Aquanauta, Bodza, Eclectick, Artista, Lena Kvadrat divatbemutató a Wella Fashion Shown

A Wella Fashion Show-n felvonuló hazai fiatalok tartják magukat az aktuális trendszínekhez: szürkéket, feketéket, kékeket, pirosakat vonultattak a kifutón.


Sporty

AquanautaA Wella Fashion Show-n felvonuló hazai fiatalok tartják magukat az aktuális trendszínekhez: szürkéket, feketéket, kékeket, pirosakat vonultattak a kifutón. Pret-a-porter kollekcióik 2007 Tavasz/Nyár-i előszele a stílusban ölt testet: öltözeteik a sportosan elegáns és sikkesen sportos közötti skálán mozognak, ahogy azt az újra virágkorát élő sporty irányzat megkívánja. Az orosz vendégvonal kevésbé játékos, inkább a földszínekkel operál. Védjegye a puritán harmónia, csipetnyi pirossal, türkizkékkel, neonzölddel megtörve.



Intro

Hét után öt perccel éri el taxink a Mezőgazdasági Múzeum 'előszobáját', az ódon kőkaput. A töredezett betonút milliónyi tócsának ad helyet a tavaszi záporban, koncentrálva szlalomozunk köztük, mert a tűsarkú vizesen még kényelmetlenebb. Siettünkben még egy fotózást kérő turistapárt is visszautasítunk, pedig nem szokásunk.

A múzeum frontját hatalmas Wella Fashion Show molinó fedi, de a bejárat holléte csak a felé áramlóktól lesz egyértelmű. Becsekkolunk, helyet kapunk, és örülünk, hogy a szervezők számításba vették: a magyar ember nem tud pontos lenni. 20 percet várunk a nézőtársakra, háromnegyedház van, amikor elindul a show.

Aquanauta

Sápadtra sminkelt modell lány lép a kifutóra - trendben van: a természetes sápadtság és rúzsnélküliség az aktuális sminkdivat -, buggyos aljú miniruhája a fekete-fehér-piros kombinációja rombuszmintával és Op-Art hatású, nagypöttyös harisnyával. A következő modell ugyanez pepitában: rajta a tiszta piros dominál, de pamutruhája neki is csak combtőig éri, lábszárán a végre hozzánk is elérkezett lábfej nélküli harisnya.

A fiúk színe az Aqunautánál a reneszánszát élő szürke: papmutkardigán pamutnadrággal. De női szürke is érkezik egy szupermini, ejtett derekú Chelston-ruha személyében, amely a vállakat a kifelé mutató háromszögszabás segítségével szélesíti, így ellensúlyozva a derék-csípő egybeolvadását.

A sportosan sikkes öltözetekhez a kényelmes balerinacipő jár, abból is a metálezüst, hogy a macskaléptek is trendben legyenek.

Bodza

És megint csak szürke. Pamutruhás pár lép a kifutóra - egyikük a Wella Fashion Show főmodelljeként aposztrofált Csősz Boglárka (az Apám beájulna c. film egyik főszereplője) -, talpig hamuszínben, kapucniban. Mögöttük, a kifutó hátteréül szolgáló óriáskivetítőn elindul a Bodza történet, amúgy mátrixosan, fekete alapon neonzöld betűkkel: 'A Bodza csoportot 2002-ben öten alapítottuk, a Magyar Iparművészeti Egyetem textil szakos diákjaiként...'

A kifutón már egy szürke-fehér kombináció: az ejtett dekoltázs egészen a köldökig esik. Alatta top takarja, amit illik, a lábszárat pedig a divatba hozott gumicsizma.

Új szín a képben: a kék. Mély árnyalatát vízszintes, fekete sávok szabdalják. A '80-as évek slágere, a felfújt szoknya, súlyosan libeg a modell combja körül, lábszárát cicanadrág melegíti, lentebb gumicsizma védi. És amit felöltőként visel, na az megér egy misét.

Talán emlékszik még a kedves olvasó nagymamájának vasárnapi csipketerítőjére, arra a fajtára, melyen tízszer-tizes fehér négyzetek adták az alapmintát. És talán emlékszik arra is, hogy édesanyja ennek modern változatát használta, mely könnyen letörölhető műanyagként utánozta a csipkézett négyzethálót. Na ez az anyag került felhasználásra perelin formájában Bodzáéknál. Az esőcseppek ugyan könnyedén utat találnak alá a csipkeminta lyukacsain keresztül, de a praktikum helyett ott az esztétikum.

A fiúknak a Bodza világában is a szürke jut. Melegítő felsőjük és nadrágjuk az Aquanauta kifordított mása: varrása kívül rolytosodik. Félkészségében is tökéletes, férfiasan hanyag. De van nadrág, melynek lábszárán dupla az anyag, a ráhajtást patent csatolja az alaptextilhez. A lányok sem maradnak színtelen könnyedség nélkül, kapucnis kezeslábasuk keresztbe hajszálcsíkos, a fenék fölött varrással sikkesen megtört.

Eclectick

A trendi fehér fekete mellé Farkas Edina, iparművész a türkizkéket passzította. Választása némileg dacol az aktuális iranyzattal, hiszen az most az égszín sötét, visszafogott árnyalatait javasolja, de a kék, az stimmel. És a PopArt pöttyös is, ami eddig úgy látszik, közös jegye a fiatal hazai tervezőknek.

Szoknyái harang alakú, és két oldalukat harangnyelvként veri a modellek lába - Bereményi Géza és Cseh Tamás után szabadon - általában kicsivel térd fölött, és gyakran jár hozzájuk kiskosztüm kabát. Játékosan decens. Minimalistán elegáns.

A Topmodell II. helyezettje, Rónaszéki Anna már a fehér-feketét pirossal párosító öltözetben lép kifutóra, pólóján női fej sziluettje. Ahogy Sipos Zita, sminkmester (a modellverseny zsűritagja) annak idején kritikusan megjegyezte, érezni, hogy nagyon koncentrál a feladatra. És nem is hiába, deréktól fölfelé tökéletes. Ami a derékvonal alatt van, nos, az túldomborodik, túlvaskosodik az elvárton, de Anna ezzel együtt is jelenség, figyelni kell rá.

A férfiak hosszanti csíkos pólót kapnak, sávjani fehérek és persze türkizkékek. Hozzá egy klasszikus vonalú, fekete pantalló dukál. De választhatnak levendulakék, aprómintás inget is fekete bőr, makk nélküli makkos cipővel.

Ha nem türkiz, akkor pisztáciazöld: fehérrel kombinált kiskosztüm a kifutón. Aztán jön a sóskazöld vállnélküli ejtett dekoltázsú felső, kiskockás, szürke térdnadrággal. A zöldes túrban a férfimodell kalikó ingje rendhagyó módon nem virágoktól, hanem teniszlabdáktól rikít.

Artista

Specialitásuk az ejtett ülep, a török bugyogó és a buggyos ruhaujj.

Első modelljük levendulakék ingben és spenótzöld (természetesen ejtett ülepű) pantallóban lépett kifutóra, talpa alá folklórisztikus zenét húzott a DJ. Őt követte egy újabb spenótpantallós fiú, kinek sliccvonalat nem követte szokásos módon a gravitációt, de huncutul elkanyarodott, akár egy J betű. Felöltőjét pedig szerelmes szabász készítette: szétszórtáságában a frakk fecskéit vartta előre, és az egyébként köldökig érő mellrészt szabdta hátra.

Az első női modell - immáron batikolt szürkében - igazolta, hogy az 'elszabás' nem véletlen, az ő kabátkája is háttal jött szembe.

A virágmintás fekete blúznak mélyebb már nem is lehetne a dekoltázsa, köldök alá érő szakadékát fekete pánt fogja szorosra a szegycsont magasságában. A pántokat egyébként is kedvelik Artistáék: egy szürke női blúzon, amely egyébként parasztosan buggyos ujjú darab, a régi idők hivatalnokainak eszközét, az ingleszorító gumipántokat használták.

Megérkezet aztán a fekete özvegy is, talpig éjszínben, fején óriás kalappal, nyomában hű társalkodónője járt, buggyos, fekete tüllblúzban.

Lena Kvadrat

A fiatal tervezőnő Oroszországból érkezett, talán ezért a militari iránti vonzalom. Modelljei hivalkodó méretű, keki színű táskákkal és ridikülökkel érkeztek a kifutóra.

Ruháinak hangulata komorabb a hazai fiatal termésnél: a feketéhez, szürkéhez Lena barnát passzít. Igaze, előfordul, hogy 'kitör a hámból', és ilyenkor skótkockás, élénkpiros, földig érő szoknyát ad a kataonai zöld kabáthoz.

Jazz zenére lépkedő modelljei letaglózottságot hirdetnek: akadt fiú, kinek kezeit saját nadrágja farrészéhez kötözte a divattervező. Ez pedig rímel a legújabb trendre, a húzott szoknyalajakra, melyeket a '80-as évek felfújtnak nevezett, és Lenával ellentétben, minire szabott. De a másik véglet, a könnyedén ejtett dekoltázs is palettáján van, levegőhöz juttatva a gúzsbakötötteket.

Fotók az Aquanauta divatbemutatójáról, Wella Fashion Show - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-03

Fotók a Bodza bemutatójáról, Wella Fashion Show - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-03

Fotók az Eclectick bemutatójáról, Wella Fashion Show - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-03

Fotók az Artista divatbemutatójáról, Wella Fashion Show - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-03

Fotók Lena Kvadrat bemutatójáról, Wella Fashion Show - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-03


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2007-03-05






ALMAF