A Pastell Studio 200809 ŐszTéli kollekciója a Magyar Kultúra Házában (november 18.)

PastellA Magyar Kultúra Házának patinás falai közt, több termen átívelő kifutón lejtettek végig a Pastell Studio 200809 ŐszTéli kollekcióját viselő modellek.


PastellA Magyar Kultúra Házának patinás falai közt, több termen átívelő kifutón lejtettek végig a Pastell Studio 2008/09 Ősz/Téli kollekcióját viselő modellek. A bemutatón hatvan szebbnél is szebb ruhakölteményt csodálhattunk meg, amelyeket Megla Rózsa álmodott a hölgyeknek. Elegancia, kifinomultság, rengeteg nőiesség, ám némi extravagancia rejlett ezekben a ruhákban, amelyek most - bár hétköznapi viseletre szánta őket a tervezőnő – nem igazán a klasszikus és tőle jól ismert business-lookot követték. Kis vadság, kis pikantéria és kiszabadulás a hétköznapok monotonitásából – ezt sugallták a 2008. november 18-án megrendezett bemutató darabjai. Természetesen, azért a szolidabb vonal is képviseltette magát ezen az estén néhány modell által, amelyeket Ács Ilona táskái és a Laoni hozzá illő övei, cipői varázsoltak igazán különlegessé.



Érkezés

Pastell

Gyönyörű környezetben, lovagkori malomkerék-csillárok és magas boltívek alatt foglaltunk helyet, hogy megtekinthessük Megla Rózsa legújabb ruhakreációit. Mielőtt azonban valóban elfoglalhattam volna a sajtónak fenntartott székek egyikét, regisztráltam és lehámoztam magamról a kabátot a tágas előtérben, hogy a ruhatárba hagyhassam. Ezután vonultam fel a lépcsőn, ahol beleütköztem az italozgató vendégseregbe: ki pezsgőt, ki bort, ki kávét kortyolgatott odafenn, s árgus szemekkel figyelték a svédasztalra kihelyezett finom falatokat, amelyek azonban csak a bemutató után váltak szabad prédává. Miután megbizonyosodtam róla, hogy valóban lefoglaltak a sajtó részére néhány széket, bóklászásba

 

kezdtem: felfedeztem a két termet, amelyeken keresztül zajlani fog majd a ruhák felvonulása. Azt is megállapítottam, igencsak sokan vagyunk, jóval többen, mint a legutóbbi Pastell divatbemutatón, az Apetitoban. Egy cappuccino, egy kis beszélgetés és máris elröppent az idő, ideje volt, hogy helyet foglaljunk…már ha maradt még hely…

Valami vadság

Selyemfényű, lila/pink/szürke színű ujjatlan, térdig érő és alul húzott ruha nyitotta a bemutatót, széles övvel téve hangsúlyossá a derekat. A szoknyák többsége is magasan záródott, főképp ha a modell még szűk szabást is kapott. Ilyenkor betűrt blúz dukált hozzá, esetleg egy karcsúsított kiskabát. A színek és minták egész kavalkádját figyelhettük meg a ruhákat szemlélve: akadt leopárd-, kígyó-, tigrisminta vagy akár egy ruhán belül mindhárom. A blúzokat a mellrészen nőies, díszes zsabók és fodrok díszítették vagy mély, rafinált kivágások. Az állatminták mellett az absztrakt motívumok is előkerültek, sőt néha össze is keveredett a kettő, egészen érdekes hatást keltve ezzel.

PastellHazaiDivat.hu: Bemutatnád néhány szóval a legújabb kollekciódat?
Megla Rózsa
: A 2008/09 ősz/tél kollekció követi a nagy divatházak trendjeit - szín- és formavilágban egyaránt -, így az elsőszámú befutók nálunk is a lila és a szürke modellek külön-külön vagy éppen kombinálva a kettőt. Másrészt viszont szerettem volna, ha nem csak ez a két szín játszik a kollekciómban, épp ezért ezeken kívül is sok árnyalatot használtunk, hogy minél változatosabbak legyenek a bemutatott ruhák. A lilát is finomítottam kicsit: át- áthajlik olykor a padlizsánszínbe, hiszen azért az sokkal fogyaszthatóbb az emberek számára, mint az az igazi, vad lila, ami most annyira divatos.
 

HazaiDivat.hu: Tehát egy abszolút pret-a-porter kollekciót láthattunk?
MR
: Igen, alapvetően hordható ruhák vonultak a kifutóra, bár egy-egy modell már súrolta a haute couture kategóriát – gondolok itt a vége felé látható estélyik némelyikére.
 

HazaiDivat.hu: Milyen irányelv alapján terveztél most?
MR
: A fő hangsúlyt az kapta, hogy minél színesebb legyen a kollekció. Jól álljon a feketéknek, barnáknak, szőkéknek, igazából mindenkinek, oly módon, hogy szervesen beleépítsem azért az aktuális világtrendeket is, s valóban divatos modellek szülessenek a tervezés során. Emellett azonban kifejezetten pikáns modelleket is megálmodtam erre a bemutatóra, például egy pink ruhát, olyan kabáttal kombinálva, amely egy bronzszín borítást kapott. Ez egészen extravagáns viselet.

Állati!

PastellAbsztraktba hajló állatminta, ráadásul kékben! Ez bizony merészség! Pedig láthattunk ilyet ezen az estén, méghozzá egy oldalt, a comb vonala mentén magasan sliccelt szoknya személyében. De akadt dzsungelmintás ruhácska is, elöl rövidebb, hátrafelé hosszabbodó fazonban, vagy olyan darab, amelynek egész szoknyarészét szőrme alkotta. Egy színjátszó, pikkelymintás, aszimmetrikus vállú, szűk, a bokánál tolldíszes estélyi is elénk libbent a kifutón szőrmekeppek, és bundák kíséretében… igazi nagyvadak.

HazaiDivat.hu: Jól látom, hogy most kicsit háttérbe szorult a biznisz vonal?
MR
: Valóban így van. Eredendően nagyon erős nálunk a jól hordható, praktikus, ugyanakkor csinos ruhák vonala. Ez teljesen érthető, hiszen a vevőim ezeket hordják a mindennapokban, ám amikor kilépnek a munkahelyükről, abban a pillanatban valami másra vágynak. Ez a kollekció most pont arról szól, amire vágyunk, amit szívünk szerint viselnénk, ha nem lennénk a hétköznapok korlátai közé szorítva. A biznisz vonal a munkahelyé, ám ami ezen túl van, az sokkal izgalmasabb.

Szelídítve!

A vadság mellett azért némi szelídség is megjelent a kollekcióban, mondjuk egy fehér gyapjúkabát képében. Máskor a vadság és a szelídség szintézisét figyelhettük meg, például egy lila, empire szabású mellben redőzött, térdben buggyos szaténruhában, amelyhez nagykabátot álmodott a tervező, vagy egy elöl végig gombos, szűk, barna modellben, széles óarany övvel. A cipők és a táskák is igen változatos képet mutattak: csizmákat, bokacipőket, tűsarkúakat és pántos szandálokat egyaránt láthattunk a lányok lábán, kezükben pedig hol apró lapos retikül, hol lakkos, öblös nagytáska himbálózott.

PastellHazaiDivat.hu: Mit emelnél ki, ebben a kollekcióban, amit Te személy szerint nagyon kedvelsz benne?
MR:
Én nagyon szeretem az állatmintákat és az absztrakt motívumokat is. Szerintem mindkettő végtelenül nőies. Az állatminta évről évre tartja magát a kollekcióimban, és nagyon tetszik a vevőknek. Némelyik modellnél csak finoman jelent meg, máshol összedolgoztuk műszőrmével, ott igazán markáns hatást értünk el vele, de akadt olyan darab is, ahol a kígyó- és a leopárdminta összefolyt, ez igazán extravagáns hatást keltett.

HazaiDivat.hu: És az újdonságok? Láthattunk sok-sok zsabót és megjelentek nálunk is végre a harangujjak…
MR:
Igen, a zsabó újra divat, minden mennyiségben. Ez nagyon látványos és romantikus jegy a blúzokon és akár egy sima alapkosztümnek is egészen új hangulatot kölcsönözhet. A harangujjak pedig mind a blúzoknál, mind a kabátoknál megfigyelhetőek, sőt az ilyen kabátok sokszor ¾-es ujjal rendelkeznek. Ezekhez hosszú, könyékig érő kesztyűk illenek, amelyek külföldöm már tavaly óta divatosak. Hordjuk mi is őket bátran!

PastellA bemutató utolsó blokkjában az estélyiket csodálhattuk meg, melyek közt épp úgy akadtak vagányabb szűk fazonú, állatmintás, fémesen csillogó darabok, mint hagyományosabb míderes megoldásúak, vagy tüllel kombinált szoknyájúak. Utoljára, de nem utolsó sorban a menyasszonyi viselet vonult elénk, amely inkább a konszolidált stílust jelenítette meg kivarrt mellrészével, szorosan a test vonalát követő derekával és buggyos szoknyájával, vállán egy leheletfinom csipkestólával.

HazaiDivat.hu: Lehet kedvenc darabja egy tervezőnek?
MR
: Valahol minden ruha a kollekcióból olyan, mintha a gyermekem lenne, a szívem csücske…de talán a féloldalas, aszimmetrikus vállmegoldású modelljeimre mondhatom, hogy most a kedvenceim…talán, mert az utolsók közt születtek meg.

Utolsó vagy első modell, tény hogy a Pastell Studio és Megla Rózsa ezen az estén is kitett magáért. Vadabb, extravagánsabb oldalát láthattuk most a tervezőnőnek, de ezzel is csak azt bizonyította be nekünk, hogy érdemes feszegetnünk saját korlátainkat, s bizony néha le-letérhetünk a már jól bevált, megszokott útról.

Fotók: 

Pastell Studio 2008/09 Ősz/Tél bemutató - Magyar Kultúra Háza, 2008. november 18.

További cikkek a témában: 

A Pastell Studio 2008 nyári kollekciójának bemutatóján jártunk (június 30.)

P, mint Pastell, azaz pimasz és pazar

Mindent a Pastell Studioról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-11-19






ALMAF