Árkád Tavaszi Divathét 2008 VIP bemutató (április 4.)

Az immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre került divatesemény megnyitóján mindenki megmártózhatott a jövő fővárosának pezsgő trendjeiben.


Tavaszi pezsgés a lá Tokió!

Árkád Tavaszi Divathét 2008Az immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre került divatesemény megnyitóján mindenki megmártózhatott a jövő fővárosának pezsgő trendjeiben. A látványosságokban bővelkedő ÁRKÁD divatshow háziasszonya, Ördög Nóri is tokiói sminkben köszöntötte a díszes egybegyűlteket. A VIP eseményen önkormányzati képviselők, az ÁNTSZ, a rendőrség, a tűzoltóság és a budapesti bevásárlóközpont üzleteinek illusztrisai lubickolhattak a kulturális élményfürdőben. A színpadon a Kill Billből szökött Uma Thurman ereszkedett hídba, majd gésák tipegtek, Arany Sárkány rázta bozontos fejét, kardművészek aprították a dexionsalgó állványokat. A japán hangszerelésű kollekciókat többek közt a C&A, a Champion, a Reserved, a Marks&Spencer és a Budmil biztosította. Míg a mesteri koreográfia Seres Évát, a látványfrizurák Rózsa Erzsi és Karika Zsolt mesterfodrászokat dicsérték, a varázsos make-upokért Sipos Zita és Gubán Bíborka felelt.



Intro

A bevásárlóközpont földszintjén magasodó áthatolhatatlan falak mögött egy másik világ bontogatja szárnyait. Repülőre se kell szállnunk, ezúttal megteszi a metró és néhány perc séta is, a célállomás, bár a landolás nehézségeivel sem kellett megküzdenünk, Tokió.

A fogadtatás parádés. Gésák tipegnek elénk virágos kimonóikban, kezükben egy pohárka szakét és egy fekete-fehér legyezőt szorongatva, melyet ajándék gyanánt nyújtanak át nekünk. Élvezzük a „japánok” vendégszeretetét, más feladatunk úgy sincs, hacsak nem a showra készülődve, kényelmesen hátradőlni a bársonyborítású fotelkék egyikén.

Beköszöntő

Az RTL Klub csábos műsorvezetőnője, Ördög Nóri fehér empire-fazonú ruhácskában mosolyog ránk göndörített fürtjei alól, karján piros műanyag karkötő táncol, lábán a Deichmann ezüstcipellői szikráznak. Rövid köszöntés után a szót, Ájtányi Antonnak az Árkád igazgatójának adja át, aki nemcsak a közreműködő partnereknek, de az alkotógárdának is külön köszönetet mond.

A dobpergetős nyitány mindjárt a buddhista papok szentélyébe vezet, egész ráhangolódunk a ritmusokra, már-már teljesen meditatív állapotba ringatjuk magunk, mire befejezik a szertartást. A projektoron csúcsos pagoda emelkedik, majd gésák hajladoznak a fekete-fehér képsoroktól villódzó vásznon. Lélegzetnyi késéssel, a színpadon is hasonló fordulat következik be, a legyező mögé bújt luxus dáma fekete selyempánttal összefogott kék kimonójában tipeg végig a színen, fehér zoknija kiviláglik a magasított, egybetalpú vietnami papucs takarásából.

C&A

HazaiDivat.hu: Tokióról mindenkinek a gésák jutnak eszébe először, a fellépők frizuráit is ők inspirálták?
Karika Zsolt: Valóban Tokió volt az alapelképzelés, így a frizurákat is ez alapján alkottuk meg. Az elképzelés az volt, hogy főképp a ruhák érvényesüljenek, a hajak pedig kicsit jellegzetesebb japán stílust, mind a táncosok, mind a modellek esetében.

Rózsa Erzsi: A japán stílusban gondolkoztunk teljesen, a gésáknak nagyon komoly feltupírozott, teljesen felfelé ívelt frizurát, a többi lánynak pedig szalaggal megerősített, gumival felcopfolt nagyon jópofa hajakat készítettünk.

A színpad hátterében emelt elektromos vetítővásznak, ismét újabb ingerrel bombáznak bennünket. A világ fővárosi forgatagot egy forgalmas átkelőhely szimbolizálja. A modellek első ízben fehér térdnadrágban, vagy farmerben sereglenek kifutóra, a fiúk hosszú fekete pantallóikat, színes ingekkel viselik, de szabad a kalap, a nyakkendő és a mellény is. Hölgyek az empire-fazonú miniruhákat viselhetik szimplán, vagy farmerrel is, kinek-kinek ízlésére bízva. Ahogy a lábbelik esetén sem kötelező a tűsarkú, lemoshatatlanul trendben tartja magát a kényelmes babacipő is. A sportos eleganciát kedvelő uraknak alternatívát jelenthetnek a márka khaki és zöld szerelései, a lenvászon nadrágok, hozzáillő zakóval.

A szervezők minden apró részletre odafigyelnek, hogy egy pillanatra se felejtsük el, hol is járunk voltaképpen, a színpadot Uma Thurman lélegzetelállító hasonmása veszi birtokba. A megtévesztésig hasonlító, pálcika vékony, szőke szépség a Kill Billből elhíresült sárga kétrészesben ereszkedik hídba, csavarja lábait meghökkentő hajlékonyságáról tanúbizonyságot téve, miközben kezében pengeéles kard vicsorog. Előadását, ha lehet, az átöltözés után kifutóra érkező modellek, még látványosabbá teszik.

HazaiDivat.hu: Speciális termékeket is be kellett vetni a tartósság érdekében?
Karika Zsolt: Igazából a rögzítés a táncosoknál volt nagyon fontos a mozgás végett. Ahogy azt Erzsi is mondta, egy gumianyaggal tekertük körbe a hajakat, pont azért, hogy stabilan fogja a frizurákat, hogy ne mozduljanak el. Nagyon lendületes mozgást végeznek, ezért muszáj. Ugyanezt követtük a modelleknél is, ez a vonalvezetés megy végig a frizurákban.

HazaiDivat.hu: Mennyire ajánlhatók ezek a hajak utcai viselésre?
Rózsa Erzsi: Utcai viseletnek nem igazán ajánlanám a kislányoknak, vagy éppen a hölgyeknek, ezek csak a bemutatóra készültek, de ha az illető, akinek megtetszik, van olyan bátor, hogy esetleg egy buliba elviselje, akkor lehet hordani.

Már az urak Nipponos fejpántjaiból pulzál az energia, de a vagányságot sugalló külsőhöz a felsőrész nélkül viselt kigombolt, kicipzárazott bőrdzsekik is hozzátesznek, melyekhez persze farmer dukál. Ugyanígy a fermerkabát esetében, plusz feszültségkeltő elemként csupaszodnak a maszkulinitásba, a feminin, szőrtelen mellkasok. Hasonlóan izgalmas megoldás a csíkos ingen féloldalasan áthurkolt pulcsi is.

A tour hölgytagjai farmerminiben és sötét harisnyában sasszéznak előre, a kiskabátkák alatt hasat kivillantó Nipponos mellpánt feszül. A fekete kisruhát egy a derekára csavart fehér sál teszi kontrasztossá. Kezükben arannyal írt, piros imapárnák himbálóznak.

HazaiDivat.hu: Tavaly is Önök készítették a modellek frizuráit?
Rózsa Erzsi: Nem, ez az első alkalom. Nemcsak a koreográfia teljesen új, hanem mi is teljesen újak vagyunk itt, ez az első évünk. Seres Évi, a koreográfus révén kerültünk most ide, vele egyébként sokat szoktunk közösen dolgozni.

Champion

A táncos produkciók sorát két mindenre elszánt fiatalember folytatja. Az urak nekifutásból vetődnek és szaltóznak a kifutón, szinte félnivaló, nehogy a közönség soraiban végezzék. Ilyesmire persze nem kerül sor, szó se róla, vérprofik.

A sport szerelmesei rózsaszín melltartóval passzított fehér forró sortban, hosszú fekete naciban, fekete melltartóban hódolhatnak szenvedélyeiknek, ahogy azt teszik a kifutó akrobatikus angyalai is. Produkciójukat meg nem zavarhatja a tréningatyában érkező, Yakooza tatookkal kivarrt, medicinlabdáknak látszó "golyóbisokat" pattogtató óriás.

A nyomában sereglő urak üde színfoltjai a képnek, hála narancsszínű sortjuknak, zöld pulcsijuknak, egy-egy sárga hátizsáknak. A színpompás kavalkádról a narancsban, kékben, rózsaszínben játszó csukló és pirosban virító lábszárvédő is gondoskodik.

Reserved

A narancsszínű és piros napernyőkbe kapaszkodó hölgyek, jelesül Túróczi Réka, a sportos blokk után a nőies eleganciát hivatottak színpadra csalni. A fehér empire ruhán ezüstös kiskabát egyensúlyoz, a fehér sortba ciklámen blúz lehel energiát. Kapunk ezüstszínű, pliszírozott miniruhát, miniatűr díszesernyővel megfejelve, és ami a kiegészítőket illeti, a kisméretű táskák is játszanak, feldobva a napszítta sárga szoknya és blúz kettősét.

A szürke zakó nyakára kívánkozó pasztellrózsaszín sál, már az urakat varázsolja kifinomulttá. Esetükben még mindig a vállon átvetett, tarisznyahatású táskák dívnak. De persze előadhatják mindezt Backhem kivitelben. A copfos, nyitott bőrdzsekit és világos farmert viselő modellfiú, a fazonigazítás előtti, nagy focistára hajaz.

Budmil

A Budmil ismét csak a sportos vonal követőinek kedveskedik, kockás sortokat és kapucnis pulcsikat, kardigánokat kapunk minden mennyiségben. De találunk fehér nacihz passzintott, képregénymintás, nyakba kötős topott is, melyet a kacsókra húzott kék neccharisnya überel. A fiúk kockás vagy csíkos inget is viselhetnek bermudáikhoz, a keresztfazonú átkötés eszköze kivételesen nem pulcsi, hanem vízlepergető kabát. Szól a zene, dübörög a tánc.

Japán tavasz a Marks&Spencerrel

Ha mi nem is, a modellek, hála a kezükben tartott bimbózó cseresznyeágaknak, virágesőbe borulnak. A tavasz fehérlő-mályvás hírnökei méltó ékei az almazöld ballon alatt megbúvó, pliszírozott ruhácskának, akárcsak a lenvászon pantallóval párosított pepita muszlinblúznak. A háromnegyedes, fehér halásznadrághoz zöld empire blúz társul, az őt viselő modell, menetközben stólaként tekeri pasztellrózsaszín sálját. Estére a klasszikus, hosszú fazonú fekete-fehér szoknya ajánlható, melyhez fekete ujjatlan felsőrész és fehér sál csatlakozik.

A hölgyek kísérői domboríthatnak fehér nadrágban és rózsaszín ingben, melyet csíkos pulcsi ível át, baseball sapkájuk alól lövellhetik ellenállhatatlan pillantásaikat khaki bermudába és fehér ingbe burkolózva, de elegánsak lehetnek farmerban is, ha hozzá egy szép, világoskék inget választanak, melynek ujját séta közben, lazán fel is tűrhetik, gönygyölhetik.

Kenvelo

A táncos őrület folytatásaként farmersortos, sárga pólós, narancs mellényes fiú rázza a kifutón, hátán autentikus, háromszög alakú, csúcsos szalmakalap billeg. Mások kapucnis felsőt vagy ujjatlan inget viselnek.

Hölgytársaik fehér ingruhában, farmersortban és kapucnis felsőben ropják. Szín kavalkád uralkodik a lüktető színpadon, a reflektorok izzanak, a taps is megélénkül.

Yellow Kenguru

A finálét előlegző tour a Japánban minden tavasszal megtartott Arany Sárkány Tánccal (Kinryu-no-Mai) indul. Kígyószerű, vékonytestű, metálpikkelyekkel borított, háromujjú fenevad hömpölyög végig a kifutón vérpezsdítő ritmusoktól övezve. Tekintetünket a Buddhista mitológia mennyei szörnyére emelve - ki gyakran a császár vagy a hős jelképe -, betekintést nyerünk a hagyományokba is. Igaz, a színpadi menet végén a nézők nem dobálnak pénzt egy hatalmas edénybe, s a szerencse reményében sem érintik meg a sárkányt, nyereségünk mégis van, mindnyájunkon csodálattal elegy borzongás lesz úrrá.

A felvonulás fényét kétarcú lények emelik. A selyemszalagokkal összefogott, fehér-piros selyemruhákat viselő modelleknek, mintha hátul is lenne szeme, hála a tarkóra kötött, hófehér maszkoknak. A furcsa teremtmények a Björn Borg fehér, piros, rózsaszín bőrtáskáiba és méretes gurulós kofferjaiba kapaszkodnak, vagy citromsárga ernyőt cipelnek. Végül a nyitótourban bemutatkozó gésa siklik a kifutóra, kimonó helyett ezúttal a Gas kollekciójában. Ez bizony már a finálé!

Kard ki kard!

Az Árkád tokiói bemutatója végül shinkendo bemutatóval zárul. A japán szamuráj kardvívás mesterei előbb formamutatványok révén, később botos produkciókkal, majd pengeéles szamuráj kardokkal vívott ütközetekben tanúsítják harci készültségüket. Röpködnek a felaprított állványok darabkái, hogy felszisszeni sem merünk.

Felsrófolt idegeinkre a büféasztalok körül vár temérdek csillapítószer, kortyoljunk zöld teát, harapjunk csak a szusiba, ismerkedjünk a tradicionális rizsszemre írás technikájával, hatékonyabb segítséget nyújt mind, mint korábban bármi más.


Írta: MZ , Dátum: 2008-04-11






ALMAF