Mexx 2008 Tavasz kollekció bemutató az NL - Nincs Lehetetlen WAMP Holland-Magyar Design Fesztivál

A holland nagykövetség 2008 február-márciusában holland-flamand összművészeti fesztivált szervezett, LOW Kultfeszt néven, melynek design eseményeiről a WAMP kezeskedett.


Simple City

MEXXA holland nagykövetség 2008 február-márciusában holland-flamand összművészeti fesztivált szervezett, LOW Kultfeszt néven, melynek design eseményeiről a WAMP kezeskedett. A rendkívüli Holland-Magyar design fesztivál, nemcsak a művészetet hozta közelebb az emberekhez, a magyar és holland designerek közötti párbeszédet erősítve igyekezett rámutatni a design kapcsolódási pontjaira más területekkel. Így a nagyérdemű sorra járva a Gödör Klub különtermeit, grafikai és neves holland tervezők design termékeit bemutató kiállításokkal találkozhatott, vagy, ha épp piacos kedvében találta a jóisten, a WAMP művészpiac designer elmésségektől roskadó asztalkáinál csillapíthatta költekezési vágyát.



Intro

Persze nem oda Amszterdam! Először is kinek-kinek sorba kell állnia, fizetnie a belépésre jogosító, csinos karszalagért. Sajtósok előnyben, nekünk a legtrendibb, lila-ezüst VIP „ékszert” ragacsolják kacsónkra, mellyel mind három nap szabadon grasszálhatunk az NL fesztivál termeiben. Az első metszetekből, poszterekből, fotókból álló kiállítás mindjárt a holland grafika aranykorába csöppent minket, bár látni-, lapozgatnivaló, ami a képzőművészet szerelmeseit magával ragadja, akad bőven, mi mégis divatszenvedélyünknek hódolunk inkább, az alagsori helység Via Milano New Dutch Design névre keresztelt tárlatának elmés újdonságaival szemezve.

A távirányítós kutyulitól a beépített világítással működő asztalon át a narancsszínű fürdőkádig, van itt minden, a legizgalmasabbak számunkra mégis a holland divattervezők gyöngyszemei. Jelesül Suzanne Poort cipőtervező nyúlszőrből, struccbőrből készült, gyönggyel, szőrrel, piros tűzéssel vadított papucsai, melyek érzéki anyagaikkal a tündérmesék hangulatát hivatottak felkelteni. Vagy Lisa Smith alkotásai, aki törékeny táskákkal örvendeztetett meg minket (még jó, hogy a don’t touch felírat minden mű mellett ott figyel). Az összeszőtt bőrcsíkokból építkező pirosban, sárgában úszó remekek füle rendhagyó módon, kerámiából és öntött gumiból készült! Sacha Lannoye designer vitrinje ellenben már teljes felszerelést kínál a „szintén zenészeknek”, öv, cipő és designer feliratú, aranylánc szikrázik át az üvegen. A legfontosabb, mivel keresed a kenyered filozófiájának értelmében, Sacha szinte felszólítja a hasonszőrűeket, hogy az egész világnak dicsekedjenek el munkájukkal.

Levegő, víz, természetesség

A divatbemutató nyitányáig sem unatkozunk, míg a kis kocka színpad hátterébe hatalmas fehér betűket szerelnek (Mexx), a pincérek kék, zöld és hagyományos aranyszínű pezsgővel, finom falatokkal kényeztetik a nagyérdeműt. A habzó nedűből fogyasztott kortyok után, nem is csodáljuk, hogy a közönség látványba, folyamatos történésekbe csigázott tagjai kitörő lelkesedéssel fogadják az est háziasszonyát, az ex-Vivás Piringer Patríciát. Ámuldozás helyett, beállunk magunk is a sorba.

A Mexx – tudjuk meg a szőke konferansztól – nem véletlen került a fesztivál palettájára, a cég 86-ban alakult, központja máig Amszterdamban székel. Közel 50-60 tervezőt foglalkoztatnak, akik évről-évre megörvendeztetnek minket egy-egy szezonális kollekcióval. Az idei, ahogy azt a Simple City fantázianév is sugallja, az egyszerűség jegyében fogant, a városi ember inspirálta, ugyanakkor a természetből merített energia, gondoljunk csak a frissítő nyári záporokra, is helyet kapott a kreatívok asztalán, elméjében. Így a klasszikus fehér lenvásznak mellett, no és persze a feketén túl, a khaki, a homokszínű, a barnás, ezüstös árnyalatú kreációk is megjelentek a Mexx tavaszi kínálatában.

Viva safari!

A nyitó tour könnyed, safari hatású, övvel karcsúsítható khaki kabátkáit, ahogy azt a kifutóra sereglő modellektől láttuk, párosítsuk, akár bő fazonú sorttal, akár térdig érő bermudával, tökéletes beleillünk majd a „laza, városi” trendbe. Pláne, ha egy szofisztikált pettyes, avagy egy méretes hófehér sálat hurkolunk nyakunkba, mely nemcsak ápol és véd a tavaszi viharoktól, egyszersmind kontrasztossá is teszi monokróm viseletünket.

De a nőiesebb stílust kedvelőknek sem kell pánikba esniük, a pantallók mellett, szabad a szoknyanadrág és a ruha is. Az ujjatlan, öves darab féloldalt hajtott gallérjával a ballonkabátokat idézi, ellenben a szürkés, ezüstös, rövidfazonú, bő szabású pólóruha mélyen dekoltált nyakrészével egyszerre tűnik kényelmes és szexi viseletnek. Átmeneti megoldás lehet, a lenvászon egyberészes, mely a rövid ujjú inget kombinálja a forró sorttal. Utóbbi elengedhetetlen kelléke a köldökig lógázó csontlánc.

Ami az urakat, ifiurakat illeti, ők nyáron is talpig zakóban adják elő, igaz a szellős anyagok, a világos színek garantálják, hogy legföljebb csak akkor legyen melegük, urambocsá izzadjanak, ha egy olyan csinos tündér lépdel mellettük, mint a bemutató szőke ciklonjai, barna démonai.

Hófehér

Hólos szoknya és övvel karcsúsítható kiszakó? – mindez már önmagában is elegáns lenne, kivált az pedig, ha hófehérben szikrázik. Csak felkapjuk a méretes, húzott bőrszatyrunkat és máris nekivághatunk a flaszterrengetegnek, siessünk akár üzleti találkára, vagy bármilyen más megbeszélésre, ebben a szerelésben biztos sikerünk lesz.

A fehér sortot passzítsuk bő szabású ingecskével, a fehér bermudához válasszunk ezüstcsíkos, fél vállat kivillantó pamutpólót, és persze jöhet a szolid, hosszú nyaklánc is, no meg egy törpesarkú ezüstpapucs. Régóta divatos, de még idén is felvehetjük a nővérke köpenyre hajazó, fehér, rövidujjas lenvászon ruhácskánkat, melynek elmaradhatatlan kiegészítője a ruhácska csípőnkre ejtett, vékony övecskéje.

Urak rövid ujjú, köldökig kigombolt fehér ingben, hosszú pantallóban is próbálkozhatnak, csak ne feledjék el felhúzni a V-kivágású pólót a bluzon alá. A kibukkanó, szőrős mellkas látványa nem a Mexx világa!

Szürke, mi fűszere a földnek...

Vagy a beharangozóban említett nyári záporokra asszociálva, nevezhetnénk akár pocsolyaszínűnek is. Megijedni mégsem kell, mind az alsó passzpólós szoknya, mind a bő aljjal párosított, V-kivágású pamut pólócska abszolút trendi, nem mellesleg kitűnően harmonizál az urak kardigánjával, bohókásan nyakba vetett ezüstsáljával is.

Az oversize jegyében jöhet a bő szabású szoknya, bő szabású, rövid ujjas blúzzal variálva, ahogy nyerő lehet a csípőnél húzott, ezüstös árnyalatú, vízlepergető anyagból készült, szolidan sportos ruhácska is. A nőiesség, a kifinomult elegancia hívei, akik minden lazaságuk mellett, Jacky Kennedy és Audrey Hepburn stílusában adnák elő inkább, választhatják a klasszikus, ezüstfehér, ujjatlan ruhácskát is, melyet most a parányi, vékony övecskén túl, egy a frontvonalon futó, pici hól bolondít meg. Kényelmeseknek pedig marad a szürke nacival párosított selyem ujjatlan, a darab különlegessége, hogy mell tájt, nyakkendőre hajazó, fekete pántok borítják.

Fekete

És persze a klasszikus, az elegáns fekete sem maradhat ki a Mexx, a divat körforgásából! Az éjszínű darabok ezúttal empire-fazonú, földig érő ruhában, urak esetén, hosszú ujjú, fekete ingben és nadrágban öltenek testet. Hölgyeknek a kézitáska, uraknak a vállon átvetett, trendi tarisznya! – ami nélkülözhetetlen kiegészítőnket illeti, senki nem ússza meg, mindenki megkapja a divatos magáét.

A finálé előtt, derekat kivillantó, fekete kiskabátok tucatjai sorjáznak kifutóra, melyeket szívünk szerint variálhatunk, ceruza, vagy mini szoknyákkal, de akár hosszúnadrággal is, melyhez a sötét mellény is telitalálat. Persze választhatjuk a méretes zsebekkel ékített, övvel karcsúsított ingruhákat is, esetleg lágyítva a fekete szigorúságán, fekete-fehér mintás darabokkal, akár sállal, akár felsőrésszel, dobhatjuk fel sötét ruházatunkat.


Írta: MZ , Dátum: 2008-03-04






ALMAF