Divatbeszélgetés Csősz Boglárka, modellel, a Wella Fashion Show háziasszonyával

A sepsiszentgyörgyi hölgy Erdély szépeként érkezett Magyarországra, majd 2003-ban az Apám beájulna című film szöszi üdvöskéjeként robbant be a köztudatba


Csősz BoglárkaVilágjáró kaméleon

A sepsiszentgyörgyi hölgy Erdély szépeként érkezett Magyarországra, majd 2003-ban az Apám beájulna című film szöszi üdvöskéjeként robbant be a köztudatba, hogy aztán 2004-ben idomait csodálhassa ország-világ a nyuszis férfimagazinban. Csősz Boglárkát lehetetlen beskatulyázni, a modell-színésznő mögött irigylésreméltó külföldi karrier áll, legújabban az angol MAXIM címlaplányaként szikráztatja feledhetetlen mosolyát. És mindeközben azért is tesz, hogy hazánk külföldön ne csupán gőzölgő gulyásáról legyen híres. Beszélgetésünkkor épp a nemzetközi fashion weekek mintájára  életre hívott első Wella Fashion Show háziasszonyaként nyitja meg a fontosabb tervezők bemutatóit - akár Paris Hilton tette a legutóbbi New York-i divathéten.Antr

Csősz Boglrka

Csősz Bogival, a szpsgkirlynőből lett zsiban s New Yorkban is egyarnt keresett modellel az első Wella Fashion Show harmadik napjn tallkozunk. Fiatal az idő, ltogat egyelőre sehol, Bogi mr sminkben, ksz frizurval fogad – a fodrszok csinos kontyocskt tornyoztak feje bbjra. A magas barna lny csakgy farmerosan nyjt kezet, barna felsőjt puha, rzsaszn sl takarja, mint mondja, azt az egyelőre keveset is mosolyogva persze: „fzik”.

A Mezőgazdasgi Mzeum kapuja percenknt nylik-csukdik, hol fotsok, hol kint rekedt divattervezők igyekszenek bejutni a Fashion Shownak otthont ad pletbe, valban hz a mrcius eleji szl. Nemcsak a kellemetlen krnyezeti viszonyok, a hangzavar, a lrma ellen is jobbnak ltjuk beljebb hzdni.

Br a sznfalak mgtti vilgot barna fggny zrja el az vatlan, kvncsi ltogatk elől, mi magabiztosan vgtatunk keresztl a hossz folyosn, hogy vgl a modellek ltzőjben talljunk biztos menedkre. Krlttnk ezernyi regl magasodik, a ruhcskk nvre szlan felcmkzve vrakoznak a divatbemutatk kezdetig. Szz s szz lny srg krttnk, nha egy-egy modell le is huppan mellnk, hiba, Bogi szikrz lnye vonzza a trsasgot.

Alighogy lecsccsennk, rad belőle a sz. Nemcsak hangja bgst kellemes hallgatni, amit mond, legalbb annyira lekti az ember figyelmt. Fotzs, filmforgats, smink-, frizurakszts, divathetek, Paris Hilton, Beyonc – s mindehhez csupn 23 ves.

Csősz Bogi = Paris Hilton?

Csősz Boglrka a Wella Fashion Show-nMZ: Most pp a Wella Fashion Show arca, hziasszonya vagy. Hogy esett rd a vlaszts?
Csősz Boglrka:
Vgl is ez egy nagyon j kis tletből fakadt. Leltnk Zolival (Gal Zoltn kpviselte a Wellt a nemzetkzi rendezvnyen) beszlgetni, s arra jutottunk, hogy kellene erre a rendezvnyre egy gymond fontosabb szemlyisget vlasztani. n most kinn dolgoztam New Yorkban, az Olympus divathten, ahol pldul Paris Hilton volt az, aki megjelent, az ő egynisge tette rdekess ezeket a bemutatkat. A Wella Fashion Show szervezői a divatbemutatkhoz nvtelen modelleket vlasztottak, mert szerettek volna fiatal lnyokkal dolgozni - az itt szereplők tnyleg 16-18 vesek ltalban -, a fontosabb divatbemutatkon viszont nekem jutott a feladat, hogy first face legyek, illetve hogy a vgn felvezessem a tervezőt. A msik ok, ami letre hvta ezt a dolgot, az volt, hogy ezltal jobban megfoghatjuk a mdit.

MZ: Fontos megfogni a sajtt?
CSB:
Igen, mivel Magyarorszgon nagyon keveset foglalkoznak a divattal, illetve, sajnos, csak azzal a rszvel, ami pnikot kelt, vagy balhhoz ktődik. Mint komoly dolgot, a magyar sajtt nem rdekli a divat. A film (Apm bejulna - a szerk.), amiben jtszottam, a sok mdiaszerepls, meg a rengeteg cmlap azt hozta magval, hogy mostanra mr j kapcsolatom van a mdival. Ezrt az lett a feladatom a Wella Fashion Show-ban, hogy hozzam az embereket, akik tudnak mozogni s hranyagot elszrni a rdikban, a tvkben, a sajtban. Emellett vllaltam, hogy gymond a sztrmodellje legyek az egsz rendezvnynek, s mivel ksőn derlt ki, hogy bekerlk ebbe a produkciba - a sajttjkoztatn mg nem tudtam ott lenni, hisz nemrg trtem haza zsibl -, Zoli (Gal Zoltn a Welltl - a szerk.) segtett abban, hogy vgl az sszes tervezőnl, aki szmt, ott tudjak lenni a kifutn.

Csoda New Yorkban

Csősz BoglrkaMZ: Mit kerestl klfldn?
CSB:
2006. decemberben jttem haza New Yorkbl, egy v kemny munka utn. Nagyon sok modellmunkm volt, rengeteg party, rengeteg rendezvny, ahol meg kellett jelenjek. Olyan csodlatos krkben forogtam, olyan emberek kztt, hogy hihetetlen volt. A mai sztrvilg krmjvel tallkoztam nap mint nap, s kzben arra gondoltam, hogy a legtbb klfldn dolgoz modell lnnyal ellenttben nekem fontos, hogy poljam a kapcsolatot az itthon maradottakkal. Ezrt az is felmerlt, hogy ha sikerlne az oktberi Wella Fashion Show-t is sszehozni, akkor j lenne azokat, akikkel klfldn j bartsgot ktttem elhozni Magyarorszgra.
Visszatrve zsira, gy ltom, most az a trsg fejlődik nagyon a divatvilgban. Hiba New York a divat egyik kzpontja, sajnos a legtbb katalgus meg reklmfot most mr zsiban kszl, ott vannak a legnagyobb pnzek. Konkrtan annyira fejlesztik azt a trsget, olyan pnzekkel rendelkeznek, hogy Amerikt mr rges-rgen tlszrnyaltk. Most egy picit ingzom, teht nagyrszt ott tartzkodom, de mindenkpp vissza szeretnk menni New Yorkba is. Viszont a kettő kzt muszj volt hazajnnm vizsgzni, mert egyetemet is vgzek, az IBS angol-kzgazdsz szakt. Vglis az iskola miatt kerltem haza s gy jtt ez az egsz felkrs. Az Operablra hvtak meg, mint dszvendget, ott tallkoztam az Első Magyar Divattervezők Szvetsgnek tagjaival, aztn kt ht alatt megszerveztk a Wella Fashion Show-t is.

Csősz Boglrka a Wella Fashion Show-nMZ: Szvgyed?
CSB:
Remlem, hogy tnyleg megtallja a sajt ebben az rdekessget s megltjk azt, amit a tervezők szerettek volna mondani azzal, hogy itt vannak. n nagyon-nagyon boldog vagyok, őszintn nagyon rlk, hogy sikerlt megalaptani a szvetsget, most pedig sikerlt sszehozni ennyi embert egy helyre, mert ilyesmire idig mg nem nagyon volt plda. Azt ltom a tervezőkn meg a lnyokon is, hogy nagyon sszetart a csapat s nagyon profik. Mindenki csendben vgzi a dolgt. Amgy hihetetlen, hogy Magyarorszgon vagyunk s senki sem panaszkodik, mindenki gyesen mozog s tisztban van azzal, hogy itthon előszr kszl ilyen nagy mretben divatbemutat. Egyszerűen hihetetlen az sszefogs, amit most itt tapasztalok. Teljesen le vagyok dbbenve, hisz n tulajdonkppen azrt is mentem el Magyarorszgrl, mert azt lttam, hogy risi a szthzs. Nem tudtam gy dolgozni emberekkel, ahogy kellett volna. Mindig valamilyen akadlyba kellett tkzni s egyszerűen azokat a mottkat, mondanivalkat, amit brmilyen kreci, film, reklmfilm, fotzs letre hvott sem lehetett tadni. Brmi trtnt, brmilyen kreatv tlet kezdemnyezse szletett is meg, a kivitelezsnl mindig teljesen szthullt az egsz. Ezrt is tlt el boldogsggal ez a rendezvny s ezrt is prblom n is az n rszemről segteni, azokkal a dolgokkal, amiket n megltem klfldn. Eurpban is rengeteget dolgoztam, gy talltuk ki a Fashion Show koncepcijt is. Hogy dolgozzunk egytt s akkor taln gy sikerlhet valami j dolgot sszehozni. Oktberre nagy valsznűsggel mr klfldi modelleket is hozunk majd, illetve klfldi divattervezőket, olyanokat akik risi nevek, akr milniak, akr prizsiak, vagy lehetnek akr az amerikai divatvilgbl is.

MZ: Kikre gondolsz?
CSB:
Nagy kedvencem a Max Mara cg, ssze is ismerkedtem az egsz igazgatsggal s nagyon j bartok lettnk, gyhogy remlhetőleg őket majd el tudjuk csbtani oktberre. Aztn a Luca Luca olasz divathz vezető tervezőivel is nagyon j bartsgot ktttem. Az ő bemutatjukon pedig Adriana Lima brazil szupermodellel bartkoztam nagyon ssze. Eszmletlenl kedves lny. Tallkoztam az sszes szupermodellel, de kevesen tudtak gy megfogni a szemlyisgkkel, mint ő. Adrianat a nzőtrről is meg tudtam nzni ms bemutatjn, s annyira magval ragadott, olyan hatsa, olyan kisugrzsa volt a sznpadon, hogy el voltam tőlve julva. Msodpercekig csak nztem s nem tudtam levenni rla a szemem. Hihetetlen, hogy vannak ilyen lnyok.

Az r'n'b fenegyerekei

MZ: Ms pldakpre nem akadtl?
CSB:
Kvle is tallkoztam rdekes szemlyisgekkel, de nem a divatvilgbl. Van egy iker felhőkarcol Manhattan kzepn a Columbus krnl, na abban az pletben laktam J.C.-vel meg Beyoncval, amg New Yorkban ltem. Reggelente egytt edzettnk s rengeteget beszlgettnk. A furcsa az egszben az, hogy J.C., akiről a kztudatban az l, hogy felfuvalkodott, valjban egy eszmletlenl kedves frfi. Nagyon kzvetlen volt, rgtn kitrulkozott, brmiről lehetett vele beszlgetni. Beyonc viszont teljesen a fordtottja, zrt szemlyisg, nem nagyon nylik meg az embereknek s keveset beszl magrl.

Hazai versus klfldi divatbemutatk, tervezők

Csősz Boglrka a Wella Fashion Show-nMZ: Miben klnbzik egy kinti divatbemutat egy hazaitl?
CSB:
New Yorkban a legfontosabb szerep nem a VIP-nek jut, hanem a fotsoknak s a forgatcsoportoknak, az a szles rsz a pdium előtt senki ms nem lehet, csakis az vk. A vakuktl valjban nem is lehet ltni a kifutt. Msik rdekessge a bemutatknak, hogy nem lehet gy elhzni őket, mint nlunk, Magyarorszgon: van r tizenht perc, amit brmennyi lnnyal, lehet huszonegy vagy huszonngy is, meg kell csinlni. Annyira gyorsan prgnek a lnyok, egyik jn, msik megy, hogy az esemnyeket szinte nem is lehet kvetni. A ruhkra is egy-egy msodperc jut csak, s az ember utna nzegetheti vgig a divatmagazinokat, meg a katalgusokat, hogy rjjjn, mi is volt a bemutatott kollekci lnyege. Kint mindig csak egy kis feelinget adnak mindenből, annyira koncentrlnak a marketingre, arra, hogy az ember kapjon a ruhkbl egy picit, de azrt kvncsi legyen az egszre jra. Mert szeretn ltni, hogy volt megtervezve, milyen anyagokbl, ki ksztette, milyen kiegsztőket ajnlott hozz.
Teljesen ms gondolati skot kvetnek, s eszerint is dolgoznak. llandan partykra jrnak, minden este van valami. Az ember azt hinn, csak bizonyos trsadalmi szint fltt műkdnek ezek a dolgok, de pont a fordtva van: hihetetlenl nyitottak arra, ha valaki bekerl a trsasgba. Mindig vgigkrdezik az egsz letről, a munkjrl - amit Magyarorszgon sosem tapasztaltam -, s rgtn azt keresik, hogyan tudnk sszektni a sajtjukkal. Este teht mindenki elmegy partyzni s msnap reggelre mr meg is szletnek az j tletek, s elindulnak az j munkk. Hihetetlen hogy az egsz vros gy l, gy pezseg, hogy a szrakozst munknak tekinti. Clratrően mindenki azrt mozdul ki otthonrl, hogy msnapra sszehozzon valami jat.

MZ: Miben tr el a Fashion Week a "szokvnyos" bemutatktl?
CSB:
A New York-i divatht hrom rszből ll: van az Olympus, a Mercedes Benz, s egy haute couture divatht. Utbbi teljesen zrt s nem storban, hanem gynyrű, rgi pletekben zajlik. Felemelnek egy pici kifutt s akkor tnyleg az a lnyeg, hogy csak a szakma legyen ott. Nagyon-nagyon zrtkrű rendezvny, senki klsőst nem engednek be. Ott aztn - ellenben a 17 percesekkel - nagyon lass divatbemutatk vannak, hogy a ruhkat rszleteikben is meg lehessen nzni. Nagyon sok klfldit hvnak. Haute couturre jobban szeretik a keleti divattervezőket, de lttam mr horvtokat, olaszokat, romnokat is. Sajnos magyart nem nagyon lttam az utbbi időben, de remlem, majd erre is lesz plda. Az Olympus divathetet is a mdinak csinljk, csak a legnevesebb divattervezők vesznek rszt rajta a legszexisebb ruhikkal, a leghihetetlenebb kollekciikkal. A szervezők azokat vlasztjk ki ide, akik a sajtban is rdekesek lehetnek. rdekes volna ezt majd a Wella Fashion Show-n is klnvlasztani.
Most is azt lttam, hogy az azonos napon bemutat tervezők sokszor nem tudtak egyms kzt megegyezni, hogy milyen legyen a modellek haja, sminkje, a zene. Pedig megegyezni muszj volt, hisz menetkzben mr nemigen lehetett vltoztatni. Szerintem fontos lenne, hogy mi is kiemeljnk olyan magyar divattervezőket, akik nagyjbl egy stlust kpviselnek, illetve olyanokat, akik arra trekszenek, hogy rivaldafnyben legyenek.

Csősz Boglrka a Wella Fashion Show-nMZ: Az első Wella Fashion Show hrom napja alatt azrt, nyugtass meg, sszecsiszoldtak a magyar tervezők is!
CSB:
Igen. Lehet azt mondani. De a klfldi pldk azt mutatjk, hogy minden sszefogs ellenre tulajdonkppen mgis kln vlnak az egyes tervezők. Mskpp nem is lehet, annyira be vannak osztva a bemutatk. Ott reggel htkor kezdődnek s egsz kső estig tartanak, termszetesen nagyobb sznetekkel. A tervezők annyira koncentrlnak magukra, hogy nem marad idejk foglalkozni a tbbiekkel.

MZ: Reggel httől kső estig? Az 17 percvel szmolva rengeteg divattervezőt jelent. Ők hogyan egyeznek meg a modellek frizurjban, sminkjben?
CSB:
Kint mindenre hnapokig kszlnek. A sminkesek pldul egy natr make-upot tesznek a modellekre reggel, s abbl a nap sorn teljesen fel tudjk pteni a klnleges esti sminkeket. Magyarorszgon mg sosem tapasztaltam, hogy a smink ilyen rszletekből ptkező dolog legyen. Kint a hajaknl is erre figyelnek, egy egszen egyszerű frizurbl estre risi, bonyolult hajkltemny lesz. A nzők is tudjk, hogy reggel sportos, laza ruhkra szmthatnak, este pedig eszmnyien szp ruhacsodkra. A beavatott divatjsgrk - akik vek ta jrnak ilyen esemnyekre - hovatovbb azt is tudjk, melyik tervezőnl mire szmthatnak. A sajtban előre leadnak rengeteg anyagot a divatbemutatkrl, hogy mindenki tudja, abban az esedkes 17 percben, mire kell majd figyelnie.
Hihetetlenl profi az egsz. Legutbb volt egy olyan trtnet, hogy leszakadt egy lmpa, konkrtan resett a pdiumra, majdnem az egyik lnyt ttte agyon, s ezt a bemutatt le kellett fjni. De a tervező ksőbb alkalmat kapott r, hogy bemutatkozzon.
A zenk, a dj-k s a dszletek is sokkal fontosabbak ott. Mindenki ms stlusban dolgozik, mindenkinek van egy koncepcija. Vagy srgs fnnyel vilgtja meg a lnyokat, vagy csak egy natr vszon a pdium. Annyira rszleteiben figyelnek erre a tervezők, hogy fzeteket rnak tele arrl, hogyan is nzzen ki az a 17 perc.

MZ: Hogy zajlottak a Wella Fashion Show előkszletei?
CSB:
Volt kt prbnk, ahol főleg a ruhkat prblgattuk. A lnyok kzt sok van, aki eddig klfldn dolgozott, de mg nem neves modell. Szerintem, ahhoz kpest, hogy tizenvesek, nagyon gyesek. s gy ltom, trtetnek. Mindenen tlpnek, akr az ablakon is bemsznak jra, ha az ajtn kidobjk őket. Az a fontos, hogy emellett adjanak jat, lljanak elő j tletekkel. Akkor risi dolgokat lehetne sszehozni.
Az előkszletekre visszatrve... csak a ruhk felt tudtuk felprblni kln, pntektől kezdve minden reggel kilenctől itt voltunk, s folyamatosan prblgattuk a ruhkat, ahogy a tervezők rkeztek. Egyszerűen lehetetlen feladat el lltottak bennnket, rengeteg kreci volt. Emiatt aztn az utols pillanatokig zajlottak az előkszletek. Pldul tegnap tkor kezdtnk, de mg ngy ra harminckor is ruht prbltunk, s akkor mg el kellett kszteni a sminket, a hajat. A csapat nagyon jl tűrte a dolgokat, ahhoz kpest, hogy ilyen rohans volt, eszmletlenl jl sikerlt. Nagyon pontos volt minden, a zene, a fnyek, a ruhk, a lnyok, annyira figyeltek az emberek egymsra, hogy nagy bakik nem trtntek. Pedig mg a nagybemutatkon is trtnnek olyanok, hogy megbotlanak a lnyok, vagy a httrben sszecserlődnek, eltűnnek ruhk. Itt is előfordult olyan, hogy a tervezők 40-es cipőket hoztak, mikzben a lnyok nagy rsznek 38-as lba volt. Nem volt mit felhzzunk. A sajt cipőinket nem akartk elfogadni, mondvn, hogy az nem illik a ruhkhoz s akkor olyan helyzet llt elő, hogy egymst kellett segtsk a tervezők. Klcsnadtak dolgokat, hiszen meg kellett oldaniuk, hogy minden ruha tkletesen passzoljon a lbbelikhez s a kiegsztőkhz.

Azrt a cmlaplnyok lete sem knnyű

Csősz BoglrkaMZ: A Wella Fashion Show utn lthatunk mg Magyarorszgon, vagy rgtn visszatrsz klfldre?
CSB:
Egyelőre szeretnk Magyarorszgon maradni, mg olyan kt hnapot. Rengeteg munka sszejtt s gy ltom, rlnek, hogy itthon vagyok. A dologhoz hozztartozik, hogy nagyon sokat vltoztam, nemcsak hajsznben, de rettsgben is. Amikor forgattuk a filmet mg teljesen ms voltam, msok voltak az elkpzelseim a nagyvilgrl, meg a munkrl is. De aztn megtapasztaltam, hogy a vilg klnbző pontjain hogyan dolgoznak az emberek s emellett eszmletlen mennyisgű informci kerlt a birtokomba. Imdom is megosztani ezeket azokkal, akik itthon vannak s nem ltjk t, hogy mi zajlik a kulisszk mgtt. Br lesz most prilisban nhny divatbemutat, de gy lttam, hogy az utbbi időben nem volt Magyarorszgon igazn nvs. Az emberekkel is meg kellene szerettetni ezt a dolgot. Hogy igenis el kell jrni divatbemutatkra, s figyelni kell a megjelensnkre, mert ez, sajnos, teljesen kiesett a hazai trsadalombl. Ma mr se a sznhzba, se estekre nem ltznek ki az emberek, pedig szerintem fontos lenne, mert nagyon jt tesz a lleknek, ha az ember bizonyos esemnyeknek megadja a mdjt.

MZ: Milyen munkid jttek ssze mostanban?
CSB:
Rengeteg cmlap van htra. Legutbb a brit Maxim mrciusi szmban jelent meg rlam egy anyag. Az amerikai Maximmal is kszlk fotzni. Egybknt meg folyamatosan prblom sszektni Magyarorszgot a nagyvilggal. Tudom, hogy ha mindenhol, ahov csak eljutok megemltem Magyarorszg nevt, egyszer biztosan tudni fognak rlunk. Persze mr most is tudnak egy kt dolgot, pldul hogy gulysleves, meg hasonlk, de amikor divattervezők vagy modellek kerlnek szba, senki nem tud egy nevet sem mondani. Pedig a magyarok olyan kreatvak, s annyira tletesek, pont ezt lttam a Wellan is: volt egy-kt divattervező, akiktől mi, modellek voltunk eljulva...
Aztn szeretnk mg zsiban dolgozni hrom-ngy hnapot, majd amikor mr sszegyűjtttem egy nagyobb referencit, akkor visszamenni New Yorkba. Szerintem rdemesebb tbb helyen lenni egyszerre s tbb dolgot csinlni, semmint bezrkzni egy kisvrosba s szaladglni vlogatsrl vlogatsra.

MZ: New Yorkban hogy zajlik egy vlogats?
CSB:
Bemennek a lnyok hossz, tmtt sorokban a Ford gynksghez, kinyitjk a knyveiket s egy msodperck van arra, minden lnynak egy, hogy eladja magt. Annyit krdeznek, hogy milyen magas s hny ves, kinyitjk a knyvt, az elő kt lapot megnzik s mr be is csuktk. Mg Magyarorszgon az a lnyeg, hogy egy booknak a htuljn legyenek a referencik, az sszes fontos cmlap, addig ez New Yorkban pont fordtva van: a legnagyobb cmlapok kerlnek az első oldalra. Ezeket a trkkket fontos volna megosztani egymssal olyan internetes oldalakon, mint a titek is – bkol Bogi. Hisz nem mindegy, hogy ha behvnak egy lnyt egy gynksghez, ahov letben mindssze egyszer van eslye bejutni, el tudja-e adni magt. New Yorkban pldul műkdnek olyan weblapok, amiken minden konkrtan le van rva az gynksgekről: milyen tpus lnyokat keresnek, mirt rdemes odamenni, hogyan, milyen ruhban, milyen sminkben, smink nlkl illik-e megjelenni.

Apm, bejulok…

Csősz BoglrkaMZ: Aprop megvalsuls! Sznsznőknt elrt sikereidről (Apm bejulna - a szerk.) mg nem is beszltnk…
CSB:
Akkor jttem haza Milnbl. Divatht volt, a kis bőrnddel a kezemben rkeztem meg a castingra. Az gynksgem szlt, hogy van egy vlogats forgatsra. Azt hittem reklmfilm lesz, ami teljesen tlagos vlogatsnak szmt Magyarorszgon, tucatjval vannak ilyenek nap mint nap. Mindenesetre gy lltam neki, hogy biztos sikerlni fog.
De mire odartem, mr lezrtk a vlogatst, ksőn rkeztem, utols nap volt. Hnapokig, nyolc hnapig kerestk a szereplőlnyt, de nem talltk meg. Olyan szemlyisget kerestek, aki el tudja jtszani a buta szőkt, de valjban nem buta.
Vgl is annak ksznhetem, hogy kivlasztottak a főszerepre, hogy sszefutottam a rendezővel (Sas Tams – a szerk.) az ajtban. Mr zrta volna be az irodt, mikor n kzltem, hogy a vlogatsra jttem. Mondta, hogy j, gyere be, megnznk. Gyorsan kamert elő, azonnal szituci, helyzetet kellett jtsszak. Ő meslt a kamera mgtt, mg n előtte ltem. Teljesen normlis jelenet volt, az orvoshoz bemegy a beteg s elkezdődik egy beszlgets. Ilyenkor mindig arra figyelnek, hogy az ember hogy tud reaglni a szitucikra, mindig rgtn vlaszolni kell. n ilyen szempontbl abszolt provoklhat vagyok. Nem szmtottak arra, hogy tnyleg mindenre azonnal felelni fogok, nagyon megtetszett nekik ez a tulajdonsgom. Msnap rgtn fel is hvtak, hogy ideadnnak hrom-ngy oldalt a forgatknyvből. Azt meg kellett tanulnom a prbaforgatsra, aztn egy ht alatt eldőlt, hogy enym a főszerep.

MZ: Nem volt mg tapasztalatod. Jl kijttl a stbbal, a rendezővel?
CSB:
n, ugye, erdlyi szrmazs vagyok, Sepsiszentgyrgyn szlettem, 17 vesen jttem el otthonrl, Tams pedig abban az vben nyerte meg a romn-magyar filmfesztivlt, amikor tallkoztunk. gy rgtn kerltek is tmk, gyorsan megtalltuk a kzs hangot.
A prbaforgats prilisban zajlott, mjus vgn pedig mr hozzkezdtnk a forgatshoz, teht sok idő nem volt gyakorolni, a forgatknyv szvegeit is naprl-napra tudtuk csak tanulni Gspr Katval. Befejeztk a forgatst, aztn jszaka tanuls, tanuls, tanuls.
Egybknt nem ez volt az első szereplsem, előtte is forgattam mr sok reklmfilmben, illetve olyan zenecgekkel, mint az MTV, meg a Sony Music, akikkel New York-ban filmeztnk. Akkor is előfordult, hogy nem aludtunk 24, 36 rn keresztl az jszakai forgatsok miatt, de olyan profizmussal műveltk a dolgot, hogy onnan is rengeteg tletet tudtam merteni.
Az Apm Bejulna forgatst 32 nap alatt kellett lejtszani. Hrom ht volt Krtn, pr nap Rmban, meg Barcelonban s, ugye, Budapesten, meg a Balatonnl. Aztn onnantl, hogy jliusban megvoltunk a forgatssal, decemberig, amg ki nem jtt a film vgig csak a sajtnak nyilatkoztunk. Naponta szaladgltunk reggel ngyre a televziba, utna rdi, mindenfle jsgok. A msik főszereplő, Kata, ugye sznszpalnta, az interjk felre egyszerűen nem ment el. Azt mondta, hogy h, ht majd gyis ksőbb meginterjvolnak. n viszont nagyon komolyan vettem a sajtt, gy mond a htamon vittem el a filmet. Nem zavart, hogy 'a buta szőke szemlyisgemet' akarjk kidombortani a mdiban, mert tudtam, hogy jn egy kvetkező munka, ahol kibontakoztathatom egy msik oldalamat is.

MZ: Szereplmok?
CSB:
Azta Rmban is rsztvettem egy forgatson s ht vrom a j magyar filmeket. Az utbbi időben trtnt egy-kt pozitv irny vltozs, de mg mindig nem ltom, hogy j dologgal llnnak elő a magyar filmesek. n meg dzkodom attl, hogy olyan filmben jtsszak, amiben tvesznek dolgokat amerikai filmekből. Ezrt is utastottam vissza j pr felkrst. Arra vrok, hogy legyen egy női vgjtk, vagy egy női drma, amit rdemes elvllalni s sikerre vinni, mert azt a legnehezebb.

Szőke, fekete, barna? - egy a lnyeg, istennő…

Csősz Boglrka a Wella Fashion ShowMZ: A hajsznvlts is egy jabb oldalad kibontakoztatsra tett ksrlet?
CSB:
Igen, ez egy rdekes trtnet! – idzi fel Bogi kacagva a mltat. Rgen, ugye, teljesen szőke voltam, aztn jtt egy rmai felkrs egy divatfotzsra, ahol azt krtk, legyen fekete, kleoptra frizurm. Akkoriban fehr hajam volt, konkrtan fehr, annyira szőke voltam, de vgl is gy dntttem, megri. Nem csaldtam, gynyrű anyagot ksztettnk. Deht gy kezdődtt, hogy rgtn 15 centit le a hajambl, a flemig rt. Egybknt jl llt, de azrt elhatroztam, hogy fekete nem maradok, esetleg sttbarna.
Ez a munkmban is jl jtt, mert a vlogatsokon szeretik barnn ltni a modellt, hogy a termszetes klsejből kiindulva tudjk tovbbgondolni. Aztn azrt is maradtam a barnnl, mert annyira rm aggattk ezt a 'buta szőke' szerepet, hogy muszj volt kibjnom alla. Egszen ms oldalamat akartam megmutatni.
A htultője viszont az ennek a hajszn dolognak, hogy azta nem ismernek fel az emberek. Konkrtan elstlnak mellettem az utcn, legfeljebb azon tprengenek, hol lthattam mr ezt a lnyt? Amikor bemutatkozom, akkor sem vgjk le rgtn, ki vagyok, csak amikor elmeslem, hogy szőke voltam, akkor jnnek r. Innen ltszik az, hogy a legtbb ember nem figyel a msik arcra. Nem arra figyel amire kell, hanem arra, hogy milyen a haja, aminek semmi jelentősge – vonja le Bogi cseppet keserűen a konklzit.

MZ: Vgeredmnyben megrte vltoztatni vagy sem?
CSB:
Igazbl, n a magnletemben is olyan kis kamleon vagyok. Imdom vltoztatni a hajam, a klsőm, a stlusom. Az llandan vltoz nő tpusba tartozom. A munkim is befolysoljk, hogy pp milyenn vlok, mert ha valamire koncentrlok - divatht, vagy forgats - prblom ugyanazt a szerepet felvenni a htkznapokban is. gy sokkal knnyebb tadni az embereknek azt az letrzst, amit a kifutn, a kamera előtt kpviselnem kell.
Most pp azon gondolkodom, hogy visszafestetnm szőkre, de egyelőre mg lvezem a barna szerepet. Megltjuk, hogy fog ez menni, s attl is fgg, milyen munkim lesznek.
Egybknt eszmletlen, hogy miket krnek! Pldul amikor szőke voltam, azt krtk, hogy legyek hiperfekete, de nem mertem, mert msnap volt egy szőke katalgusfotzsom. Akkor kitalltk, hogy lehet kapni sznezőfsűt, s befestettk azzal a hajamat, ki nem tudtam mosni. Hrom, ngy hajmoss utn vgl egyszer csak kivilgosodott a hajam.

MZ: A hajfests mizrin tl hogyan zajlik klfldn egy divatfotzs?
CSB:
Ht, nem gy, mint itt, hogy odamegy a fots, s egyből elkezd kattogtatni. Hanem előszr a teljes szakrtői grda sszel, azt mondjk, hogy neknk szksgnk van egy ennyi idős, ilyen magas, olyan stlus lnyra. Ezt megtallni persze rengeteg vlogatsba kerl. s nem csak a modellt, meg a helyszneket talljk ki előre, de mg a konkrt belltst is. Megrajzoljk, hol lesz majd a lny lba, milyen szgben lesz a karja, a feje. Kiszmtjk, hogy lehet a legelőnysebben megnyjtani a testrszeit. A fotsok aztn gy jnnek a fotzsra, hogy hozzk ezeket a paprokat s mindenki az ott megtervezetteket kvetni.
Ez a munkamdszer egybknt nagyon hasonlt a filmforgatsokhoz, ahol vannak emberek, akik a hajat, a sminket, a ruht kvetik, hogy ha azt a jelenetet kt ht mlva forgatjk tovbb, a stylingot tkletesen ugyangy vissza tudjk hozni. Ami azt jelenti, hogy az utols krmlakkig, vagy szemkihzig aprlkosan fel kell rni mindent. Iszony energit fektetnek ezekbe a dologba.

Csősz BoglrkaMZ: Hogy lehetne javtani a magyar divat valsgon?
CSB:
A legjobb az volna, ha megjelenhetne vgre a magyar Vogue, s akkor taln beindulna a magyar divatlet is, de egy Harpers Bazaar sem lenne rossz... Vagy ki kellene tallni egy teljesen magyar lapot, amit kint is lehetne terjeszteni egy hlzaton keresztl vagy franchise cgek ltal.
De sajnos nem ltom, hogy kikristlyosodott volna mr, kinek, mi a feladata a divatszakmn bell. Ez ll a marketingesekre is, akiknek egsz az utols sminkesig foglalkoznia kellene az emberekkel, s ismernie kellene minden apr rszlett az gynek, amivel pp foglalkozik.
A Wella Fashion Show-nl is az lenne a lnyeg, hogy egy-kt olyan marketinges s menedzser kerljn a csapatba, akik dolgoztak mr profi cgeknl akr itthon, akr klfldn, s akkor lehetne tovbbfejleszteni ezt az gyet. Hl' isten, komoly eslyt ltok erre, gyhogy, szerintem, valban beindul majd a dolog!

Fotk Csősz Boglrka, modellről, divatesemnyek hziasszonyrl

Mindent Csősz Boglrkrl a HazaiDivat.hu portlon


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-19


ALMAF