Góczi Katerina, BY ME és Bál Szalon divatbemutató az Olasz Kulturális Intézetben (február 12.

A széles spektrumot felölelő, tombolával, jótékonysággal fűszerezett divatshowra a Diplomatic Spouses Budapest program keretében került sor


Business look és habos-tüllös menyasszony

A széles spektrumot felölelő, tombolával, jótékonysággal fűszerezett divatshowra a Diplomatic Spouses Budapest program keretében került sor, mely a kölcsönös barátságot és a kultúrák közti megértést támogatva, a helyi közönségeseken is igyekszik segíteni. Nem csoda hát, ha Góczi Katerina színes ruhácskáin, Hrivnák Tünde fekete-fehér-piros összeállításain, a Bál Szalon lehengerlő báli és esküvői költeményein, a Juhos finom bőrcipellőin túl, az egyes követségek standjai által kínált ékszerekből, ruhákból is ízelítőt kaptunk. Ami az est mottóját illeti, az alapítványokat segítő tevékenységen és az összefogáson kívül, Dr. Galkina Edina, a Bál Szalon oroszajkú tulajdonosa, a „Divat érted” szlogenre helyezte a hangsúlyt.



Intro

Diplomata estA Bródy Sándor utcában székelő Olasz Kulturális Intézet majd örökké tágra nyitott kapuja már régóta csigázta fantáziámat. Noha a barátságos folyosó szüntelen belépésre késztetett, az intézmény felfedezése egészen idáig váratott magára. A monumentális, szinte egekbe nyúló beltér a maga imponáló sárgás falaival, üvegtéglás mennyezetével, mini árkádos galériájával nem okoz csalódást, sőt, a színpad hátterében, egy boltív hajlékában megbúvó falfestmény még különös asszociációimnak is teret engedett.  A freskóra vetülő színes reflektorfények a reneszánsz nagymesterét, Leonardót idézték eszembe, pontosabban az ő híres "füstös", úgynevezett sfumató technikáját, melyet az olasz tájat idéző, gigantikus kép festékrétegeinek "mintha mozgásában" láttam megelevenedni.

S hogy miért ragozom ennyit a beltér nagyságát? – mert csodával határos módon a fashion show idejére még az is színültig telt. Noha a helyszínre érkező divattervező, S. Hegyi Lucia igen, sokan már helyet sem találtak a terembe zsúfolt vörös kárpitos székeken. Így aztán a dúsan megrakott büféasztalok oltalmában kerestek talpalatnyi zugot az angol, orosz mondatok visszhangjában. Később is, ki az angol, ki a magyar mondatokra hegyezte fülét a kétnyelvű konferálás közben, mi több, még a varázslatos nyereményekért folyó versenyben - a tombolán többek között párizsi utazást sorsoltak ki -, is időnként fennakadást okozott a babilóninál csak hajszálnyival veszélytelenebb nyelvzavar. Hál isten a mesébeillő toalettek, a divat tényleg mindenkihez szólt – így aztán mindenféle deus ex machina nélkül sikerült orvosolni a problémát.

Góczi Katerina

MZ: Direkt erre az alkalomra készítette ezt a mini kollekciót, vagy egy önálló kollekcióból választotta ki a most bemutatott ruhákat?
Góczi Katerina:
A ruhák nem direkt ide készültek, de mindenképp az alkalomhoz illőeket választottam, igyekeztem estélyi- és koktélruhákat. Végül is a business lady öltözetét próbáltam ide kihozni, azokra a hölgyekre gondolva, akik irodában dolgoznak, és muszáj kosztümöt viselniük. Ha munka után még elmennek egy étterembe vagy tárgyalásra, ezeket a kosztümöket még az esti összejöveteleken is nyugodtan hordhatják.

A divatshow nyitányaként Góczi Katerina kreációiban gyönyörködhetett a nagyérdemű, a divattervező ezúttal nem kevesebbet vállalt magára, minthogy az üzleties megjelenést kölcsönző, kosztümös összeállításoktól a koktél ruhákon át, egész az estélyikig ívelő kollekciójával veszi le lábáról a multikulturális közönséget. Kísérletét maximum az egyébként elmés elgondolás zavarhatta, a színpadról érkező manökenek a széksorok között folytatták útjukat, a beálló vaksötétségben pásztázó reflektorfények által kísérve. A kacsázó fénygömbök, hol tökéletesen vetültek áldozatukra, mint egy filmcsillagot kerítve körbe, időnként viszont, legnagyobb sajnálatunkra, mintha sóhajtásnyival lemaradtak volna.

Minden, ami kosztüm

Góczi KaterinaBevezetésként Góczi Katarina világába, hófehér hólos szoknyát, pici ezüsttel bolondított kosztümkabátkát kaptunk, melyre, mintegy ráadásként, már jött is a kockás összeállítás. A kosztümkabátka fekete-fehér négyzetrácsai közt ezüstvonalak cikáztak, a felsőrész ujját és alját borító, fekete csipkevirágokkal a modell nyaka köré tekert szőrmekepp harmonizált. A magas derekú, hímzéssel ékített, barna szoknyához, sejtelmesen áttetsző, fekete, enyhén húzott blúzocska dukált. Habnak a tortán két táncos is megjelent a színpadon, az olasz dallamokra lejtő párost a közönség külön tapssal jutalmazta.

MZ: Milyen anyagok jellemzik a business lady ruhatárát?
GK:
Az anyag minősége valóban fontos számomra, csakis jó minőségű anyagokkal dolgozom. Általánosan használom a gyapjúkat és selymeket, ezek a kedvenc anyagaim is, és akkor ehhez az ötvözethez társulnak még a színek, ami esetemben szintén fontos. Mivel sokszor unalmasnak találom a mindennapi viseletet, ezeket egy kis színnel szeretném pezsdíteni.

MZ: Mégis a fehér kosztüm volt az első, amit színpadra küldött!
GK:
Igen, a fehér kosztüm volt az első, de az is szín, egy erős szín egyébként, és az már önmagában is egy mutatós darab volt. Szerintem a nem szín a szürke, meg a barna, ezekre a mindennapos árnyalatokra gondolok.  A fehér ellenben minden alkalommal megmutatja az embert, a viselőjét, egészen biztos, hogy felfigyelnek arra, aki fehéret visel.

Góczi KaterinaAz alkalmi jelenet mintegy átvezetésként funkcionált, a business világból a koktélruhák szigetére érkeztünk. A klasszikus, Audrey Hepburn fazonú kis fehéret, a fekete, ezüstrojtokkal ékített öv tette kontrasztossá, a tiszta feketén a finom, hímzett tüllbetétek lágyítottak, romantikussá varázsolva az éjsötét darabot.

MZ: Mi inspirálta a kollekciót?
GK:
Azt hiszem csak a nő inspirálta a kollekciót, vagy mondhatnám úgyis, maga a nő. Valószínűleg nem a nagyon fiatalok, hisz nem tinédzsereknek szánom a dolgaimat, hanem a már érett nőknek, úgy 30 fölött, de tovább nincs határ.

MZ: Kedvenc ruhái?
GK:
Persze vannak kedvenc ruháim, én a színeseket szeretem, az utolsó tour darabjait, ezekkel a pasztellekkel, lágy anyagokkal. Jobban is szerettem velük dolgozni, ami pedig a végeredményt illeti, ezek mutatósabbak is lettek.

Pasztell, pasztell hátán

Góczi KaterinaMajd Góczi Katerina kedvenceiből, a színes, pasztell ruhácskákból kaptunk ízelítőt, rózsaszín, rövid ujjasat, pici fekete masnival ékítve, avagy hímzésekkel tarkított pirosat. A fehér, rózsaszín stóla, no és a szőrmekepp a nőies megjelenés elengedhetetlen tartozékainak tetszett. Igaz, a kék koktélruhát, az épp csak mell alá érő gyöngyös pelerin hivatott más dimenziókba emelni.

Ami a földet seprő darabokat illeti, a kék virágmotívumokkal ékítetett darabhoz égszínkék kepp társult, de láthattunk kiegészítőkre nem szoruló, spagetti pántos, felül csíkos, lefele szélesedő, alul ferdén sráfos ruhát is, no meg barackszínűt és egy a fehéret a rózsaszínnel házasító kreációt. A divatbemutató blokkot kékben pompázó, alul uszályos, tüllös nagyestélyi zárta.

MZ: Végezetül, árulja el, legközelebb, hol találkozhat Önnel a közönség?
GK:
Még nem tudom, valószínűleg tavasszal lesz bemutatónk, teljesen új, tavaszi-nyári ruhákkal. Hogy pontosan milyen ruhák lesznek a kollekciómban, egyelőre még titok, de azt hiszem, a meglepetés külön érdekességük lesz.

BY ME

By MeHrivnák Tünde a 21. századi életstílust kívánta megeleveníteni mind a színpadon, mind a színpadon kívül, ösztönözve nőtársait, hogy merjék csak kifejezni önmagukat. Egyszerű és letisztult szabásvonalak, minőségi anyagok – röviden, tömören így hangzott a konferansz rezüméje a BY ME-ről.

Ruhák nyelvére fordítva mindezt, Hrivnák Tünde néhány kivételtől eltekintve, megmaradt az örök klasszikusok szenthármasságánál, fekete-fehér, némi pirossal ötvözve, legyen az egy talányos öv, masnira kötött selyemszalag, avagy néhány bimbózó virágocska a hímzett, rövid ujjú, galléros női blúzon.

Az amfora alkatot hangsúlyozó, magas derekú szoknya még mindig nem ment ki a divatból, sőt! Góczi Katerina után, Hrivnák Tünde is e beszédes darabbal kezdett. A fekete aljhoz, fehér, fekete hímzésekkel ékített blúzt társított, melynek nemcsak esésében kiszélesedő, fodros kézelője vonta magára a tekinteteket, de egy másik kiegészítője, a csokornyakkendő helyett nyakba tűzött fekete rózsa is.

A folytatásban fekete tüllblúzzal társított, tweed anyagból készült fekete-fehér csíkos szoknyát, szőrrel cicomázott selyemblúzt kaptunk, a vékony, fekete övvel karcsúsított, fehér körszoknyához pedig fekete-fehér hímzéscsíkokkal ékített, fehér galléros, fekete ingecske dukált.

Egy szoknya-egy nadrág

Aki szoknyák helyett, még mindig a pantallókat részesíti előnyben, az is megtalálta kedvenceit a BY ME kollekciójában, a fehér nadrághoz, fodros aljú fehér kosztüm társult, a tweed zakót tweed sortocska bolondította meg. Ugyancsak maszkulin energiákkal operált, a fekete zakós, pantallós összeállítás, a kabátkát lezseren kigombolva illik viselni, hisz takarásában fehér blúz világlik. 

Aztán, a kombinációk kimeríthetetlenek szlogen bizonyítékául, hol fehér szoknyát kapunk piros fűzővel, hol pirosat fekete blézerrel párosítva, majd a piros virágminta kezdi meg hódítását, először csak a szoknyát, később a fennebb már emlegetett szoknyácskát is eluralva.

Ami a szabályt erősítő kivételeket illeti, a BY ME fináléjában ezüstösen csillámló kék ruhát, fekete csipkében végződő, óriás masnival ékített, zöld míderes alkotást, avagy falatnyi zöld csodát kapunk. Igaz, a java még hátra van!

A klasszikus, hosszú feketéket, hol a nemes selyemanyag, hol a puffos ujj, a merészen kivágott hát, a hátsó felett ringatózó, parányi fehér virág, vagy épp a mély dekoltázs, egy tüllpelerin, a nyak és csípő tájt rózsaszínben, pirosban tekergő, húzott anyagrátét avatja különlegessé. Felüdülésnek ennyi éppen megteszi!

Bál Szalon

MZ: Hogy született meg az est ötlete?
Dr. Galkina Elena:
Ha visszamegyünk az időben, a dolog valahonnét az adakozásból indult. Nagyon sok hölgyet ismerek a klubban, akikkel mindig jótékony célból igyekszünk összehozni valamit. Különböző alapítványoknak segítünk, akikért most ismét tenni akartunk, és jelen pillanatban adott volt, hogy ezen keresztül a divatshown keresztül tegyük mindezt. Nagyon kedvelem ezt a fajta munkát, a szervezéssel együtt, ugyan nem vagyok divattervező, pszichológus lettem, de kislányként visszatérő álmom volt, hogy ruhákkal foglalkozom. Az est mottójául a „Divat érted” szlogent választottuk, ezért úgy próbáltuk megalkotni a programot is, hogy az itt felvonuló ruhakölteményeket majdnem minden nap viselhessék az eleganciára vágyó hölgyek, és mivel ez egy olasz intézmény, igyekeztünk a zenét és magát a stílust is a hely szelleméhez igazítani.

Dr Galkina Edina, a Bál Szalon tulajdonosa, nemcsak az est szervezésének oroszlánrészét vállalta magára, de gondoskodott arról is, hogy kicsi, nagy, felnőtt és gyerek egyaránt élvezetét lelje az estélyiket, koktélruhákat, menyasszonyi költeményeket felvonultató divatbemutató blokkban, melyet a táncbetéteken túl, a balett táncos kislány fellépése, a cilinderes ifjú úr és kísérőjének, a mindössze néhány esztendős, elragadóan bájos nyoszójó lánynak, parádés belépője tett teljessé.

A zene kemény nyitótaktusai hirtelen klasszikusba csapnak át, mire a távoli színpadon feltűnnek a Bál Szalon első modelljei. A forgatagban aranydíszekkel ékített, fekete, spagetti pántos miniruha sejlik fel, ezüstös, Swarovski kristályokkal telehintett felső, mely fekete aljban végződik. A Zsidró szalon által kanyarintott kontyokban tüllös kontydíszek magasodnak, Sipos Zita sminkjei a báli hangulathoz illően ragyognak, csillognak a modellek arcán.

Stóla, boa, retikül

Bál SzalonMZ: A ruhák mellett a mesteri kiegészítőkre is figyelmet fordítanak!
GE:
Igen, voltaképp minden a kiegészítőkről szól, hisz a legszimplább kiegészítővel fel lehet öltöztetni egy ruhát.

De még mennyire, hogy így van! Akár egy-egy dámás hatású, éjszínű boa is szóba jöhet, de a fekete, mélyen dekoltált koktélruhát, már ezüstpántjai is elég figyelemfelkeltővé teszik. Szemkápráztatóak a strasszkövekkel, kristályokkal telehintett ezüstös aljak is, nem beszélve az aranyvirágokkal kirakott muszlinruhácskáról, mely minden lépésre visszatükrözi a rávetülő fényt, mintha csak szüntelenül napsugarakban fürdőzne, úszna.

Egy pillanatra még a régi filmklasszikusok nosztalgiája is hatalmába kerít, az ötvenes, hatvanas éveket idéző sálként nyakba csapott hószínű s ekrüs stólák láttán, melyek pántjai a csupasz hátra vetülnek. Pompás kiegészítői a felül kristályokkal ékített, csupa rojtban végződő ruhácskának is.

Nemcsak a fejedelmi kistáskák, a barnában úszó koktélruhák is elviselnek minden ékszerborítást, légyen szó, akár a lenge, zsákfazonúról, akár a rövid, finom esésű, barna selyem kisestélyiről, mely ékszerrojtokban végződik, hullámzik alá.

Piros, mályva, hófehér

Bál SzalonA barnákra, megannyi rózsaszín és mályva következik. Míg a hosszú, A-vonalú, selyemruha mell alatti részén ezüststrasszok szikráznak, hozzá ezüstszütyő dukál, a mályvaszín darab a szaggatott hatású anyagrátétekkel, rojtokkal operál, a rózsaszín-fehérnek pedig kontydísze játszik vele harmonizáló színekben.

Az esküvői csodákat megelőlegezendő, piros selyemestélyit kapunk, melyhez szőrmekepp társul, és egy feledhetetlen táncprodukciót. Az összeszokott duó ezúttal még a közönség sorai közt is végigszambázik, nem mondhatja senki, nem látta testközelből a parkett ördögeit.

MZ: Mindezek mellett, a Bál Szalon sorra nyeri a Best of Budapest díjakat, a „Legjobb Női Ruházat” kategóriában, mi a titkuk?
GE:
Valójában már a 9. Best of Budapest díjat nyertük. A Bál Szalon neve már önmagáért beszél, estélyi és koktélruhák forgalmazásával foglalkozunk, a világ legjobb designereit igyekszünk felkutatni a Föld minden tájáról. A kemény munka mellett, talán az is számít, hogy akin segíteni tudunk, azon segítünk is.

Bál SzalonA halvány rózsaszín esküvői darab míderes felsőrésze, óriás, habos tüllaljban ér véget – még csodálnánk, a színpadon zajló események már oda koncentrálják figyelmünket. Akárha élőképeket látnák, maszkos, farsangi tumultust, impozáns arany, kék selyem, habos rózsaszín, fekete toalettekben. Ráadásnak már táncol, forog, tipeg is a balettcipős kislány, hófehér ruhácskájában, könyékig érő, fehér kesztyűjében maga a megtestesült ártatlanság. Majd a talpig glédába bújt, cilinderes kisfiú következik, ennivalóan apró kísérőjével, aki majd elveszik ruhácskája hátsó, hatalmas, rózsaszín masnijában.

Míg a közönség tapsa a gyerekeket élteti, a színpadra boldog arák érkeznek, egy szem vőlegény kíséretében. Abroncsos aljak, habkönnyű tüllök a hajban, hófehér kesztyűk - káprázó esküvői pompa vesz körül bennünket. Végül persze nem marad más, a tomboláig lehet a búcsúzó mennyasszony hátravetett csókjába kapaszkodni, vagy… Az étkezés gyönyöreinek adózva, a szushival, szendvicsekkel, nemes borokkal roskadásig pakolt asztalok kínálatával vigasztalódni.

Fotók:

Fotók a Bál Szalon divatbemutatóról az Olasz Kulturális Intézetben - Olasz Kulturális Intézet, 2008-02-12

Fotók a BY ME divatbemutatóról az Olasz Kulturális Intézetben - Olasz Kulturális Intézet, 2008-02-12

Fotók a Góczi Katerina divatbemutatóról az Olasz Kulturális Intézetben - Olasz Kulturális Intézet, 2008-02-12

Fotók a Diplomata estről az Olasz Kulturális Intézetben - Olasz Kulturális Intézet, 2008-02-12

További cikkek a témában:

Portréinterjú Sipos Zita kozmetikus, világbajnok sminkmesterrel

Góczi Katerina 2007 tavasz/nyár divatbemutatóján jártunk (május 8.)

Mindent a Bál Szalonról a HazaiDivat.hu portálon 


Írta: MZ , Dátum: 2008-02-20






ALMAF