Színésznők a kifutón 2007 (január 21.)

Tizenkét gyönyörű színésznő, négy kifogástalan eleganciájú színész – egy barokk drámához


Színház a kifutó is… 

Tizenkét gyönyörű színésznő, négy kifogástalan eleganciájú színész – egy barokk drámához, legyen mégoly fordulatokban gazdag a cselekménye, kicsit sokan vannak. De nem is színházi előadáson járunk, hanem Vidák Györgyinek, a Magyar Televízió Emmy - és ACE díjas jelmeztervezőjének rendhagyó, Színésznők a kifutón című divatbemutatóján, melyen népszerű színészeink immáron hetedízben csillogtatják meg modelltehetségüket a kifutón, a Dressy Estélyi és alkalmi ruha szalon és kölcsönző jóvoltából. Terepszemle

A Szépművészeti Múzeum Barokk terme előtt lázas tumultus igyekszik keresztülfurakodni a „vanGogh-osokon”. A szervezés némi kívánnivalót még hagy maga után, de hát a teremőr bácsikra, nénikre sem lehet haragudni, sokan vannak, nehéz szelektálni az embertömeget.

A festményekre szomjasak lassan lefordulnak balra, a divatbemutatóra éhezők jobbra veszik az irányt. A szobrokkal, festményekkel ékes terem pirosas reflektorfényárban úszik, a szponzoroktól hangos kivetítő az MKB Bankot favorizálja, de a távolban már látszik Vidák Györgyi stílszerűen vörös és fekete paravánja is.

A művészáradatban Szilágyi János fogadja az arra érdemeseket, Bajor Imre napszemüvegben, Bíró Ica kedvesével érkezik az eseményre. Csúszás is van, apró, elnézést is kérnek. Kisvártatva a közönség soraiban is elül a zsivajgás, tudjuk, tényleg csupán másodpercek választanak el minket Alföldi Róbert, ha nem is szentivánéji, mindenestre látványelemekben gazdag álmától.

Egy, kettő, három, sztriptíz…

Az első tour gátlástalanul merészre sikerül, a közönség tapsviharral üdvözli a talpig feketébe bújt Eszenyi Enikőt. A művésznő, ha lehet még inkább rákapcsol, nemcsak riszál és csavar jártában, de menetközben ruhadarabjaitól is szabadul, előbb a sapka huppan földre, majd a felsőrész. A mindent a szemnek hangulatot csak fokozza, amikor színpadra lépnek az apró bőrgatyába bújt, láncokkal felfegyverzett, Zorró álarcos chippandale fiúk. Eszenyi körül valósággal forr a levegő.

A kedélyeket a második kör hivatott szemernyit hűteni. Az est hölgyszereplői: Eszenyi Enikő, Udvaros Dorottya, Hegyi Barbara, Fűr Anikó, Kováts Adél, Kiss Mari, Gryllus Dorka, Bencze Ilona, Nyertes Zsuzsa, Balázsovits Edit, Oroszlán Szonja, Détár Enikő hosszú fekete és enyhén bordó, no meg kékben úszó kabátkákban lejt végig a porondon, szemüket egyelőre bájos ellenzők takarják, csak találgatni lehet, melyikük kicsoda voltaképpen.

Esélyeinket csökkenti, hogy Hegyi Barbara, Udvaros Dorottya és Nyertes Zsuzsa frizuráját hosszú szőke copf, esetleg néhány lágyan elomló, göndör szőke fürt, egyszóval vendéghaj dúsítja.

A leleplezésre egész addig várnunk kell, míg dámáink a kifutó végére nem sétálnak, ott aztán, hacsak pillanatokra is, mindenkiről lehullik a falatnyi álarc.

Akta[kukac]iroda.hu

Természetesen az urakra sem lehet panaszkodni. Kulka Jánoson, Szacsvay Lászlón, Csonka Andráson, Pindroch Csabán kifogástalanul feszül a fekete öltöny, a kezükben lóbált kiegészítőkről, aktatáskákról már nem is beszélve.

De Bencze Ilonát is csak dicsérni lehet, aki fekete kiskosztümben, orrán pápaszemmel rohan az urak után, mintha csak fontos értekezletre sietnének.

És akkor jön a truváj. Az urak irodai forgószékeken gördítik be a hölgyeket, Fűr Anikó, Kováts Adél is szüntelen pörgésben van, ízig-vérig nőiesek szétterpesztett, avagy láb a lábon átvetett, miniszoknyából kivillanó, harisnyás lábaikkal, fekete lakkbőr, masnival ékített kalpagjukkal.

És ha mindez nem volna elég, ezúttal dandyként, zakó, pantalló, kalap, ahogy illik, besétál Eszenyi Enikő is. Szlalomozik a forgószékek között, majd ismét „vetkőzni” kezd, kabátkája ezúttal tüzes piros ujjatlant takar.

A gyertyák csonkig égnek

Aki az irodás jelenetből kimaradt, az épp légyottra volt hivatalos. Hegyi Barbara, Oroszlán Szonja rózsaszín goblein hatású kabátkákban andalgott választottjával, romantikus csipkés kézelőiknek a gyertyát hordó urak sem tudtak ellenállni. Kéz a kézben, összesimulva, vagy csak félénken, egymás után lépegetve, az egyébként is inkább sejtelmesen sötét díszletek között, minden páros hűen hozta a szerelmespárt. Az erotikus gyertyaoltás sem maradhatott el a végén, a hölgyek benedvesített ujjaikkal emésztették el a lángokat. A taps ismét jogosan szólt.

Rolleron szállni élvezet!

Színésznőink ezek után, fokozni a fokozandót, görgő járműveikre pattantak, és sikongatások közepette szelték keresztül a kifutótávot. Az általuk gerjesztett légmozgás hatására csakúgy röpködtek pliszírozott, no meg a ’60-as éveket idéző fekete-fehér pöttyes, piros szalagokkal tűzdelt ruhácskáik. Öröm volt nézni.

Csakúgy, ahogy a hosszú, színes estélyiket, a földet söprő kockás aljakat míderszerű felsőrészeikkel. Dámáink ajándékdobozkákra emlékeztető kellékeket forgattak kezükben, hogy a látványba nemcsak kísérőik, színészkiválóságaink szédültek bele.

No és persze, ha a Szombat Esti Láz nyertese, Csonka András is tiszteletét tette a kifutón, mi sem természetesebb, minthogy a tánc sem maradhatott el. Picin kívül az ez alaklomból a koktélruhába bújt Nyertes Zsuzsa és Détár Enikő is remekelt a parketten.

Mutasd a hátsód, megmondom, ki vagy!

Ennyi rongylábrázás után, nem csoda, ha az ördög is felébredt! A hosszú, földet seprő, némelyeken csupacsipke estélyiket csodálva talán még a jóistennek is kinyílt a szeme odafönn. A ruhák hátsórészére erősített hatalmas masnik, amolyan Jennifer Lopezes farizmot kölcsönöztek viselőiknek, dehogy nem ám odáig van a varázslat, arról Gryllus Dorka győzött meg minket. Mielőtt elhagyta volna a kifutót, közvetlen a paraván előtt, hátrafordultában megszabadult letépőzárazható masnicskájától, a férfiközönség legnagyobb csodálatára villantva ki formás idomait.

Ámulatból ámulatba estünk! A közönség soraiban helyet foglaló hölgyeket jeles színészeink piros és lila színekben úszó tüll kakastaréja vigasztalhatta. Az alkalmi punkfrizura árnyalatai színésznőink estélyiével harmonizáltak, Bencze Ilona csodaszép lila alkotásban lejtett végig a kifutón.

Fekete rózsák, fekete menyasszony

Az utolsó tourban, ahogy az est java részén, Udvaros Dorottya remekelt. Fenékig lógázó madonna copfjával játszva eladdig is számtalanszor vonta magára a tekinteteket. Fekete csipkevirágokkal borított esküvői ruhájában az éj királynőjeként vonulhatott végig a világot jelentő deszkákon. Fekete selyemkendőjét megadóan húzta maga után, míg nyomában színpadra léptek a többiek.

Vidák Györgyi Kulkáék által közrefogva fogadta a nekijáró tapsokat, „modelljeivel” fekete rózsaszálakat hintve a közönség soraiba. Aki kapta, marta.

Izgalmas este volt, sokat sejtető zárlattal. Aki idén lemaradt, bánhatja, de immáron tradícióról lévén szó, joggal bizakodhat benne, jövőre is lesznek facér, kacér, mindent bevállaló, tehetségesebbnél tehetségesebb „Színésznők a kifutón”.


Fotók a ’Színésznők a kifutón’ -ról - Szépművészeti Múzeum, 2007-01-21


Írta: MZ , Dátum: 2007-01-24


ALMAF