Karika Zsolt, mesterfodrász

Ha fazonigazításról, hajszínezésről van szó, a művész- és modellvilág krémje fejet hajt előtte.


Karika ZsoltAki frizuránkra szabja a harmóniát…

Ha fazonigazításról, hajszínezésről van szó, a művész- és modellvilág krémje fejet hajt előtte. Zsédától kezdve Epres Panniig, valamennyi az eleganciára valamit is adó hölgy keze alatt szépül. Rikk Ágnes, sminkmester és Náray Tamás, divattervező vezényletével a hazai divatszakma is rá esküszik. A Pápáról indult, Budapestre érkezett, ambiciózus fiatalember előbb fodrászversenyeken ért el sikereket , majd évekig Szécsényi István mesterfodrász mellett technikuskodott, aztán amikor eljött az ideje, saját szalont nyitott. Jelenleg a Schwarzkopf team oszlopos tagjaként tevékenykedik a hazai szépségipar élén. Acélkék szemeiből máig az elhivatottság fénye ragyog. Stílusosan alkot, hat, gyarapít.

Intro

Karika Zsolttal a fővrosi Podmaniczky utcabeli szalonjban beszlnk meg tallkozt. A nv valban ktelez, a japn designra szabott Haj-szban percenknt nylik az ajt, rkeznek a szplni s/vagy testi-lelki feltltődsre vgy vendgek, szőkk, barnk, feketk, szinte egymsnak adjk a kilincset.

Szemmel lthat a siker, amit kr is volna egyedl a kora dlutni cscsforgalom szmljra rni. Sokkal inkbb a hely szellemnek s a hajfenomn szemlynek szl, no s nem mellesleg perfekcionizmusra trő grdjnak ksznhető, akik egyetlen msodpercre sem eresztik ki kezkből bombabiztos fegyvereiket. Az oll csattog, a hajszrt zgst mg a galrin is hallani, ahov az interj erejig hzdunk fel riportalanyommal.

Karika Zsolt nemcsak tanrairl, mestereiről emlkezik meg szeretettel, rajongssal elegy alzat fűti minden egyes szavt, melyet a fodrszmestersgről ejt. Hiba, az igazn nagyok tudjk, egyedl gy rdemes belefogni. Pontosan, szpen, kitartan, az gen ksz csillagok jrtt kzeltve.

Győztesnek szletett…

Karika Zsolt frizuraMZ: Ppai szletsű, hogy kerlt Budapestre?
Karika Zsolt: Igen, valban Ppn szlettem, tizenht vesen egy versenyen lttak meg, gy kerltem fel Pestre. Fontos az letemben az a tz v, amit versenyzssel tltttem, mert ezeknek a nyilvnos megmrettetseknek a segtsgvel vettek szre, kaptam ajnlatokat, amik aztn előre vittk a plymat.

MZ: Mirt pp a fodrszatot vlasztotta?
KZS: Mindenkppen alkotmunkt szerettem volna vgezni s igazbl mind a mai napig gy hiszem, ha ezt a szakmt vlasztja, s szvvel-llekkel megtanulja valaki, annak reznie kell, hogy az alkots is mlyen benne van, n legalbbis ezrt dntttem a fodrszat mellett.

MZ: Hol, mikor vgezte a fodrsziskolt?
KZS: 1988-ban, Ppn, az Acsdi Ignc Szakmunkskpző Intzetben, ez volt a hivatalos neve.

MZ: Tanulveiben kitől kapott segtsget, tmogatst?
KZS: Lkks Tibornnak hvtk a szakoktatmat, ő nagyon sokat segtett Ppn. Persze mindig akadnak ellendrukkerek, esetemben is gy volt, akik, amikor ltjk, hogy egy fiatal elindul s szereti, taln mg tehetsge is van a fodrszathoz, akkor, irigysgből el akarjk fojtani, nehogy jobb legyen, mint a mestere. Szerencsre a hlgy szemlyben erős tmaszomra akadtam, aki bztatott, hogy akkor sem szabad feladni, folytatni kell. Vgl is ltala indultam el a Szakma Kivl Versenyzője versenyen is.

Ausztria versus Pest

MZ: Majd klfldn is alkalma nylt belekstolni a fodrszmestersgbe…
KZS: Fiatalon az ember hajlamos azt hinni, hogy hű, ő mr aztn nagyon tud mindent. n is olyan voltam, hogy mr enym a vilg, ide nekem az oroszlnt is! 17 vesen, '87-ben vgeztem a fodrsziskolban, amikor is egy hazai versenyen megltott egy Tőre Tibor nevű osztrk fodrsz, akinl ezutn fl vet tltttem. Az sem volt fenkig tejfel! Egy kisvrosban dolgoztam, nyugalom volt, kellemes, csak n tbbre vgytam. Fiatalon a nyzsi hinyzott. Most mr azrt tisztulok le, mr nem biztos, hogy annyira a nyzsit akarom. De akkor mg ez kellett s pp ekkor tallt meg egy budapesti felkrs.
Mg a fodrszsuli harmadik vben elindtottak a Szakma Kivl Versenyzője versenyen, innt mentem tovbb aztn az orszgosra, ahol megltott Szcsnyi Istvn (mesterfodrsz - a szerk.), akinek aztn nyolc vig voltam a technikusa. n boldogan jttem Budapestre, igaz, eleinte a mamm nem engedett, de aztn ő is beltta, hogy gy kell lennie.

MZ: A fodrszszakma ellen volt ellenvetse?
KZS: A szakmt abszolt segtette, a fltse oka inkbb az volt, hogy 17 vesen Budapestre, egy igazi nagyvrosba - ami tele van veszllyel - kerl egy vidki fi. Teljesen rthető volt az aggodalma. De mikor felkerltem, reggel ttől este htig dolgoztam, plusz utna mg trningeztem, t vig nem is ismertem Pestet, csak azt a metrvonalat, ahol laktam, meg az zletet. Htvgente pedig, ha volt egy kis szabadidőm, hazamentem a szlővrosomba.

MZ: Aprop, trningezs, igazn embertprbl kihvs lehet a felkszlsi időszak egy-egy versenyre!
KZS: Nagyon kemny, valban nagyon kemny. n most mr nem versenyzem, de vgigcsinltam tz vet. Minden tiszteletem a versenyzők, mert nagyon kemnyen dolgoznak, napi hat-nyolc rt trningeznek este, jszaka, gy, hogy mellette napkzben dolgoznak az zletkben. Az egy magas adrenalinszint, amikor a versenyzőnek azt mondjk a brk, van fl rja. Soknak tűnik, de nagyon kevs, amikor ennyi idő van egy frizura elksztsre.

MZ: A tzvnyi versenyzsnek koronja taln a Fodrsz Eurpa Bajnoksg msodik helyezse volt...
KZS: 1998-99 tjkn, Bcsben valban msodik lettem. Nappali, hordhat frizurt kellett ksztennk. A fodrszversenyeken nem csak az elkszlt frizurt, az elksztsi időt is figyelik, s minl nagyobb a verseny, annl kevesebb időt adnak a versenyzőknek. Nekem sikerlt ht percre cskkenteni az elksztsi időt. Ilyenkor mr nincsenek felesleges kzmozdulatok, az elejtől a vgig minden ki van tallva, hiszen minden perc sz szerint szmt. Termszetesen előszr a technikt tanultam meg, utna a gyorsasgot, amit igazbl az zleti letemben is hasznostani tudok.

MZ: Gyakorlott versenyzőknt milyen klnbsgeket tapasztalt a klfldi s magyar versenyeken?
KZS: Nehz klnbsget tenni. Ugye, klfldn a selejtezőkn tovbbjutott versenyzők mrkőznek, akik mr az orszgos versenyeken tl vannak, emiatt nagyobb a profizmus. Itthon is mindig az tud megmaradni persze, aki profin s alzattal műveli a szakmt, ami hossz tvon meg is hozza a gymlcst.

Az első szalon

Karika Zsilt frizuraMZ: A tanulvek utn, hol nyitotta meg első szalonjt?
KZS: A legelső szalont a Nagymező utca 38-ban nyitottam mg ’89-ben, ez a mai napig műkdik. A Podmaniczky utcai mr a msodik szalonom. A Nagymező utcai is nagyon helyes kis hangulatos szalon, de hl' isten kinőttk, gy 2004-től a Podmaniczky utca 21-ben tevkenykedem.

MZ: A kztudatban főknt Zsda fodrszaknt l. Mi a helyzet a tbbi sztrkuncsafttal?
KZS: Igen, Zsdt nagyon szeretem, igen kzeli bartom. Az, hogy valaki engem vlaszt fodrszul, eleve egy belsősges dolog. Ezekkel az emberekkel egy klcsns bizalmi kapcsolat alakul ki kzttnk, ami mr csak a kontakt vgett is nagyon fontos. Akik mg Zsda mellett jrnak hozzm, Ppai Erika sznművsznő, őt nagyon szp s tehetsges nőnek tartom, de emlthetnm mg Fr Anikt, Szinetr Drt, Hmori Ildikt, s Bereczky Zolit, hogy a fik kzl is mondjak valakit. Amikor sznpadon ltjuk a művszeket, azt mondjuk, hogy risten, kzben meg annyira helyesek, ők is ugyanolyan emberek. Ha egy htkznapi ember jn be a szalonba, termszetesen őt is ugyanolyan tisztelettel kezelem. Ezt a sztrsg dolgot egybknt a sztrkuncsaftok sem igen szeretik Magyarorszgon.

MZ: Kliensei frizuriba belecsempszi a Karika Zsolt stlust, vagy a mindenkori trendeket kveti?
KZS: Azrt ennl sszetettebb a dolog. Amikor bejn a vendg az ajtn, akkor az ltzkdse, az arcberendezse, az egsz viselkedse befolysol. Beszlgetek vele, n is elkpzelek valamit, ő is, s aztn prblom a szemlyisghez formlni a frizurt, amellett, hogy kvetem a trendeket is. Persze nem biztos, hogy mindenkire r kell erőltetni azokat. Bele lehet csempszni egy kicsit a hajba, de erőltetni nem kell, mert akkor nem rezn jl magt vele a delikvens s művi lenne a dolog. Szerintem a termszetessg, ami az egsz ember lnyből sugrzik, fontosabb.

MZ: Volt olyan vendge, aki elgedetlenl tvozott s ezt meg is emltette?
KZS: Persze, előfordult, br hl' istennek nagyon kevsszer. Lehet, hogy az n hibmbl is, de megkockztatom, ilyen esetben nem biztos, hogy mindig a fodrsszal van a baj. Volt, hogy gy lt le egy vendg a szkbe, hogy ő mr jrt sok fodrsznl s egy sem felelt meg neki. Ekkor mr biztosan tudtam, hogy n sem fogok, s ezt meg is mondtam neki az elejn. gyhogy ez sajnos gy is alakult, de szerintem nem tetszhetnk mindenkinek, nem is lenne j.

A jtkony lovag

MZ: Hossz ideig a Revaliddal is sszeforrt a neve…
KZS: t vig dolgoztam velk. A leukmis gyerekek javra ment egy showműsor, aminek a Revalid cg volt a főszponzora. Ott kezdtem el bemutat fodrszknt műkdni, ott ltott meg a Revalid. Utna, amikor mr nem ők voltak a főszponzorai a műsornak, akkor is tartottuk a kapcsolatot, voltak pldul Revalid szpe vlasztsok, oda is meghvtak zsűrizni, ott is fel kellett lpnem. Egy j kis munkakapcsolat alakult ki kzttnk.

MZ: Ennek az egyttműkdsnek, a versenyeknek lesz mg folytatsa?
KZS: Rszemről szeretnm, ha lenne. Ha megkrnnek, szvesen vllalnm. Ez mindig gy zajlik, hogy kzvetlenl a programjaik előtt egyeztetnek a kollgkkal.

MZ: Jelenleg a Schwarzkopf team csapatnak fodrsza!
KZS: A Schwarzkopf team csapatban tevkenykedem n is, nyolc kollgmmal. Most mr tbb mint tz ve dolgozom ebben a csapatban. Pont most volt egy műsor, nagyon furcsa volt ltni, hogy mg huszonvesen kezdtnk, mra lassan berett a csapat, egy j kis kzpgenerciba kerltnk.

MZ: Csak Schwarzkopf termkekkel dolgozik, vagy ms mrkt is elismer?
KZS: A tbbi mrkt is elismerem, vannak kztk is nagyon jk, főleg azrt, mert a vezető fodrszati mrkk mr annyira profi, hajbart anyagok, hogy gyakorlatilag ebben egy szinten vannak. A professzionlis mrkk mr tnyleg a hajra figyelnek, hogy a haj egszsges legyen. De mivel a Schwarzkopfhoz vagyok ktve s nagyon szeretek velk dolgozni, az ő festkeiket, termkeiket hasznlom. Szerintem minden, ami egy mai nőnek a hajpolshoz szksges, elrhető ennl a cgnl.

MZ: Nem htrnyos egy ilyen szoros elkteleződs?
KZS: Igazsg szerint kellemes elkteleződs, mert a a Scwarzkopf nagyon profi, s egy ilyen volumenű cg bemutats fodrsznak lenni sok előnnyel jr. Rengeteg segtsget, tmogatst kapok tőlk, privt s szakmai letemben is. Ez egy nagy csald. Szakmailag segtenek napraksznek maradni, hiszen jvoltukbl minden ősszel oktatsokon vesznk rszt Londonban. s olyasmikre is megtantanak, amit a sajt zleti letembe is be tudok pteni.

London: a fodrszvilg mekkja

Karika Zsolt
MZ: Hogy zajlik egy londoni oktats?
KZS: Ezeket a fodrszoktatsokat minden v oktberben, Londonban rendezik meg a Fodrsz Akadmin, ahol Toni&Guy, Vidal Sassoon s ms nagy nevek, fodrszok lpnek fel. Az ltaluk elksztett divatkrecikat kapjuk kzhez, ezeket mutatjk be tudomnyosabb s showműsor jelleggel. n mindig gy indulok neki, hogy azt hiszem, , mr voltam tavaly ősszel, ugyan mi jat tudnak majd mutatni, de mgis mindig sikerl nekik... Kint lland prgsben van az ember, ezek azrt is nagyon j oktatsok, mert borzaszt sok informci ramlik kzben. Nha le is kell lni egy kicsit, hogy tgondold, befogadd mindazt, amit lttl, tanultl. gy vlem, minden fodrsznak, aki szeretne előrelpni a szakmjban, meg kell oldania, hogy ki tudjon jutni erre az őszi oktatsra.

MZ: Nem meghvsos alapon zajlik a rsztvevők kivlasztsa?
KZS: n a Schwarzkopf ltal jutok ki, az igaz, ők visznek ki bennnket, de vgl is most mr annyira nyitott a dolog, hogy brki jelentkezhet, csak be kell fizetnie a belpőt a tanfolyamokra, oktatsokra, szeminriumokra. Azt persze mr mindenki maga dnti el, hogy melyik stlus tetszik neki, hisz olyan fodrsz nincs, aki mindenben abszolt profi. n sem tudok mindenben szz szzalkot nyjtani, csak trekszem r. Ha pldul felkrnek egy fotzsra, s van egy tma - ilyenkor ltalban, ugye, a korokat kell idzni -, arra rkszlk, megnzem knyvekből, de szerintem, aki szereti ezt a szakmt, annak ez nem jelent terhet.

MZ: Aprop profizmus, n miben verhetetlen?
KZS: Hha - nevet. Ezt most tnyleg el kne rulnom? Ht, nem akarok lszerny lenni: szerintem a sznek azok, amiket nagyon tudok. Kicsit a festszettel, a művszettel tudom sszektni, ahogy megltok egy arcot, a szemsznből s bőrsznből kiindulva azonnal el tudok kpzelni r egy bizonyos tnus hajsznt. Prblom a szneket nagyon szpen prostani. Szerintem ez az egyik erőssgem. Vagy a problmsabb szneket, kt-hrom kezels utn rendbe tenni. Sokszor előfordul, hogy modell lnyok elvllalnak reklmfilmeket, sampont, festkreklmot s utna rohannak vissza hozzm, hogy lltsam vissza az eredeti hajsznket, mert ők abban bznak, amit n festek. Ez bizony j rzs.

Nemcsak a hajakhoz rt…!

MZ: A művszetet emltette. Van olyan ga, ami a hajszobrszaton kvl kzel ll nhz?
KZS: Igen. Ha sok szabadidőm lenne kitanulnm a lakberendezst, a belsőptszetet, ami nagyon foglalkoztat. Az zletemet is magam terveztem, Szűcs Lszl kollgmmal. Most mr hrom ve vagyunk itt, ebben az zletben, pp mostanban gondolkodtam azon, hogyan lehetne egy kicsit talaktani...

MZ: Ami az zlet stlust illeti, mirt pp a japn designt vlasztotta?
KZS: Kzel llnak hozzm a keleti motvumok, mivel a letisztult, szp, de egyszerű, nemes dolgokat kedvelem, amik időt llak. A hajakat illetően is mindig inkbb a natrt rszestem előnyben: legyen festett, de ne harsny. Szp sznekkel, visszafogottan kell operlni, gy elegnsabb. Ezekhez a frizurkhoz pedig egy ilyen zletet kellett ksztenem. Katalgusokat nzegettem s ez a japn stlus ragadott meg a leginkbb, ebben lttam meg azt a vilgot, amit a hajakba ptek.

MZ: Az Intercoiffure magyar csapatban is tevkenykedik…
KZS: Az Intercoiffure Hungary alapt tagjaknt kezdtem el a csapatban rszt venni. Ez a prizsi Intercoiffure csapat rsze. Itt nagyon szp kollekcikat ksztnk, fotzsokat, bemutatkat rendeznk. Ez egy nagyon magas szntű művszeti csoport. Ha a nemzetkzi sznvonalat nzem, azt kell mondjam, a magyarok nagyon gyesek, nagyon kreatvak s hl' isten, megfelelnek a nemzetkzi piacon is.

Ha lzas, se beteg!

MZ: Nray Tams is nre eskszik!
KZS: Mg fiatal voltam, amikor Tams felkrt, hogy a divatbemutatjra ksztsek frizurt. Egy fiatal fodrsznak ez nagyon-nagy megtiszteltets. Gyakorlatilag azta, ha nagybemutatk vannak, vagy fotzsok, katalgusok alkalmval most is sszedolgozunk. Szeretem nagyon, mert amit csinl, abban borzaszt maximalista. Azok az emberek, akik tetőtől-talpig vgiggondoljk, hogy, hogy nzzen ki a modell, nemcsak a ruha, a haj, de a smink tekintetben is, a szakmban mindig egy előrelpst tudnak adni, ő ebben nagyon-nagyon profi.

MZ: A Szombat Esti Lzban is megcsodlhattuk fensges hajkltemnyeit!
KZS: A Szombat Esti Lzban is vgigdolgoztam kt adst. Igazbl Zsda ltal kerltem oda, mert ő nagyon ragaszkodott hozzm. Klsős fodrszokat nem akartak bevinni, csak mivel a sztrok kitartottak a sajt fodrszaik mellett, lvn vgl mgiscsak egy szereplsről van sz, ahol nem nzhettek ki akrhogyan, bekerltem ebbe a csapatba. rltem neki, mert a msodik rszbe mr a műsor szerkesztői hvtak vissza.

MZ: Vannak mzsi?
KZS: Igen, Adriennel nagyon szeretek alkotni, borzaszt j stlusa, karaktere van az arcnak. Amit ő kpvisel, az a finom elegancia. Ugyangy Epres Panni, ha katalgusfotzs van, nekik szinte brmit fslhetek, ők nagyon beindtanak gondolkodsban. Nagyon sok nagyon szp modell van, akivel szeretek egyttdolgozni, de ez nagyon rdekes mdon műkdik nlam. Előbb meglmodok egy frizurt s mikor az megvan mr, akkor tudom azt is, melyik hlgyet krem fel, mert arra az arcra ptem az egsz frizurt.

Kevencek

MZ: A hazai fodrszok kzl kik a kedvencei?
KZS: Van sok kollga, akit nagyon szeretek. rdekes mdon, van, aki merőben ms stlust kpvisel, mint n, mgis klcsnsen szeretjk, tiszteljk egymst. Koczka, aki hihetetlen energij lny s akit nagyon-nagyon tisztelek, ilyen pldul, de nagyon sok j fiatal is van, akit ltok sznpadon, akr mg zsűrizem is, sajnos, ami a neveket illeti, abban nagyon rossz vagyok, arcokat tudok jl megjegyezni. Kzttk is nagyon sok van, akibe azt ltom, hogy szinte mr itt van a nyomomban, tnyleg nagyon kreatvak.

MZ: Manapsg knnyebb helyzetben vannak a fiatalok?
KZS: Szerintem a szakmai informci tern knnyebb helyzetben vannak, nagyon sok minden ramlik be az orszgba, j rtelemben, a divat tern. Sokkal tbb divatanyaghoz hozzjutnak, akr interneten keresztl, akr klfldi tanulmny, akr magazinok rvn s ha j szemk van, mrpedig hihetetlenl j szemk van, borzasztan fogkonyak r, akkor szerintem ilyen tren knnyebb. Ha akarjk s van alzatuk a szakmhoz, akkor nyert gyk van, de ehhez az kell, hogy tnyleg szeressk, ne csak, hogy na, csinljak valamit, mert gy nem fog menni. zig-vrig kell akarni s ez ltszik is a munkjukon.

MZ: Klfldi kedvencek?
KZS: Vidal Sasson, Patrick Cameron, Toni&Guy, nagyon sokat tanultam tőlk s a stlusukat prblom a munkimba belepteni. Valahol, ugye, mindenki megtallja a magnak megfelelőt, ezrt is j, hogy klfldn rsztvehetnk oktatsokon, mert el tudjuk dnteni, hogy neknk melyik irny szimpatikus. Persze attl mg a msik is j, ami nem kedvenc, csak maximum tvol ll tőlem az a stlus, de attl fggetlenl tisztelem s prblgatom n is – mosolyog.

MZ: Ki irnytja a frizuradivatot?
KZS: Mindenkpp a kintiek, Vidal Sasson, Toni&Guy, ők az lvonal. Toni&Guy fiatalos, lendletes, vagny, pimasz egynisgekre alkot, ami fiataloknak nagyon jl ll, Vidal Sasson pedig a gynyrű sznekkel, a szpen levgott hajakkal az elegancit sugallja. Vidal Sasson formirl nekem mindig egy kicsit a francia nők jutnak eszembe, nagyon szpen levgott, egyszerű frizurk, az egyszerűt gy mondom, hogy mindig az egyszerűt a legnehezebb elkszteni, szinte gy vannak kifaragva, mint egy szobor.

Csaldban marad…

MZ: Hozztartozinak n vgja a hajt?
KZS: Igen, szoktam. De nha mondom nekik, hogy ajnlok egy fodrszatot, hagyjanak bkn kicsit - nevet. Sajnos, a munka miatt ők szorulnak httrbe mindig. Hetekig nyzhatnak, hogy az ő hajukkal is foglalkozzam.

MZ: s Karika Zsolt frizurjt ki kszti?
KZS: Az mr nehezebb. Most mr gy szokott menni, hogy valamelyik kollgmat krem meg, de előfordult mr olyan is, hogy otthon kt tkrrel nekilltam s azon nevettem, hogy van kt szalonom s időm nincs arra, hogy betrjek az egyikbe, mert este mr a kollgk is fradtak, jnnek a kifogsok, hogy „jaj főnk, majd holnap” s akkor gy mennek a napok. De mr nem akkora gond. Rgen mg fontos gy volt ez is, de olyan rdekes, hogy most mr inkbb az fontosabb, hogy praktikus legyen, tiszta s akkor gy meg is oldom ezt a problmt.

MZ: Kollgkat emltett, hogy lehet a tantvnya valaki?
KZS: gy lehet a tantvnyom valaki, hogy bejn az ajtn. Akkor mr ltom, hogy tud-e ksznni vagy mosolyogni, ilyen alapvető pici dolgokon mlik szerintem sok minden, amit otthonrl kell, hogy hozzon. Olyan nincs, hogy ezekre meg lehet tantani valakit. Elmondom, hogy mit szeretnk, hrom hnap prbaidő van. rdekes mdon sokszor beigazoldik az első megrzsem. Persze mindenkinek hagyok időt, tvedhetek, de valahogy ezek be szoktak jnni. Ha valakiben nincs meg az alzat, vagy nincs az, hogy ő szereti s akarja, akkor nem fecsreljk egymsra az időt, mert arra mr nincs kapacitsom. Ha viszont ltom, hogy van ambcija, akkor jn velem fotzsokra, divatbemutatkra, gy, ahogy annak idejn n is csinltam, s szinte magba szvja az informcikat. Ezekkel az emberekkel rdemes foglalkozni.

Gymlcsző kooprodukcik

MZ: Melyik volt a legemlkezetesebb munkja, mire emlkszik vissza a legszvesebben?
KZS: A legemlkezetesebb munkm? Nagyon sok volt, ami nagyon kedvencem. Legutbb a moszkvai vilgbajnoksgon voltunk, Rikk gnes versenysminkhez ksztettem frizurt, igaz, hogy ott a sminket pontozzk, de sszhatsban szmt azzal egytt a haj s a ruha is. ginak az a fantasztikus profizmusa, ahogy a legaprbb rszletekig megtervezi a dolgokat, ahogy kszl, engem is inspirl. Tiszteljk egymst. Egy olyan kompozcit ksztettnk, aminek a Ragyogs volt a tmja. Hogy ezzel gi a msodik lett, kicsit magamnak is reztem a sikert. Nagyon sok olyan bemutatm volt, ami mg a leukmis gyerekek szmra kszlt. Operettsznhzi show-kba volt egy komplett kollekcim, a Tang, gynyrű modellekkel lptnk fel, tnyleg gy sikerlt, ahogy akartam. Igazsg szerint az is nagyon-nagy rm a htkznapokban, ha ltom, hogy tetszik az, amit alkotok, ha elgedetten tvoznak a vendgeim. Ha ltom, hogy magabiztosabban llnak fel a szkből, mint ahogy bestltak a szalonba, az mindig j rzs.

MZ: Milyen szempontokat vesz figyelembe a zsűri egy ilyen vilgbajnoksgon?
KZS: Nagyon sok szempontot vesznek figyelembe, ahhoz a tmhoz, amit kirnak, nagyon kell alkalmazkodni. Ha jl tudom, Chicago-ba most a rev kr szerveződik minden, ami szintn egy nagyon-nagyon sznes, nagyon ltvnyos, show jellegű dolog. Az sszhangot figyelik, a modell sminkjt, hajt, ruhjt, a megjelenst, az egsz munka tisztasgt, finomsgt, mindent. s, ugye a klnbző rszpontokbl addik ssze a vgeleges pontszm.

MZ: Kik azok az emberek a szakmban, akikre eskszik?
KZS: Nagyon sok emberrel szeretek egyttdolgozni, mindenkitől tanulok valamit, akr emberileg, akr szakmailag. A sminkes vilg szne-javval, akik az lvonalban vannak, mr dolgoztam. Egyszerűen elvarzsolnak, olyan profizmussal vgzik a dolgukat, pldul Sipos Zita, vagy azok a kollgi, akikkel egytt van. Olyan fantasztikus alkotsok szletnek a kezk alatt, hogy mellettk teljesen kibontakozhatok. Nagyon sok tervezővel is szeretek egytt dolgozni, Nray Tamst mr emltettk, de nagyon sok művszt elismerek rajta kvl is, akikkel fotztam s szvesen dolgozom egytt, ha felkrnek. Mindenkinek megvan a sajt kedvence, de n nem bnom, ha van egy kis vegyls, ebből is egy kicsit, abbl is egy kicsit, hiszen mindenki ms stlusban alkot.

MZ: s a fodrszberkekben mennyire van sszetarts?
KZS: Szerintem egy egszsges verseny mindig van, ami pedig az sszetartst illeti, gy ltom, mindenkinek van hrom-ngy olyan kedvence, akikkel a privt letben is tallkozik. Szeretnm, ha lenne sszetarts, n gy rzem, hogy aki igazn j s profi a szakmjban, az elismeri, tiszteli a msikat. Azok szoktak szthzbbak lenni, akik nem annyira tehetsgesek, nem rnek el semmit s bosszsan tlkeznek azokrl, akik kőkemnyen dolgoznak s tesznek a szakmrt. Ott van szthzs inkbb.

Vigyzz, ksz, mester szletik!

Karika Zsolt frizura
MZ: Hogy lesz mesterfodrsz valakiből?
KZS: Mesterfodrsz gy lehet valaki, ha megvan az tves gyakorlata, s beiratkozik egy mesterkpző tanfolyamra, aminek a vge egy irdatlanul kemny, hromnapos vizsga. rsbeli, szbeli s elmleti rszből ll, előtte, ugye, j pr hnap tanuls s felkszls van. Nagyon-nagyon kemny. Amikor a kollgmmal a mestervizsgra jelentkeztnk, n mr javban bemutatztam s ismertek a szakmban. Azt mondtk, mert akkor volt egy ilyen szigorts, ha Zsolt hibzik, akkor az egsz osztly megbukik. Ht persze hibztam. Nem tudtam n sem mindent tkletesen s sajnos hsz emberből hszat meg is buktattak. Erre nem vagyok bszke, de tanulsgnak nagyon j. Utna a ptvizsgn is csak hrman mentnk t, gyhogy sajnltam őket, de valahol viszont muszj egy sznvonalat tartani, muszj valami nehzsget belevinni, hogy ennek a mesterfodrsz cmnek rangja legyen.

MZ: Mit lehet rsban krdezni egy fodrszvizsgn, mg ha az mesteri is?
KZS: A haj szerkezettől, a festk sszetteln t, a bőr terlett, hmrtegt illetően mindent, aminek kicsi kze is van a kmihoz. s akkor ttelszerűen, amit hzott az ember, azt kifejteni. Olyan, mint egy rettsgi.

Jvő s jelen

MZ: Ami a jvőt illeti, kszl most valami nagyobb projektre?
KZS: Igen, 2008. mrcius elsejn lesz egy vilgbajnoksg Chicago-ban, amire Rikk gnessel kszlnk. Most mennek a tervezgetsek, mit, hogyan ksztsnk, de ht ez a verseny idejig folyamatosan mdosul. Legutbb pedig Nray Tams szeptemberi nagybemutatjn kellett 35 lnynak komplett kollekcit ksztenem.

MZ: Tbbnyire hlgyek vagy urak ltogatjk a szalont?
KZS: Vegyes most mr. rdekes mdon gy kezdtk, hogy a hlgyek voltak tbbsgben, aztn idővel el kezdtek jnni a hlgyek bartai, frjei is, s mr lehet, hogy rg nincsenek egytt – nevet - de mg mindig idejrnak. gyhogy gy ez a vonal is erősdik, mondjuk 80%-ban hlgyek jnnek, 20 %- ban pedig urak.

MZ: Hogy ltja, mennyire fontos ma Magyarorszgon, hogy valakinek ne csak a ruhzata, a frizurja is (t)rendben legyen?
KZS: Igazsg szerint van egy kr, amelyik elszntan kveti a frizuradivatot. Ami nagyon előremutat jelensg, hogy a fiatalok egyre bevllalsabbak, nagyon szeretik s nagyon jl is ll nekik minden jdonsg. Mivel nagyon szpek a magyar nők, szeretnm azrt az poltsgot s az ignyessget mg inkbb rjuk adni, ha lehet gy mondani, segteni, hogy megtalljk nmagukkal s a kllemkkel is a harmnit, mert az adottsgaik nagyon jk. Vannak kvetők, de azrt mg ltom azt, hogy nem mindenki a megfelelő sznt vagy stlust vlasztja. n pedig pp azrt vagyok, hogy segtsek nekik s prbljam őket rvezetni a helyes tra.

Fotk Karika Zsolt, mesterfodrszrl s az ltala ksztett frizurkrl
Mindent Karika Zsoltrl a HazaiDivat.hu portlon


Írta: MZ , Dátum: 2007-10-03


ALMAF