Dolce Vita by Léber Barbara a Budapest Boscolo Hotelben (november 26.)

Menyasszonyi ruhák, alkalmi öltözetek - esküvőkre, bálokra, estélyekre, ünnepekre, csupa olyan eseményre, amely különleges, amelyre készülünk


Léber B.

Menyasszonyi ruhák, alkalmi öltözetek - esküvőkre, bálokra, estélyekre, ünnepekre, csupa olyan eseményre, amely különleges, amelyre készülünk, amelyen valóban élünk, s amelyre igazán felöltözünk. De vajon mit vegyünk fel? Uszályos, krinolinos ruhacsodát vagy visszafogott, de rafinált nagyestélyit? Nos, lassan itt a Karácsony, az Újév, a báli szezon, s nekünk döntenünk kell. Bármilyen alkalomról legyen is szó, valószínűleg senki sem maradt tanácstalan, aki ott volt 2008. november 26-án a Hotel Boscoloban, ahol Léber Barbara alkalmi ruha kollekciója vonult kifutóra a szintén tervező és botrányhős Király Tamás mindig rendhagyó rendezésében. Az Első Magyar Divattervezők Szövetsége két - látszólag eltérő stílusú - tagjának közös munkája nyomán show-ból nem volt hiány és színekből sem, mert a 2008/09 Ősz/Téli alkalmi ruha trend igazán bátor, harsány színekben pompázik.



Érkezés

Fehér lepellel leterített, arany masnikkal átkötött székeken foglaltunk helyet a kifutó két oldalán, a Boscolo míves aulájában. Felettünk árkádsor futott körbe, melyeket színes, forgó reflektorok varázsoltak tarkává. Szépség és elegancia jellemezte a helyszínt a későbbiekben bemutatott ruhákhoz illő módon. Természetesen a celebek sem maradhattak le egy ilyen eseményről, így az első sorban foglalt helyet kis hazánk egyik népszerű szappanopra hőse is, kedvesével az oldalán. Már szinte minden hely gazdára talált, s a pincérek által körbehordozott pezsgőkoktélok is szép számmal fogytak, mikor néhány modell megjelent az árkádsoron, s magasan felettünk kiálltak a boltívek alá. Onnét néztek le ránk unott tekintettel, hosszú szipkából füstöt eregetve, legyezőt forgatva a kezükben vagy épp apró távcsővel kémlelve a lent bámészkodókat.

Színház az egész világ…

Léber B.… s ez alól a kifutók világa sem kivétel. Mi sem mutatta ezt jobban, mint az, hogy a divatbemutatót egy jelenet nyitotta, melynek az is lehetett volna a címe: utolsó felvonás egy ara készülődésekor. Ebben a szellemben végigkövethettük, amint egy fehérneműbe bújt lány kiválasztja álmai ruháját, majd sürgölődő segédek lelkes közreműködésével csodás, ám a kiegészítők miatt kissé szürreális menyasszonnyá változik. A szinte klasszikus, ujjatlan, csípőig redőzött, ott strasszokkal díszített és tüllszoknyás öltözékhez áttetsző, habos, ujjas stólát és hatalmas, bolyhos, vattacsápos kalapot kapott a boldog ara, mely igazán haute couture érzést kölcsönzött az összeállításnak. A nem mindennapi menyasszonyi ruhát sokkal „átlagosabb” szürke kabát követte, amit a lila harisnya, az ezüstszín cipő, a modell vattahaja és a kezében tartott kukker varázsolt mégis érdekessé.

HazaiDivat.hu: Jól érzem, hogy ez a mai kicsit más volt, mint a többi Léber Barbara bemutató?
Léber Barbara:
Igen, jól s valószínűleg ez Király Tamás rendezésének köszönhető.

HazaiDivat.hu: Nem furcsa, hogy egy másik tervező álmodja meg, hogy milyen keretben mutatkozzanak be a ruháid?
LB:
Én kértem meg erre Tamást, így nem. Most, hogy megalakult az Első Magyar Divattervezők Szövetsége, végre létrejött a kapcsolat is tervező és tervező között…létrejött köztünk a kommunikáció, ami ezelőtt annyira nem volt jellemző. Persze nem azt állítom, hogy semmilyen kapcsolat nem létezett eddig köztünk, néhány tervező össze-összejárt, ha az előéletük vagy érdekük így kívánta, de alapvetően mégsem tartott minket össze semmi. Pedig hasonló gondolkodású, hasonló érdeklődésű, hasonló helyzetekkel megküzdő emberek vagyunk, akik igazából nagyon jól érzik most már így együtt magukat - én legalábbis úgy gondolom, nagyon jó együtt lenni a többi tervezővel. Végre megismerhetjük egymást, a másik gondolkodásmódját, a másik világát, emberi értékeit és innentől kezdve már magától adódik a lehetőség, hogy együtt dolgozzunk.


HazaiDivat.hu: Miért pont Király Tamás?
LB:
Kíváncsi voltam, hogy az én nagyon letisztult világommal hogyan fér vajon össze az ő látásmódja, a merész ötletei. Hiszen ő kicsit az én ellentettem, s úgy éreztem, valami izgalmas dolog jöhet létre, ha mi összedolgozunk.

Így már érthetővé váltak a tervezőnő bemutatóira eddig nem igazán jellemző dolgok is, mint például az öltöztetős kezdőjelenet, a táncos lépések és karmozdulatok, vagy a közönség soraiban ülő, kifutóra felugráló, szintén a show-hoz tartozó dandyk „rendbontó” viselkedése.

Dolce Vita!

Léber B.A 2008/09 ősz-tél kollekciót a féloldalas vállmegoldások, élénk színek, csipkék, kristályok jellemezték. Indigókék és pezsgőszín estélyik köldökig tartó dekoltázzsal, a két mell között gyöngyös díszítéssel; redőzött míder virágfodros harangszoknyával; nonfiguratívvá olvadt zebramintás koktélruha és tunikaszerű hosszú társa; fehér alapon fekete pettyes, ujjatlan magas nyakú blúz fekete, bőszárú nadrággal - szépen sorban, 9 touron át. Akadt kosztüm és nagyestélyi, visszafogottan elegáns vagy extravagánsan szexi, mindenki megtalálhatta a neki valót, attól függően mi állt közelebb a szívéhez.

HazaiDivat.hu: Dolce Vita?
LB:
Igen, az „Édes élet!” mottó alapján készült a kollekció, s valóban minden darabjából az életigenlés sugárzik: csupa pozitív energia, ami arra buzdít, fogjuk meg a jó dolgokat, merjük élvezni az életet! Természetesen, én mint tervező, némiképp fel is tupíroztam ezt a szituációt, hiszen egy bemutató mindig túlmutat a normális határán, itt át kell lendülni kicsit, hogy a ruhák által kifejezést nyerjenek az érzéseim. A hajak, a sminkek is mind ezt hivatottak most közvetíteni, s persze minderre a rendezés is rásegített.

HazaiDivat.hu: Egy abszolút haute couture kollekciót láthattunk?
LB:
Igen, méghozzá a szó klasszikus értelmében értve is haute couture, azaz különleges anyagokból, nagy odafigyeléssel, sok kézimunkával készült, egyedi darabokról van szó.

Egyediséget s valóban az élet élvezetét sugallták ezek a ruhák, legyen szó bordó fűzős, fekete tütüszoknyás, tollakkal díszített, szandálos összeállításról vagy rózsaszín, almazöld, narancssárga, rafinált szabású estélyikről, melyekhez élénk színű harisnyát vagy a Dolce Vita érzést erősítő legyezőt társított a tervező. A sok szín után persze az örök fekete is a kifutóra vonult hol egy szemből konszolidált, de csupa csipke hátmegoldású koktélruha, hol egy előröl áttetsző, hátul zárt, hordószoknyás modell képében.

Léber B.HazaiDivat.hu: Mik ezek a különleges anyagok?
LB
: Francia, olasz, angol importból származó kelmék, amelyek olyan gyártóktól származnak, akikkel már évek óta együtt dolgozom. Ezek ugyan olyan minőségű anyagok, mint amiket Párizsban, Milánóban is kaphatunk, világszínvonalú hernyóselymek, leheletfinom muszlinok, zibeline-ek, tüllök és csipkék, amelyeket többnyire Franciaországból kérek.

HazaiDivat.hu: Sok csipkét láthattunk, főképp a fekete ruhákon…
LB:
Nagyon szeretem kombinálni a kettőt… szeretem úgy feketébe öltöztetni a nőket, hogy mégse legyenek belőlük varjak, hogy a sötét viselet ellenére az arcukra mégis világos fények vetüljenek. Szeretem megmutatni, mennyi lehetőség rejlik ebben a színben.

A fekete arannyal kombinálva igazi luxushatást keltett, s az aszimmetrikus váll- és csípővonalak, a dupla, eltérő színű anyagok, csipkemíderek, tüllszoknyák, könyékig érő kesztyűk csak tovább fokozták azt a bizonyos „Élvezzük az élete!” hangulatot, ami ott lebegett ezen az estén a Boscolo halljában felállított kifutó körött. Élvezzük hát – bólintottam magamban, s szerintem nem egyedül - hiszen csak egyszer élünk!

Fotók: 

Léber Barbara bemutató - Hotel Boscolo, 2008. november 26.

További cikkek a témában: 

Király Tamás Fashion Show (2007. szeptember 22)

Léber Barbara divatbemutató a Polus Palace teraszán (2007. július 15.)

Mindent Léber Barbaráról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: Ekhó , Dátum: 2010-10-13






ALMAF