Makány Márta 2007 TavaszNyár, 200708 ŐszTél divatbemutató (december 4.)

Makány Mártáról nehéz elhinni, hogy egyre csak felfelé ívelő pályája kezdetén elsősorban férfiruhák tervezésével foglalkozott


Vastapssal ünnepelt aranyos csillogás

Makány Mártáról nehéz elhinni, hogy egyre csak felfelé ívelő pályája kezdetén elsősorban férfiruhák tervezésével foglalkozott, annyira ért, annyira folyékonyan beszél a nők nyelvén. Legyen szó az utcai viseletre szánt, de exhibicionizmussal megáldott hölgyeknek ajánlható mesés darabokról, vagy a varázslatos haute couture csodákról, az a finom stílusérzék, ahogy a textilekhez nyúl, nem megkérdőjelezhető. Erről tett tanúbizonyságot december 4-én, a XI. kerületi Pappas Mercedes Szalonban rendezett divatbemutató is, amelyen Makány Márta 2007 Tavasz/Nyári és 2007/08 Ősz/Téli kollekcióját ismerhette meg a meghívott közönség. A helyszín megválasztása része a hagyományteremtésnek: a Nara Szalont erősítő divattervező 2004-ben szintén a virágokkal borított autócsodák hátterében vonultatta fel remekbe szabott ruhakölteményeit.



Szinte vallatófényt szóró reflektorok világítanak a kifutó sötétjébe, halk zene szól, míg a prominens személyiségekkel zsúfolt nézőtér sorai között – a bársonyborítású székeken Schiffer Miklós, divatszakember és Herczeg Zoltán divattervezők mellett, a „showwomanként” elhíresült Erdélyi Mónika feszít kedvesével, de a Hilton lányra hajazó Steiner Kristóf is ott ül elmaradhatatlan ölebével - elszánt télapó szlalomozik. Hogy teljes legyen az ünnepi hangulat, a gyerekek csoki Mikulást, a felnőttek egy-egy szem szaloncukrot kapnak. Ki-ki még a csomagolópapírral csörög-zizeg, amikor lassan kihunynak a fények, az addig népszerű slágereket sugárzó hangszórók helyett lemezlovas keveri a modellek topánkái alá való alternatív, magyarnyelvű, leginkább Belgára, Animára emlékeztető zeneszámokat.

Kék, nyomottmintás selyemanyagok kavalkádjában gyönyörködhetünk, nem ritkák a hosszú, pliszírozott aljak, melyet a fűzőmegoldású felsőrész és a nyakba kötött, vékony selyemsál varázsol egyedülállóan nőiessé. A törékeny kacsókra fűzött virágdíszek méltó kísérői az együtteseknek. És, ha már kékekről van szó, a farmer mellett sem sétálhatunk el szó nélkül. Makány Márta a jeansek oldalán futó zöld díszítésekkel operál, a nyarat idéző bricsesznadrágot, popsi részen futó, zöld V alakú motívumok tarkítják, de az örökké divatos anyagból készülhet ultrarövid forrónadrág s latinos, csupa fodor szoknyácska is, melyet a test vonalát követő, kiskabátokkal ildomos párosítani.

A kékek mellett reneszánszukat élik a barnák, az aprócska sortokból nem muszáj frissen gyantázott lábunkat elővillantani (ha csak nem olyan makulátlan és formás, mint a felvonuló modellhölgyeké, Túróczi Rékáé, avagy a Topmodellből már ismert Papp Valentináé), anélkül, hogy eltakarnánk formájukat, nyugodtan bújtathatjuk őket pirosas, vöröses harisnyákba, ahogy a csipkebetéttel ékített, szexis combfix is jó választás lehet. Akinek mégsem jönnének be a Náray Tamás által is fennhangon dicsért, mostanság igencsak trendi, arannyal szabadon vadítható barnák, azok előnyben részesíthetik a nagyon színes, csíkos darabokat is. Makány Márta rózsaszínben, zöldben, citromsárgában játszó, sráfos kétrészese a kitűnő példa erre.

A forró- és bricsesznadrágok mellett természetesen népszerű a szoknya is, minden fazonban és minden mennyiségben. Az alsóneműt is láttatni engedő, fekete csipkealjak a férfiakat is lázba hozzák, de aki másképp, kissé visszafogottabban kívánna hódítani, az is megleli számítását. A divattervező eltérő fazonú, színjátszó, foncsorozott hatású tütüjei, avagy a már fentebb említett, hosszú, földet söprő pliszírozott szoknyái is ízig-vérig elegánsak. Nemcsak a Makány Márta által favorizált párduc és leopárdmintás kétrészesekben (az ebből az anyagból kreált tütü és a míder elsőre ugyan kissé meghökkentő lehet, de később hozzászokik a szem), de az est királynőinek érezhetjük magunkat a 2007-es évi kollekció bármelyik alkotásában, ha időnként egy-egy széles bőrövvel átfuttatott, hosszú, vagy rövidállású bundával variálva viseljük Makány Márta darabjait.

A Franciaországból és Olaszországból érkező, kiváló minőségű alapanyagok között megtalálható a klasszikus és a kékbe játszó burberry kockás is, a belőle készült fűzők, felsőrészek kiválóan passzíthatók barna aljakkal. Konzervatívabbaknak a klasszikus fekete kiskosztümök ajánlhatók, melyekbe kivétel nélkül a derékra fűzött, homokóra alkatot hangsúlyozó csípőszorító csempész egy kis rafináltságot.

De hogy az est során bemutatott koktél- és estélyi ruhákat is méltassuk, említsük meg a rövid és hosszú esésű barnákat, melyek kék csipke rátétekkel díszítve, hosszú, kékszárú csizmával párosítva, nemcsak Valentinát teszik lélegzetelállítóvá. A kollekcióban előfordulnak még kötött csodák is, egy-egy vállra vetett kepp nemcsak a kontyos, csillámszemű modelleknek lehet kitűnő tartozéka. Persze az aranyos ragyogás így is, úgy is elengedhetetlen. A tekintetek szikrázását visszhangozzák az Illés Katalin kézimunkáját dicsérő, arany- és ezüstszínű lábbelik, melyek nemcsak a csipkével, tüllel kombinált ezüst ruhácskát és az aranyban játszó költeményeket avatják az est fénypontjaivá, de a hófehér ruhás, bundás mennyasszonyoknak is emelik megjelenését.

Francia sanzonokon át érkeztünk a csikorgó, száncsengős telet idéző, olykor-olykor klasszikusba hajló zeneszámokig. A fináléban felvonultatott esküvői csodákra ugyancsak a fűzőszerű, vállakat szabadon hagyó felsőrész jellemző, míg az aljak lehetnek egészen bők, habcsókosak, vagy akár a test vonalát követőek is. Az alkalmi fehér ruhát, mintha liliomok borítanák, az apró csipke fodrok a nyakba is felkúsznak, mintegy sál gyanánt funkcionálva. A kifinomultság mellett, az ötletesség is jellemző Makány Mártára. Ahogy kifordítható bundát is láthattunk az egyik boldog arán, úgy az haute couture csodára jellemző - leírhatatlan piros-fekete, csipkével ékített ruháról beszélek -, tapinthatatlan, légies könnyedség bájának is szemtanúi lehettünk.

S nemcsak szerintem, a lelkes közönség is biztosan egyetért, ha Makány Márta divatbemutatóját, a divatbemutatók non plus ultrájának nevezem, merthogy rövid szakmai életutam során ilyen vastapsot divattervező még nem kapott. Két ízben kellett színpadra lépjen a paravánok takarásából, hogy hatalmas virágcsokorral a kezében, részben, egészben átadhassa magát az őt megillető ünneplésnek.

Fotók Makány Márta 2007 tavasz/nyár, 2007/08 ősz/tél kollekciójának divatbemutatójáról - Pappas Mercedes Szalon, 2006-12-04


Írta: MZ , Dátum: 2006-12-08






ALMAF