Fashion Extasy II. divatbemutató lesz a Holdudvarban (július 6.)

Hazai tervezők egyedi és merész, mégis hordható pret-a-porter és street wear ruhakollekcióikat mutatják be Fashion Extasy címmel


Budapesti Divatsikola vizsgabemutató 2009Hazai tervezők egyedi és merész, mégis hordható pret-a-porter és street wear ruhakollekcióikat mutatják be Fashion Extasy címmel, idén másodszor, 2009. július 6-án (hétfőn) 20:30-tól a margitszigeti Holdudvarban. Az N&N Production által szervezett 2009 Tavasz/Nyári divatbemutató sorozat célja a friss hazai tervezők ruha, ékszer és kiegészítő kollekcióinak megismertetése. A három bemutatóból álló rendezvény ma középső állomásához ér, és egy a nyár végénmegtartott show-val zárul majd le. A mostani, második - a nagyközönség számára továbbra is nyitott - divatbemutatón a Balllon, a Bodza Csoport, az Imago Mundi, Magdolna Veronika és a Budapesti Divatiskola végzős hallgatóinak ruhakollekcióit, valamint a Stoll’Art Galéria művészeinek ékszer és kiegészítő kollekcióit tekinthetik meg a trendkövetők a margitszigeti Holdudvarban zajló egyórás show keretében.



Balllon

"A Balllon csoport öt, komoly szakmai múltra visszatekintő iparművész összefogásával alakult 2007 őszén. A hétköznapokra szánt munkáinkon kívül rendszeresen hozunk létre közös kollekciókat, melyekhez főbb inspirációs forrásunk a nőt és az öltözködést felmagasztosító két korszak, a reneszánsz és a barokk formavilága, ennek egyéni átírása, átfogalmazása. Legfőbb tervezési irányvonalunk a harmónia megteremtésére való törekvés. A korszakokra jellemző tobzódó anyagminőségek helyett, azok hangulatteremtő erejét ültettük át újraértelmezett formai megoldásokra.

Az öltözékek kialakításakor az ellentétek egymásnak feszülnek: a sötét-világos, a fényes- matt, és formai kontrasztok alkotják a hatást. Elegancia, pompa, ragyogás, arany-ezüst színhatások, feszes formák és lágyság- ezeken a megfogalmazható gondolatokon túl a lényeg, hogy a tervező személyiségéből fakad a konkrét megoldás. Egymásra reflektálva, mégis individuálisan alakulnak ki a darabok. Így sokfélék, de mégis összefogja a terveket az egymást inspiráló légkör.

Az öltözékek és kiegészítők együtt születnek a közös munka kapcsán. Szándékaink szerint ez a tompa elegancia, ami beburkol, becsomagol, más dimenzióba röpít, mégis a mába illik.

Balllon- a hétköznapok fölött."

Tervezők:
Horváth Anikó – Wérebortéga cipők
Karattur Katalin – Karattur táskák
Korényi Mariann - Maan kötött öltözékek
Marosi Krisztina - Psycat ruhák
Sánta Eszter – Santa ruhák

Bodza Csoport

A Bodza Csoportot öt fiatal iparművész alapította 2003-ban közös textilművészeti projectek megvalósítása céljából. A Bodza tagjai az öltözködést funkcionalitásukban is és művészetként is szemlélik. Vallják, hogy a kettő nem ellentétei egymásnak, hanem kiegészítői. Kollekcióikat egy-egy téma vagy anyag köré csoportosítják, így rendeztek már divatbemutatót zenélő, hangot adó ruhákból, más alkalommal a „szőr”, mint anyagot járták körül, vagy a fehér színt, ami egyrészt a színek hiánya, másrészt a színek összessége is.

Emellett a Bodza nem hisz (művészeti felfogása miatt nem is hihet) a kiüresedett divatbemutatókban, azokat meghagyja a divatipar világának. Helyette a Bodza a divatbemutatóit eseményekké formálja, mai divtos szóval élve összművészeti jellegűvé alakítja. A divatbemutatókon hangsúlyos szerepet kap a koreográfia, a részben saját komponálású zene, az önálló életet élő videovetítés (VJ), és a ruhákat bemutató modellek is fiatal, kezdő stúdiószínészek.

Imago Mundi

"Image-kollekcióm alapötletét egy általam kitalált fiktív szubkultúra szolgáltatta, a hiderek, akik ruházatukra fotó alapján feltüntetve az adott környezet színét vagy akár felületét, érzéki csalódást előidézve, mozdulatlanul álldogálva az adott helyen demonstrálnak.

A hordható kollekcióm megalkotásánál célom egy komplex ötvözet létrehozása volt. Egy olyan öltözékeket tartalmazó street wear kollekció, mely a város és a tömeg része lehet, amely valamilyen értelemben észrevétlen, s emellett a valahova tartozás illúzióját kelti, olyan berögzült elemek átszűrésével, melyek észrevétlenül is egyenruhát idéznek fel bennünk, vagy akár a mindennapi ember öltözékét mint uniformist, vagy adott estben városi elemekre emlékeztet.
Színvilágában a beton és aszfalt vagy a sétálóutcák burkolatainak árnyalataihoz lett hasonlatos mint elsőrendű városi szimbólumok, vagy a láthatósági mellény, addig formailag sok esetben egyenruhaszerű merevség jellemzi, sőt az öltözékek egyes elemeiben eddigi életem során beivódott egyenruha képeinek lenyomatait jelenítettem meg. Emellett mindvégig a városi ember öltözködési szokásaihoz, igényeihez és életviteléhez alakítottam a ruhákat. Törekedtem ezeket úgy összegyúrni, hogy egyedi hangvétele mellett megtartsa a beépülés, elvegyülés és észrevétlenség funkcióját is." - Kardos Ágnes

Magdolna Veronika

Kollekciója összeállításakor ezúttal a szabadság felemelő érzése ihlette meg. Ruháiban a színek a Női lélek sűrűn szőtt dimenzióinak bonyolultságát és változatosságát hivatottak kifejezni. A könnyű anyagokból kreált lebegő lobogó formák a kiszabadult szív szárnyalása nyomán születtek... De mivel a szabadság megízlelése szorosan összefonódik a szerelemmel - A 2007-ben bemutatott „Új Hullám” kollekció legkedvesebb ruhamodelljei kíséretében - megjelenik végül a ruhák hófehér királynője is... Magdolna Veronika ruháit Tokár Ildi egyedi gyöngyékszerei díszítik teljessé.

Budapesti Divatiskola

„Kozmopolita szafari” – a Budapesti Divatiskola végzős hallgatóinak egzotikus hangulatú divatbemutatója. Az afrikai szafarik hangulatát idéző divatstílus két alapvető ihletforrása az 1800-as évek második felétől az ázsiai és afrikai kolóniákon élő uralkodó osztály speciális viselete és a XX. századi sivatagi katonai ruházat, állatmintákkal és etnikus díszítésekkel kiegészítve. Ez a trend állandó visszatérője a nyári divatirányzatoknak.

Tervezők:
Darvas Nikoletta
Gulics Diána
Kaposi Dorka
Labancz Anita

Stoll’Art Galéria

A Stoll’Art Kortárs Galéria 2008. április 22-én egy igen nívós fotó kiállítással robbant be a köztudatba. Nem kisebb nevekkel, mint Féner Tamás, Korniss Péter, Benkő Imre, Hauer Lajos, Kass János, Szebeni András, és Szilágy Lenke. Azóta 6 kiállítást rendezett a galéria. A kortárs képzőművészetet képviseli minden egyes tárlatával, s megpróbálja a műkedvelő közönségnek bemutatni eddig még nem látott pályakezdő képzőművészek alkotásait. A fő irányvonal a fiatal tehetségek felkutatása, menedzselése, köztudatba helyezése, ugyanakkor már bizonyított művészeknek is helyet ad, egy-egy kiállítással.
Raab Rózsa és Krieser Erika nomád hangulatú szövésekkel kombinált bőr öltözékkiegészítőket terveznek, melyekből a bemutatón táskákat, öveket és ékszereket tekínthetünk meg.

A Fashion Extasy divatbemutató helyszíne: Holdudvar, Margitsziget (a régi Casino épülete, 5 percnyire a Margit-híd szigeti lejárójától)
A rendezvénysorozat második részének időpontja: 2009. július 6. (hétfő) 20:30-21.30
Bemutatkozó divattervezők: Balllon, Bodza Csoport, Imago Mundi, Magdolna Veronika, Budapesti Divat Iskola végzős hallgatóinak kollekciói, Stoll’Art Galéria művészei

További divatbemutató időpont a Holdudvarban: 2009. augusztus 27. (csütörtök) 20:00

Forrás: Fashion Extasy


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2009-07-06






ALMAF