Az EMDSZ a Design Hét 2009-en rendezi meg előszőr a Budapest Couture-t (október 3-4.)

A Design Hét 2009 keretén belül jelentkezik előszőr a Budapest Couture, melynek célja, hogy a nemzetközi divathetek mintájára évente, szezonálisan megrendezésre kerüljön


EMDSZ 2009A Design Hét 2009 keretén belül jelentkezik előszőr a Budapest Couture, melynek célja, hogy a nemzetközi divathetek mintájára évente, szezonálisan megrendezésre kerüljön, szervezett bemutatkozási lehetőséget adva a hazai divat-designnak és a kapcsolódó művészeti ágaknak. Az Első Magyar Divattervezők Szövetsége (EMDSZ) által életre hívott rendezvényen lesz látható az az installáció, amely magyar haute couture divattervezők alkotásait igyekszik új kontextusba helyezni az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában, 2009. október 3-4. között.A Budapest Couture 2009 installációjában az haute couture ruhák kortárs képzőművészeti alkotásokkal együtt jelennek majd meg, hangsúlyozva ezáltal az haute couture tágabb értelmezését, jelesül hogy ezen alkalmazott iparművészeti alkotások gyűjtői, művészi értékét is képviselnek, sőt, társadalmi vonatkozásaik is vannak.

A program az EMDSZ által szervezett sajtó-nyilvános szakmai kerekasztal-beszélgetéssel egészül ki. A párbeszéd kezdeményezésének célja, hogy a hazai divatszakma és a divathoz kapcsolódó művészeti ágak képviselői elindítsanak egy társadalmi vitát a divat hazai és nemzetközi szerepéről, valamint a divat-design kulturális, művészeti, társadalmi, szociológiai és gazdasági összefüggéseiről. A kerekasztal beszélgetés szeretné feltárni a jelen magyar divatszakma kihívásait, igényeit és unikális lehetőségeit, ezen információáramlás által segítve elő a magyar divatipar szereplőinek integrálódását a nemzetközi divatéletbe.

A Budapest Couture programsorozat célja, hogy segítségével a divat – a prêt-à-porter-tól az haute couture-ig – Magyarországon is a kultúra szerves részévé váljon, és ezáltal a magyar divat-design bekapcsolódjon a nemzetközi körforgásba. Az Első Magyar Divattervezők Szövetsége (EMDSZ) által életrehívott rendezvény a Design Hét, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), az Iparművészeti Múzeum, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai együttműködésében valósul meg.

Az Első Magyar Divattervezők Szövetsége (EMDSZ) tagjai:

Elnök: Gyulai Mihály
Alelnökök: S. Hegyi Lucia, Kovács Andor
S. Hegyi Lucia, divattervező (Elnökségi tag; alelnök)
Kovács Andor, divattervező (Elnökségi tag; alelnök)
Király Tamás, divattervező (Felvételi bizottság; elnök)
Németh Anikó, divattervező (Etikai bizottság; elnök)
Joó Beatrix, divattervező (Felvételi bizottság; tag)
Benes Anita, divattervező (Felvételi bizottság; tag)
Sziráczky Brigitta, divattervező (Etikai bizottság; tag)
Halász Éva, divattervező (Etikai bizottság; tag)
Konsánszky Dóra, divattervező (Számviteli Bizottság; tag)
Léber Barbara, divattervező (Számviteli bizottság; tag)

Forrás: EMDSZ


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2009-09-24


ALMAF