Sziget 2010 – EU Trió Fókusz (augusztus 11-16.)

Az Európai Unió elnöksége alatt, 2010 és 2011-ben három ország adja egymásnak a stafétabotot.


SzigetAz Európai Unió elnöksége alatt, 2010 és 2011-ben három ország adja egymásnak a stafétabotot. 2010. január 1. és június 30. között Spanyolország, 2010. július 1. és december 31. között Belgium, valamint 2011. január 1. és június 30. között Magyarország tölti be az EU soros elnökségi posztját. A Trió elnökség kapcsán a Sziget programszervezői meghívtak számos kiváló spanyol, belga és magyar előadót, hogy az Európában egyedülálló rendezvényen hangsúlyosan mutathassák be kortárs művészeti életüket. A Sziget 2010 EU Trió Fókusz programjában több közös produkciót hoznak létre, melyek a fesztiválon láthatóak és élhetőek át először.Ez a kiemelt helyszín nem titkoltan Magyarország 2011-es EU-elnökségére is szeretné felhívni a figyelmét annak a kb. 400 000 „Szigetelőnek”, akik ebben a 7 napban megfordulnak nálunk. Szeretnénk bebizonyítani a Szigeten, mint a világ minden sarkában ismert „Hungarikumnak” a példáján keresztül, hogy egy olyan országban élünk, amely nyitott, büszke kultúrájára, és magáénak érzi az Európai Unió egyetemes értékeit. Ez alatt a hét alatt számos helyszínen, színpadon találkozhatnak ennek a három országnak (Spanyolország, Belgium, Magyarország) a művészeivel, amelyet bő egy év munkájával választott ki a Sziget programszervező csapata, együttműködve a Trió elnökséget alkotó országokkal és az Európai Bizottsággal. Mivel az idei Sziget pont a belga soros EU-elnökség idejében van, az EU Trió-programoknál kiemelten „fókuszáltunk” a Belgiumból érkező fellépőkre!

European Meeting Point – „Találkozz Európával!”

A Sziget 2010-re az európai fesztiválszezon legjelentősebb állomásává nőtte ki magát. Olyan találkozóhely, olvasztótégely, ahová egyszer minden, a kontinensen élő fiatal szeretne eljönni! A Szigeten létrehoznak egy olyan helyszínt, az ún. European Meeting Pointot, amely nyitott, befogadó, sokszínű, izgalmas, és egyben interaktív találkozóhely, információbázis és óriási buli a „Madrid–Brüsszel–Budapest” tengelyen a Szigetlakók számára. A European Meeting Point közvetlenül a Hungarikum falu mellett helyezkedik el, ezzel is szimbolizálva az üzenetet, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, a Trió Elnökség egyik országa, amely 2011 első felében átveszi az elnöki teendőket. Ezen a helyszínen működik majd augusztus 9–16. között az Európai Konzulátus (EU4U)  is, ahová  a szigetlakók konzuli segítséget igénylő problémáikkal fordulhatnak, valamint a sátorban kap helyet az a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és a Sziget által szervezett számos program és nyeremény játék.

European Trio Tree  – „Hagyj üzenetet Európának”!

Közvetlenül a European Meeting Point előtt egy képzőművészeti alkotást hoznak létre a Trió országok fiatal képzőművészei (3 spanyol, 3 belga, 3 magyar) a Sziget számára: Andres Galeano (E) Interaktív performansz, Llobet & Pons (E) Interaktív installáció a közönség bevonásával, Boris Sverlow (B) & Ben Dierckx (B) Interaktív installáció, Rein Vyncke (B) festészeti akció a közönség bevonásával, Ungor Tamás (H) installáció, Kis Aba Regő (H), Tubakos Ádám (H) kutatás és installáció a közönség bevonásával, Kuzo (H/D/VE) művészeti vezető.

Az Európai Trió Fa gondolatisága két vezérelve mentén szökkent szárba:
• Európa soknemzetiségű országainak problémái: migráció, munkanélküliség, identitásválság, útkeresés a közös Európában
• A problémákból kivezető megoldások keresése: határok szabad átjárhatóságának joga, tolerancia, közös kulturális gyökerek ápolása, szellemi és gazdasági szabadság, munkavégzéshez való egyetemes jog garantálása.

Ezek lehetnek azok a közös gondolatok, amelyek mentén egy ilyen fesztiválon is értelmet nyerhet és tartalommal gazdagodhat egy ilyen kezdeményezés. A European Trio Tree egy fát ábrázoló kortárs műalkotás, amely helyet ad és közösségi élményt nyújt. A Szigetlakók találkozhatnak, írásban és audiovizuálisan üzenhetnek egymásnak, és Európának. Ezek az üzenetek, gondolatok azonnal megtalálhatóak lesznek a www.facebook.com/EU-Trio-Tree oldalon.

European Trio Bistro

A European Meeting Pointon belül egy hangulatos bisztró is csalogatja majd a finom belga–spanyol–magyar falatok kedvelőit.

Forrás: Sziget


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2010-08-06


ALMAF