Náray Tamás 200708 Téli szalonbemutatóján jártunk (november 21.)

Két Csillag születik között a divattervezők doaenjének, Náray Tamásnak még egy szuperlatívuszokban elbeszélhető kollekció megtervezésére is futja idejéből


NárayNapfény a télben

Két Csillag születik között a divattervezők doaenjének, Náray Tamásnak még egy szuperlatívuszokban elbeszélhető kollekció megtervezésére is futja idejéből, mert, mint mondja: „A zsűritagság mellett számomra éppoly fontos, hogy praktizáló tervező legyek.”. Az idei tél nem a szürkékről és a barnákról szól, vagy csak áttételesen, a kreációk türkizben, marokkói narancsban, orchidearózsaszínben és világos mentazöldben kápráznak, a megunhatatlan piros-fekete-fehér szentháromságán túl. Tekintettel a korai báli szezonra a szoknyás, kiskosztümös összeállításokon túl, az öltözéksorból díszítettségükkel kitűnő estélyikben sincs hiány. Arany, ezüst, fekete – hisszük vagy sem, egy-egy mesés darabban 120 munkaóra feszül.



Intro

Az Ybl Palota gyöngyszemeként emlegetett szalont, nem lehet elégszer dicsérni. Akár a hervadhatatlan rózsacsokor, akár az üvegasztalon várakozó welcome drinkek – ezúttal is helyén van minden, a szalon bájos személyzete a vendégek minden óhaját lesi. Bár sokan vagyunk, ha nehézségek árán is, végül minden illusztrisnak sikerül helyet találni, a szépséges ex-időjós Bartha Sylvián túl, Falusi Mariannak is jut, marad hely a zsúfolásig telt szárnyban.

A kezdésig hátralévő perceket, ki a regálokon függeszkedő remekek csodálatával, ki az előtérben felpolcolt topánok, arany csizmácskák szemlélésével tölti el. Látnivaló akad bőséggel, pedig a java még hátra van. Amit a ráadásban kapunk, ötvennégy szemrevaló kreáció, tizenhat káprázatos báli ruhával megfejelve. A modellek csigásan-loknisan elomló hajzuhatagáért Rózsa Erzsébet, igéző, szájhangsúlyos sminkjükért Sipos Zita tanítványai felelnek.

Vérnarancs

NárayNáray Tamás rövid felvezetése után, zongora csendül, a fények maximumra kapcsolnak, kisvártatva az első modell is megjelenik a kifutón. A kezdő tour pirossal és naranccsal játszik, nemcsak az üdítő párosítás, a színkombináció meglepő harmóniája, a kreációk letisztult szabásvonalai, eleganciája is tapsra ingerli, buzdítja a közönséget.

A mélyen dekoltált, parányi masnikkal ékített, pirosban játszó kiskosztümhöz, hátul finoman sliccelt ceruzaszoknya illik, az említett darabok narancsos bélésével a kiegészítők is harmonizálnak. Legyen az akár egy gigantikus méretű rózsadísz, vagy egy köldökig lógázó gyöngysor, vastag karperec – mind-mind fejedelmi éke viselőinek. A bő fazonú, magas derekú szoknyát, mely minden lépésre külön is hullámzik, övecske teszi még ellenállhatatlanabbá – csak áhítozhatunk a modell hőn áhított amfora alkatára. A hímzésekkel, rátétekkel gazdagon díszített kabátok az haute couture szerelmeseinek körében is igazi kincsnek számíthatnak.

Dacára a hűvös, borongós télnek, a kéregbarna, csoki színű darabok is részesei lesznek a nagy átváltozásnak a lá Náray. Ugyan a csupa csipke felsőrészekkel, selyemblúzokkal párosított, magas derekú barna nadrágok már önmagukban is épp elég csinosak lennének, hogy mit művel velük, milyen életet lehel beléjük egy falatnyi türkiz, vagy narancssárga, arról a divatbemutatón győződhetünk meg. Még a nyakba fűzött narancsrózsával, caprinadrággal viselt hosszú, fekete kabát is egész más fényben tűnik fel narancstűzéseinek köszönhetően. Ahogy egy vékony ocelotmintás öv, vagy icipici masni is nagyon izgalmassá teheti az éjszínű költeményeket.

Piros-fekete, szürke, lila

NárayA részlet gazdag piros körszoknyát hímzések és flitterek avatják fejedelmivé, a hozzá dukáló, fekete kiskosztümök különlegessége az anyag applikálásában rejlik, a feketét szorgos kezek csíkozták be fehérrel, pirossal, hogy még jobban passzoljanak az ízig-vérig nőies darabokhoz. A bő fazonú aljak mellett, a kínálatban a ceruzaszoknyát is megtaláljuk, alján parányi fodor hullámzik, egy pici spanyolos dinamikát lopva-csempészve a tüzes darabba.

Az ezüstös szürke buklé kabátkákon – „az anyagokat azért téliesítettük” – jegyzi meg Náray a divatbemutató bevezetőjében - kék falevelek néznek farkasszemet a zord évszakkal, a megannyi hímzésnek, flitternek köszönhetően, eszünkbe sem jut, hogy az egyébként sokat kárhoztatott trendszínt unalmasnak, fakónak, monotonnak bélyegezzük. Ahogy a mélyen dekoltált, térdig érő, hosszú ujjú lila ruhácskával, mely épp letisztultságának köszönheti hölgyeket, urakat egyként magába bolondító hatását, sem teszünk semmi ilyesmit.

Pasztell kontra metál

NárayMielőtt elérkeznénk az est fénypontjaiul szolgáló estélyi és koktélruhákhoz, a finom pasztellcsodák birodalmába nyerünk betekintést. Sarnyai Eszter formás lábain, akárcsak a többiekén, remekül mutat a sötét miniszoknya, melynek orchiderózsaszín rózsa-, törökmotívumai az átlapolós technikájú mentazöldet és orchidearózsaszínt házasító kiskabátka színeivel harmonizálnak. A rózsaszín és a zöld frigyéből, rövid esésű, vékonypántos ruhácskák is születtek, melyek megbonthatatlan egysége négyzetlap részecskékből áll össze.

Az aranyban, ezüstben tündöklő kreációk fekete szegélyes, fehér buklé kosztümök takarásából csillognak, csillámlanak elő, a kontraszthatás következtében, ha lehet, még feszültségkeltőbb vibrálásuk.

Finálé

NárayHa csak a divatbemutató gyöngyszemeit nyílik alkalmunk megcsodálni, az abroncsos és uszályos báli remekek láttán, akkor is elégedetten távozunk. Nem csupán, mert a pántnélküli, ezüstös-fekete, alul elomló rózsákkal ékített csupastrassz, csupafflitter ruhák első pillantásra még a sellőként is elragadó csupaláb szőkeség színésznőt, Deryll Hannaht is emlékezetünkbe idézik, de mert sejtjük, érezzük, aki  az Operabálban hasonlót visel, bátran pályázhat a kitüntető bálkirálynő címre. Akárcsak, ha az aranyhímzésekkel ékített, hosszú, fekete darabra esik választása, vagy a valódi különlegességnek számító, brokátos hatású arany mellett dönt.

Az ezüstcsattal díszített kis feketéhez hosszú fekete kesztyű dukál, a hímzésekkel ékített hosszú narancshoz, narancsszínű. A fehér ruha a menyegzők hangulatát idézi, a vállakat finom csipkebetét fedi, fátyol helyett stóla borítja az elragadó ara kobakját. A „luxuskendők” egyébként is multifunkciósak, anélkül, hogy tönkrezúznánk estélyink báját, beléjük burkolózhatunk, akár egy jó meleg gyapjúkardigánba, vagy kapaszkodhatunk beléjük csak lezseren is, érzésből, ahogy Náray rózsái, a született dívák teszik.

    Fotók:   Fotók Náray Tamás 2007/08 téli szalonbemutatójáról - Ybl Palota, 2007-11-21
Írta: MZ , Dátum: 2007-11-27






ALMAF