Látogatószám rekorddal zárt a Sziget 2009 (augusztus 12-17.)

Az öt fesztiválnap látogatóival számolva és a Tankcsapdára összegyűlt tömeggel együtt összesen 390 ezren voltak a Szigeten, ami 5 ezerrel írta felül a korábbi években többször is be


Táskák a Sziget 2009-enAz öt fesztiválnap látogatóival számolva és a Tankcsapdára összegyűlt tömeggel együtt összesen 390 ezren voltak a Szigeten, ami 5 ezerrel írta felül a korábbi években többször is beállított rekordot. A Fátnómore napján 68 ezren gyűltek össze a Hajógyári-sziget Nagyszínpada előtt, így megdőlt az elmúlt években többször is beállított nézőcsúcs, azaz összesen 390 ezren buliztak a Szigeten, mely így anyagilag is nyereséges fesztivált jelent. A trendkövetők, ha biciklisták is, mazsolázhattak: az Octopus Összművészeti helyszínén Bagaboo futárzsákjai, Bohus Tamás bakelit órái, Cangira biciklire szerelhető táskái, Dotty kitűzői, Koodform ékszerei, Mag Renáta (MaRabu) gyöngy és toll ékszerei, Magony Zsuzsanna - ARKA táskává alakítható pulcsijai és MUSU vidám ruhái várták őket.A látogatócsúcsba a szervezők a rasszizmus elleni megakoncert nézőit – mint tavaly a Magyar Dal Napját sem - nem számolták, mondván itt az esetleges nyereséget a rasszizmus elleni harc támogatására ajánlották volna fel. Sajnos azonban nem, hogy nyereség nem képződött, de anyagilag veszteséggel is zárt ez a nap. Mindezek ellenére a szervezők úgy értékelték, hogy az ügy szempontjából mindenképpen megérte megszervezni ezt a koncertsorozatot. “Hogy’ csinálják, hogy gyakorlatilag nincs por a Szigeten?” – kérdezte a holland nemzeti rádió munkatársa egy magyar kollégáját, és hozzátette, hogy ilyen jó hangulatú fesztiválon még nem is volt soha.

A Placebo dobosát is lenyűgözte a Sziget. Már napokkal koncertjük előtt megérkezett Budapestre és a városról is, nameg a fesztiválról is szuperlatívuszokban beszélt. Megnézett egy csomó koncertet és mint elmondta, szenzációs élmény volt neki látogatóként részt venni egy ilyen fesztiválon.

Kellemes élménnyel távozott a Pendulum énekese is a Szigetről.  A koncertjük napján elveszítette telefonját, ami persze nem annyira kellemes, viszont a Sziget egyik fotósa megtalálta a lemerült mobilt. Miután feltöltötte azt, a benne lévő üzenetekből kiderült, hogy melyik zenekarhoz tartozik a telefon, de mire üzenni tudott a tulajdonosnak, ő már a repülőtéren várt a felszállásra. A becsületes megtaláló taxiba pattant és még az indulás előtt elérte a csapatot, akinek énekese nem győzött hálálkodni.

Fatboy Slim pedig tarhonyát kért a szervezőktől. Kapott is egy pár zacskó száraztésztát, és  egy magyar nemzeti válogatott focimezt, amire  szintén nagyon vágyott.

Már a Prodigy is tudja, mi az a prodidzsáj: a zenekar tagjai ugyanis megnézték a Sziget idei, rendkívül népszerű reklámfilmjét, amiből persze egy szót sem értettek, de miután elmagyarázták nekik, jókat röhögteg Sziget Lacika produkcióján:
„FÁT NO MORE – ÉLETEMBEN NEM HALLOTTAM, PLÉSZBÚ –
FOGGGALMAM SINCS, PRODIDZSÁJ – NAGYON GÁZ,
FÁT BOJ SLIM – LILLY ALLAN – MILYEN NÉV EZ?,
OFFSPRING – PRÁJMELSZKRÍM – VÁJTLÁJNSZ – KIK EZEK?,
SZÓPATROL – TÁJTÁNGSZ – ÖCSÉM, EZEK MILYEN NEVEK?,
MENISZTRÍRSZPRÉCSÖRSZ – KI SE FÉR A PLAKÁTRA,
ARMIN FÁN BÜ-BU-BÜ… -
EZT KI SEM TUDOM MONDANI, ÉRTED SANYI!”
(Sziget Lacika)

Nagy sikere volt a Szigeten a Berlini Fal lebontásának emlékére felállított Arcadom-falnak is. Az 50 méter hosszú 2 méter magas fal egyik oldalát, 6 magyar és 5 külföldi street-art művész festette ki. A külföldiek közt volt ukrán, cseh, szlovák és francia művész is, így például az ebben a műfajban világsztárnak számító francia Honet kezének munkája is gazdagította az alkotást. A fal másik oldalára a szigetlakók készítettek képeket: naponta átlagban 50 fesztiválozó dolgozott a falon.

Sikeres világrekord kísérlet is született a Sziget fesztiválon. Az egyedülálló rekord, a 70 m2-es mandala, közel 500 –a világ 14 országából érkező – résztvevő közreműködésével készült el.

A Sziget,környezettudatosságáért, elnyerte a Zöld Fesztivál díjat, amelyet pénteken adott át Szabó Imre környezetvédelmi miniszter Gerendai Károlynak. Szakemberek állítottak össze egy kritériumrendszert, amelyeket a Zöld Fesztivál díj nyertesének teljesítenie kell; s a szigorú környezetvédelmi előírások betartásával a fesztivál megfelelt az elvárásoknak - emelte ki a díj átadáskor a környezetvédelmi miniszter.

A Sziget zárónapján, a Faith No More koncert után már megkezdték a Nagyszínpad bontását. A Sziget bontása és takarítása 2 hetet vesz igénybe és utána indulnak meg a kertészeti helyreállítási munkálatok.

Forrás: Sziget


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2009-08-17


ALMAF