különböző orgánumokban lehet majd tájékozódni, tehát ez lesz az első, ami a közeljövőben lesz, és akkor utána valóban az Intercoiffure-nek lesz egy versennyel egybekötött kollekciós bemutatója, szintén egy egész napos program. A versenyt is végignézheti a közönség, hisz ennek valahol az is a lényege, hogy minél szélesebb körben hirdethessük az igét, hogy ezeket az irányzatokat, amiket mi kitalálunk, minél több helyre el tudjuk juttatni.

Szabados Iréne afro típusú, apró loknis költeményét a rokokó inspirálta, mely korszakhoz olyan erős kötődés fűzi a mesterfodrászt, hogy saját bevallás szerint, már-már elképzelhetetlennek tartja, hogy ne élt volna abban az időben is. A kontyremek persze nem afféle múltidéző darabnak készült, nagyon is időszerűvé a Trevor Sorbie-tól kölcsönzött szöszök tették, melyek az elkészült frizura fátyolszerűségét hangsúlyozták. Iréne, aki a felfedezés élményétől hajtva az elmúlt 20 esztendőben sorra járta a külföldi bemutatókat, mintegy pórusaiba szívva a világtrendeket, amúgy is szeret elszakadni a klasszikustól. Szerinte akár még az esküvői frizurákba is beilleszthető ez a szösz, a rasztás, betekert tincsekkel egyetemben. A „szőr művészei vagyunk” – mondta végül Iréne, aki bár a szobrászatban is tehetségesnek bizonyult, mégis a fodrászatot választotta, rendületlenül arra törekedve, hogy a következő generáció számára is maradandót alkosson, hozzon létre.

Míg a többiek a kontyfésülés rejtelmeibe mélyedtek bele, Dudás Attila rövid hajú modelljének kis bobformát alakított ki, határozott oldalválasztékkal, kevés puhítással.

Barbara Szalon és Miss Misso bemutató

A vasárnapi frizura kavalkád lezárásaként, az Art Show Divatiskola növendékei vették birtokukba a kifutót, hogy elsőként a Barbara szalon habos-babos, abroncsos menyasszonyi költeményeivel, majd a Miss Misso márka mell alatt csomózott, lila ingecskéivel, metálos ruhácskáival, szaténnadrágos, nyomott pólós összeállításaival és zömében kétrészes, arany-, vagy épp szivárványszínű fürdőruháival szórakoztassák a trendekre szomjas közönséget.

A zongoraszóval induló nyitány meghitt bevonulója, csupa-csupa elbűvölően ártatlan, fátyolos, kesztyűs ara felvonulásához vezetett, mely végül egy andalító George Michael szólóra produkált, csokor eldobási ceremóniában oldódott fel. A Barbara szalon esküvői ruhái jobbára pántnélküli, míderes felsőrészből, gigantikus, abroncsos aljakból építkeznek, légyenek akár gyöngyökkel, akár csillagokkal díszítve, biztos hozzájárulnak a menyasszonyok szépségéhez.

Ami pedig a Miss Missót illeti, farmeros, pólós, csomózott inges szerelései elsősorban a fiatalabb korosztály körében számíthatnak sikerre, akik a sportosan laza és a még nem feszélyezően elegáns között keresik az arany középutat.


Írta: MZ , Dátum: 2008-03-03






ALMAF