A Nation & Fashion olasz divathétvége 2. napján jártunk (május 25.)

A Reneszánsz Év programsorozat keretében létrehívott olasz divathétvége zárónapja, már ami az öltözködési alternatívákat illeti, egyértelműen az uraknak kedvezett.


A teremtés koronái: Guesstől Ferre-ig

GuessA Reneszánsz Év programsorozat keretében létrehívott olasz divathétvége zárónapja, már ami az öltözködési alternatívákat illeti, egyértelműen az uraknak kedvezett. A Műcsarnok három termen átívelő, hófehér kifutóján a Guess by Marciano, a John Richmond, a Dsquared2 és a Ferre elegáns öltönyeiben, bézs bermudáiban és kárómintás pulcsijaiban, ne adj isten egy szál farmerjaiban, fürdő sortjaiban vonuló urakat, persze a közönség soraiban ülő hölgyek is élénk lelkesedéssel fogadták. S hogy a káposzta is megmaradjon és a divatrajongó cingár vegák is jól lakjanak, értsd, a szebbik nem örömére, a 2008-as tavasz/nyár pret-a-porter kollekciókból néhány csíkos-pettyes, fehér-arany költemény, kövekkel ékített szatén ruhácska is catwalkra került by Guess és Ferre.



Intro

A Múzeum előtt parkírozó BMW-k még mindig friss politúrral ragyogva állnak őrt a bejáratnál, ahogy a homlokzatot borító hatalmas molinó is kitartóan tartja magát tegnap óta. Noha a 16 órás bemutató még nem produkál teltházat, a nap végére ismét annyian leszünk, hogy azt a bizonyos gombostűt is nehéz volna leejteni. Nem tudjuk, kinek köszönjük, de menetközben a tegnap hiányzó klímaberendezés is bekapcsol, így maximum már csak az elénk vetülő, robosztus férfi mellkasok látványától gyöngyözhet a veríték hátunkon, homlokunkon.

Demcsák Zsuzsa is formában van ismét, s ha lehet, csinosabb, mint előző este. Az órás szünetekben imagefotókkal, vagy egy-egy márka őszi/téli kínálatával ismerkedünk, az előtérben retikülünkbe tornázzuk az egyes márkák illatmintáit, ha nem épp Mona Lisa és Dávid dekoratív, modern átváltozásait fürkésszük árgus szemekkel a kivetítőn.

Guess by Marciano

HazaiDivat.hu: Most, hogy lezárult a kétnapos divathétvége, a produkció megálmodójaként, hogy értékelné az eseményt?
Szabó Pálma: A Nation & Fashion divatesemény Magyarországon eddig egyedülálló módon szervezett össze 8 olasz exkluzív divatmárkát egy kifutóra, egy 2 napos esemény keretén belül. A Műcsarnok nyitottságának köszönhetően jöhetett létre a program, aminek keretén belül olyan bizalmat és támogatást kaptunk, amit nem győzünk elégszer köszönni, és minden tudásunkkal annak megfelelni. Egyedülálló ma Magyarországon, hogy egy intézmény nemcsak kinyissa a kapuit, hanem energiát, időt szánjon a program megvalósulására. Minden tiszteletem Petrányi Zsolté, a Műcsarnok igazgatójáé – és munkásaié – ezért az újító, előremutató gondolkodásért.

HazaiDivat.hu: Érkeztek már visszajelzések?
SZP: Az eddigi visszajelzések kizárólag elismerő, méltató, dicsérő jelzőkkel illették a program szervezettségét, szakmai és művészeti vonalon egyaránt. A jegyeladások a várakozásnak megfelelően alakultak, és büszkén mondhatjuk magunkénak azt a napi 1000 fős közönséget, akik jelen voltak a bemutatókon.

A Guess hozza az olaszoktól elvárható szemkápráztató színességét, a minták merész alkalmazásával egyszerre kelt feszültséget s békíti egymáshoz az ellentéteket, például párducmintást a virágossal, de persze az örök klasszikusok sem hiányozhatnak palettájáról, a fehér pantallóhoz arany top, napszemüveg és állatmintás kis táska dukál.

A ruhák legyenek akár kimonó jellegű, keleties, átlapolós fazonúak, akár empire-szabásúak halvány plíszirral, egytől-egyig szikrázó nőiességünket hangsúlyozzák, a fejpánttal társított, körmotívumos, múltidéző, mégis modern lendülettel bíró darab, pedig még az olasz filmipar legendás színésznőit is eszünkbe idézi, legyen szó akár Lollobrigidáról, akár Sophia Lorenről. Megfelelő körítéssel még a csőfarmer is jöhet, de a szélben ringatózó, széles karimájú kalapok, a széles övek, a már önmagában figyelemfelkeltő szívmintás nadrágon is képesek még egyet lendíteni.

Az uraknak fehér inggel kombinált bézs vagy farmer bermudák, vállon átvetett tarisznyák kölcsönöznek lezser eleganciát, lábukról a színben, mintában megfelelő Converse, avagy szellős bőrpapucs sem hiányozhat. A fehér pantallóhoz telitalálat a lila kárómintás pulóver, de a kék-fehér csíkos matrózpóló, égnek állított gallérral is nagyon dögös.

Na persze a hölgyeknek sem muszáj szoknyában járniuk ahhoz, hogy csinosak legyenek. Az aranygombos, piros forró sort is igen mutatós lehet, hosszú, bő ujjú selyemblúzzal passzítva, hát még az aranyszegélyes, száránál húzott fehér halásznadrág. A selyemtop vállán himbálózó átlátszó műanyagtáska pedig, akár strandra is megfelelő viselet lehet. A romantika szerelmesei a fehér forró sorthoz válasszanak fehér blúzt, méretes hószín táskát, lábukat bújtassák metáltűsarkúba, és már indulhatnak is.

A szexi démonok azért nem teszik rosszul, ha a nadrágviselést mégis az urakra hagyják. A Guess fekete selyemruhája telitalálat lehet, mely a visszafogott fehér szegélynek köszönhetően lesz kontrasztossá, keleties szabásának köszönhetően mutatóssá, hátrafelé rövidülő fazonjának hála, érdekessé. Okulva a felvonuló modellek példájából, ebben a darabban, nem is kell igazán dobálni vállunkra omló, enyhén hullámos loknijainkat, ahhoz, hogy észrevegyenek.

HazaiDivat.hu: Volt-e kedvenc divatbemutatója, tervezője az olaszok között?
SZP: Nem szeretnék különbséget tenni a márkák között, sokféle stílust vonultattunk fel szándékosan, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá közel állót. De ha muszáj, akkor talán kiemelném a Moschino jeans vonalat, játékossága és kuriózum jellege miatt.

HazaiDivat.hu: Nagyon flottul zajlottak a bemutatók, a kulisszák mögött is minden ilyen olajozottan működött, vagy a szakemberek profizmusán múlott, hogy nem vehettünk észre semmit az esetlegesen felbukkanó problémákból, amik egy divatbemutató során előjöhetnek?
SZP: Nagyon sokat dolgoztunk a N & F divateseményt megelőzően, nagy szakmai alázattal és odafigyeléssel vettünk sorba minden egyes kérdést az előkészítő 5 hónap alatt – szoros timingot tartva – ami kockáztathatná a bemutatók sikerét, így minden olajozottan működött a háttérben is. Természetesen az a 15 év szakmai – fashion és rendezvényszervezői – múlt nem múlt el nyomtalanul, és a partnerek támogató hozzáállása is sokat segített.

HazaiDivat.hu: Apropó szakmai múlt, a Sociéta bemutatóknak is rendszeres háziasszonya, miért vonzódik ennyire az olaszok, az olasz divat iránt?
SZP: Köszönöm a kérdést… Az olasz divat nagyon izgalmas, pezsgő, sokszínű és sokféle… Ki az, akihez mindez nem állna közel? Jó ebben részt venni, ezt az energiát magunkénak tudni. De nemcsak az olasz divat iránt vonzódom, hanem minden kreatív, minőségi, magában értéket hordozó márka iránt, legyen az olasz, francia, spanyol vagy bármi más.

De a női blokk fináléjának egyik különlegessége sem igényel hasonló manőverezést, férfi legyen a talpán, aki példának okáért nem kapja fel fejét egy hófehér, forró sortos egyberészesre. S ha mégis így volna, a nyakunkba fűzött virágékes gyöngysor, mely minden léptünkre harangozik, biztos felkelti figyelmét. Nem különben a zebrapettyes csőnadrág, melyhez mellnél pettyezett fehér pulcsi dukál, a babydoll fazonú, zebrás miniruháról, avagy a deréktól bővülő, selyemszalaggal ékített bőrruháról már nem is beszélve. Míg a végig aranygombozott fekete sportosan elegáns, az ezüstlánccal, ezüst borítéktáskával kombinált hosszú éjszínű, akár nagyestélyinek is beillik.

Ami azt illeti, a záró férfi blokk is elég frappánsra sikerül. A feledhetetlen farmerhoz kék állat tappancsokkal borított, avagy virágékes ing kerül, a kék virágos bermudához, feltűrt ujjú, felhajtott gallérú farmerdzseki. A fehér paszpóllal ellátott, lila virágos pulcsi military stílusú zöld nadrágot kap társul, a szürke könyökvédővel csatlakoztatott rózsaszín-fehér csíkos pulcsi, méretes farzsebekkel ellátott jeanssel találkozik. Az elegáns fehér öltönyt az alá húzott, lezseren kitűrt piros pettyes ing teszi energikussá, a feketében játszó, csillámos öltönyt rózsaszín ing és ezüstcsatos öv dobja meg.

John Richmond

HazaiDivat.hu: A második nap, döntően a férfiaknak kínált alternatívákat, hogy öltözzenek stílusosan. Mit gondol a magyar férfiak elég nyitottak erre? Nem a nőkre jellemző inkább, hogy divatbemutatókra járjanak?
SZP: A Nation & Fashion célja, hogy mindenki számára kinyissuk a lehetőségeket, hogy kifutón is láthassanak olyan nagy márkákat, amelyek még nincsenek is az országban, vagy nem jelentek még meg a széles nyilvánosság előtt a kifutón. Ez a lehetőség nyitott lett a férfiak előtt is, így persze bizakodtunk, hogy Ők is nagyobb számban jelennek meg a nézőtéren… És ez így is történt. Természetesen a női közönség érdeklődése még mindig nagyobb volt, de azt hiszem, ez természetes, hiszen én magam is szeretem a jó autókat, jó érzés azt utcán különleges márkákat megcsodálni, elismerően csettinteni, de bevallom, ritkán szoktam a Genfi Autószalonra az elsők közt jegyet vásárolni.

A nagyszabású est folytatásaként az olasz központú, de angol tervezésű Richmond már egyértelműen a kifinomult urakra gondol. A félórásnál kicsit karcsúbbra sikerült divatbemutató az elnyűhetetlen farmertől, a fürdő sorton, oldalt csíkos, kapucnis melegítőn át, az elegáns fekete pantallókig bezárólag minden holmit felvonultatott, amire egy magára kicsit is adó férfinak szüksége lehet. Így aztán nekünk sem lehetett hiányérzetünk.

A farmerokat, hol egy övtartón fityegő ezüstlánc, hol egy markánsabb gyöngysor tette richmondossá, de a gyárilag applikált bőrkulcstartók is szerves tartozékait képezték az örök fiatalság jelképének. A Brit címeres tarisznya a kiegészítők sorát emelte, nem különben a dózsékra hajazó, fekete pólóhoz felcsapott zöld rojtos sál.

Richmondnál a másik közkedvelt díszítőelem a pólókon, kabátokon egyensúlyozó bőrszíj, mely némi ejtőernyős feelinget kölcsönöz az éjfekete összeállításoknak. A nyomatós felsőrészek mellett, pompázzanak akár fehérben, akár rózsaszínben, a galléros póló vitte a prímet, de még a feminin, gyöngycsillámos darab is belopta magát a brit tervezésű márka kínálatába.

A közönség soraiban helyet foglaló hölgyek, mégis a fürdőnaciban lejtő Adoniszokat fogadták kitörő ovációval, akár zöld-sárga, rich feliratú sortban, akár ezüstlánccal turbózott feketében lejtettek végig a catwalkon.

A világos farmerhez passzított sportos dupla trikók (fekete-fehér), baseballsapkák mellett, természetesen a zakók, az akár pici rakásokkal ékített, fehér ingek is helyet kaptak a tavasz/nyári kollekcióban, az elegáns pantallókkal egyetemben. Míg a szürke aljat mellkasig kigombolt fekete ing és bőr tornacipő avatta lezseren előkelővé, a fekete bermudához, fehér térdzokni, enyhén hegyes orrú, fekete bőrcipő, nyomatos póló és fehér zakó társult.

Dsquared2

Férfikollekció után ismét férfikollekció következett, a Richmond bemutatkozását követően a Juventus focistáit és Justin Timberlaket egyaránt ruházó kanadai születésű ikerpár, a Dsquared2 első vonalas költeményeiből kaptunk ízelítőt.

A sort a babás rózsaszínek nyitják, amik a tálalásnak köszönhetően, legyen szó akár fehér galléros pólóról, akár kockás bélésű széldzsekiről, a későbbiekben akár nadrágról is, azért átlényegülnek. Foltosan koptatott, térdnél szinte fehérre mosott farmer és Converse, vagy színes műanyag betétekkel ékített saját márkás tornacipő, mezszerű felsőrész teszi őket urassá és egy leheletnyit old-schoolossá.

A jeansből készül szellős bermuda is, melyet sárga inggel viselnek az erősebbik nem jelesei, de persze a felhajtott gallérú matróz póló, az egyszínű fehér és a nyomott mintásak sem hiányozhatnak a Dsquared2 kínálatából.

Az ikrek sem gyökereiket, sem futball iránti rajongásukat nem tagadhatják le, előbbi egy öv csatján, vagy egy Toronto feliratú, esetleg 1964-re datált pólóban, utóbbi focimezre emlékeztető (zöld-fehér, lila) felsőrészekben lesz deklarálva.

És ha már old-school, a kockás nadrág sem hiányozhat a sorból, kockás tornacipővel, méretes logóval ékített, piros pólóval passzintva. De a fiúk a military-lookot sem felejtik, ékes bizonyítéka ennek a háromnegyedes, méretes zsebekkel ellátott khaki nadrág.

A közönség soraiban ovációt kiváltó fürdő és sport sortokat természetesen felsőrész nélkül mutatják be a muchó modellek, legyen az akár egy fehér, oldalt piros csíkokkal ékített darab, pici Adidas-os "áthallásokkal", vagy pompázzon kékben, ékítse sárga madzag és kulcstartó. A felül semmi folytatásaként az urak egy szál farmerban sorjáznak elénk, kinek baseballsapkája, kinek zsebéből fityegő rongyzsebkendője vonja magára a figyelmet, megint másnak pantallója felhajtott szára, avagy mellkasát díszítő szívtetoválása kerül a nagyérdemű fókuszába.

Ráadásként emblémákkal billogozott kékfestőt, újságnyomatos pólót kapunk, de előkerülnek a sötétkék jeanshez passzított zakók is, tündököljenek zöldben, vagy ússzanak szürkében, piros-fehér csíkos inggel párosítva tökéletes az összhatás, ahogy lezser eleganciáról tanúskodnak a kék-fehér csíkos ingek is, hószín kézelővel.

Hogy a trehány uraságok a végén még meg is viccelnek bennünket, hab a tortán. Néhány szemrevaló darabot egymástól elkölcsönözve lépnek ismételten kifutóra. Amit látunk ugyanaz, és mégis más. Mintha ikrek, mintha Dsquared a négyzeten.

Ferre

A nap megkoronázása, az élménydús hétvége lezárásaként – ahogy arra beszédében Demcsák Zsuzsa is utalt, a legendás Ferre 2008 tavasz/nyári kollekcióját csodálhattuk meg. Folytatva a megkezdett férfi „sztriptízt”, bevezetésként a teremtés temperamentumos koronái lejtettek színre, egy szál elől, vagy hátul hatalmas F-el tarkított bermudában. A khaki darab különlegességeként a farzseben elhelyezett márkajelzést hímzett kacsok indázták körül.

Majd a reneszánsz gondolatok jegyében, az urak kék, méretes zsebekkel ellátott bermudájukhoz, női portréval ékített pólóba bújtak. Bianca – a festményen szereplő hölgy neve, ahogy arról a feliratból értesültünk – szemét megfolyt festékréteg takarta, mely a kitakart filmkockáktól, a személyiségi jogok védelmén át, a képrombolókig bezárólag sok mindenre engedett asszociálni.

A fekete bermuda és kardigán kettősét, a gomblyukak takarásában megbúvó fekete-fehér csíkos betét avatta különlegessé, a fehér bermudához kékben játszó, méretes gombokkal ékített, vastag, bordás kardigán csatlakozott, még mindig a matróz feeling jegyében.

Ami a női kreációkat illeti, a Guess esetében már emlegetett merész anyagtársítás, legalább úgy áll Ferré-re is. A virágost a spriccelt mintával, a fekete-fehér ferdén sráfost rózsamotívumokkal keresztezte, az eredmény energikus, vad, s a kiegészítőknek köszönhetően; sötétkék farmer, piros jeans, harmonikus is.

A csíkos, rózsás anyagból készült körszoknya is, melyet fekete V kivágású hosszú ujjúval viselt tulajdonosa, de ujjatlan, mell alatt kötős, lenge ruhácska is és ennek alternánsaként, ugyanez rövidujjas mini kiadásban, tengerészcsíkos övecskével, ezüsttalpú, fekete tűsarkúval kombinálva.

És ha már a színekről és mintákról esett szó, természetesen az uraknak sem kell kimaradniuk semmi jóból. A piros-szürke csíkos galléros felsőhöz barna nadrág, a fehér pantallóhoz piros galléros, elől csíkos, hátul pillangókkal telihintett póló dukál. De szabad a lezser kapucnis pulcsi farmerral, vászontarisznyával, a piros nyomatos póló és még a padlizsánt a pinkkel házasító pettyes galléros felső is, fehér nadrággal passzítva.

Hölgyek esetében csodára képesek a metálszínek akár fehérrel, akár némi pirossal megelevenítve, legyen szó egy átlapolós, piros csíkos zakóról, melyhez ezüstösen szikrázó fehér jeans és aranytopán társul, vagy egy csónaknyakú arany ujjatlanról, melyet az aranylogóval ékített fehér sortocska és a vállon himbáló, méretes aranyszütyő tesz teljessé.

Az örök klasszikusoknál, no és a matróz feelingnél maradva, a kék-fehér-piros is korszakalkotó változáson megy keresztül Ferrénél, a piros, fehérben úszó rövid ujjú nyári ruhácskán partra vetett halak tátognak. De a díszítőelemként használt geometrikus alakzatok sem mentek ki a divatból, a Vasarely vásznára kívánkozó, háromdimenziós téglatestekkel ékített miniszoknya, egy letisztult, minimalista, piros kézelős, hajtókás, galléros fehér kabátkával mutat igazán.

Hogy adjunk az eleganciának is, az urak utószor hajszálcsíkos nadrágban, gombos kardigánban, vagy fehér blúzzal kombinált szürke-fehér csíkos öltönyben teszik tiszteletük, a pozitív értelemben vett megbotránkoztatás kedvéért, ezúttal mezítláb. Hasonlóképp, a mindenféle felsőrész nélkül viselt, sötétszürke öltöny is a meglepetés erejével képes hatni. Hát még a szürke farmerhoz társított ezüstflitteres ing! Igaz, az olaszoktól ezt el is várjuk.

A hölgyek a finálé minden finomságát koktélruhákkal és a maguk nemében elképesztő kétrészesekkel fejelik meg, ilyen a csíkos madzaggal karcsúsított, sejtelmesen áttetsző, rövidujjas csipkeruha a késő gótika és a tengerész hangulat találkozásaként, a fél oldalra csomózható halásznadrág, félvállra ejtett muszlin felsővel, avagy a sötét harisnyával passzított, hosszított fazonú tengerész kardigán, széles fehér övvel áthidalva. És persze az extrabuggyos, hagymafazonú, sortos, fekete selyem egyberészesről sem feledkezhetünk meg, melyet csíkos öv karcsúsít.

Akárhogy is, a tengerészcsíkosból induló, majd feketébe torkolló, mellrésznél enyhén elálló, tölcsért formázó kisestélyit nehéz kenterbe verni, látványban, talán csak a gyöngyökkel, csillámokkal ékített fekete vállpántos hosszúruha éri utol.

HazaiDivat.hu: Ha jövőre is sikerül megrendezni a Nation & Fashion rendezvényt, lesz, amit esetleg másképp csinálnak?
SZP: Van néhány kérdés, amin finomítani kell a jövő évi Nation & Fashion eseményt illetően. A Műcsarnok különleges tere ad még számunkra lehetőséget az újításokhoz, de alapjában véve a fő váz megmarad. Igyekszünk mindent megtenni, hogy a most már meglévő minőségi referenciákkal minél több francia márkát üdvözölhessünk majd a kifutón, megörvendeztetve ezzel a magyar közönséget.

HazaiDivat.hu: Gondolom, jóval előbb el kell kezdeni a szervezést, esetleg van már olyan cég, márka, akivel tárgyalnak? Sikerült már megnyeri valakit a következő rendezvényre?
SZP: Még nem kezdődtek meg a tárgyalások, kicsit hátradőlve pihenünk, de a tervek és az ötletek már ott vannak a fejünkben.


Írta: MZ , Dátum: 2008-06-30






ALMAF