KATTI ZOÓB 10. évi jubileumi nagybemutató (november 25.)

Tíz éve született meg KATTI ZOÓB, mint márkanév, s ugyancsak tíz éve működik együtt a tervezőnő a Magyar Telekommal.


Katti ZoóbTíz éve született meg KATTI ZOÓB, mint márkanév, s ugyancsak tíz éve működik együtt a tervezőnő a Magyar Telekommal. Ebből a dupla jubileumi alkalomból rendezték meg a 2008. november 25-i, nagyszabású divatbemutatót Zoób Kati ruháiból a T-Com Székházban. Az amúgy is impozáns teret igazi antik hatással ruházta fel a bemutató kedvéért épített hatalmas lépcsősor, amelyen sorra vonultak le a lányok a tervezőnő új és tíz évet felölelő kreációit mutatva be a szép számmal megjelent vendégseregnek. Észrevétlenül keveredett a kifutón a múlt és a jelen olyan összhangban, olyan láthatatlanul, hogy csak azok vehették észre, hogy nem vadonatúj kollekciót látnak, akik jól ismerik Kati munkásságát. S miért? Mert - úgy tűnik - Zoób Kati örökérvényű mottó alapján tervezi ruháit: nem a mának, hanem egyúttal a tegnapnak és a holnapnak is. Kiegyensúlyozottan, időt állóan, hogy ne kelljen minden évben lecserélni a ruhatárat, hogy ami szép ma, az szép legyen holnap, holnapután is.



Tz v luxuskivitelben

Azt hiszem, abban mindenki egyetrt velem, hogy leginkbb a luxus sz jellemzi a Katti Zob kollekciit. S hogy mi is ez a luxus, annak magyarzataknt hadd idzzem magt a tervezőnőt: "s tnyleg, mi az a luxus? Nem tudom pontosan, de nagy tereket nyitok, sok vendget hvok, szz darabos haute-couture kollekcit krelok vről vre. Luxuskrecikat egy olyan piacra, ahol irrelisan kicsi az rtkests eslye. Hogy szmomra mi a luxus? A vltozatossg gynyrűsge, a stlus rzkenysge, az ellenttek harmnija. A stlus, ami egyest funkcit s extravagancit; ami nem fikci, gr s teljest: ami j eszmnykpet rajzol, melynek alapja a hagyomny, s ami őrzi a titkot, de megjelenti a vgyat. rtelmezsemben a haute-couture az ltzkds kltszete, kzműves hagyomnyokra plő, szemlyre szabott egyedisg, mlt s jvő. A couture vagy luxuskonfekci limitlt pldnyszm kzműves konfekci, varicik sorozata. A legignyesebb alapanyagok s a modern technolgia tallkozsa a tlfűttt tervezővel."

Mlt, jelen, jvő

Katti ZobStlus, ignyessg, ltvny tekintetben nehz lett volna megllaptani, hogy a 120 bemutatott ruha kzl melyek tartoztak az elmlt tz v kollekciiba, s melyeket lmodta meg 2008-ban a tervezőnő. Az időtll egysgessg jegyben vonultak elnk a ruhk, illetve mielőtt lestlt volna a lpcsőn az első pr modell - kihasznlva az plet adottsgait -, a kznsggel szemkzti folyosablakokban jelentek meg, szrrelis kirakat rzetet keltve a nzőkben - vagy legalbbis bennem. Majd Geszti Pter nyitbeszdt hallhattuk, mely utn rzsaszn fnyek ntttk el a termet, a lpcsőket, a falakat, a kifutt, megsznestve krlttnk mindent.

A bemutatt az ablakokban ltott fehr/fekete/ezst rnyalat estlyiket, koktlruhkat viselő lnyok nyitottk. A lpcsőkn leereszkedve megcsodlhattunk kztk pikkelyhats, a test vonalt kvető, ezstszn alkalmit s tollgallros felsőjű - a mell alatt kezdődő -, igazi fűzős modellt steppelt hats, fmesen fnylő, A vonal szoknyval egyarnt. Rvid s hossz fazonok, csipkk s strasszok, 10 v remek darabjai, lejtettek el a Katti Zob mrkt kpviselő Art Deco kocka vgjegy alatt.

HazaiDivat.hu. Mirt pont egy Art Deco minta lett Zob Kati vdjegye?
Flohr Jnos:
Nem ez az első vdjegy, ami az ő nevhez kthető, de valban ez most mr a legismertebb, hiszen ez a legutbbi. Ez a jelkp egyszerre alakult a nvvel, amelynek - a KATTI ZOB arculattervezőjeknt - bizonyos rtelemben szintn n vagyok a keresztapja. Sok-sok vvel ezelőtt, egy nap meglltam a tervezőasszony feje fltt, s kijelentettem: lesz mg maga nemzetkzi hrű divattervező, s gy fogjk hvni, KATTI ZOB. Maga a dupla t a mrkanvben egy nagyon egyszerű tnyből kvetkezett, ugyanis Kati beszdmodora rendelkezik egy kis manrral, azaz hogy a t-ket, mint Petti, Katti hosszan ejti, s gy gondoltam, ha ezt le is rjuk gy, akkor egy nagyon erős, hozz tartoz dologg vlik, ami valban a sajtja. Ami pedig a ngyzetet illeti, ennek is egy remek kis trtnete van. Eljtt Kati s a mrka letben egy olyan időszak, amikor szksgt reztk nmi vltozsnak, hogy j lendletet kapjunk belőle. Ekkor kezdtem egy j logn gondolkodni, terveket ksztettem, vzlatokat hozz, mg egy nap Kati megllt mellettem s a kisujja krmvel rmutatott egy szvtt motvumra egy olyan anyagon, amit ő akkor mr rgta sajtjaknt hasznlt, s azt mondta: Valami ilyesmit lehetne... Teht egy szvtt minta pici rszlete adta az alaptletet, amelyből hosszas munka utn kialaktottuk a jelenlegi emblmt, amely 100%-ig KATTI ZOB-bal azonosthat. Termszetesen egy log magban nem elg, brmennyire is zsenilis - s ezrt rzem nha kiss rdemtelennek a kollgktl kapott dicsretet -, ha nincs mgtte egy jl műkdő cg.

Katti ZobHazaiDivat.hu: Hogyan talltak egymsra?
FJ:
n kifejezetten megkerestem Katit, mert mr rgta kutattam egy olyan tervező utn, akinek n odaadhatom mindazt, amit tudok. Mi mr a megismerkedsnk előtt is sokat hallottunk egymsrl, rendeltem tőle a felesgemnek ruht is, miutn pedig tisztztuk ki kicsoda, sokat beszlgettnk, a beszlgetsek lassan szakmaiv vltak, abbl vzlatok szlettek, tervek, a tervekből pedig hrom arculatnyi valsg.

A szivrvny minden sznben

A valsg pedig itt vonult fel előttnk a kifutn, az antikvitst idző httrben, az rtkfelmutats finom hivatkozsa kzepette. Kezdődtt a fehr ruhkkal, majd trt fehr, tojsszn kvetkezett, thajolva a rzsasznbe s gy tovbb. Az rnyalatok olyan finom tmenettel vltottk egymst, hogy szinte szre sem vettk mikpp lett a rzsasznből zld; csak ha sszessgben figyeltk a lnyokat, jhettnk r, hogy minden kvetkező szn megjelenik mr valamilyen formban - v, dszts, kiegsztő - az előző tour utols darabjain. Sznkavalkd rvnylett a lpcsősoron a szivrvny minden sznt megmutatva neknk.

HazaiDivat.hu: Emltette, hogy nem ez az első imzs Zob Kati s a KATTI ZOB letben, ami az n kezei kzl kerlt ki...
FJ:
Valban, ez mr a harmadik vonal. Az első egy kapott holminak nevezhető, amit a korbbi kollgktl rkltem s az előző cgnvhez kapcsoldott, ez egyfajta kovcsoltvashoz hasonl, hajltott, ves ellipszisbe kapcsolt felirat volt. Ezutn vette fel Kati a sajt nevt egy -val, egy t-vel, ehhez kreltunk egy nagyon filigrn, finom, a keleti tvsmunkkat idző, lendletes rs emblmt, amelyet mr rgta szerettem volna. De ennek mr sok ve.

Sok v ide, arculatvlts oda Kati kollekcii valban időllak. A mersz, rzsaszn, leheletfinom anyag, ttetsző felső a tojsszn szatnfűzővel pp gy, mint az '50-es veket idző ujjatlan, karcsstott ruha szles, redős szoknyarsszel. De felvonult előttnk azr pliszrozott nyitott blz magas nyakkal alatta tbbfle sznt sszemos toppal, aclkk, szűk selyemnadrggal; azr, fehr, zld szneket keverő bzok s ruhk, empire szabs estlyik csipks vagy virgdszes mellrsszel.

Extravagancia s hordhatsg

Katti ZobA KATTI ZOB ruhit nzve megllapthattuk, hogy az extravagns, teljesen ttetsző - frfiszemeket gynyrkdtető - blzok, tollas estlyik, lakkharisnyk pp gy megtallhatk a kollekciban, mint a trdig rő, redőztt s vgtelenl nőies szoknyk, egyszerű szabs, de luxusanyag koktlruhk, kosztmk s nadrgok. Egyszerre sugallta a hordhatsg s a klnleges elegancia rzett az olajzld, hzott alj, csavart formban redőztt hagymaszoknya s a hozz prostott sznjtsz, vll nlkli fűző vagy a pikkelyhats estlyi, melynek viselője gy festett, mint egy aranyhal, egy mese megelevenedett szereplője, aki most lpett ki gyermekkorunk kpesknyvből. Nagyon is valsgos s szexi hatst keltettek a mr emltett lakknadrgok, amelyek extravagancit klcsnztek a koktlruhknak vagy a lila harisnyk, amelyek abszolt a mai utcai viseletet kpviseltk. De a luxus rzett keltettk az arany, bronz s ezst sznekben jtsz modellek is. Egy ell rvidebb, htrafel hosszabbod aranypikkelyes felső arany nadrggal, egy rvnymints lila/arany koktlruha redőkben aloml szoknyval, egy arany/ezst rombuszmints, szűk szabs ruha vastag, a derkon tbbszr ttekert aranyvvel - mint egy kimon obija. Ezt a derekat igen erőteljesen kihangslyoz vmegoldst megfigyelhettk ruhkon, klnfle felsőkn, blzokon, s szemly szerint nekem nagyon megtetszett. Rteges anyagmegoldsok, tollak, Zsolnay kszerek, csillogs s sok-sok szn jellemezte ezt a bemutatt.

Feketn

Katti ZobTermszetesen azrt a fekete tour sem maradhatott el ezen az estn. Előszr csak be-belopzott a sznes ruhk kz a fekete, majd lassan tvette az uralmat a kifutn. Eleinte keveredett a bordval egy szikrz fekete/bord/ezst ruhn, melyet csnak alak nyakmegolds s mly htkivgs tett feltűnőv. Itt mg akadt hely egy sodronying hats szoknynak, m a kvetkezőkben mr valban az j szne dominlt. A kifutra lpett egy koromfekete overall V nyakkivgssal, a htrszen keresztezett s elől megkttt selyemvvel s egy fekete/ezst cskozs, vltakoz toll s flitter dszes svokbl ll, hatalmas uszly estlyi is. Az egyik legemlkezetesebb modell is ebben a blokkban lejtett elnk: előrl konszolidlt a test vonalt kvető, magas nyak ujjatlan, lefel A vonalban bővlő szoknyj alkalmi viseletnek tűnt, melynek rafinrija csak akkor ltott napvilgot, mikor viselője httal a kznsgnek visszaindult a lpcsőhz. Ekkor tűnt szembe ugyanis, hogy nem csupn mlyen kivgott a hta, hanem, hogy a cspőtől lefel a trhajlatig, fell szlesebb s lefel szűklő k alakban leheletfinom fekete csipke alkotja a szoknyarszt, mely semmit sem hagy leplezetlenl. Ennek a modellnek a viselshez bizony tkletes alak s hatrtalan nbizalom szksges, de aki ezekkel rendelkezik s felveszi ezt a ruht, garantlom, nem marad szrevtlen, legyen brmekkora is a tmeg!

Fotk:

KATTI ZOB 10 ves jubileumi nagybemutat - T-Com Szkhz, 2008-11-25

Tovbbi cikkek a tmban:

Zob Kati, divattervezőt a Kztrsasgi rdemrend Lovagkeresztjvel tntettk ki (augusztus 20.)

A Wella Professionals fodrszbemutatjn jrtunk (november 20.)

Mindent Zob Katirl s a KATTI ZOB-rl a HazaiDivat.hu portlon


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-11-26






ALMAF