Sarnyai Eszter, topmodell

Lefegyverzően fejedelmi és kislányosan bájos. Sarnyai Eszter tucatnyi éve koptatja a hazai és időnként a külföldi kifutókat


Sarnyai EszterNáray Tamás tanítványa, és mára egyik kedvenc modellje

Lefegyverzően fejedelmi és kislányosan bájos. Sarnyai Eszter tucatnyi éve koptatja a hazai és időnként a külföldi kifutókat, egyike azon kevés modellnek, akik rendszeresen fellépnek a legszínvonalasabb hazai divatbemutatókon. Mi több, ilyeneket egy ideje már maga is szervez, koreografál Aipli Ági modell-kolléganőjével és barátnőjével - akivel egy közös fotó erejéig Cindy Crawfordot is kozrefoghatták - néhány éve alapított közös cégükben. Náray Tamás divattervező egyik kedvenc modelljét arról kérdeztük, hogyan indult a karrierje, miként telnek egy hazai topmodell hétköznapjai, és mit tervez azután, hogy végleg lelép a kifutóról.HazaiDivat.hu: Magyarkanizsai származású vagy, hogyan kerültél Budapestre?
Sarnyai Eszter: Anyukám hallotta a rádióban, hogy modelltanfolyam indul Szegeden, amit Náray Tamás tervez. Elmentem az ilyenkor szokásos válogatásra, ahol megfeleltem, és aztán elvégeztem a féléves tanfolyamot. Ezután kerültem fel Pestre egy kanizsai házaspár segítségével. A hölgy - André Ibolya, divattervező - akkoriban felsőruházatot árult egy cégnél, amelyik Ibolya közbenjárására engem kért fel reklámarcnak. De ezen túl is rengeteget segítettek, többek közt azzal, hogy lakást béreltek nekem, így végül is nem volt nehéz az elindulás.

HD: Miért választottad a modellkedést? Mi vonzott benne?
SE: Mindig nagyon magas voltam, és nagyon vékony is, a suliban csúfoltak is emiatt. A strandon is szégyelltem levetkőzni... Arra gondoltam, hogy ezekkel a paraméterekkel modellnek pont megfelelnék. Sőt, fiatalon anyukámat is érdekelte ez a pálya, hívták is több bemutatóra, csak közben férjhez ment, és végül nem vált profi modellé.

HD: Melyik modellmunkádra emlékszel vissza szívesen? Melyikre vagy a legbüszkébb?
SE: Több ezer divatbemutatón vehettem már részt. Magyarországon a Náray bemutatókat szeretem a legjobban. Ez azért egyértelmű számomra, mert Tamást profi tervezőnek tartom és nagyon jó vele együtt dolgozni és ráadásul a ruháit is imádom. Legemlékezetesebb külföldi munkám Szöul városához kötődik. Itt a Szöuli Divathéten dolgoztunk együtt Epres Pannival és Aipli Ágival. Egyébként nem fordultam meg túl sok nemzetközi kifutón, mert még mindig szerb útlevelem van, és ez megnehezíti az utazgatást. Ausztriába járok ki dolgozni, de oda is minden alkalommal vízumra van szükségem és ez eléggé körülményessé teszi a dolgot.

HD: Mi a legszembetűnőbb különbség a hazai és a nemzetközi divatbemutatók között?
SE: Zoób Katti, Náray Tamás, S. Hegyi Lucia bemutatói nem különböznek a külföldi divateseményektől, a többi kis divatmárka bemutatója viszont nagyon más. De azért megvannak Magyarországon is azok a bemutatók, amikre szívesebben megyek. A külföldi, nagyobb divatházak kollekcióinak bemutatása nyilván pénzben is jobb.

HD: Milyen a hangulat a bemutatókon? Szórakozás is egyben a bemutató, vagy csak kemény munka?
SE: Nem mondhatom, hogy szórakozás. mert nagyon kemény munka áll mögötte, de élvezem. Szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Végül is a hobbim a munkám. De, aki azt gondolja, hogy csak felmész a kifutóra, végiglejtesz, mosolyogsz a színpadon, végül megkapod a pénzt, az téved.

Náray Tamás HD: Elmondhatjuk, hogy Náray Tamás egyik kedvenc modellje vagy?
SE: Nagyon remélem, hogy így van, és így is marad...

HD: Hogyan telik egy átlagos, modellmunkás napod?
SE: Régebben reggel 8-tól este 10-ig kellett maradnunk egy-egy bemutató alkalmával, ma már ez nincsen így. Mostanában nincsenek koreográfiás, táncos munkák, inkább sima vonulás van, ezért elég, ha délután 2-re odamegyünk a divatbemutató helyszínére. Ott aztán megcsinálják a hajat, a sminket és 5-kor már a színpadon is vagyunk. Amúgy sem szeretek korán kelni, szerencsére nem is nagyon kell. Általában 9-10 óra körül szoktam felébredni. Néha, ha van kedvem, elmegyek tornázni, de rendszeresen nem edzem. Mindig eltervezem, hogy rendszeresen sportolni fogok, de valahogy sosem jön össze...

HD: Személyes szépségápolási tippjeid?
SE: Konkrétan nincs szépségápolási trükköm. Hiszek a genetikában: anyukámtól örököltem, hogy bármit ehetek, akár csokoládét, pizzát, vagy chips-et is, nem hízom el... Persze ezekből a finomságokból nem eszem túl sokat, de tudatosan nem fogyókúrázom, annyit eszem, amennyit bírok.

HD: Tapasztaltad-e a modellszakma buktatóit?
SE: Volt pár eset, amikor több hónapot kellett várnom a pénzemre, de végül megoldódott. És azért nem ez az általános.

HD: Ért-e valami inzultus a munkád során?
SE: Ebben is szerencsésnek tartom magam, sosem próbálkozott nálam fotós, stylist, tervező. Hál’ istennek semmi ilyen rossz élményem nincs.

Sarnyai Eszter fehérneműbemutatónHD: A barátod hogy tolerálja, hogy rengeteg ember (köztük férfiak) vesz körül?
SE: Robi, a barátom nagyon jól áll a munkámhoz, egyáltalán nem féltékeny a férfikollégáimra. Nem aggódik azért, hogy a fiúkkal esetleg egy helységben öltözünk. Hagyja, hogy csináljam a dolgomat szabadon.

HD: Mióta éltek együtt?
SE: Két és fél éve tart és nagyon boldogok vagyunk. Sokat utazunk, épp most megyünk nyaralni Törökországba. Már alig várom!

HD: Hol ismerkedtetek meg?
SE: Egy közös barátunk mutatott be minket egymásnak. Már pár mondat után éreztem, hogy ő lesz az igazi. Előtte volt egy hosszabb kapcsolatom, de utána nem találtam a helyem, Robinak meg épp nem volt senkije.

HD: Miért lett vége az előző kapcsolatodnak?
SE: Nem tudtam elképzelni, hogy vele egyszer egy családot fogunk alkotni. Hogy miért, abba inkább nem szeretnék belemenni.

HD: Mesélnél nekünk a Herbalife termékekről, melyeknek Te vagy az egyik reklámarca?
SE: Volt egy komoly betegségem hét évvel ezelőtt, amiből sikeresen kigyógyultam, de erről nem szívesen beszélek. Tehát a betegségem idején kezdtem el szedni, illetve inni a Herbalife shak-et - ami nagyon finom és egyúttal a reggelimet is megoldotta - immunrendszer-erősítés céljából.

HD: Hol láthatunk Téged legközelebb?
SE: 2006. július 15-én a Beach House-on lesz a GAS 2006-os nyári divatbemutatója, amelyet Aipli Ági barátnőmmel és modell-kolléganőmmel együtt szervezünk. Aztán augusztus 19-én ugyanitt lesz látható 2006/07 Őszi/Téli GAS kollekció, szintén a mi szervezésünkben. Négy-öt éve dolgozunk együtt a divatcéggel, de kizárólag rendező-szervezőként, mert emellett a kifutóra lépés már nem fér bele.

Aipli ÁgiHD: Ezek szerint a modellkedés mellett egy rendezvényszervező ügynökséget is vezetsz?
SE: Néhány éve céget alapítottunk. Büszkén mondhatom, hogy nem kell házalunk a munkákért, mert a divatmárkák képviselői keresnek meg minket, hogy szervezzünk nekik divatbemutatót.

HD: Meddig szeretnéd folytatni a modellkedést?
SE: Az a fajta nő vagyok, aki nem karrierista. Családra vágyom, és arra, hogy két éven belül gyereket szülhessek. Az első helyen nálam a család áll. Ha a kislányom/kisfiam iskoláskorúvá válik, akkor majd nyilván újra dolgozni fogok, de ez még a jövő zenéje, majd addigra kialakul. Szívem szerint a divatbemutató-szervezést vinném tovább, ez áll hozzám a legközelebb.

HD: Sosem gondoltál arra, hogy divattervező légy?
SE: De igen, csak azt már 18 évesen el kellett volna kezdenem. Ráadásul sok pénz szükséges ahhoz, hogy tényleg jót tervezz és kivitelezz. Szerintem tudnék jókat tervezni, mert a minőségi kollekciókat elég jól ismerem.

HD: Magánéletedben mennyire követed a divatot? A hétköznapokon sminkelsz például?
SE: Anélkül, hogy kisminkelném magam, nem nagyon lépek ki az utcára. Korrektor, pír, szempillaspirál mindig van az arcomon, de csak szolídan. Télen erősebben festem magam. A barátom, Robi szereti, ha egy kis smink van rajtam, de amikor kitaláltam, hogy tetováltatom a számat, azt mondta (viccből), hogy elhagy, mert úgy szeret engem, ahogy vagyok... A divatot nem igazán követem, mert mindig azt veszem föl, amihez hangulatom van és ami jól áll. Most például egy military gatyában vagyok, de két évvel ezelőtt, amikor ez a stílus volt a divat, semmilyen military cuccom nem volt. Nem tartom magam trendinek.

HD: Kedvenc magyar divatterveződ?
SE: Náray Tamás, de szerettem Zoób Katit is, aki manapság a nemzetközi divattrendeket követi. Katinak már nem nagyon dolgozom, mert ő a nagyon vékony lányokat részesíti előnyben, én pedig nem épp ez az alkat vagyok.... S. Hegyi Luciának a mai napig dolgozom, akit mint szakembert és mint embert is kedvelek.

HD: Mi a különbség Náray és Lucia bemutatója közt?
SE: Náray nagyon pontosan megkoreografált eseményeket szervez szinte percre pontosan lehet tudni, mikor mi történik majd a kifutón, míg Lucia egy nagyon jó fej, laza stílusú nő, így nincs stresszérzésem a fellépés előtt.

HD: Kedvenc nemzetközi terveződ?
SE: Armani Jeans-t nagyon szeretem, a Gucci táskáit, cipőit is imádom, valamint Valentino-t, az utánozhatatlan eleganciája miatt. Ha tehetném csak Valentino ruhákba öltözködnék. Megfognak a nagyon egyszerű vonalai és tetszik a kollekciók mottója is, miszerint a ’kevesebb néha több’.

HD: Találkoztál nemzetközi topmodellel? Hogyan viszonyulnak a magyar kolléganőkhöz?
SE: Claudia Shiffer például a szöuli divat-héten teljesen elszeparálódott a többi modelltől, külön sátorba költözött. Cindy Crawford-dal is találkoztam, ő nagyon kedves volt, csak a marketinges kollégája nem hagyta, hogy hosszabb ideig beszélgessen velünk. Miután lelépett a színpadról, már rángatták is el mellőlünk...

HD: Külföldi vagy magyar modellel kötöttél barátságot? Van egyáltalán barátság modell és modell közt?
SE: Létezik, nekem osztrák és német barátnőim vannak a szakmából. A magyarok közül pedig Aipli Ági már 13 éve az egyik legjobb barátnőm. Vele anno együtt kezdtünk Náray-nál és a bemutató-szervező cégünket is együtt alapítottuk.

HD: Rivalizálás van köztetek?
SE: Abszolút nincs.

HD: Hiszel az asztrológiában?
SE: A napi horoszkópokban nem hiszek, de az asztrológiában igen, mert az tudomány. Nem mennék el soha jóshoz, de asztrológushoz mindenképp. Jóshoz azért nem, mert nem szeretném tudni, hogy mi fog velem történni. És azt sem szeretném, hogy befolyásolja az életemet, ha esetleg valamit előre prognosztizálnak nekem. Minden alakuljon úgy, ahogy kell.

HD: Mi a személyes mottód?
SE: Nem hiszek a véletlenekben, semmi sem történik véletlenül! És az lesz boldog, aki nyitott erre.

 

És akkor jöjjenek Eszter hétköznapi kedvencei:

HD: Kedvenc könyved?
SE: Nagyon szeretem a Paulo Coelho-kat. Főleg a Zahír fogott meg. Tetszik, ahogy Coelho látja a világot. Szerinte minden úgy történik, ahogy lennie kell, mindennek megvan a miértje.

HD: Kedvenc zenekarod, énekesed?
SE: Magyarok közül Rúzsa Magdi a kedvenc, főleg ahogy a Máté Péter dalt énekli. Külföldiek közül a szerb énekesnő, Ceca (Arkan felesége), a Plavi Orkestar és a Váradi Roma Café. Kocsiban amúgy csak szerb zenét hallgatok és a cigány zenéket is nagyon szeretem.

HD: Kedvenc ételed?
SE: A libamáj, a pizza, a sós chips, amit minden nap.

HD: Kedvenc italod?
SE: A kóla, és a fehércsokis Latte macchiato, amit most is iszunk. Koktélokból a Cuba Libre-t imádom, meg a Cosmopolitan-t, amit a Szex és New York-ból ti is biztosan ismertek.

HD: Kedvenc sorozatod?
SE: A Szex és New York-on kívül még a Maffiózók című sorozatot szeretem, amit a barátommal közösen nézünk (meg is vettük DVD-n az összeset). Valamint a Jack and Jill-t, aminek Amanda Peet volt a főszereplője és pár éve ment az egyik kereskedelmi csatornán. 

HD: Kedvenc színészed?
SE: Alfie, azaz Jude Law.

HD: Kedvenc színésznőd?
SE: Jennifer Lopez filmjeit imádom. Kedvenceim a szórakoztató romantikus vígjátékok. Jennifer Aniston-t is szeretem, most fogom megnézni az új filmjét a Szakíts, ha bírsz-t.

DarnyikSzilvia&Szilva

Képek Sarnyai Eszter topmodellről


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2006-06-30


ALMAF