Interjú a Sztárok neglizsében fiatal divattervezőjével, Smajda Attilával (február 18.)

Ha nagy volt a tumultus a közel háromórás divatshow előtt, a Sztárok neglizsében utáni Bábelt megszégyenítő zűrzavart, nem is tudom, minek nevezhetnénk.


Informatika szak és Art Show Divatiskola

Ha nagy volt a tumultus a közel háromórás divatshow előtt, a Sztárok neglizsében utáni Bábelt megszégyenítő zűrzavart, nem is tudom, minek nevezhetnénk. Búcsúzó sztárok, farmerba bújt, kapkodó modellek, egy-néhány divattervező, aki menetközben még nem szállingózott el és persze rokonok, rokonok hátán igyekeztek utat törni maguknak a mammutbéli Kaméleon Klub kijárata felé. Hogy a fiatal divattervező tehetségek közül egyet mégis sikerült megszólítanunk, nevezhetnénk bátran csodának is. Smajda Attilát, becenevén Luit, a vállán kocogtatom meg, nehogy elszaladjon még mielőtt megejtenénk az interjút. A fiatal úriember lépéssel előttem ruhászsákokkal egyensúlyoz kifelé, egyelőre háttal áll nekem, nem láthatom arcán a büszke mosolyt, mely sikerének szól.



A fekete-fehér aranygombokkal ékített kosztümök, klasszikus kisruhák, avagy a rövidállású aranyruha Attila elegancia jegyében fogant kreációi, mint megtudom, nemcsak a közönséget bűvölték el, a fellépő sztárvendégek között is akadt nem egy, nem kettő, akinek a csupaélet fiúcska lett a favoritja. Neveket ugyan nem húzok ki a frissen debütált alkotóból, jobb híján beállok a sorba, magam is gratulálok neki.

 

MZ: Hogy kerültél kapcsolatba a divattervezéssel?
Smajda Attila:
Mindig is tanultam, de mivel édesanyám varrónő és a családom nagy része is igazából a divat világában mozog, még tervező is akad a rokonságban, tőlem sem áll ez messze. A divattervezés valamilyen szinten végül is mindig jelen volt az életemben, egyébként informatikát hallgatok, de most az Art Show Stúdió divatiskoláját is elkezdtem, hiszen végül is ezen a pályán szeretnék majd elhelyezkedni. Talán 19 évesen még nem késtem le semmiről. Remélem, mert azt határozottan érzem, hogy a divat és a ruhatervezés révén jobban ki tudom fejezni önmagam, mint az informatika területén.

 

MZ: Első alkalommal csodálhattuk meg kollekciódat?
SA:
Igen, ez volt életem első divatbemutatója, tulajdonképpen az iskola adott lehetőséget arra, hogy széles plénum előtt mutathassam be az első kollekciómat. A kollekciót Párizs inspirálta, hiszen az a divat fővárosa és én személy szerint is nagyon vonzódom a városhoz. Úgy gondoltam, az első kollekciómmal azt szeretném megmutatni, már amennyire egy magyar tervező képes lehet ezt megmutatni, milyen is az, ha a párizsi divatvilág eljön Magyarországra.

 

MZ: A nagyok közül kikre nézel fel, akadnak kedvenceid?
SA:
Vannak kedvenceim, természetesen. Coco Channel és Christian Dior a franciák közül.

MZ: Mennyi időbe telt az első kollekció elkészítése?
SA:
A ruhák durván egy olyan másfél hónap alatt készültek el, egy ember készítette ezt, tulajdonképpen az édesanyám munkái, ugyanis ő, mint már mondtam, varrónő. Rám a tervezés feladata hárult és persze az anyagbeszerzést is én végeztem, mondhatni majdnem mindent magam csináltam. De azért ez mégiscsak kettőnk munkája, édesanyám nagy segítségemre volt. Nélküle aligha sikerülhetett volna egy, másfél hónap alatt megvalósítani az álmaimat.

 

MZ: Tudod már, mit hoz a jövő?
SA:
Távlati tervemben szerepel a saját üzlet megnyitása is, de még mielőtt ez megvalósulna persze, szeretnék az Iparművészeti Főiskolán továbbtanulni. Bár nem ragaszkodom Magyarországhoz, akár külföldön is folytatnám a tanulmányaimat, valószínűleg Angliában vagy Franciaországban.

 

MZ: Milyen  visszajelzéseket kapsz a munkáiddal kapcsolatban?
SA:
Most, a Sztárok neglizsében után, a háttérben némelyik sztár megkérdezte, nem lenne-e kedvem neki ruhát tervezni bizonyos eseményekre. Mondtam, hogy természetesen, bármikor és adtam nekik telefonszámot, amin utól tudnak érni.

 

MZ: Készen állsz a megmérettetésre?
SA:
Mivel egyelőre sajnos még csak az első kollekciómnál tartok, igazából még nem készültem fel arra, hogy valamikor egy sztár majd azt kéri tőlem, hogy én tervezzek neki ruhát. De izgatottan állok a kihívás elé.

 

Informatikus vagy világhírű divattervező lesz belőle? – előbbihez, utóbbihoz kitartást, kitartást, kitartást kívánunk. Így, vagy úgy, egy biztos, alázat terén már nem kell sokat tanulnia a tehetséges, szépreményű ifjúnak. S ahogy ő, úgy reméljük mi is, nem az első volt az utolsó alkalom, hogy hallottunk felőle.

 

Képek a Sztárok neglizsében I. divatbemutatóról - Kaméleon Klub, 2007-02-17

Képek a Sztárok neglizsében II. divatbemutatóról - Kaméleon Klub, 2007-02-17

Képek a Sztárok neglizsében III. divatbemutatóról - Kaméleon Klub, 2007-02-17


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-02






ALMAF