Schwarzkopf frizuratrend 200809 ŐszTél (október 30.)

Őszi-téli trend. Kabátok, csizmák, pulóverek, sálak, meleg harisnyák. Kinek ez, kinek az villan be, ha őszi-téli divatról beszélünk.


Schwarzkopf

Őszi-téli trend. Kabátok, csizmák, pulóverek, sálak, meleg harisnyák. Kinek ez, kinek az villan be, ha őszi-téli divatról beszélünk. De vajon hány embernek jut eszébe a haja? Pedig a frizuratrend is állandóan változik, évente kétszer, legalábbis a Schwarzkopf Essential Looks „stílusbibliája” szerint. S milyen is a 2008/09 Ősz/Tél hajkollekciója? Eklektikus, azaz sokoldalú, széles körű, szokatlan – tudhattuk meg a 2008. október 30-án a Schwarzkopf szakemberei által tartott sajtótájékoztatón, a Professional ASK Akadémia falai közt.



Érkezés

Zuhogó esőben érkeztem a Schwarzkopf Professional ASK Akadémia épülete elé, s talán ennek is köszönhettük, hogy odabenn, az előadóterem szinte még üresen kongott negyedórával a sajtótájékoztató meghirdetett kezdési időpontja előtt. A szalon ajtajában igazán kedvesen fogadtak, majd egy gyors regisztráció után el is kezdhettem megkeresni azt a széket, ahonnét majd a legjobban és legkényelmesebben kísérhetem figyelemmel a hajbemutatót. Míg várakoztam, az U alakban elrendezett asztalra helyezett kekszből majszoltam, átfutottam az érkezéskor a kezembe adott mappát, benne a hivatalos sajtóközleménnyel s figyeltem szállingózó kollégáimat. Nem sokkal a 11 óra után szinte már minden széken ült valaki, tehát az eső ellenére is teltházzal indulhatott a Schwarzkopf legújabb trendjeinek bemutatása

Szenvedéllyel a hajért!

A fenti szlogenhez hűen, elsőként szenvedélyes tájékoztatót hallhattunk a Henkelről, a Schwarzkopfról, majd arról, miképp születik a frizuratrend, mely bizony épp úgy változik tavaszról őszre, őszről tavaszra, mint a divatot alkotó többi összetevő. Mindezeket a változásokat az Essential Looksban, a Schwarzkopf Professional stílusbibliájában követhetjük nyomon, amelybe szakavatott mesterfodrászok foglalják össze félévente a tavasz/nyár illetve az ősz/tél legújabb trendjeit. A 2008/2009 ősz/tél kollekció az Eklektika elnevezést kapta, hiszen olyan sokféle most a hajdivat is, hogy nehéz lenne egyetlen összefoglaló elv alá vonni. Az építészetből mindenki számára ismert Eklektika, amely nem más, mint a különböző korok építészeti stílusának keverése, a frizuráknál sokszínűségként, szokatlanként jelenik meg négy irányzatot – Gótikus romantika, Bizarr hagyomány, Letisztult formák, Vidéki élet - olvasztva magába. A négy irányzatot mind szóban, mind modellek segítségével bemutatták a Schwarzkopf szakemberei az egybegyűlteknek, nem csupán a frizurákra koncentrálva, hiszen az egy-egy blokkra jellemző hajviseletek mellett a hozzájuk tartozó, divatra vonatkozó információkkal is kiegészítették az előadást. Lássuk hát, mi az idei ősz/tél négy jellemző stílusa, s ezek trendi frizurái.

Gótikus romantika

Hosszú, közönyös tekintetek és fenyegetően veszélyes vágyak jellemzik ezt a stílust. Színe a fekete, jellemző anyagai a lakk, a bőr, az áttetsző csipke és a tüll. A haj kreppelt és hosszú, a sötét loknik közé beékelt színesre festett póttincsek láthatóak. Parázslóan szexi és őrülten nőies elemekkel, tudatosan összekevert durva és sima textúrákkal találkozhatunk itt.

Bizarr hagyomány

Fesztelenül természetes és szeszélyes. A hagyomány új dimenziókat nyit, mikor a fűzőt sportos öltözékkel kombinálják. Az eredmény: romantikus stílusjegyek ugyanakkor össze nem illő darabok és bizarr rétegek. A hangsúlyt az egyéniség szabad kifejezése kapja. Az ide tartozó frizurát romantikus jegyek jellemzik: lófarkak, fonatok és laza feltűzések, de mindez kortárs megoldásokkal párosul, eredménye pedig egy kissé punkos, kócos hatás, amely nőies mégis végtelenül modern.

Letisztult formák

Mottója: a kevesebb néha több! Fő jellemzője a divatban a luxusanyagok használata, az aszimmetria, a letisztul, egyszerű formák. ihletője a minimalista építészet, így nem meglepő, hogy ehhez a stílushoz merész, letisztult, lekerekített vagy épp ellenkezőleg, élesre vágott formák tartoznak. A felhasznált színek határozottan visszafogott körvonalakat adnak ennek a stílusnak, a fő hangsúlyt a precizitás és az édes androgén jegyek kapják.

Vidéki élet

A vidéki élet nem egyenlő a háziszőttessel és a kifinomulatlansággal, sokkal inkább magában rejti a vidéki idill tisztaságát, és természetes ártatlanságát. Ehhez a stílushoz tartoznak a meleg tónusok, a natúr színek, a tapintható textúrák, az öltözködés terén a kockás minták, plüssök és földszínek, ahol a frizura finoman kócolt és természetes, s végre a férfiak haja sem unisex már.

Mit mond a "stílusbiblia"?

Sokszínű. Valóban ez jellemezte a látottakat, de hogy mi a véleménye egy profinak az 2008/2009 őszi/téli hajdivatról, arról Kovács Beátával, a Schwarzkopf ASK Akadémia fodrász-stylistjával beszélgettünk.

HazaiDivat.hu: Az Eklektika elnevezéshez hűen valóban nagyon sokféle stílust láthattunk a bemutatón. Mi az, amit mégis kiemelnél, mint nagyon fontos tényezőt?
Kovács Beáta: Az Essential Looks őszi/téli hajdivatnál az előző évekre jellemző formák, a nagyon elvékonyított, kipuhított frizurák már kezdenek háttérbe szorulni, inkább a keményebb, textúrásabb hajformák kerülnek előtérbe. Színek tekintetében a natúr árnyalatok hódítanak: a szőke, hiszen az örökké divat, valamint a vörös különféle árnyalatai, mint például a violett, lesznek most nagyon divatosak.

HazaiDivat.hu: Még mindig sok hölgy hajában látok melírcsíkokat. Divatos ez még?
KB: Nem igazán. A melírcsíkokat mára már felváltják az effektek, ezek olyan hatást keltenek, mintha satíroznánk a hajat. Így vagy egy nagyon természetes szín a színben benyomást érünk el vagy épp ellenkezőleg, egy nagyon kontrasztos kép alakul ki. Ilyenkor a haj egy részét háromszög vagy rombuszalakban leválasztjuk, más árnyalatra színezzük, ezáltal ki is emeljük.

HazaiDivat.hu: Az oldalra fésült frufru is divatjamúlttá válik lassan?
KB: Nem, ezek továbbra is bátran hordhatóak, sőt kicsi tovább is fejlődnek, kifejezetten aszimmetrikussá válnak. Maga a frufru íve lesz egyre merészebb, akár 45 fokos szöget is bezárhat.

HazaiDivat.hu: Nem nagyon láthattunk hullámos hajviseletet a bemutatott modellek közt, pedig ez is nagyon jellemző volt az utóbbi évekre, legyen szó karakteres, csavaróról épp most leengedett loknikról vagy halvány, szelíd ívekről.
KB: Pedig ezentúl is divatos marad mindkettő. A rengeteg vasalt és lapos frizura mellett bátran viseljünk hullámokat. Ezeket egyszerű csavarókkal is megalkothatjuk, de akár féltartós oldattal is rásegíthet a fodrász, hogy 6-8 hétig is megmaradjanak göndörkés tincseink.

HazaiDivat.hu: Újra megjelenik a dauer?
KB: Akár az is elképzelhető… Igaz, én semmire nem szeretem azt mondani, hogy biztos így vagy úgy lesz, de a tendencia afelé mutat, hogy az egyre keményebb vágások, dúsabb, tömegesebb hajak kerülnek előtérbe, s ebbe talán még a dauer is belefér… vagy inkább nevezzük úgy: kreatív hullám, hiszen ez azért már nem ugyanaz a dauer, mint amit anyáink vagy nagyanyáink haja látott. Ezek sokkal kíméletesebbek, sokkal természetesebb hatású a végeredmény, nem az a vad göndör, mint amire dauer szó hallatán asszociálunk.

Nos, hölgyeim, irány hát a fodrászat, s mivel most szinte minden divat: rövid, hosszú, egyenes, hullámos, vad és természetes, vágassunk magunknak trendi frizurát – majdnem – kedvünk szerint!


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-10-31






ALMAF